Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ekspert: Forbud hjælper ikke. Vi kan kun stoppe smittespredning, hvis vi involverer de unge

Flere restriktioner er på vej for at begrænse coronasmitte i hovedstadsområdet. Men påbud og forbud holder ikke i længden, mener eksperter. I stedet må vi have folk til at forstå alvoren, så de tager personligt ansvar
Myndighedernes nye restriktioner betyder blandt andet, at restauranter, barer og cafeer i København og omegn skal lukke klokken 22 fra torsdag den 17. september. Eksperter tvivler på effekten.

Myndighedernes nye restriktioner betyder blandt andet, at restauranter, barer og cafeer i København og omegn skal lukke klokken 22 fra torsdag den 17. september. Eksperter tvivler på effekten.

Ólafur Steinar Rye Gestsson

Indland
16. september 2020

Mundbind på restauranter, barer og cafeer, nedlukning af nattelivet klokken 22 og en opfordring om, at privatfester følger samme princip. Sådan lød hovedoverskrifterne på de restriktioner, som myndighederne fra torsdag den 17. september indfører i 17 kommuner i hovedstadsområdet.

De nye restriktioner skyldes, at der de seneste uger er set en stigende smitte med COVID-19 i hovedstadsområdet.

»COVID-19 er en samfundskritisk sygdom, og derfor bliver myndighederne nødt til at gribe ind med restriktioner og bruge store summer på smittebekæmpelse,« sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på dagens pressemøde. »Det bliver kun dyrere, hvis vi lader stå til.«

Der er dog blandede holdninger blandt eksperter om, hvorvidt myndighedernes nyeste restriktioner vil have en mærkbar effekt.

»De nye restriktioner kommer jo ikke til at løse det hele, men de hjælper da nok på noget af smittespredningen,« siger Jens Lundgren, der er overlæge og professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Samme holdning er at finde hos lektor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet Christian Wejse: »Det er nogle milde restriktioner, og det er svært at sige, om det er tilstrækkeligt, når vi lige nu står over for en betydelig smittespredning.«

Jens Lundgren tror, at mundbind på blandt andet restauranter kommer til at betyde, at folk bliver mere opmærksomme på, hvordan de befærder sig. »Det har potentielt set en adfærdsregulerende effekt, men jeg ved ikke, hvor effektivt det egentlig er.«

Det nye krav om mundbind på blandt andet restauranter og barer går på, at man skal bære mundbind, når man enten står eller går. Det har fået nogle til at spørge, om ikke mundbindet bliver mere beskidt, og dermed potentielt mere smittefarligt, når man hele tiden skal have det på og af, men sådan ser Christian Wejse det ikke.

»Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, jo mere dit mundbind udsættes for hænder. Vi skal dog holde for øje, at effekten ved mundbind er, at det begrænser en smittespredning fra de få smitsomme individer, og den begrænsende effekt er meget større, end de ret mikroskopiske problemer, der kan være i forbindelse med, hvordan man håndterer sit mundbind.«

Detaljediskussioner

Myndighederne har løbende opfordret danskerne til at reagere på opfordringer, der har til formål at standse smittespredning. Alligevel er der mange, som ikke tager tiltag til sig, før de bliver en konkret restriktion.

Den 31. juli bebudede Sundhedsstyrelsen, at det var en god idé at have et mundbind med i tasken, hvis man rejste med offentlig transport i myldretiden. Det var dog først den 22. august, da det blev et krav at bære mundbind i den kollektive transport, at danskerne rettede ind.

Jens Lundgren er træt af detaljediskussioner om, hvorvidt barerne bør lukke klokken 21 eller 22. I stedet synes han, man burde tale mere om adfærdsændring. Den holdning deler Karen Wistoft, der er professor i sundhedspædagogik ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet.

»Det hjælper ikke med forbud blandt unge, for så holder de bare privatfester. De skal involveres,« siger hun.

Karen Wistoft synes, at sundhedsmyndighederne har gjort deres bedste, men tror blot ikke, at de mange restriktioner kan stå alene.

»Vi må tænke i pædagogik og læring. Befolkningen skal ikke være styret af forbud, men derimod selv være med til at beslutte, hvordan man kan gribe forandringen an.«

Hun erkender, at det er omfattende, men tror, at folk altid vil finde en lomme, hvor de kan slippe uden om restriktioner og forbud, hvis ikke de selv bliver involveret i, hvorfor og hvordan de bør tage ansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvis menneskers adfærd udelukkende var baseret på logik og viden, var det jo nemt nok. Så ville mennesker adlyde og kun gøre, som regeringen og (sundheds-)myndighederne foreskriver. Faktisk ville vi slet ikke have brug for hverken regering eller sundhedsmyndigheder, men det er så en anden sag.
Man kan sagtens træne menneskers adfærd. Det tager tid og der skal ofte følges op på adfærdsreguleringen så menneskene ikke falder tilbage i instikternes eller følelsernes vold. Med indbyrdes social kontrol og sanktioner kan det lade sig gøre.

Jeg forstår ikke hvorfor de overhovedet gider - glem det. Og spørg langt hellere - hvem bliver syge? Hvem bliver indlagt? Hvem dør? Hvilke strategier er på plads for at beskytte plejehjem, hjemmeplejen (er ansatte blevet fastansatte, og ikke timelønnede, så de ikke tager syge på arbejde), og hvordan er hospitalerne blevet indrettet til at håndtere efteråret (altså - at man ikke har covid patienter på tredje sal, så de skal med elevator og køres omkring med det resultat, at de kan smitte løs). Hvis der ikke er nogen strategier på de her områder er den nuværende indsats endnu mere fortabt end den er i forvejen. Under en epidemi skal man isolere de syge ikke de raske - det er de syge det handler om. Vi ved allerede godt, at håndvask (nok det absolut vigtigste) er hensigtsmæssigt og vi ved også at afstand til en hvis grad virker - masker .... tja (not so much). Pointe - det er komplet ligegyldigt hvor mange i et samfund, der er forkølede (og her sammenligner jeg IKKE covid-19 med forkølelse bare i tilfælde af, at læseren gør sig bevidst stupid) - det vigtige er dem, der kommer på hospitalet. Altså - det er komplet ligegyldigt om der er 1000.00000 smittede med X i et samfund, hvis ingen kommer på hospitalet, hvis x ingen effekt har. Ergo - det er komplet ligegyldigt at de 20-29 årige bliver smittede, hvis det stort set ikke påvirker presset på hospitalerne. Og please - lad være med at indvende - det kan jo have betydning hvis og hvis og hvis min bare var....s. Pointe - man kan ikke drive et samfund ud fra hvis hvis hvis - derimod må vi drive det ud fra det der er lige foran os hvad enten vi bryder os om det eller ej.

Finn Thøgersen, Poul Erik Pedersen, Sune Troelstrup og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Danske unge og børnene er ikke interesseret i gode råd fra en statsminister, en uforskammet statsminister der udskammer en bestemt befolkningsgruppe, ved konstant generalisering af nogle få der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, de unge må se de af statsminsteren udskammede ikke hvide kammerater, blive afvist og bortvist, fra nøjagtig de steder de voksne, nu ikke vil have de hvide børn, nu også skal blive væk fra.

Voksne dansker undervurder de unge hele tiden, det er tydeligt, at der ingen virkelig interesse er for de unge, det er faktisk de unge, der betaler prisen for manglende evner og den manglende vilje fra den modbydelige diskriminerende statsminister og de voksne til, at adressere spørgsmålet der er rigtige og vigtige spørgsmål, hvordan vil de voksne genåbne samfundet igen?

Starter væksten igen ved bl.a. tidligere tiders omfang af luftfart, så man igen kan være i junglen den ene dag og i London den næste, bliver vi syge af pandemier eller dør af de menneskeskabte klimakatastrofer.

Når de unge taler om vækst er det i den virkelige økonomi, ikke fup og svindel aktier økonomien, uden forbindelse til den virkelige økonomi hverken i dag eller i morgen, alle de rige, samt den modbydelige generaliserende og diskriminerende statsminister helt ufortjent har tilranet jeres formue på.

Men hvad savner børnene ude i samfundet, at få klarhed over, virologer ved helt nøjagtigt, hvordan Covid-19 sygdom kan bekæmpes, det er da de voksnes politik, der mangler svar på.

En voksens politisk plan for en sikker genåbning af samfundet for alle borgere.

Det behøvet ikke være det samme samfund, men en plan for sikker åbning for alle, ud fra forskellige scenarier for effektivitet af vaccine, i modsætning til status qou, en politik der skaber tillid, der tager højde for problemerne (fakta) i verden børn skal overleve i længe efter overforbrugende vokse og deres politikere er døde og borte.

USAID Emerging Pandemic Threat Predict program.
Siden 2009 har dette program indsamlet over 140.000 biologiske prøver fra dyr og identificeret 1.200 vira inklusive mere end 140 nye coronavira der en dag kan udgøre en ny global trussel.

CNN.
Fra link:
“Bats are not to blame for coronavirus.
Humans are.
"These days with motorized transport and planes you can be in a forest in central Africa one day, and in a city like central London the next."
Citat slut.
Link: https://edition.cnn.com/2020/03/19/health/coronavirus-human-actions-intl...

PS.
For nogen voksne er kærlighed til ‘vores‘ børn og ‘vores’ unge desuden slet ikke afhængig af Covid-19, de menneskeskabte klimaforandringer eller kapitalismen og dennes politikere, der forhindre effektiv handling på de eksistentielle akut handlingskrævende opgaver, det er kærlighed og ansvar hver eneste dag.

KÆRLIGHED TIL ‘VORES’ UNGE.
I Island betyder kærlighed, at unge under 12 år skal være inde efter klokken 20.
For unge under 17 år gælder det først fra klokken 22.
Forældrepatruljer sikrer, at de unge går hjem.

Philip B. Johnsen

For nogen voksne er kærlighed til ‘vores‘ børn og ‘vores’ unge desuden, at vi ikke køber aktier selvom vi kunne.

Når vi taler om vækst i samfundet, er det i den virkelige økonomi, ikke fup og svindel aktier økonomien, uden forbindelse til den virkelige økonomi hverken i dag eller i morgen, alle de rige, samt den modbydelige generaliserende og diskriminerende statsminister helt ufortjent blandt andet har tilranet deres formue på.

‘VORES’ børn betaler for de riges klimakatastrofe og pandemi skabende overforbrug. som de selv ikke ønsker at tale om, fordi de er selve problemet!

Donald Trump og Mette Frederiksen ved nøjagtig, hvor alvorligt deres ikke handling er, på den underliggende pandemi, de er ‘privat‘ overforbrugere og selve problemet, Donald Trump og Mette Frederiksen de ved nøjagtig, hvor alvorligt deres ‘ikke‘ handling er på det underliggende problem og hvilke konsekvenser det får for de unge, men de vil ikke have ‘de unge’ får det at vide!

De unge skal ikke hører det fra Donald Trump og Mette Frederiksen, skurkens egen mund, men skurkene ved det godt!

Her er en liste over overforbrug Donald Trump og Mette Frederiksen burde adressere, hvis der skal opnås målbar CO2 reduktion i Danmark, der kan sikre vores børns overlevelse og de bør meget passende starte med at vise samfundssind ved, at adressere deres ‘eget’ personlige privat forbrug.

Slut med de største huse.
Slut med sommerhuse.
Slut med hjem nummer to.
Slut med prestige biler.
Slut med SUV biler.
Slut med to biler.
Slut med et liv konstant på farten.
Slut med et hyppigt flyver liv.
Slut med et business/first class flyver liv.
Slut med et eksorbitant overforbruger liv.

Det er ikke for sjov, at der skal reduceres CO2 udledningen Donald Trump og Mette Frederiksen bør ikke opfører sig som Danske Bank og sende regningen til børnene, der ikke kan forsvare sig og lyve om den praksis.

Regeeringens påbud er bestemt adfærdsregulerende.Jeg gider f. eks ikke tage på bar eller restaurant,når det skal være på den måde.Men det er måske meningen? Mon ikke mange har det ligesådan?

Malou Lauridsen

Det primære problem Philip er ikke SUV biler eller 250.000 sommerhuse i Danmark, det er overbefolkning og rydning af produktive økosystemer til ensartet madproduktion til mennesker.

Slut med to biler, slut med to huse. Har du da selv én bil og ét hus? Hvorfor lige den begrænsede minoritet der har to? Det hjælper jo ikke noget at Danmark forbyder folk at have mere end én bil når to milliarder har deres egen bil og nogle hundrede tusinder nye kommer til hver dag.

Hvis man nu udvidede den offentlige transport og gjorde den skattebetalt ville mange der har én, to eller tre biler vælge den ekstra regning fra til fordel for gratis transport.

Philip B. Johnsen

@Malou Lauridsen
Overbefolkning har dybest set intet med CO2 udledning at gøre overhoved.
Den rige del af verden, vi smider mere mad væk, end resten af verden kan fortære, desuden forbruger de fattige intet.

De rigeste 10% globalt er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt fra forbrug.
De rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt fra forbrug.
Det er nogen gange godt at vende ting lidt, politikere taler altid om produktion og CO2 udledning.

Philip B. Johnsen

Det er vanskeligt stof for rige overforbrugere.

Kort sagt er det altid dyrt at være fattig i et globalt politisk økonomisk system, der favorisere de i forvejen rige og deres kontakter.
Verden er samlet set, ejerskab mæssigt, et lille globalt monopol økonomisk system, der udpræget er bestående af få meget rige hvide mennesker, der adminstrere adgangen til økonomisk mulighed samt indholdet i bl.a. økonomisk uddanelse.

Akademisk lærdom fører som oftes til uddanelse frem for dannelse, hvor den hvide mands kristne rigdom, er beskyttet af demokratiet uanset, at den oprindelige rigdom, der beskytter systemet, er skaffet historisk ved slaveriet og senere af nutidens globale Pantage-Kapitalisme.
Det er en slet skjult hemmelighed, det er altid sikrest, at være hvid og bo i EU, det ved alle inderst inde godt.

Overbefolkningen er et udtryk for den fattigdom kapitalisme udnytter og kapitalisme bygger på, da en fattige person er lønsom.

Kapitalisme vokser ofte bevist af den årsag befolkninge, hvis det er muligt, det er nemlig dyrt at være fattig, det kræver mange børn, at betale de rige for såsæd så alle kan spise igen.

Kapitalisme er overforbrug underbygget af rige venner der støtter andre venner med penge og dræber alle vores børn.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Problemet er så bare at de unge er opdraget til... Intet.

Absolut intet. Andet end at have det sjovt og være sig selv uden hensyn til sine omgivelser. Det kan man høre og se landet over dag og nat. Bøvs.

Drop ordet "mundbind"
Det er en ansigtsmaske de unge børe bære.
I trappeopgange, forretninger og alle tæt-på situationer.
Ved godt der en lov mod masker, der dækker ansigtet.