Analyse
Læsetid: 9 min.

FE’s aflytningsballade har rod i 70 år gamle aftaler

Danmark har samarbejdet med USA om aflytninger siden 1947. I 90’erne kom Nyrup-regeringen under massivt pres på grund af aftalerne. Nu står Forsvarets Efterretningstjeneste midt i en historisk møgsag, der angiveligt rækker tilbage til en aftale med USA fra 1998.
Billedet viser tre radomer, der skærmer over tre enorme parabolantenner til aflytning, opført i Skibsbylejren ved Hjørring.

Billedet viser tre radomer, der skærmer over tre enorme parabolantenner til aflytning, opført i Skibsbylejren ved Hjørring.

Henning Bagger

Indland
9. september 2020

Den sag, som Forsvarets Efterretningstjeneste nu står midt i, trækker tråde langt tilbage i nyere dansk historie.

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen, to underordnede chefkolleger og den tidligere FE-chef Thomas Ahrenkiel blev for nyligt fritaget fra tjeneste efter en undersøgelse, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har foretaget »på baggrund af materiale indleveret af én eller flere whistleblowere«.

Sagen har forbindelse til et samarbejde mellem Danmark og USA om at aflytte kabler. Information afslørede i 2014, at Danmark deltog i et sådant samarbejde med kodenavnet RAMPART-A.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er meget, der skal rettes op på, hvis vi igen skal kunne se os selv i øjnene - f.eks. at bringe kritisk digital infrastruktur tilbage på statens hænder. Sammen med postvæsenet og adskilligt andet, der i ren uforstand og ideologisk naivitet er blevet taget fra befolkningen, selvom man med rette bør kunne kræve grundlovsændringslignende klausuler for, at det skal kunne ske.

Rune Mariboe, Erik Boye, Henrik Leffers, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Lars Løfgren, Poul Simonsen, Mads Troest, Jacob Nielsen, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Endnu et eksempel på, at man skal undgå giftige paddehatte.

Ellers kan det blive fatalt.

Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

Flot gennemarbejdet artikel

Erik Boye, Peter Beck-Lauritzen, Per Nielsen og Peter Fenger Lund anbefalede denne kommentar

Ifølge artiklen gør amerikanske efterretningstjenester - i samarbejde med amerikanske firmaer og Danmark - åbenbart præcis det, USA advarer om, at Huawei og kinesiske efterretningstjenester kan finde på at samarbejde om. Det burde ikke overraske, men bekræfter vel egentlig også, at advarslen skal tages alvorligt.

Rune Mariboe, Peter Beck-Lauritzen, Liselotte Paulsen, Torben Arendal og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det afgørende er at verden ikke har råd til et internet der kører på to standarder der er inkompatible - Det kinesiske (Huawei der ejer 90 % af alle patenter på 5G-udstyr) der er længst fremme i lande der har tilsluttet sig den nye silkevej og så den vestlige,såkaldte "frie verden", der gør hvad den kan for spænde ben for den første fordi den er 4 til 5 år bag ud. Vi har ikke tid til destruktive julelege med NSA og USA - vi har ikke tid - forstå så for fanden i velmenende friheds-freaks at det drejer sig om menneskets overlevelse i en mere og mere fjendtlig verden,så lad os sætte mennesker først og så må de frihedselskende ego-freaks vente til bedre tider.

Hele den forældede idé om, at der er noget at konkurrere om, står i vejen for løsningen af vore alvorlige og akutte problemer. I realiteternes verden er det da også i samarbejde, at udviklingen kommer - når folk forener deres kræfter, kan man nå uendeligt langt.

Rune Mariboe, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hmm. Min tillid til den danske regering lider godt nok nogle knæk i disse dage :(