Analyse
Læsetid: 4 min.

Gammel sag om sex med 15-årig kastrerer Jeppe Kofod som udenrigsminister

Efter voldsomt pres på sociale medier har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) atter måttet gå bodsgang og angre, at han udviste »manglende dømmekraft« ved at have »et moralsk upassende forhold« til en 15-årig pige i 2008. Den gamle sag overskygger hans i forvejen vaklende rolle som Danmarks stemme udadtil
Jeppe Kofods 12 år gamle sag er igen dukket op. Men statsminister Mette Frederiksen afviser blankt, at der skulle være noget at komme efter, og understreger, at »Jeppe Kofod har både undskyldt og beklaget og har gjort det for mange år siden«.

Jeppe Kofods 12 år gamle sag er igen dukket op. Men statsminister Mette Frederiksen afviser blankt, at der skulle være noget at komme efter, og understreger, at »Jeppe Kofod har både undskyldt og beklaget og har gjort det for mange år siden«.

Keld Navntoft

Indland
19. september 2020

Uanfægtet af den intense debat om seksuelt magtmisbrug herhjemme forsøgte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i sidste uge at blæse til socialdemokratisk værdikamp på verdensscenen. For kun tredje gang i kongerigets historie skal Danmark have en ny udenrigspolitisk strategi – denne gang baseret på »socialdemokratiske værdier«.

Det skulle have været tid til en ny dansk doktrin, Kofod-doktrinen. Men meget mere verdensfjernt bliver det næppe. Timingen er så håbløs, at lanceringen er kommet til at fremstå som en akavet afledningsmanøvre.

I den kommende tid planlægger udenrigsministeren tilmed at rejse land og rige rundt og indsamle folkelig inspiration til sin nye diplomatiske offensiv: »Det er vigtigt, at udenrigspolitikken kommer mere i øjenhøjde med danskernes hverdag,« skrev Jeppe Kofod på Facebook og fortsatte: »At vi lægger kræfterne i de sager, håb og bekymringer, som du og dine nære og kære taler om rundt om middagsbordet og med kollegerne på arbejdet.«

Lige nu er det dog et helt andet emne, der dominerer snakken ’rundt om middagsbordet og med kollegerne på arbejdet’, nemlig Jeppe Kofods egen fortid. I 2008 var den dengang 34-årige udenrigsordfører i Esbjerg for at holde oplæg på et DSU-påskekursus, og han havde her et seksuelt forhold til en ung pige, der bagefter ifølge flere kilder blev fundet grædende.

Den gamle sexsag er blusset op, efter De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, adspurgt om sagen forleden udtalte: »Vi havde ikke valgt en minister, der havde sådan en sag liggende,« og hun fulgte op med ordene: »I lyset af at vi taler #MeToo i de her dage, så var denne sag jo et helt klassisk eksempel på en magtposition, der blev misbrugt.«

De Radikale: Noget svineri

Dengang blev Jeppe Kofod øjeblikkeligt frataget alle tillidsposter i partiet og blev samtidig presset til at træde angrende frem: »Om aftenen ved en fest udviste jeg manglende dømmekraft ved at have et moralsk upassende forhold til en 15-årig pige,« udtalte han i 2008, beklemt og pinligt berørt.

Den gamle undskyldning tilfredsstiller ikke længere kritikerne nu, hvor en række andre sager om seksuelt magtmisbrug er blevet afsløret i medierne. I dag kalder politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen (R) udenrigsministerens opførsel for »noget svineri«, skønt De Radikale rent faktisk selv kritiserede Socialdemokratiet for dengang at have straffet Jeppe Kofod alt for hårdt.

Da han straks blev fyret som Socialdemokratiets udenrigsordfører, forsøgte De Radikale at mane til besindighed, og Morten Østergaard udtalte i 2008, at Jeppe Kofod blot havde begået en »lovlig dumhed«, som ikke ville »have fået de samme konsekvenser i forhold til tillidsposter i Det Radikale Venstre«. Men tiderne skifter, og pludselig er taburetten under Jeppe Kofod blevet varm.

Formelt er der ingen af støttepartierne, som kræver ham fyret, men alligevel måtte han torsdag – igen – ud at undskylde: »Jeg ville ønske, at jeg kunne lave det om. Det eneste, jeg kan gøre, er at angre.«

Men heller ikke den nye undskyldning synes at forslå. Alternativets ligestillingsordfører, Franciska Rosenkilde, som også er kulturborgmester i København, mener, at forløbet viser, at også statsministeren har svigtet: »Mette Frederiksen har med udnævnelsen været med at legitimere en norm, som gør det okay at handle på den måde.«

Statsminister Mette Frederiksen afviser blankt, at der skulle være noget at komme efter, og understreger, at »Jeppe Kofod har både undskyldt og beklaget og har gjort det for mange år siden«. Hun har fuld tillid til sin udenrigsminister, og han afviser også selv at træde tilbage.

I skyggen fra #MeToo

Vidnesbyrd fra kvindelige politikere dokumenterer, at seksuelt magtmisbrug fortsat hærger dansk politik. Og bestemt ikke kun blandt mandlige socialdemokrater. Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) synes dog at have været særligt inficeret helt op til nyere tid.

Sidste år kom det frem, at daværende DSU-formand Lasse Quvang Rasmussen trak sig fra posten i 2017, fordi han havde krænket flere kvinder. I første omgang blev overgrebene mørklagt af partiledelsen, og officielt lød forklaringen, at han bare var »overbelastet og udmattet«. Mange har sidenhen spurgt, hvad DSU og de andre ungdomspartier egentligt har lært af sagerne.

Vælgerne er imidlertid mere tilgivende. Jeppe Kofod er således blevet genvalgt tre gange siden 2008. I det direkte møde med vælgerne er han blevet taget til nåde: Ved sidste EP-valg fik Jeppe Kofod 188.757 personlige stemmer. Og allerede dengang blev han fuldt ud bakket op af sin kreds på Bornholm, hvor den lokale partiformand sagde, at Jeppe Kofod »ikke er den første mand, der har tabt hovedet«.

Ret beset har Jeppe Kofod derfor hverken et demokratisk, juridisk eller parlamentarisk problem. Men så enkelt fungerer moderne politik alligevel ikke, for som selve legemliggørelsen af en krænkelseskultur, hvor ældre mænd udsætter yngre kvinder for seksuelt magtmisbrug, står udenrigsministeren alvorligt svækket tilbage. Fortiden dækker for fremtiden.

Kun de færreste kan i dag tage Jeppe Kofods vidtløftige ord om en ny udenrigspolitisk doktrin alvorligt, ja, eller bare lytte til ham som Danmarks stemme i en kaotisk verden. Rimeligt eller ej, så får det hurtigt et parodisk skær, når han forsøger at tale om ligestilling og basale rettigheder.

Selv om Jeppe Kofod næppe bliver straffet igen, og Mette Frederiksen foreløbig ser ud til at ville beholde ham som minister, er han kommet til at stå i vejen for S-regeringens eget udenrigspolitiske projekt.

I en tid, hvor netop de værdier, som Jeppe Kofod selv fremhæver som de strategiske pejlemærker for en ny dansk udenrigspolitik – »værdier som ret og pligt, lighed, frihed og forpligtende fællesskaber« – er under voldsomt globalt pres, er Danmark krympet til at blive en endnu mindre småstat med ham i front.

I skyggen fra #MeToo er den folkelige samtale om »socialdemokratiske værdier« på verdensscenen sluttet, før den overhovedet kom i gang, og som politiker står Jeppe Kofod både afklædt og kastreret tilbage.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var dog en grim overskrift, ikke Information værdig. Han har dummet, sig, betalt en høj pris, og det er 12 år siden. Men med alt det, der kommer frem p.t fra forskellige kvinder, sågar om radikal minister, som var kendt for det, sexchikane, så kan det halve Danmark jo snart amputeres for mænd, der på tidspunkter i deres liv har dummet sig. Klart det skal stoppes og den kultur er og har altid været uacceptabel, det skallaves om. Men at fortsætte med at drive kalkunjagt på Kofod er ikke i orden. Han passer sit job, han har betalt prisen, en hård en for 12 år siden, det var moralsk forket, men ikke ulovligt. Nu bør den jagt stoppe. Og at de to damer, fra R og Å,den radikale er mig ukendt, især Fock råber op, hun burde feje for eget parti først. deres fest former ?????

Lasse Nielsen, Anna Krüger, Tommy Christensen, Torben K L Jensen, Ete Forchhammer , John Andersen, Svend Erik Sokkelund, Mads Greve Haaning, Søren Ferling, Tage Chabert, Nina Pavlovski, P.G. Olsen, Benny Nissen, Mogens Pagh, Per Klüver, Ole B. Lindqvist, Lene Eriksen, Niels Jacobs, Erik Fuglsang, Hans Larsen, Joakim Nørregaard, Niels K. Nielsen, Lillian Larsen, Rikke Petersen, Niki Dan Berthelsen, Else Marie Arevad, Carsten Hansen, Søren Fosberg, Lisbeth Glud, t. helleskov, Ole Frank, Viggo Okholm, Rune Stilling, Bent Warburg og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Tænk jeg vidste det måtte være LTR der skrev og brugte ordet kastreret. Pas på med at kaste sten, den næste kan ramme afsenderen selv.

Erik Fuglsang, Bent Nørgaard, Lisbeth Glud, Ole Frank og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Retfærdigt eller ikke. Jeg spurgte mig selv om hvor længe det varede før Kofod som udenrigsminister ville få den gamle sag revet i næsen. Et år blev svaret.

hans petersen, Benny Jensen, John Andersen, Arne Lund, Lis djørup, Niki Dan Berthelsen, Alvin Jensen, John Damm Sørensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Det var godt nok hård kost at komme igennnem den med Jeppe Kofod, og hans undskyldning. Først så tænkte man nu græder han sku, og det vil de nok om lidt fortælle os fra studiet bag efter, er det rette at gøre i situationen. Men så fik Kofod en nyt spørgsmål, der handlede om, at han jo kunne påtager sig anvaret på anden måde end med ord, feks. ved at forlade sit job han jo har på vores vegne, og tårene kom alligevel ikke, men folderne rettede sig, og så tænkte man det var et interview om regeringens holdning til Tibetspørgsmålet, for svaret kom som en rutine, der var forberedt i toiletspejlet i Udenrigsministeret. "Det er regeringens holdning....".

Så alt det kunne Jeppe kofod havde sparet os, for han kommer nemlig til at undskylde igen........

steen ingvard nielsen

Har jeg misforstået noget?

Er 15 år. kønslig lavalder i Danmark?

Kapitel 13: Straffelovens § 222 – børn under 15 år
1. Gældende ret og baggrunden herfor
1.1. Den gældende bestemmelse i § 222
Efter straffelovens § 222, stk. 1, straffes den, som har samleje med et barn under 15 år, med fængsel indtil 8 år.
Fair nok!

Har han begået voldtægt?

For der var åbenbart ikke noget ulovligt i, hvis hun var 15 år.

Barnebrudene var de under 15 år?

For har han ikke begået voldtægt, og og ikke begået noget der ligner overgreb og der ikke fandtes en samtykke lov på daværende tidspunkt,

Har han så overhovedet gjort noget han ikke må?
Men vi kan jo foreslå, at lave loven om.
Jeg har hermed foreslået det.

John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Lene Eriksen, Egon Stich, Steffen Gliese, Frank Hansen, Alvin Jensen, Ole Frank og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Lad os lave loven om!

Men mens vi venter på, at det sker, må vi nok nøjes med, at have ondt et vist sted.

Malou Lauridsen

Steen Nielsen. Det handler måske mere om dømmekraft. Hvem han lovligt må have sex med anfægter vel ingen?

Han kunne også have gjort mange andre dumme ting der kunne påvirke vores syn på hans dømmekraft.

Troels Ken Pedersen, Rune Stilling, Mette Poulsen, Hans Aagaard, Bent Warburg og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

I mange lande, f.eks Holland, Storbritannien mv. ville han bl.a. på grund af aldersforskellen blive dømt til fængsel for seksuel udnyttelse af mindreårig (Statutory rape) også selv om der ikke blev brugt fysisk tvang. Men han slap med at blive forvist til Bruxelles. Hvor han så bl.a. brugte tiden til at tweete "...@BarackObama first nigger President..."
https://mobile.twitter.com/JeppeKofod/status/732981536270778369

steen ingvard nielsen

Hvad gør vi?
Sætter grænsen til 18 år?
ja, men det er meget forskelligt hvor når folk er klar til det!
Nå,
Nogen er først klar til det, når de er 35 år
Nå!
Sætter vi så grænsen der, for en sikkerheds skyld?

Istedet for at fokusere på Jeppe, skulle vi så ikke se på bjerget - nemlig den danske udenrigspolitik, der fungerer som en slet skjult, elendig korrumperet businesscase? Danmark er en krigsforbrydernation, vågn gerne op.

Torben Bruhn Andersen, Ete Forchhammer , John Andersen, Jan Nielsen, Arne Lund, erik pedersen, Ole B. Lindqvist, Egon Stich, Hans Larsen, kjeld hougaard, Steen Obel, Flemming Berger, Jan Fritsbøger, Erik Winberg, t. helleskov, Lars Løfgren, Torben K L Jensen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeppe Kofod er et lidt for let offer for radikale frustrationer over mistet indflydelse. Ikke særligt pænt.

Lasse Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Martin Sørensen, John Andersen, Arne Lund, P.G. Olsen, Lars Johansen, Werner Gass, Mogens Pagh, Erik Fuglsang, Lene Eriksen, Estermarie Mandelquist, Joakim Nørregaard, Steffen Gliese, Frank Hansen, Rikke Petersen, Bent Nørgaard, Jens Christensen, Lisbeth Glud, Helle Walther, Ole Frank og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det var rigtigt dumt - MEN var det ikke værre når Løkke Rasmussen kunne blive udpeget og senere valgt til statsminister efter hans fifleri , bilag, osv.... Tænkt om det havde fældet ham så havde "vi" måske ikke skulle nedlægge så mange sygehuse, skoler osv....... osv....... De handicappede havde haft bedre forhold med specalinstutioner, bedre og ensartede hjælpemiddeler osv.........

Kent Bajer, Ete Forchhammer , John Andersen, Arne Lund, Lars Johansen, Maia Aarskov, Per Klüver, Jan Brunchmann, Estermarie Mandelquist, Bent Nørgaard, Jan Fritsbøger, Torben K L Jensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Jeppe Kofods sag havde vel ikke noget med chikane at gøre. Der var tale om et upassende forhold og manglende dømmekraft i situationen. Men det var også frivilligt, og ikke ulovligt. Under alle omstændigheder blev sagen fuldt afklaret og afgjort, med klare sanktioner mod ham.

Derfor kan det godt ses som en form chikane, når man vil angribe ham angående en for længst afgjort sag, med det uholdbare argument, at man nu ser anderledes på sagen. Uanset hvilke sanktioner man mener der er mest passende, så må det der er vedtaget i de konkrete sager, være det der gælder. Det er ikke i overensstemmelse med almindelig retssikkerhed at sige, at nu mener vi noget andet, så nu dømmer vi forfra. Man kan ikke bare have et slags pant på en politiker, som man til hver en tid kan indløse helt vilkårligt.

Mette Frederiksen viste alt hvad hun havde behov for at vide om Jeppe Kofod, da hun ansatte ham. Skulle hun ændre mening nu, vil han reelt være blevet fyret af Sofie Linde, som han intet har med at gøre. Det er en helt uholdbar form for knopskydning af sådanne sager.

Lasse Nielsen, René Arestrup, Martin Sørensen, Karen Grue, Kent Bajer, Ete Forchhammer , John Andersen, Marianne Jespersen, P.G. Olsen, Mogens Pagh, Anders Reinholdt, Per Klüver, Erik Fuglsang, Liliann Sølvi Christensen, Henning Kjær, Viggo Okholm, Lillian Larsen, Rikke Petersen, Søren Fosberg, Bent Nørgaard, Lisbeth Glud, Helle Walther, Mads Kjærgård og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar

Men Peter Jensen, det er jo langt fra første eller sidste gang. Vort politisk-parlamentariske system er korrumperet; det fordrejer interesse- og magtrationalerne fra demokratisk repræsentation til alle hånde kynisk spekulation. Jeppes sag diskuteres (nu igen) hér, dér og allevegne - men det gør dansk udenrigspolitik (sjovt nok) ikke. Voila.

Egon Stich, Kent Bajer, Ete Forchhammer , John Andersen, Werner Gass, Ole Arne Sejersen, Flemming Berger, Jan Fritsbøger og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Man har vel ikke dummet sig, når man har fulgt loven til punkt og prikke. Hvis han havde lyst til noget på den dumme og pigen var med på den, så var det vel i orden. Er det ikke lidt betænkeligt, at de nypuritanske har så megen magt, at de rent faktisk kan fungere som domstol via de sociale medier?

Gitte Runge, Kent Bajer, Ete Forchhammer , John Andersen, Holger Skjerning, Mads Greve Haaning, Benny Nissen, Henrik Leffers, Werner Gass, Maia Aarskov, Niels Jacobs, Hans Larsen, Steffen Gliese, Frank Hansen, Bent Nørgaard, Jan Fritsbøger og jan sørensen anbefalede denne kommentar

Ifølge kilder var det et overgreb dengang, der blev dysset ned (https://www.berlingske.dk/aok/mediekommentar-det-er-rystende-og-grotesk-...) med stor hjælp fra hans politiske ven Martin Rossen. DSU-formanden måtte tale med forældrene (selv det kunne Kofod ikke selv).

Manden var en 34-årig politisk stjerne og pigen var kun folkeskolepraktikant. At magtforholdet var helt skæv, kan næsten ikke være tydligere. At han ikke blev dømt dengang, er muligvis kun hans held, når man tager in mente at mange ofrer for overgreb og voldtægter aldrig laver en anmeldelse, for at beskytte dem selv.

Tænk, at manden er vores udenrigsminister...jeg græmmes.

hans petersen, Anne Roth, Thomas Jørgensen, Palle Yndal-Olsen, Benny Jensen, Jan Nielsen, Joy Nitav, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Katja Bramgaard, kjeld hougaard, Steen Obel, Troels Ken Pedersen, Erik Winberg, Viggo Helth, Søren Knudsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Ruth Sørensen, lige nu og her gider jeg ikke tage stilling til andet, end at du linker til en artikel, der har "Det, vi taler om" - en underlødig sladderpodcast på B.T. - som kilde.

Lasse Nielsen, Winnie Stærke, John Andersen, Torben Lindegaard, Mogens Pagh, Lis djørup, Niels Jacobs, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Torben K L Jensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Pas på med sladder, det kan ramme dig selv før du aner. Farisæer er de værste hyklere, og de findes hos de radikale, Å, Ø, V m.m. både i deres ungdomsafd. og blandt deres ministre, politikere og borgmestre, vi skal højne debatten, og gøre noget ved kulturen ikke drive kalkunjagt. Sagt af formanden for kvinfo i dag.

Lasse Nielsen, Ete Forchhammer , Ole Frank, Marianne Jespersen, Nike Forsander Lorentsen, Egon Stich, Søren Fosberg, Lillian Larsen, Lisbeth Glud og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis Sofie Linde ikke vil sætte navn på, må vi jo gå videre til en vi kender. Nogen skal i hvert fald hænges. SoMe Cancel Culture giver livstid uden rettergang. Nice ?

Martin Sørensen, Ete Forchhammer , Ole B. Lindqvist, Lene Eriksen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Peder Bahne, der er den væsentlige forskel, at Jeppe Kofod blev opdaget, og han blev straffet for manglende omtanke og lidt for stiv pik for 12 år siden.

Han gjorde ikke noget ulovligt.

steen nielsen

Jeg tror godt, du ved, at dette her handler om mandens dømmekraft. En 34 årig gammel gris (en forventelig voksen fra moderpartiet) knalder en 15 årig folkeskolepige til et ungdomsseminar i partiet.... hmmm... det der moralske kompas du ved...

John Damm Sørensen

@steen nielsen
Jeg tror nærmere, at der kunne være tale om Straffelovens § 223.

§ 223. Den, som har samleje med en person under 18 år, der er den skyldiges stedbarn eller plejebarn eller er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse, straffes med fængsel indtil 4 år.

Stk. 2. Med samme straf anses den, som under groft misbrug af en på alder og erfaring beroende overlegenhed forfører en person under 18 år til samleje.

hans petersen, Anne Roth, Palle Yndal-Olsen, Joy Nitav, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Ann Thomsen, Katja Bramgaard, kjeld hougaard, Lillian Larsen, Steen Obel og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Med den voldsomme reaktion Socialdemokratiet havde efter episoden, tvivler jeg meget på at pigen var ok med det der skete. I stedet blev hele apparatet sat i gang for at neddysse sagen, hvor både pigen, pigens forældre og venner skulle tales til ro af en tredje-part (end ikke Kofod selv) og Kofod ikke længere var velkommen i DSU (https://www.dr.dk/nyheder/politik/kofod-ikke-velkommen-i-dsu). Det havde vel ikke været nødvendigt hvis 8.-klassespigen havde det helt fint med samlejen med den 34-årige mand? Det lugter i den af et overgreb som både pigen og forældrene blev talt fra at anmelde. Det kræver sgu meget mod for en 15-årige folkeskolepraktikant at lave en anmeldelse mod en 34-årig politisk stjerne, hvor hun skal blotlægge dig selv for både politiet, retsystemet og muligvis også offentligheden, og med den overhængende risiko at hun selv kan ende med at blive udskammet af kollegaer og den selvsamme offentlighed. Hvilken 15-årig skolepraktikant vil turde sætte sig selv i den situation?

Anne Roth, Thomas Jørgensen, Palle Yndal-Olsen, Jan Nielsen, Joy Nitav, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Katja Bramgaard, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Troels Ken Pedersen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

@Nils Bøjden
" han havde her et seksuelt forhold til en ung pige, der bagefter ifølge flere kilder blev fundet grædende."
Tyder det på frivillighed mellem parterne?
Jeppe Kofod havde en rolle, som kan sidestilles lærer og udnyttede tilsyneladende den situation.

Jan Nielsen, erik pedersen, Erik Fuglsang, Katja Bramgaard, Susanne Kaspersen, Troels Ken Pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

"" han havde her et seksuelt forhold til en ung pige, der bagefter ifølge flere kilder blev fundet grædende.""

Så der er rejst en politisag?

Anders Sørensen

@John Damm Sørensen, lige præcis den problemstilling var oppe at vende for 12 år siden.

Jeppe Kofod blev dengang frifundet. Det er ikke en ny problemstilling.

Skulle vi ikke lige tage os sammen og lade en frifunden være frifundet? I stedet for at bedrive en heksejagt, der ikke er motiveret af andet end sensationslyst.

Winnie Stærke, Kent Bajer, Claus Bue, Henrik Leffers, Kurt Bay, Hans Larsen, Steffen Gliese, Frank Hansen og Peder Bahne anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Jeg er som udgangspunkt stor modstander af nypuritanisme og mener også at de gældende rammer på området er i orden.

Havde han siddet som kontoransat et eller andet sted eller haft et sælgerjob ville jeg nok ikke have en holdning til hans moral men landets udenrigsminister mener jeg skal besidde dømmekraft og situationsfornemmelse ud over det jeg antager at Kofod har. Hermed ikke sagt at andre nuværende eller tidligere ministre (host Støjberg m.fl.) lever op til mine krav.

Anders Sørensen

@Malou Lauridsen, hvis de gældende rammer er i orden, hvorfor så ikke bare lade kneppet være kneppet? Det er 12 år siden, der blev kneppet. Det var ikke ulovligt. Vedkneppede pige har ikke taget skade. Man kunne måske mene - VILDT KONTROVERSIELT - at hun har fået sig en oplevelse, som er de færreste forundt. Jeg har fx ikke kneppet Kneppe Kofoed.

Ja, jeg synes, det er latterligt at drage sagen frem. Ja, jeg tror, at det ikke skyldes andet end sensationslyst og egen vindingslyst. Nej, jeg kan ikke tage det alvorligt.

Og selvfølgelig stemmer jeg på Jeppe ved næste valg, fordi jeg til enhver tid vil forsvare hans ret til at være en lovlydig borger indenfor de rammer, loven udstikker.

Hvis vi ikke kan agere indenfor lovens rammer uden at blive udskammet, hvad skal man så med lov?

John Damm Sørensen

@Anders Sørensen
Jeg erindrer ikke, at hverken politi eller anklagemyndighed var involveret i sagen. Så for mig er den langt fra afklaret. Jeg har lige siden sagen kom frem undret mig over, at der ikke blev rejst straffesag.

Gorm Toftegaard Nielsen udtaler til Politiken den 25. marts 2008, at Jeppe Kofods adfærd næppe var omfattet af § 223, stk. 1, men jeg hæfter mig også mere ved stk. 2
Stk. 2. Med samme straf anses den, som under groft misbrug af en på alder og erfaring beroende overlegenhed forfører en person under 18 år til samleje.

Palle Yndal-Olsen, Joy Nitav, Erik Fuglsang, Katja Bramgaard, Susanne Kaspersen, Lene Lindholm Mortensen, Troels Ken Pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Det kan være, at det var en meget moden person af sin alder, som Jeppe hilste på.
Jeppe skal bare hjælpe US med at afmonterer Iran, resten går i sig selv, og han får sin million lønning for det talent.

Når tal viser at en stor del af samtlige voldtægter aldrig anmeldes, specielt hvis gerningsmand/-kvinde og offeret kender hinanden. Når tal siger at specielt kvinder under 24 år er udsatte (https://dkr.dk/vold-og-voldtaegt/fakta-om-voldtaegt/). Når tal siger at en meget skævt magtforhold giver frivillighed trænge kår. Når man ved hvor meget personer, der anmelder voldtægter, skal igennem, og hvor stor risikoen er for at der alligevel ikke falder en dom. Når et helt magtapparatet sættes i sving efter episoden, hvor man også finder det nødvendigt at involvere pigens forældre. Når Kofod sender DSU-formanden ud for at ‘rydde op’ (Kofod burde da let have kunne tale med pigen, hvis hun ellers havde nydt hans gavmilde selskab). Så, må man vel godt spørge kritisk ind til om tingene nu også er som det bør være, uden at få at vide at man bedriver heksejagt. Der er så mange faktorer i denne sag, der virker meget mistænkelige, og som jeg synes er svært at sidde overhørig.

Det forklarer også Kofods behov for hele tiden at undskylde. Jeg tror ikke han ville have haft samme behov, hvis han vidste at pigen ellers havde nydt hans selskab.

Men går den, så går den vel...

Palle Yndal-Olsen, hans petersen, Anne Roth, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Erik Winberg, Katja Bramgaard, Susanne Kaspersen, Steen Obel og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@John Damm Sørensen, pigen var myndig. Jeppe gjorde ikke noget forkert. Altså medmindre han tvang hende - hvilket er noget helt andet.

Havde pigen lyst? Det ved jeg ikke, og det gør du heller ikke. Men jeg ved, at hvis man har lyst til at fastsætte en seksuel lavalder til 15 år, skal man naturligvis ikke udhænges for at følge loven.

Det virker ret åbenlyst.

Anders Sørensen

@Ruth sørensen "Det forklarer også Kofods behov for hele tiden at undskylde. Jeg tror ikke han ville have haft samme behov, hvis han vidste at pigen ellers havde nydt hans selskab."

Så du tror, at hvis han vidste, at pigen havde nydt hans selskab (hvornår "ved" man i øvrigt det), så ville han ikke have haft behov for at undskylde? Undskyldningerne var simpelthen ikke drevet af pression?

Undskyld mig, men det er simpelthen for dumt. Vi kan tage den om 12 år, når alt er glemt bortset fra det, der synes opportunt at huske.

John Damm Sørensen

@Anders Sørensen
Myndig ????
https://da.wikipedia.org/wiki/Myndighedsalder i Danmark er 18 år.

@Anders Sørensen

Den lader jeg lige stå: “ Så du tror, at hvis han vidste, at pigen havde nydt hans selskab (hvornår "ved" man i øvrigt det)”

Anders Sørensen

@John Sørensen, jeg tror, du ved, hvad jeg mente med "myndig" i sammenhængen.

Anders Sørensen

@Ruth Sørensen, jeg kan godt se, hvor du vil hen. Jeg vil derhen, at man ikke skal straffes for en 12 år gammel foreteelse, som man allerede er blevet straffet for, og som ikke engang i dag ville være ulovlig.

Jeg vil derhen, hvor man ikke går så skide meget op i personsager, fordi det er sjovt og let at forfølge.

@Anders Sørensen
Jeg ved ikke hvor du får den ide fra at nogen herinde skulle synes at personforfølgelse er sjovt. Det er vel i orden at spørge ind til personsager, man finder problematiske uden at man skal have skudt i skoene at man elsker at gå op i personsager.

Jeg er desværre ikke så overbevist som dig, om at et overgreb ikke er fundet sted, beklager. Men, med den enorme ulige magtforhold (og her tænker jeg ikke kun på alderen) der har været tilstede, og det mærkværdige efterfølgende forløb, hvor både pigen og forældrene skulle tales til ro af en tredje-mand, finder jeg ikke forenelig med et seksuelt forhold der har været ligeværdigt og behageligt for begge parter. Så, fra mit synspunkt har vi en udenrigsminister, der godt-nok har undskyldt og efterfølgende blevet gemt væk af partiet, men også en mand der muligvis har undgået retslig forfølgelse for at forulempe et skolebarn. Du har ret i, at jeg intet kan vide og det kun er gisninger. Men jeg finder altså hele forløbet meget mistænksomt, og det gør du ikke, og her bliver vi nok ikke enige.

hans petersen, Thomas Jørgensen, Joy Nitav, erik pedersen, Katja Bramgaard, Susanne Kaspersen, John Damm Sørensen og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Moral er ikke andet end en samling personlige meninger som selvfølgelig får en vis vægt når der opstår konsensus omkring dem. Men så plejer der også af følge en lov med. Lov, derimod, er lov og hvis nogen mener ministeren har gjort noget ulovligt, må de jo melde det til politiet. At kommer efter en mand med noget han har gjort for tolv år siden og som ikke engang var ulovligt er ekstremt dårlig timing og burde ikke finde sted. Men derfor kan man jo stadig godt synes at det han gjorde var forkert, hvad han, i dette tilfælde, også selv gør.

Så vidt jeg ved, var Mette Frederiksen imod, at Jeppe Kofod fik frataget sine ordførerskaber efter episoden. Derfor var det vel heller ikke problematisk for hende at udnævne ham til udenrigsminister. Men det giver anledning til at sætte spørgsmålstegn ved hendes dømmekraft. Og dette spørgsmålstegn forekommer også relevant ift. hendes øvrige ministerudnævnelser.

Jeg synes mange af jer misser artiklens pointe. Uanset om det er rimeligt eller ej, har den gamle sag svækket Jeppe Kofod og regeringen. Og her er billedet af en kastraktion er helt rimeligt. Der er ingen potens når udenrigsministeren taler om "ligestilling og basale rettigheder".

For så vidt angår selve den gamle sag er der faktisk kun én der kan tilgive Jeppe Kofod, og det er den unge kvinde.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, erik pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Jeg må indrømme at jeg undres her og hvorfor Information bruger det sprog her for at piske i vandet kan også undre mig..
Men pas nu på med forargelsen omkring gamle fejltagelser, for hvorfor skal det graves frem nu? Konsekvensen her er jo at man skal straffes for livet ud fra det der skrives her.
Jeg ser ham ikke som særlig markant minister endnu, men det er også længe siden vi har haft sådanne på udenrigsposten.
Jeg har i anden sammenhæng også nævnt aldersforskelle tidligere ude i "vest" mellem ret så unge piger og ældre mænd ,og jeg skal da ikke lægge skjul på synspunkter hos en tidligere folketingsmedlem og hans syn på kvinder i sin ungdom.
Helt ærligt Jeppe Kofoed har erkendt sin fejltagelse dengang og lad os da for pokker komme videre.

Jeg tror, at rigtigt mange har glemt, hvor stærk en seksualtrang rigtigt mange har i deres pubertet.
Og det er jo ikke altid og alle steder, at man har ment, at piger og drenge var bedst tjent med en debut med en, der var ligeså uvidende og fummelfingrede som dem selv.

John Damm Sørensen

BT har "rekonstrueret" handlingsforløbet, og står det til troede, må man undre sig over, at Jeppe Kofod aldrig blev anklaget. Men måske det ville være for ubekvemt for politiet, da Kofod jo så skulle løses fra immuniteten som medlem af Folketinget?
https://www.bt.dk/samfund/ny-afsloering-i-kofod-sagen-den-15-aarige-var-...

Thomas Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Joy Nitav, Katja Bramgaard og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Står noget i BT nogensinde til troende John?

John Damm Sørensen

@Steffen Gliese
"Jeg tror, at rigtigt mange har glemt, hvor stærk en seksualtrang rigtigt mange har i deres pubertet."

Skulle det legitimere, at 34 årig, der i følge BT havde status af underviser, udnyttede situationen til at opnå sex med en person under 18 år?

Thomas Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Joy Nitav, erik pedersen, Katja Bramgaard og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

John Damm nu ved du jo ikke om hun gerne ville eller ikke ville. Der foreligger ingen voldtægtsanklage så ro på. Enhver 15-årig kan skam have lyst til en ældre person end dem selv fra tid til anden.

Jeg anfægter kun hans dømmekraft. Er han ikke sigtet er det idioti at spekulere et kriminelt forhold.

Per Christiansen

Man må håbe at Radikale INGEN lig har i lasten overhovedet.
Han har dummet sig, ingen tivl derom.
Men ikke kriminelt andet end i ME TO bevægelsens øjne.

Det er åbenbart at Koefod er attraheret sexuelt til ganske unge piger. Det er en variant naturen har skabt. I hvilke grad det socialt accepters i Danmark er et udtryk for Dansk kultur. Danmark har et politisk system hvor Mette kunne vælge mellem 48 voksne danskere til udenrigsministerposten. En relativt lavt aflønnet, ganske ligegyldig stol nogen skal sidde på. På engelsk nærmest en ”placeholder? Det bekymrende – set fra sidelinjen – er at mennesket tror at Danmark haren en udenrigspolitik, og at det er ham der bestemmer den. Det er lidt , ja, megalomant?

John Damm Sørensen

@Malou Lauridsen
Det handler overhovedet ikke om den unge pige havde lyst eller ej endsige om voldtægt, men at en 19 år ældre person udnyttede situationen til at få noget på den dumme med en person under 18 år. Og her er straffeloven temmelig klar med hensyn til voksne personers dømmekraft eller mangel på samme.

Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, erik pedersen, Erik Winberg, Katja Bramgaard og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Sider