Feature
Læsetid: 10 min.

»Helt ærligt, der er virkelig mange smittede i 40’erne, måske skulle de hellere arbejde hjemmefra«

Corona har gjort det kontroversielt for unge at feste, og med regeringens nye restriktioner er det vanskelige tider for selv piratfestarrangører og partybusser. Vi tog i byen lørdag aften for at finde ud af, hvordan de unge slår sig løs under en pandemi
De unge fylder for meget i smittetallene, og derfor opfordrer statsministeren dem til at holde igen med festerne. Men det er hverken muligt eller retfærdigt, mener flere af de unge, vi mødte i byen lørdag aften.

De unge fylder for meget i smittetallene, og derfor opfordrer statsministeren dem til at holde igen med festerne. Men det er hverken muligt eller retfærdigt, mener flere af de unge, vi mødte i byen lørdag aften.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
24. september 2020

Kl. 20.31. Lørdag aften i Kødbyen plejer at være ensbetydende med store øl, farverige drinks, lange køer og trange dansegulve. Sådan er det ikke længere.

Der ligger flere mundbind på jorden end flasker og cigaretskodder, og de få turister, der har taget chancen og bestilt mad på en af restauranterne, bliver nøje overvåget af store politivogne, der langsomt kører rundt og patruljerer.

Her er underligt stille. Og om halvanden time lukker det hele ned.

På et pressemøde fredag meddelte Mette Frederiksen, at forbuddet på forsamlinger på mere end 50 personer nu gælder hele landet, og at alle barer og cafeer skal lukke kl. 22.00. Det havde indtil da kun været København, der var omfattet af de skærpede regler.

Noget kunne tyde på, at danskerne er begyndt at tage restriktionerne mindre alvorligt.

Ifølge den seneste Hope-rapport fra Aarhus Universitet, som undersøger danskernes adfærd under corona, anses myndighedernes råd i højere grad for at være svære at følge, mere omkostningsfulde og mindre effektive.

Og selv om smittetallene er steget, viser rapporten, at danskerne ikke betragter COVID-19 som en større trussel, og at de ikke er begyndt at have færre nære kontakter.

Særligt de 20-29-årige er blevet udpeget som smittespredere, og på pressemødet gjorde Magnus Heunicke det klart, at de stadig fylder for meget i statistikken over indlagte og smittede.

Lørdag talte statsministeren direkte til dem, da hun lånte instagrammeren Anders Hemmingsens profil for at komme med et klart budskab: »Hold igen med festerne.«

Et livligt natteliv og en global pandemi går ikke hånd i hånd, mener hun.

Kødbyen i København er et af de steder, politiet har fundet særligt problematisk. Men i aften er her fredeligt, og det lader til, at festen er rykket andre steder hen. Så vi drager videre ud i natten for at finde ud af, hvordan unge fester under en pandemi.

Istedgade kl. 21.05

Vesterbro ligger næsten øde hen. Men pludselig kommer to store busser kørende fra hver sin ende af Istedgade. Der er diskolys i røde farver indenfor, og musikken brager ud over byen.

Gennem vinduerne kan man se festklædte unge, der danser og synger af deres lungers fulde kraft.

Siden barerne i København begyndte at lukke tidligt og forsamlingsforbuddet blev sænket, begyndte mange af piratfesterne at rykke ind i busser i stedet, da de ikke var omfattet af reglerne.

Det fortæller en anonym kilde til Information. Han har deltaget i flere af piratfesterne og er medlem af en række hemmelige grupper på Facebook og chats på diverse sociale medier, hvor der arrangeres undergrundsfester.

Ofte skal man inviteres for at blive medlem, og praktiske informationer om tid og sted bliver enten slået op og fjernet igen på kort tid, så det ikke kan findes frem, eller kun kan fås ved direkte kontakt med arrangørerne.

Passagererne i busserne skal i princippet bære mundbind, da der er tale om offentlig transport, men vores kilde viser os i de hemmelige chats dokumentation for, at der bliver talt om, hvordan reglerne kan omgås ved eksempelvis at bære masken under hagen, indtil politiet kommer.

»Og politiet kan ikke gøre noget ved det, som det ser ud nu,« skriver en af arrangørerne.

Myndighederne har været efter den slags partybusser, og fredag meddelte transportminister Benny Engelbrecht, at man nu ville forbyde alkohol i busserne.

Ifølge vores kilde har det til dels virket, og Information har i en af grupperne set, at i hvert fald én tur er blevet aflyst på grund af alkoholforbuddet.

Passagererne i de to busser på Istedgade har ikke allesammen mundbind på. Og selv om vi ikke kan se nogen sprutflasker, virker de berusede.

På en af dem står der Partybus.dk, så vi kontakter selskabet den følgende mandag og fortæller, hvad vi så.

Det er administrerende direktør i virksomheden, Kim Lærkesen, der tager telefonen. Han fortæller, at alle hans chauffører tjekker, om folk har mundbind på, før de stiger ombord, og endda stopper et par gange undervejs for at dobbelttjekke. De kan også følge med i spejlet og bussens kamera, siger han.

Så du var ikke bevidst om, at det her sker?

»Overhovedet ikke. Det kommer meget bag på mig.«

Hvad vil I gøre for at forhindre, at det sker I jeres busser?

»Jamen alt er alligevel aflyst nu. Vi har kun to reservationer tilbage efter pressemødet. Der er ingen forretning tilbage. Der er ingen, der gider køre bus mere, så det er slut for os,« siger Kim Lærkesen og fortsætter:

»Nu tager de unge i stedet til piratfester, hvor de er mange flere, end der ville være i busserne. Det er helt galt. Og hvorfor må man drikke på en bar, men ikke i en bus? Det er jo bare diskrimination.«

Vi spørger også politiinspektør i København Tommy Laursen, om der har været problemer med busserne i weekenden. Men han har hverken hørt om eller fået anmeldelser om partybusser, der har brudt reglerne.

»Men hvis vi ser dem, bliver de stoppet,« siger han.

Generelt har det været en nogenlunde stille weekend, siger Tommy Laursen. Politiet har lukket et par privatfester og opbrudt en større forsamling i Fælledparken fredag nat – men ikke noget alarmerende.

Nørrebrogade kl. 22.13

Nørrebrogade er fyldt med mennesker. Store grupper af unge, der tager deres jakker på, spænder cykelhjelmen og krammer farvel. De strømmer afsted på cykelstierne, venter på bussen og valser ned ad gaden.

For få minutter siden skulle barerne officielt lukke, og det har sat en bevægelse i gang. Men midt i mylderet står 10-12 personer foran en kiosk og drikker øl.

»Vi har siddet på en bar med mundbind på, så længe vi kunne, men vi vil gerne være stive. Det er jo lørdag, og vi har arbejdet hele ugen. Så vi står bare på gaderne om natten. Der er ikke noget andet sted, vi kan gå hen,« siger Gabriella på 20 år.

Hun vil ikke stå frem med efternavn, da hun indtil for nylig har deltaget i flere piratfester. Men efter pressemødet fredag er de allesammen lukket ned, siger hun.

Ifølge Gabriella går myndighederne uretfærdigt hårdt efter de unge, og hun forstår ikke, at man stadig lader turister komme ind i landet, når der så mange restriktioner for nattelivet.

»De gamle giver skylden til de unge. Det er meget fordømmende. Helt ærligt, der er virkelig mange smittede i 40’erne, måske skulle de hellere arbejde hjemmefra.«

Selv er hun ikke bange for at få COVID-19, men hun frygter at give den videre til nogle, der kan blive alvorligt syge.

»Så jeg ser ikke mine forældre og min mormor. Men jeg tror ikke, jeg får det i aften. Jeg sidder jo ikke og snaver med folk og deler øl med alle. Medierne får det til at lyde, som om vi er helt ligeglade.«

Information har fået fat på et par af dem, der arrangerer piratfesterne. En af dem er Peter, som oprindeligt kommer fra Rumænien, men bor i København. Peter er ikke hans rigtige navn, men han har valgt at være anonym for ikke at få problemer med politiet.

Det kan virke suspekt og meget kriminelt at være bange for politiet, men Peter lyder alt andet end farlig i telefonen. For ham begyndte det med mindre fester for 20-30 gæster, hvor han stillede sit anlæg op og spillede musik. Men så begyndte det at vokse sig større.

Han vil ikke selv kalde dem piratfester, men hemmelige fester. Og han mener, at han tager de nødvendige forholdsregler. Han fortæller, at han faktisk har stor respekt for politiet og myndighedernes arbejde under coronapandemien.

»Vi er altid udenfor, og jeg inviterer aldrig mere en 70 mennesker. Jeg forsøger også at holde styr på, hvem der kommer, så vi kan sende folk hjem, der ikke har tilmeldt sig.«

Han har holdt omkring otte fester under corona, men med de nye restriktioner har han besluttet at stoppe. Det kan ikke længere lade sig gøre, siger han.

»Vi må være 50 personer, men jeg vil ikke tage chancen, hvis der nu dukker flere op.«

Til spørgsmålet om, hvorfor han har gjort det, svarer Peter, at det er vigtigt at give folk et afbræk.

»Danskere arbejder enormt meget i hverdagen og lever generelt sundt, så man kan ikke forbyde dem at feste i weekenden. Nogle har måske mistet deres job under pandemien, og så er det en måde at flygte på. Det er det, vi mennesker gør. Vi flygter på den ene eller anden måde, når vi har det dårligt.«

Blågårdsgade kl. 22.42.

På Blågårds Plads sidder 60-70 unge fordelt i små grupper omkring pladsens borde, bænke og trappesten.

Lydene her minder mere om en normal lørdag aften i byen. Flasker klirrer, og der er en svag baggrundsstøj af musik og folk, der snakker i munden på hinanden.

Ved et af bordene sidder Victoria på 19 år. Hun har brune krøller og mørk øjenskygge på. Der står tomme vinflakser, øldåser, hjemmerul og snus på bordet.

»Jeg opsøger alle de steder, hvor der er mennesker. Jeg vil bare rigtig gerne feste,« siger hun med et stort smil.

Anton Fogt Pedersen på 22 år og Asger Lange på 21 år er ikke stoppet med at feste på grund af pandemien. Nu mødes de bare på åbne pladser og i parker i stedet for.

Anton Fogt Pedersen på 22 år og Asger Lange på 21 år er ikke stoppet med at feste på grund af pandemien. Nu mødes de bare på åbne pladser og i parker i stedet for.

Emilie Lærke Henriksen

Victoria har også været til raves og piratfester i løbet af coronapandemien, når barerne har været lukkede. Det er derfor, hun ikke vil stå frem med efternavn.

»Det er bare rigtig rart at kunne danse der. Man bliver stimuleret på alle mulige måder, og der er selvfølgelig også alkohol og stoffer, men det vigtigste er næsten at kunne danse igen,« siger hun.

Hun er ikke bange for selv at få corona, når hun tager til fest. Som ung er det vigtigere at være social, end om man skal ligge med influenza i to uger, som hun siger.

– Hvad med senfølgerne, som unge jo også kan få?

»Nej, jeg er virkelig ikke bange for at få det. Jeg kan til gengæld godt være bange for at give det videre. Så jeg har ikke set min mormor i mange måneder nu,« siger hun.

»Men man kan jo ikke lade være med at feste. Det kan man bare ikke som ung.«

På den anden side af bordet sidder Anton Fogt Pedersen på 22 år og Asger Lange på 21.

»Vi kan sgu ikke tage hjem kl.22.00,« siger Asger Lange.

Han har blandt andet deltaget i store udendørsfester på Nørrebro med »overraskende mange mennesker«, fortæller han.

»Nu hvor vi ikke må være på barerne, er det, som om folk mødes i endnu større grupper, end de nogensinde har gjort. Unge har sgu altid været oprørske,« tilføjer Anton Fogt Pedersen.

»Og jeg er sikker på, det er en farlig virus – men det er jo også bare en virus.«

Asger Lange er ikke helt enig i, at det ’bare er en virus’. Hans mor har nemlig en kronisk sygdom, som kan gøre COVID-19 særlig farlig for hende. Derfor ser han hende mindre end normalt og tager visse forholdsregler.

»Meeen nu havde jeg faktisk ikke regnet med, at der kom så mange i aften,« siger han og peger hen på fem drenge, der lige har sluttet sig til selskabet og slæbt en ekstra bænk med.

»Så jeg overholder ikke alle reglerne, men jeg synes, det er vildt med dem, der bare siger ’fuck det‘ og slet ikke tænker over corona.«

Indre by kl. 01.03

På gadeplan er Indre By næsten helt stille, men rundtomkring kan man høre musik oppefra. Åbne tagvinduer afslører, at København ikke er holdt helt op med at feste.

»Den jaaag elsker, den jaag elsker, elsker jaaaag,« råber nogen fra fjerde sal, og man kan næsten høre et tætpakket dansegulv i baggrunden.

På Strøget patruljerer politiet overalt. Vidste man ikke bedre, skulle man tro, at en terroraktion var i gang – ikke bare unge mennesker, der drikker øl med hinanden.

I Skindergade har de lige lukket en fest, og gæsterne står nu på gaden og venter.

»Vi venter bare, til de er kørt. Så går vi op igen, men det bliver nok uden musik, så man ikke kan høre os,« siger en af gæsterne.

Længere nede ad gaden småløber fire unge fyre ud ad en port i hastige skridt. Den forreste låser sin cykel op, mens han råber til de andre:

»Politiet har lige lukket festen nede ad gaden, så de kommer nok herhen. Lad os smutte.«

Til privatfester må der stadig samles op til 500 gæster. Derfor har politiet frygtet, at forsamlingsforbuddet mod offentlige arrangementer ville betyde, at festerne bare rykkede hjem i privaten. Det fortæller Tommy Laursen, der er politiinspektør i København.

»Og nogle af festerne var også trukket hjem, så der har vi givet nogle påbud her i weekenden – blandt andet for høj musik. Ikke flere end normalt, men det er jo alvorligt, når smittetallene er så høje.«

En af de piratfestarrangører, Information har talt med, arbejder også som DJ til lovlige privatfester. Han ønsker ikke at stå frem med navn, fordi han frygter, at politiet vil lukke hans fester, så vi kalder ham Søren.

Han mener ikke, at det giver mening at skelne mellem privatfester og piratfester, som myndighederne gør i dag.

»Jeg har spillet til private arrangementer over sommeren. Og jeg kan sige med sikkerhed, at der ikke er forskel på dem, når det kommer til dansegulvet. Virus kan spredes uanset hvad.«

Folk drikker sig fulde og bliver efterhånden ligeglade med at holde afstand, fortæller han. Stod det til ham, burde man hellere se på, hvad der foregår til de enkelte fester.

»Under corona har vi for eksempel holdt fester for mindre grupper på undergrundslokationer eller i skove, hvor vi ikke engang generer nogen med høj musik – og vi rydder altid op efter os,« siger han.

Ifølge Søren kan det ikke lade sig gøre at lukke hele nattelivet ned. Og derfor burde regeringen i stedet forsøge at finde løsninger på, hvordan vi kan have et fornuftigt natteliv fremover.

»Corona er jo  ikke ligefrem på vej væk i den nærmeste fremtid.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Artiklen giver dystre udsigter for, at Corona virus bliver de unges dansepartner, og de ældres frygt.
Hvor vil det dog være klædeligt, hvis unge mennesker formåede at tænke i samfundets interesse frem for kun at tænke på, hvor den næste fest skal afholdes.
Hvis der skulle være en ung, der læser hvad en ældre bekymret medborger skriver i et kommentarspor i Information, så følg min opfordring til at tage ansvar for HELE samfundet og ikke blot den del af det, som stopper ved næsetippen.
Corona er IKKE et videospil - det giver livsfarlige sygdomsforløb.

Liselotte Paulsen, kjeld jensen, Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Torben Bruhn Andersen, Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Ete Forchhammer og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvorfor er en stor gruppe - p.t. unge - i så høj grad blevet indkrogede i sig selv, og hvorfor er problemet tilsyneladende først åbenlyst nu?
Mon ikke den del af forældregenerationen der lige nu stiler mod en genåbning af det gamle forbrugersamfund, hvor vi først og fremmest er ukritiske forbrugere og kunder, har en god del af "æren"?

Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Rolf Andersen, Jonathan Frosten, Anne-Marie Krogsbøll og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Covid 19 er en ny sygdom, den kan have alvorlige forløb og følgevirkninger for alle, også unge. Det er ærgerligt at man ikke kan feste og have det rigtig sjovt uden alkohol som desværre også er farligt og giver uoprettelige skader på vitale organer. Drukkulturen er en kommerciel hyldest til bryggerierne og spritbrænderne. lad os slå os løs fra den.

Henriette Bøhne, Jonathan Frosten og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det må unægtelig også være svært for de unge at droppe festerne og fuldskaben, når en bekymrende stor del af den ældre generation, inklusive meningsdannere, stiller spørgsmålstegn ved det rimelige i noget så enkelt og let håndterbart som fx mundbind. At påbud om mundbind bliver set som et indgreb i den enkeltes frihed, til trods for at det er pisselet at iføre sig. Det er sværere at tage bukser på, og jeg ser ingen insistere på retten til at gå bukseløs i metro.

David Zennaro, Flemming Kjeldstrup, Bjørn Pedersen, Ruth Sørensen, Ete Forchhammer , Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Torben Bruhn Andersen, Hannibal Knudsen, susanne christensen, Rolf Andersen, Anker Heegaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det er desværre de mest egoistiske og jubeloptimistiske (= stærkeste og mindst empatiske) 10 % af befolkningen, der har siddet på magten og styringen under genåbningen. Og det begynder vi nu at se konsekvenserne af i al sin gru. Grundpillerne i genåbningen - testning og smitteopsporing - må allerede give fortabt, selv om vi dårligt har ramt 2. bølge endnu, og regeringen holder indtil videre dumstædigt på, at ny nedlukning kan undgås. Det kan den ikke, når man ikke vil tage de midler i brug, som kunne forebygge det - og nu er det ved at være for sent.

Supergod artikel i dag om aerosoler, og hvordan myndigehder verden over ddukker hovedet ift. at erkende disse som vigtig smittevej:

"Derfor vil accept af luftbåren smitte markant udfordre myndighederne og vores håndtering af pandemien, for det vil påvirke hele vores samfundsliv radikalt. Og dramatisk opfordre os til hyppig udluftning og god mekanisk ventilation.

For hvor tæt må vi sidde, særligt på arbejdspladser eller uddannelsessteder med dårligt fungerende ventilation? Skal vi fremover have masker på i storrumskontorer? Skal vi have masker på alle steder i det offentlige rum? Hvordan sikrer vi, at smitten ikke spreder sig på plejehjem, klinikker og særligt på hospitaler?
I dag findes kun to hospitaler i Danmark – i Hvidovre og Århus – med topsikrede højisolationstuer. Særlige systemer skaber undertryk på stuen, hvilket sikrer, at smitte fra ebola-, mæslinge- eller tuberkulosevirus eksempelvis ikke forlader lokalet. Men kun der. Hvad med resten af landets 21 akuthospitaler?"

"Derfor er det lettere for myndighederne at sige, at smittevejen for coronavirus alene er via kontaktflader og de tungere dråber, der falder til jorden efter 1-2 meters svæven. Men tager alverdens myndigheder og WHO fejl, kan det være en katastrofe her kort før, det bliver så koldt, at vi alle opholder os indendørs med lukkede vinduer indtil forårets komme."
https://politiken.dk/forbrugogliv/art7935836/Roskilde-fest-med-45-smitte...

Erhvervslivet og dets lobbyister vil kæmpe med næb og klør mod erkendelse af aerosolbåren smitte.
Det bliver "smitten når ikke hertil", "Det smitter kun ved symptomer", "Der er ingen grund til mundibind" osv. om igen.

I øvrigt:
https://www.berlingske.dk/europa/sverige-venter-paa-anden-boelge-af-coro...

Henriette Bøhne, Ole Svendsen, Rolf Andersen og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar

Hele situationen er totalt håbløs - det handler ikke om at holde fest eller lade være at holde fest - det handler om, hvor mange mennesker der er med til fest. Jesus - tag ved lære - hvad med bare at gøre ligesom i sverige - 50 stk begrænsning og så iøvrigt lade være med at blande sig i om 23 mennesker tager en sodavand eller øl sammen efter en lilleput-fodboldkamp fredag eftermiddag - det er totalt hul i hovedet at blande sig i den slags ting - helt ude i hegnet. Og det svinger rigtig dårligt med et liberalt demokrati, hvor vi er frie og har ret til at forsamle os - også selvom der er covid 19 - (SOM IØVRIGT ALDRIG KOMMER TIL AT GÅ VÆK! - for helvede så fat det dog!) Derfor skal vi lære at leve med skidtet - som iøvrigt er farligt, når man er plus 70 år (som alle de øvrige corona-virusser også er) - ellers not so much - se https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/53c0dc391be54f5d959ead...
- Det er på tide at komme ud af bange-hullet og fortsætte med at leve vores liv - holde afstand og vaske lidt mere hænder - og så skulle politikerne lade være med at blande sig vedr. hvilken slags aktivitet vi forsamles om - sålænge vi ikke er over 50 mennesker - lad nu de brancher holde åbent.
500 millioner jobs er blevet smadret på globalt plan (og det er stort set kun inkompetente politikeres skyld) - tænk lidt på, hvor mange børn der kommer til at sulte af det, hvor mange der må gå fra hus og hjem, hvor mange der bliver skilt, hvor mange der begynder at drikke mere, hvor mange der begår selvmord på den konto - det er langt langt flere end der nogen sinde er nogen der kommer til at dø af covid-19.

Så vi kan komme igang med den grønneomstilling - som faktisk er virkelig alvorlig i sammenligning.

Her er et godt sted at gå hen, hvis man faktisk gerne vil have hævet niveauet under kasketten https://unherd.com/2020/09/parliaments-pathetic-covid-response/

Denne generationskrig må stoppe. Somom de midaldrende der sidder her og på facebook og pudser deres glorier ikke har slået sig løs da de var unge. Det håber jeg for dem de har. Ungdommen er her og nu og kommer ikke igen, så nej de kan ikke bare lade være med at feste. Al det overformynderri og hævende pegefinger om at nu må vi alle tage et ansvar. Den retorik er til at brække sig over - og det er IKKE fordi jeg er imod mundbind afstand osv. Det er bare måned det bruges som en selvforherligende rekvisit. Det er sku ikke en skid ansvar at tage et mundbind på - herregud som en skriver længere oppe. Det er jo nemmere end at tage et par bukser på så det må være begrænset hvor stolt man har lov til at føle sig af at "påtage sig det ansvar" og har påført sig sit mundbind. Vi udvikler os til en nation af åndelige pygmæer hvis fornemmeste tidsfordriv er at banke hinanden i hovedet. Suk.

David Zennaro, Mads Greve Haaning, Trond Meiring, Daniel Jensen og Finn Sørensen anbefalede denne kommentar

Tænk at der virkelig ikke er noget mere interessant for ungdommen at få tiden til at gå med ind druk og fest. Der er brugt masser af ressourcer fra vuggestue, børnehave og skoler for at få unge til at kunne få et fyldestgørende og virksomt liv. Alligevel ender det bare med druk.

Hvis jeg var ung I dag, og hørte alle dem som havde været med til at spolere de unges fremtid, med manglende bæredygtighed og et klima som er et resultat af grådig forbrug af fossil energi, så ville jeg også feste igennem, så længe det varer, og jeg ville have meget lidt sympati for de gamle, som nu pludselig forstår hvor "vigtige" vores sidste leveår er. Og ja, det er sikkert dig jeg mener ;)

Randi Christiansen, Mads Greve Haaning, Anne Nielsen, Ruth Sørensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Morten Balling

Din kommentar er afsindig kynisk - det er rigtige mennesker der ligger på hospitalet - ikke en eller anden abstract boomer - det er de unge menneskers egne bedsteforældre som du opfordrer dem til at tage livet af på grund af en abstrakt undladelsessynd ("du gjorde ikke nok for klimaet").

@Niels Johannesen
Jeg læser ikke Morten Balling opfodrer til at tage livet af nogen - med det siger en del om hvor polariseret coronadebatten hurtigt kan blive - at det er sådan du læser hans indlæg.
.. og nu så for at polarisere den yderligere. Kunne man ikke lige så godt vende det hele om hovedet og så kræve at den ældre del af befolkningen isolerer sig. Alle over en vil alder bør have et anerkendelsesværdigt formål hvis de går ud og selvfølgelig bære maske på alle tidspunkter. Det er et ansvar de burde påtage sig for at holde sig raske. De svigtede da de skulle påtage sig ansvaret for klimaet, men det er så chancen de må gribe nu, hele den generation og sige til de unge: "Så nu er det vores tur at tage en for holdet."

Mads Kjærgård

Når man begynder, at hænge bestemte befolkningsgrupper ud og prøver at skabe angst, panik og frygt, så ved man, at der er noget galt med det samfund man lever i! Tid til at slibe den lange kniv stormsoldat!

@Niels Johannesen

Beklager hvis jeg lyder kynisk, det gør jeg nok. Jeg har selv oplevet de brutale konsekvenser af Covid-19 alt for tæt på.

Midt i forfærdeligheden har jeg imidlertid ikke mistet evnen til at reflektere. Jeg har nu i årevis beskæftiget mig med "hippie begrebet" og det skamredne ord bæredygtighed. Det er ikke et hippie begreb, det er fysisk og biologisk virkelighed, solidt underbygget af videnskab.

Selv tvivler jeg alvorligt på at vi er meget mere end få milliarder mennesker tilbage i 2100 (best case scenario), og det vil bogstaveligt talt få fatale konsekvenser for store dele af den aldersgruppe som pt. fester, som vi også gjorde da vi var unge. Den alvor er der ikke mange medier som skriver om, men jeg støder ofte på den i det videnskabelige miljø.

Der synes jeg også, helt personligt, at vi skylder den unge globale generation at opleve deres dele af livet, og det er ikke fordi de ikke har vist ansvar, og det er heller ikke fordi jeg dagligt ser ældre mennesker som tydeligvis ikke har forstået alvoren i det kaos vi nu bliver udsat for.

Så kynisk, ja, og jeg tror det bliver end forbandet vinter. Måske skulle menneskeheden bruge den på at læse op på konsekvenserne af den måde vi har behandlet planeten på, og hvad det kommer til at betyde for en 20-årig. Måske kunne det lægge en dæmper på aggressionerne og frygten :)