Feature
Læsetid: 10 min.

»Helt ærligt, der er virkelig mange smittede i 40’erne, måske skulle de hellere arbejde hjemmefra«

Corona har gjort det kontroversielt for unge at feste, og med regeringens nye restriktioner er det vanskelige tider for selv piratfestarrangører og partybusser. Vi tog i byen lørdag aften for at finde ud af, hvordan de unge slår sig løs under en pandemi
De unge fylder for meget i smittetallene, og derfor opfordrer statsministeren dem til at holde igen med festerne. Men det er hverken muligt eller retfærdigt, mener flere af de unge, vi mødte i byen lørdag aften.

De unge fylder for meget i smittetallene, og derfor opfordrer statsministeren dem til at holde igen med festerne. Men det er hverken muligt eller retfærdigt, mener flere af de unge, vi mødte i byen lørdag aften.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
24. september 2020

Kl. 20.31. Lørdag aften i Kødbyen plejer at være ensbetydende med store øl, farverige drinks, lange køer og trange dansegulve. Sådan er det ikke længere.

Der ligger flere mundbind på jorden end flasker og cigaretskodder, og de få turister, der har taget chancen og bestilt mad på en af restauranterne, bliver nøje overvåget af store politivogne, der langsomt kører rundt og patruljerer.

Her er underligt stille. Og om halvanden time lukker det hele ned.

På et pressemøde fredag meddelte Mette Frederiksen, at forbuddet på forsamlinger på mere end 50 personer nu gælder hele landet, og at alle barer og cafeer skal lukke kl. 22.00. Det havde indtil da kun været København, der var omfattet af de skærpede regler.

Noget kunne tyde på, at danskerne er begyndt at tage restriktionerne mindre alvorligt.

Ifølge den seneste Hope-rapport fra Aarhus Universitet, som undersøger danskernes adfærd under corona, anses myndighedernes råd i højere grad for at være svære at følge, mere omkostningsfulde og mindre effektive.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Artiklen giver dystre udsigter for, at Corona virus bliver de unges dansepartner, og de ældres frygt.
Hvor vil det dog være klædeligt, hvis unge mennesker formåede at tænke i samfundets interesse frem for kun at tænke på, hvor den næste fest skal afholdes.
Hvis der skulle være en ung, der læser hvad en ældre bekymret medborger skriver i et kommentarspor i Information, så følg min opfordring til at tage ansvar for HELE samfundet og ikke blot den del af det, som stopper ved næsetippen.
Corona er IKKE et videospil - det giver livsfarlige sygdomsforløb.

Liselotte Paulsen, kjeld jensen, Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Torben Bruhn Andersen, Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Ete Forchhammer og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvorfor er en stor gruppe - p.t. unge - i så høj grad blevet indkrogede i sig selv, og hvorfor er problemet tilsyneladende først åbenlyst nu?
Mon ikke den del af forældregenerationen der lige nu stiler mod en genåbning af det gamle forbrugersamfund, hvor vi først og fremmest er ukritiske forbrugere og kunder, har en god del af "æren"?

Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Rolf Andersen, Jonathan Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Covid 19 er en ny sygdom, den kan have alvorlige forløb og følgevirkninger for alle, også unge. Det er ærgerligt at man ikke kan feste og have det rigtig sjovt uden alkohol som desværre også er farligt og giver uoprettelige skader på vitale organer. Drukkulturen er en kommerciel hyldest til bryggerierne og spritbrænderne. lad os slå os løs fra den.

Henriette Bøhne, Jonathan Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det må unægtelig også være svært for de unge at droppe festerne og fuldskaben, når en bekymrende stor del af den ældre generation, inklusive meningsdannere, stiller spørgsmålstegn ved det rimelige i noget så enkelt og let håndterbart som fx mundbind. At påbud om mundbind bliver set som et indgreb i den enkeltes frihed, til trods for at det er pisselet at iføre sig. Det er sværere at tage bukser på, og jeg ser ingen insistere på retten til at gå bukseløs i metro.

David Zennaro, Flemming Kjeldstrup, Bjørn Pedersen, Ruth Sørensen, Ete Forchhammer , Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Torben Bruhn Andersen, Hannibal Knudsen, susanne christensen, Rolf Andersen, Anker Heegaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det er desværre de mest egoistiske og jubeloptimistiske (= stærkeste og mindst empatiske) 10 % af befolkningen, der har siddet på magten og styringen under genåbningen. Og det begynder vi nu at se konsekvenserne af i al sin gru. Grundpillerne i genåbningen - testning og smitteopsporing - må allerede give fortabt, selv om vi dårligt har ramt 2. bølge endnu, og regeringen holder indtil videre dumstædigt på, at ny nedlukning kan undgås. Det kan den ikke, når man ikke vil tage de midler i brug, som kunne forebygge det - og nu er det ved at være for sent.

Supergod artikel i dag om aerosoler, og hvordan myndigehder verden over ddukker hovedet ift. at erkende disse som vigtig smittevej:

"Derfor vil accept af luftbåren smitte markant udfordre myndighederne og vores håndtering af pandemien, for det vil påvirke hele vores samfundsliv radikalt. Og dramatisk opfordre os til hyppig udluftning og god mekanisk ventilation.

For hvor tæt må vi sidde, særligt på arbejdspladser eller uddannelsessteder med dårligt fungerende ventilation? Skal vi fremover have masker på i storrumskontorer? Skal vi have masker på alle steder i det offentlige rum? Hvordan sikrer vi, at smitten ikke spreder sig på plejehjem, klinikker og særligt på hospitaler?
I dag findes kun to hospitaler i Danmark – i Hvidovre og Århus – med topsikrede højisolationstuer. Særlige systemer skaber undertryk på stuen, hvilket sikrer, at smitte fra ebola-, mæslinge- eller tuberkulosevirus eksempelvis ikke forlader lokalet. Men kun der. Hvad med resten af landets 21 akuthospitaler?"

"Derfor er det lettere for myndighederne at sige, at smittevejen for coronavirus alene er via kontaktflader og de tungere dråber, der falder til jorden efter 1-2 meters svæven. Men tager alverdens myndigheder og WHO fejl, kan det være en katastrofe her kort før, det bliver så koldt, at vi alle opholder os indendørs med lukkede vinduer indtil forårets komme."
https://politiken.dk/forbrugogliv/art7935836/Roskilde-fest-med-45-smitte...

Erhvervslivet og dets lobbyister vil kæmpe med næb og klør mod erkendelse af aerosolbåren smitte.
Det bliver "smitten når ikke hertil", "Det smitter kun ved symptomer", "Der er ingen grund til mundibind" osv. om igen.

I øvrigt:
https://www.berlingske.dk/europa/sverige-venter-paa-anden-boelge-af-coro...

Henriette Bøhne, Ole Svendsen, Rolf Andersen og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar

Hele situationen er totalt håbløs - det handler ikke om at holde fest eller lade være at holde fest - det handler om, hvor mange mennesker der er med til fest. Jesus - tag ved lære - hvad med bare at gøre ligesom i sverige - 50 stk begrænsning og så iøvrigt lade være med at blande sig i om 23 mennesker tager en sodavand eller øl sammen efter en lilleput-fodboldkamp fredag eftermiddag - det er totalt hul i hovedet at blande sig i den slags ting - helt ude i hegnet. Og det svinger rigtig dårligt med et liberalt demokrati, hvor vi er frie og har ret til at forsamle os - også selvom der er covid 19 - (SOM IØVRIGT ALDRIG KOMMER TIL AT GÅ VÆK! - for helvede så fat det dog!) Derfor skal vi lære at leve med skidtet - som iøvrigt er farligt, når man er plus 70 år (som alle de øvrige corona-virusser også er) - ellers not so much - se https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/53c0dc391be54f5d959ead...
- Det er på tide at komme ud af bange-hullet og fortsætte med at leve vores liv - holde afstand og vaske lidt mere hænder - og så skulle politikerne lade være med at blande sig vedr. hvilken slags aktivitet vi forsamles om - sålænge vi ikke er over 50 mennesker - lad nu de brancher holde åbent.
500 millioner jobs er blevet smadret på globalt plan (og det er stort set kun inkompetente politikeres skyld) - tænk lidt på, hvor mange børn der kommer til at sulte af det, hvor mange der må gå fra hus og hjem, hvor mange der bliver skilt, hvor mange der begynder at drikke mere, hvor mange der begår selvmord på den konto - det er langt langt flere end der nogen sinde er nogen der kommer til at dø af covid-19.

Så vi kan komme igang med den grønneomstilling - som faktisk er virkelig alvorlig i sammenligning.

Her er et godt sted at gå hen, hvis man faktisk gerne vil have hævet niveauet under kasketten https://unherd.com/2020/09/parliaments-pathetic-covid-response/

Denne generationskrig må stoppe. Somom de midaldrende der sidder her og på facebook og pudser deres glorier ikke har slået sig løs da de var unge. Det håber jeg for dem de har. Ungdommen er her og nu og kommer ikke igen, så nej de kan ikke bare lade være med at feste. Al det overformynderri og hævende pegefinger om at nu må vi alle tage et ansvar. Den retorik er til at brække sig over - og det er IKKE fordi jeg er imod mundbind afstand osv. Det er bare måned det bruges som en selvforherligende rekvisit. Det er sku ikke en skid ansvar at tage et mundbind på - herregud som en skriver længere oppe. Det er jo nemmere end at tage et par bukser på så det må være begrænset hvor stolt man har lov til at føle sig af at "påtage sig det ansvar" og har påført sig sit mundbind. Vi udvikler os til en nation af åndelige pygmæer hvis fornemmeste tidsfordriv er at banke hinanden i hovedet. Suk.

David Zennaro, Mads Greve Haaning, Trond Meiring, Daniel Jensen og Finn Sørensen anbefalede denne kommentar

Tænk at der virkelig ikke er noget mere interessant for ungdommen at få tiden til at gå med ind druk og fest. Der er brugt masser af ressourcer fra vuggestue, børnehave og skoler for at få unge til at kunne få et fyldestgørende og virksomt liv. Alligevel ender det bare med druk.

Hvis jeg var ung I dag, og hørte alle dem som havde været med til at spolere de unges fremtid, med manglende bæredygtighed og et klima som er et resultat af grådig forbrug af fossil energi, så ville jeg også feste igennem, så længe det varer, og jeg ville have meget lidt sympati for de gamle, som nu pludselig forstår hvor "vigtige" vores sidste leveår er. Og ja, det er sikkert dig jeg mener ;)

Randi Christiansen, Mads Greve Haaning, Anne Nielsen, Ruth Sørensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Morten Balling

Din kommentar er afsindig kynisk - det er rigtige mennesker der ligger på hospitalet - ikke en eller anden abstract boomer - det er de unge menneskers egne bedsteforældre som du opfordrer dem til at tage livet af på grund af en abstrakt undladelsessynd ("du gjorde ikke nok for klimaet").

@Niels Johannesen
Jeg læser ikke Morten Balling opfodrer til at tage livet af nogen - med det siger en del om hvor polariseret coronadebatten hurtigt kan blive - at det er sådan du læser hans indlæg.
.. og nu så for at polarisere den yderligere. Kunne man ikke lige så godt vende det hele om hovedet og så kræve at den ældre del af befolkningen isolerer sig. Alle over en vil alder bør have et anerkendelsesværdigt formål hvis de går ud og selvfølgelig bære maske på alle tidspunkter. Det er et ansvar de burde påtage sig for at holde sig raske. De svigtede da de skulle påtage sig ansvaret for klimaet, men det er så chancen de må gribe nu, hele den generation og sige til de unge: "Så nu er det vores tur at tage en for holdet."

Mads Kjærgård

Når man begynder, at hænge bestemte befolkningsgrupper ud og prøver at skabe angst, panik og frygt, så ved man, at der er noget galt med det samfund man lever i! Tid til at slibe den lange kniv stormsoldat!

@Niels Johannesen

Beklager hvis jeg lyder kynisk, det gør jeg nok. Jeg har selv oplevet de brutale konsekvenser af Covid-19 alt for tæt på.

Midt i forfærdeligheden har jeg imidlertid ikke mistet evnen til at reflektere. Jeg har nu i årevis beskæftiget mig med "hippie begrebet" og det skamredne ord bæredygtighed. Det er ikke et hippie begreb, det er fysisk og biologisk virkelighed, solidt underbygget af videnskab.

Selv tvivler jeg alvorligt på at vi er meget mere end få milliarder mennesker tilbage i 2100 (best case scenario), og det vil bogstaveligt talt få fatale konsekvenser for store dele af den aldersgruppe som pt. fester, som vi også gjorde da vi var unge. Den alvor er der ikke mange medier som skriver om, men jeg støder ofte på den i det videnskabelige miljø.

Der synes jeg også, helt personligt, at vi skylder den unge globale generation at opleve deres dele af livet, og det er ikke fordi de ikke har vist ansvar, og det er heller ikke fordi jeg dagligt ser ældre mennesker som tydeligvis ikke har forstået alvoren i det kaos vi nu bliver udsat for.

Så kynisk, ja, og jeg tror det bliver end forbandet vinter. Måske skulle menneskeheden bruge den på at læse op på konsekvenserne af den måde vi har behandlet planeten på, og hvad det kommer til at betyde for en 20-årig. Måske kunne det lægge en dæmper på aggressionerne og frygten :)