Nyhed
Læsetid: 4 min.

Instrukskommissionen: Justitsministeriets ekspert udelukkede en undtagelsesfri ordning

Nina Holst Christensen, Justitsministeriets ekspert i menneskeretsspørgsmål, var ikke i tvivl: En undtagelsesfri ordning om at adskille samtlige unge asylpar, som Inger Støjberg ønskede, ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Det fortalte hun under onsdagens afhøringer i Instrukskommissionen
Justitsministeriets ekspert i menneskeret, Nina Holst Christensen, var ikke i tvivl, da en afdelingschef fra Inger Støjbergs (V) ministerium spurgte, om det var muligt at lave en absolut undtagelsesfri regel om, at man kan adskille mindreårige asylansøgere: Nej, det er ikke muligt, gengav hun svaret over for Instrukskommissionen, hvor hun blev afhørt onsdag.

Justitsministeriets ekspert i menneskeret, Nina Holst Christensen, var ikke i tvivl, da en afdelingschef fra Inger Støjbergs (V) ministerium spurgte, om det var muligt at lave en absolut undtagelsesfri regel om, at man kan adskille mindreårige asylansøgere: Nej, det er ikke muligt, gengav hun svaret over for Instrukskommissionen, hvor hun blev afhørt onsdag.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
17. september 2020

Ud på aftenen den 9. februar 2016 sad Justitsministeriets ekspert i EU- og menneskeretlige spørgsmål, Nina Holst Christensen, på sit kontor, da hun fik besøg. Det var kronjuristen i Inger Støjbergs (V) ministerium, afdelingschef Lykke Sørensen, der uformelt ville vende en sag, der kørte på højtryk i hendes ministerium.

»Lykke Sørensen kom ind for at høre, om det ikke er sådan, at det ikke er muligt at lave en absolut og undtagelsesfri ordning, der går ud på at adskille alle unge asylpar. Om ikke den Europæiske Menneskeretskonvention forhindrer det,« fortalte Nina Holst Christensen.

Og hun var ikke i tvivl om, hvad hun skulle svare på det spørgsmål:

»Det er ikke muligt at lave en absolut undtagelsesfri regel om, at man kan adskille mindreårige asylansøgere. Der skal være en undtagelsesmulighed.«

Det var aftenen før, at Inger Støjberg om eftermiddagen den 10. februar 2016 udsendte sin kategoriske pressemeddelelse, der lagde op til at adskille samtlige unge asylpar, hvor den ene var mindreårig. Med andre ord en undtagelsesfri praksis, som Ombudsmanden senere i sin redegørelse om sagen kaldte ulovlig.

Tilbage til mødet på Nina Holst Christensens kontor. Nina Holst Christensen spurgte, hvad baggrunden var for, at Lykke Sørensen ville tale med hende om det.

»Lykke Sørensen svarer, at hun et stykke tid har haft det spørgsmål i sit system, og at der er en minister, der ikke ønsker, at der skal være undtagelser. Hun ønsker en absolut og undtagelsesfri ordning,« fortsatte Nina Holst Christensen, der »tydeligt« kunne huske ordvekslingen.

Hun spurgte så Lykke Sørensen, om hun havde behov for Justitsministeriets bistand.

»Men nej, det havde hun ikke, hun havde bare behov for at få bekræftet, at man ikke kan lave en undtagelsesfri ordning.«

Lykke Sørensen fortalte også ifølge Nina Holst Christensens erindring, at »hendes minister formentlig vil komme med en pressemeddelelse, der introducerer den ordning i morgen«.

Tidligt næste morgen kom Lykke Sørensen så igen ind på hendes kontor.

»Vi taler om det samme en gang til, og det er ikke muligt at lave en undtagelsesfri ordning. Der skal være en konkret individuel vurdering, og derfor kan der i sagens natur være undtagelser. Jeg spørger igen, om hun har behov for vores bistand.«

Men hertil svarede Lykke Sørensen endnu en gang nej.

»’Løbet er kørt’, siger Lykke Sørensen. De ord kan jeg tydeligt huske,« fortalte Nina Holst Christensen.

Budskab prellede af på Støjberg

Nina Holst Christensens forklaring stemmer dermed overens med, hvad Lykke Sørensen selv fortalte, da hun blev afhørt i kommissionen. Som Information tidligere har beskrevet, forsøgte Lykke Sørensen og Støjbergs departementschef, Uffe Toudal, at få en »kattelem«, der åbnede for undtagelser, ind i den pressemeddelelse, som Inger Støjberg ville udsende. Men det havde både ministeren og hendes særlige rådgiver, Mark Thorsen, afvist. Derfor var Lykke Sørensen blevet enig med Uffe Toudal om, at hun endnu en gang skulle vende spørgsmålet med Justitsministeriets ekspert. Men Nina Holst Christensens klare melding prellede af på Inger Støjberg, da Lykke Sørensen fortalte om den.

Et par dage efter kom Lykke Sørensen igen på besøg hos Nina Holst Christensen.

»Hun taler om næste fase, som består i, at der skal udarbejdes retningslinjer til Udlændingestyrelsen. Det bliver det næste, vi skal bakse med for at få Inger Støjberg til at formå at kommunikere, at der er disse her undtagelser.«

På spørgsmålet, om Lykke Sørensen havde fortalt, at departementet på de indre linjer ville give Udlændingestyrelsen besked om at vurdere hver sag individuelt, så der kunne være undtagelser, svarede Nina Holst Christensen klart nej. Det havde hun ikke hørt noget om, men det var hendes klare forståelse, at Lykke Sørensen havde forstået, at der skulle være undtagelser.

Først da Justitsministeriet i april blev inddraget i, hvad Inger Støjbergs ministerium skulle svare Ombudsmanden, da han var gået ind i sagen, gik det op for Nina Holst Christensen, at processen med at adskille parrene allerede var i gang.

Efter de to uformelle snakke med Lykke Sørensen opsøgte Nina Holst Christensen sin foresatte, afdelingschef Jens Teilberg Søndergaard.

»Jeg går direkte op til min chef og beretter, hvad der er hændt den 9. og 10. februar. Det er meget usædvanligt at få et vide fra en god kollega i et andet ministerium, at man har en minister, der vil melde noget ud, som det ikke er muligt at gennemføre.«

Men da Jens Teilberg Søndergaard, der i dag arbejder for Kammeradvokaten, blev afhørt onsdag, havde han ikke en klar erindring om, hvor vidt han havde orienteret Barbara Bertelsen, den daværende departementschef i Justitsministeriet, om Nina Holst Christensens oplysninger.

»Den normale sagsgang ville være, at jeg orienterede Barbara Bertelsen om det. Normalt samlede jeg lidt til bunke hen over en eller to dage, og så måtte hun overveje, om hun ville orientere justitsministeren. Men jeg har ikke en specifik erindring om at have nævnt det her‚« sagde han og tilføjede:

»Men det ville undre mig, hvis jeg ikke gjorde det.«

Barbara Bertelsen, der i dag er departementschef i Statsministeriet, skal afhøres torsdag, og så kommer kommissionen formentlig tættere på svaret, om hvorvidt Justitsministeriets øverste embedsmand blev orienteret – og hvad hun i givet fald gjorde med den oplysning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danmark dejligst? I dansk kultur: At gå I seng med børn, det er det som jo kan ske for selv den bedste i landets øverste ledelse – at gifte sig med dem? NEJ! skrid, ov videre til en ny.

Det er svært at se hvordan Venstre's vikarierende formand kan overleve politisk efterhånden som afhøringerne skrider frem. Og tak for referaterne. Men hendes tilhængere i den mere lumre del af folkedybet er jo ligeglade med internationale regler og aftaler.

Ole Svendsen, Finn Jakobsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

I følge Venstre og Konservative er det ingen forbrydelse fra myndighedernes side ikke at overholde gældende lovgivning og gældende internationale konventioner.
Der virkelige forbryderiske er at oplyse offentligheden om dette.
Jvf. jagten på forsvarsministeren!
Der er en lige linje mellem Støjsenderen, Lars Lillehold og Nasser Kader.

Hvor længe kan Venstre holde til at have Støjsenderen som næstformand???

Tro mig det af hænger af svaret fra kommissionen. Så desværre tror jeg det fortsætter.