Læsetid: 4 min.

Instrukskommissionen: Justitsministeriets ekspert udelukkede en undtagelsesfri ordning

Nina Holst Christensen, Justitsministeriets ekspert i menneskeretsspørgsmål, var ikke i tvivl: En undtagelsesfri ordning om at adskille samtlige unge asylpar, som Inger Støjberg ønskede, ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Det fortalte hun under onsdagens afhøringer i Instrukskommissionen
Justitsministeriets ekspert i menneskeret, Nina Holst Christensen, var ikke i tvivl, da en afdelingschef fra Inger Støjbergs (V) ministerium spurgte, om det var muligt at lave en absolut undtagelsesfri regel om, at man kan adskille mindreårige asylansøgere: Nej, det er ikke muligt, gengav hun svaret over for Instrukskommissionen, hvor hun blev afhørt onsdag.

Justitsministeriets ekspert i menneskeret, Nina Holst Christensen, var ikke i tvivl, da en afdelingschef fra Inger Støjbergs (V) ministerium spurgte, om det var muligt at lave en absolut undtagelsesfri regel om, at man kan adskille mindreårige asylansøgere: Nej, det er ikke muligt, gengav hun svaret over for Instrukskommissionen, hvor hun blev afhørt onsdag.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

17. september 2020

Ud på aftenen den 9. februar 2016 sad Justitsministeriets ekspert i EU- og menneskeretlige spørgsmål, Nina Holst Christensen, på sit kontor, da hun fik besøg. Det var kronjuristen i Inger Støjbergs (V) ministerium, afdelingschef Lykke Sørensen, der uformelt ville vende en sag, der kørte på højtryk i hendes ministerium.

»Lykke Sørensen kom ind for at høre, om det ikke er sådan, at det ikke er muligt at lave en absolut og undtagelsesfri ordning, der går ud på at adskille alle unge asylpar. Om ikke den Europæiske Menneskeretskonvention forhindrer det,« fortalte Nina Holst Christensen.

Og hun var ikke i tvivl om, hvad hun skulle svare på det spørgsmål:

»Det er ikke muligt at lave en absolut undtagelsesfri regel om, at man kan adskille mindreårige asylansøgere. Der skal være en undtagelsesmulighed.«

Det var aftenen før, at Inger Støjberg om eftermiddagen den 10. februar 2016 udsendte sin kategoriske pressemeddelelse, der lagde op til at adskille samtlige unge asylpar, hvor den ene var mindreårig. Med andre ord en undtagelsesfri praksis, som Ombudsmanden senere i sin redegørelse om sagen kaldte ulovlig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Dorte Schmidt-Nielsen
 • Thomas Tanghus
 • Christian Mondrup
 • Katrine Damm
 • John Scheibelein
 • Kurt Nielsen
 • Anker Heegaard
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Anker Sørensen
 • Dorte Sørensen
Dorte Schmidt-Nielsen, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Katrine Damm, John Scheibelein, Kurt Nielsen, Anker Heegaard, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Sørensen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Danmark dejligst? I dansk kultur: At gå I seng med børn, det er det som jo kan ske for selv den bedste i landets øverste ledelse – at gifte sig med dem? NEJ! skrid, ov videre til en ny.

Det er svært at se hvordan Venstre's vikarierende formand kan overleve politisk efterhånden som afhøringerne skrider frem. Og tak for referaterne. Men hendes tilhængere i den mere lumre del af folkedybet er jo ligeglade med internationale regler og aftaler.

Ole Svendsen, Finn Jakobsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

I følge Venstre og Konservative er det ingen forbrydelse fra myndighedernes side ikke at overholde gældende lovgivning og gældende internationale konventioner.
Der virkelige forbryderiske er at oplyse offentligheden om dette.
Jvf. jagten på forsvarsministeren!
Der er en lige linje mellem Støjsenderen, Lars Lillehold og Nasser Kader.