Interview
Læsetid: 15 min.

Kefa Abu Ras vil sætte gang i nyt kvindeoprør med forening mod vold og social kontrol

Kefa Abu Ras kom til Danmark fra Jordan som 21-årig og har igennem mange år hjulpet kvinder med at bryde ud af ægteskaber præget af social kontrol og vold. Nu har hun sammen med to andre kvinder stiftet foreningen Søstre mod vold og kontrol, som skal sætte skub i en ny frihedskamp
»Der gik nok fem år, før jeg havde vænnet mig til, at jeg er en fri kvinde. Det tager lang tid, for det er ikke nemt at få al den frihed på én gang,« siger Kefa Abu Ras om sin første tid i Danmark.

»Der gik nok fem år, før jeg havde vænnet mig til, at jeg er en fri kvinde. Det tager lang tid, for det er ikke nemt at få al den frihed på én gang,« siger Kefa Abu Ras om sin første tid i Danmark.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
1. oktober 2020

Det var hendes fornavn, som fik Kefa Abu Ras til at studse over hendes plads i verden. Kefa er afledt af det arabiske ord kafa, som betyder ’stop’. Hendes ældre søstre har smukke navne med smukke betydninger. Navne som Amina, Fatma, Rokaya, der betyder ærlig, gavmild og modig. Hun, derimod, havde fået et navn, som antydede, at hun var uønsket. Hun fik sit navn, fordi hun var den sjette pige i familien – og moren ville ikke have flere piger.

Denne kendsgerning begyndte at nage hos Kefa Abu Ras, da hun var omkring 11 år, og det fik tankerne om forskellen på piger og drenge til at rumstere i hendes hoved. Hun boede med sin familie i Jordan, efter hendes forældre var flygtet fra Palæstina.

Faren havde en fabrik, hvor han producerede mursten. Moren var hjemmegående husmor og analfabet, og det var hendes opgave at sørge for, at børnene blev opdraget i den kultur, der omgav dem: Døtrene skulle vokse op og passe hus og børn, mens sønnerne skulle lære at blive selvstændige individer, som tjente deres egne penge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Jeg siger til mine medsøstre, at hvis vi gerne vil have flere rettigheder, så må vi kræve dem selv. Det er en kulturkamp indefra. Lovgivning er ét, kultur er noget andet. Du kan ikke bryde kulturer med lovgivning. Du kan gøre oprør, når folk, der har oplevet det her, står op for sig selv og kræver deres ret."

Nemlig.
Super flot initiativ :-)

Dorte Sørensen, Kjeld Hansen, Peter Mikkelsen, Niels Johannesen, Marie Hansen, David Breuer, Rolf Andersen, Herdis Weins, Troels Ken Pedersen, Ole Frank, Werner Gass, John Frølich, David Zennaro, Karen Grue, Rikke Nielsen, Ete Forchhammer , Katja Bramgaard, Kurt Nielsen og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar

Endelig! - en flok indvandrere, der ikke er kommet til Danmark for at fortsætte det liv, de flygtede fra. Jeg ser frem til, at resten følger trop.

Claus Bødtcher-Hansen, arne tørsleff og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Kære Laura Friis Wang, det er et super godt og interessant interview, du har skrevet! Også vinklen med at kærlighed godt kan komme med tiden - et ikke ukendt fænomen i historien, også herhjemme
Men din beskrivelse af skrivebordsstolen holder vist ikke. Den type stol har eksisteret i århundreder, jeg tror siden renæssancen, og den er ofte blevet kopieret, især i 1800-tallet. Er det lidt pudsigt at du ser en orientalsk trone i en ret europæisk stol? Blot fordi den er fra, eller efterligner, en tid, hvor man sad og ikke halvvejs lå i stole med ryg? Om den oprindelige renæssancestol havde orientalske forbilleder tvivler jeg på, men korriger mig gerne.

Så godt!!

Claus Bødtcher-Hansen, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tillykke med det! Det er uden tvivl, det som skal til. Og det er godt at få manet i jorden, at venstrefløjen skulle have berøringsangst med indvandrerkvinder.

Claus Bødtcher-Hansen, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Som baggrundslæsning kan jeg anbefale Lisbeth Ahlgren Jensens bog om kvindelige komponister “Det kvindelige spillerum”, udgivet hos forlaget Multivers, 2007. Her kan læse om trange vilkår for kunstnerisk begavede kvinder i det danske borgerskab for 200 år siden.

Dorte Sørensen, David Zennaro, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Christian Mondrup

Tak for boganbefalingen :-)

For ja, det er ikke så forfærdeligt længe siden, kvinder ingen rettigheder havde i Danmark.
Det glemmer man ret ofte i debatten.

Dorte Sørensen, David Zennaro og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan huske, da jeg kom til Kina arbejdsmæssigt tilbage 1985, blev jeg forundret over at der var kvindelige buschauffører .. det havde vi da virkelig ikke i Danmark dengang ;)

... og sådan er der så meget ...

Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

“»Vidste du, at frugttræer vokser hurtigere, når de står ved siden af hinanden, fordi de befrugter hinanden,« spørger hun.

»Det er en form for søstersolidaritet.«“
Skal vi fortælle hende, at bestøvning foregår imellem hun- og han-blomster? :)

“[...] Hvis de mænd havde været ordentlige, så havde de ikke reageret på den måde. Så problemet eksisterer,« siger hun.“
Synd at hun lige skal besudle sin ellers plausible historie den med dette cirkelargument :(

Alt i alt lader det dog til at være et prisværdigt initiativ.

Claus Bødtcher-Hansen

01/okt/2020

Kære Kefa Abu Ras,
det er en super dejlig aktivitet, du har
sat i gang ... jeg var selv i gang med noget
tilsvarende i den daværende Mandebevæ-
gelse, som lå på Kastelsvej 17, inde på
Østerbro i København :-) ...

Der er nogle “ting”, jeg gerne vil dele med
dig, når du en dag har lyst og tid :-) ...

Du kan kontakte mig på:

Claus snabel-a Privatmand punktum dk

Kærlig hilsen
Claus

Stærkt Kefa Abu Ras - flot
c",)

@Kurt Nielsen
"Endelig! - en flok indvandrere, der ikke er kommet til Danmark for at fortsætte det liv, de flygtede fra. Jeg ser frem til, at resten følger trop."

Søg hjælp.

Dorte Sørensen

Ja det viser, at kvindeundertrykkelse ikke har noget med islam at gøre. De danske kvinder har også kæmpet længe og er ikke i helt i mål endnu .