Nyhed
Læsetid: 1 min.

Klimajournalistikkens frontløber Jørgen Steen Nielsen vinder publicistprisen

Fredag tildelte Publicistklubben deres jubilæumspris til Informations klimajournalist Jørgen Steen Nielsen for at have været en »enmandshær, længe før klima blev mainstream«
»Som var han Greta Thunbergs oldefar advarede han allerede i 1990’erne og 00’erne om den klimatrussel, som kom til at afgøre folketingsvalget for et år siden.« Sådan sagde formand for Publicistklubben Reimer Bo Christensen i sin tale, da han overraskte Jørgen Steen Nielsen prisen.

»Som var han Greta Thunbergs oldefar advarede han allerede i 1990’erne og 00’erne om den klimatrussel, som kom til at afgøre folketingsvalget for et år siden.« Sådan sagde formand for Publicistklubben Reimer Bo Christensen i sin tale, da han overraskte Jørgen Steen Nielsen prisen.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
6. september 2020

Det var Informations mangeårige klimajournalist, Cavlingvinder og tidligere chefredaktør, der fredag løb af med Publicistklubbens store jubilæumspris 2020 for sin vedholdende og banebrydende klimajournalistik gennem flere årtier. Som begrundelse for nomineringen af Jørgen Steen Nielsen hedder det blandt andet, at »han var en enmandshær, længe før klima blev mainstream og sagen så varm, at den kunne afgøre et folketingsvalg.«

Som formand for Publicistklubben, tidligere tv-vært Reimer Bo Christensen sagde i sin tale til Jørgen Steen Nielsen, da han overrakte prisen:

»Som var han Greta Thunbergs oldefar advarede han allerede i 1990’erne og 00’erne om den klimatrussel, som kom til at afgøre folketingsvalget for et år siden.«

Jørgen Steen Nielsen har foruden sit journalistiske arbejde også udgivet en lang række bøger om den grønne omstilling og klimakampen. Senest ’Som gjaldt det livet’, der er skrevet til den nye klimabevægelse, som Greta Thunberg kom til at stå i spidsen for.

I forbindelse med den bogudgivelse sagde Jørgen Steen Nielsen om sit mere end 30-årige klimajournalistiske arbejde i et interview:

»Jeg tror ikke på revolution. Forandringen kommer som en rodet proces, fra mange sider, på mange måder og løbende. Klimakampen består både i en grundlæggende systemkritik af den kapitalistiske økonomi, i at anvise pragmatiske reguleringer af gældende lovgivning og i at motivere mennesker til at være en del af omstillingen ved for eksempel at flyve lidt mindre eller spise lidt mindre kød.«

Blandt de andre prismodtagere var DR-journalisterne Maiken Steen Frederiksen og Frederik Hugo Ledegaard. De vandt Publicistklubbens Dokumentarpris for deres undersøgende journalistik i dokumentarserien ‘Mænd, der ødelægger kvinder‘.« Endelig vandt Peter Ernstved Rasmussen publicistklubbens Nyskaberpris for sit uafhængige medie Olfi, hvor han har afslører nepotisme, embedsmisbrug og inhabilitet i det danske forsvar.

Priserne uddeles af Den Danske Publicistklub, som er Danmarks ældste klub for journalister og redaktører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Til lykke Jørgen - ikke fordi du arbejder på Information,men fordi du er den dygtige journalist du er.

steen ingvard nielsen, Lis djørup, Torsten Jacobsen, Birte Pedersen, Eva Bertram, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Tina Peirano, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tillykke med Publicistprisen, Jørgen Steen Nielsen.

Den er i dén grad velfortjent :-)

Olaf Tehrani, Torsten Jacobsen, Birte Pedersen, Eva Bertram, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Tina Peirano, David Zennaro, Dorte Sørensen, Lise Lotte Rahbek og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Stort tillykke. Du er en daglig opmuntring på en trist baggrund.

Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

'Ordener hænger man på idioter'. Sådan lyder et kendt refræn. Og det er ved gud sandt!

Blot er dette bon mot - som man ellers umiddelbart kunne fristes til at tro - ikke først og fremmest en dom over den 'ordensbehæftede'..tværtimod er der primært tale om en dom over det 'maskineri', der så ivrigt og med rystende hænder finder det opportunt at hylde den ekstraordinære indsats, afvigelsen fra normen..

Eller sagt på en anden måde:

Der er lårklaskende ironisk - en ironi, som forhåbentlig ikke går en Jørgen Steen Nielsens næse forbi - at han nu hyldes for sin indsats af præcis det system, som han selv og hans virke er antitesen til..

Det kræver en systemets mand - en Reimar Bo Christensen - at skære ironien ud i pap, med en i grunden latterlig selverkendelse..Latterlig, fordi den tydeligvis blot er på skrømt:

"Som var han Greta Thunbergs oldefar advarede han allerede i 1990’erne og 00’erne om den klimatrussel, som kom til at afgøre folketingsvalget for et år siden."

Hvor var Reimar Bo Christensen i '1990'erne', i '00'erne'? Og hvor er han i dag? Når han ikke lige hænger idiotiske ordener på mennesker - mennesker der er betydeligt bedre værd - hvor er han så i dag? Hvad taler han så om i dag? I morgen?

Det får blæse i vinden...Det er vist noget med lidt medierådgivning og noget selvbiografisk pis..

Ordener er gerne noget, som idioter hæfter på andre mennesker...En måde vedvarende at holde kæft på, men nu med god samvittighed..

Den samlede danske presses svigt i forhold til den eskalerende klimakrise - et vedvarende svigt - når i sin elendighed ærligt talt ikke en Jørgen Steen Nielsen til sokkeholderne..

'Ordener hænger man på idioter'!

Så bliver man fri for at lytte til dem..

Tak, Jørgen Steen Nielsen!

steen ingvard nielsen

Min forståelse for hvor vigtigt et spørgsmål miljøet er, har jeg for en størstedels vedkommende fået fra Jørgen Steen Nielsen.

Tillykke med prisen. Og tak for alle dine gode bøger og artikler.