Analyse
Læsetid: 3 min.

Med lønkompensation har staten modvirket en voldsom stigning i ulighed

Over 80.000 arbejdere ville formentlig være blevet fyret, hvis ikke staten var trådt til med lønkompensation til danske virksomheder. Og en stor andel af dem ville ikke have været forsikret mod arbejdsløshed
Lønkompensationsordningen efter alt at dømme modvirket en stigning i ulighed som den, vi så under finanskrisen. Den har betydet, at ca. 81.000 arbejdere har undgået en fyreseddel.

Lønkompensationsordningen efter alt at dømme modvirket en stigning i ulighed som den, vi så under finanskrisen. Den har betydet, at ca. 81.000 arbejdere har undgået en fyreseddel.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
3. september 2020

Martin Andersen Nexøs novelle Lønningsdag fra forrige århundredeskifte foregår en dag, hvor fattige stenbrudsarbejdere ikke bliver aflønnet. Ejeren vælger i stedet at formøble pengene på en bytur med sin søn.

Novellen er en beskrivelse af de kummerlige forhold, som mange arbejdere levede under i slutningen af 1800-tallet. Virksomhedsejerne kunne behandle dem efter forgodtbefindende, for de kunne altid bare blive skiftet ud.

Siden er der sket meget på det danske arbejdsmarked, og i dag er ejerne af virksomheder anderledes afhængige af at holde på deres medarbejdere. Ligesom staten har en stor interesse i at sikre arbejdernes ansættelse.

Det er baggrunden for, at staten under coronakrisen har holdt hånden under arbejdsmarkedet med lønkompensation til virksomhederne. En ordning, som netop er udløbet.

Lønkompensation er et tiltag, der tidligere er blevet benyttet i andre lande, men som er nyt i den danske model. Tidligere krisepolitik har støttet sig til arbejdsløshedsunderstøttelsen og kontanthjælpens sikkerhedsnet.

Dyrt at oplære nye

Lønkompensationsordningen har været vigtig af to årsager.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Danny Hedegaard

Hjerteligt velkommen!

"Birthe Larsen er lektor på Økonomisk Institut ved Copenhagen Business School og vil fremover skrive økonomiske analyser og kommentarer i Information."

Klassisk økonomi og erhvers stof, er i den grad en mangelvare på Information.dk

Mere af det tak!

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Dorte Sørensen

Ja det virker urimeligt når folk, der ikke har villet forsikre sig kan få del i forsikringen - Men en rigtig god ting er at 3-partaftalen har forhøjet dagpengesatsen for dem som deleordningen kommer til at omfatte . SÅ må fagbevægelsen og andre politikerer presse på at forhøjelsen kommer til at gælde i fremtiden og for alle de dagpengeforsikrede.

Mon ikke en årsag til manglende dagpengemedlemskab er, at beløbet er blevet udhulet de sidste mange år - fra en 80 pct. dækning til mange nu kun 40 pct.

P.G. Olsen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Marianne Jespersen, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Husk på at Covid-19 og alle nye på en perlerække kommende pandemien spredes jorden rundt med luftfart på få dage.

EU godkender milliardstøtte til SAS
Den danske og svenske stat har fået grønt lys til at skyde 8 mia. kr. ind i SAS.
Link: https://finans.dk/erhverv/ECE12348769/eu-godkender-milliardstoette-til-s...

Hvor ved vores folkevalgte politikere fra, at genoptagning af tidligere omfang af luftfart, vil resultere i ny pandemi?

USAID Emerging Pandemic Threat Predict program.
Siden 2009 har dette program indsamlet over 140.000 biologiske prøver fra dyr og identificeret 1.200 vira inklusive mere end 140 nye coronavira der en dag kan udgøre en ny global trussel.

Hvordan kan nye zoonotiske sygdomme som covid-19 overføres til mennesker.
Vi deler habitater, som vi ikke havde delt tidligere, menneskeskabte klimaforandringer og fældning af regnskov leder til migration af dyr.

Dermed har vi muligheden for at interagere med dyr der tager ophold tættere på mennesker.
Mange af disse viraer smitter potentielt mennesker ved kontakt med afføring eller urin, overførsel kan også forekomme ved direkte kontakte respiratorisk på samme måde mennesker smitter mennesker med vira.
Link: https://www.theverge.com/2020/4/10/21216165/pandemic-prevention-sciencet...

“Lad os sikre alle Danske arbejdspladser til deres tidligere udbetalte løn.“

Dette minder mig om det menneskesyn attenhundredetallets skorstensfejere i London levede under, hvor lænkede fattige hårdtarbejdende børn, sås parkerede i lænker i børnestørrelse med lås udenfor bl.a. værtshuse.

Skorstensfejeren blev betalt for, at tage børn af fattiglemmer, fra fattiggårde imod at give drengene arbejde kost og logi.

Skorstensfejere sultede børnene, så de passede ned i de gamle fabriksskorsten, de skulle feje.

Det blev en konkurence mellem skorstensfejere, at få den mindst spisende tyndeste dreng i London, da skorstensfejere var af den opfattelse, de kunne tjene de største penge og med de laveste omkostninger, ved denne fremgangsmåde.

Der var i blandt skorstensfejere, nogle der mente, at drengene med tiden kunne vendes helt fra at spise overhoved, men desværre døde drengene altid lige før at de var blevet helt afvendt med at spise.

Covid-19 sygdom og SARS-CoV-2 virus er en forudsigeligt hændelse.

Kompensation (økonomisk) ydelse eller erstatning, fx for ekstraudgifter, tab, mangler eller uheld.

Fra link:
“Debatten om grøn vækst har stået på i årtier. Centralt i debatten er idéen om, at den økonomiske vækst kan gøres grøn.

Det vil sige, at man anser det for realistisk, at CO2-udledningerne, tabet af biologiske arter og andre kritiske miljøbelastninger kan bringes ned, mens økonomien fortsætter med at vokse.

Det er den position, som rapporten gør stærke indvendinger imod.

- Der er ikke nogen empirisk dokumentation til støtte for eksistensen af en afkobling af økonomisk vækst fra miljømæssigt pres i noget nær den udstrækning, der er nødvendig for at afværge miljømæssigt sammenbrud, står der i rapporten med titlen "Decoupling Debunked".

- Den undersøgte litteratur viser klart, at der ikke er noget empirisk bevis for, at en sådan afkobling i øjeblikket finder sted, lyder det.

Forskerne identificerer syv faktorer som årsag til, at økonomisk vækst ikke kan afkobles fra CO2-udledninger og pres på miljøet.“
Citat slut.
Link: https://www.information.dk/telegram/2019/07/nyt-studie-skyder-forhaabnin...

Hvad er løsningen?

Alle fattige mennesker ved mere om økonomi, end nogle kan lære på universitetet, at mennesker kan bidrage med forskellige evner til fælleskabet, hvor ’ingen’ selvom de måtte arbejde 24 timer i døgnet, er mange millioner mere værd end gadefejeren, det i personlig løn naturligvis.

Solidaritet!

Jeg vil advare imod at lytte, til alle der ikke mener, at det er klarlagt, hvor alvorlig og akut handlingskrævende CO2 udledning problemet er.

Der er betalt politikere, forskere og økonomer mf. af olie, gas og kul sektoren i mere end 50 år for denne vildledning, samtidig med sektoren har investeret ekstremt i de mulighedder der opstår for profit, når permafrosten forsvinder og nye forekomster bliver fremkommenlige i nye isfrie havområder, i kølvandet på den selvskabte skabte opvarmning af kloden.

Enrich
Not
Exploit

Man kan jo kun bruge pengene en gang, lønkompensation uden modydelse, har holdt hånden under en masse mennersker. Det kan gå en kort overgang, men vi kan jo ikke alle sammen leve af lønkompensation på ubestemt tid, så ville samfundet gå i stå. Jeg har som sådan ikke noget imod at vi giver lønkompensation, men kunne vi ikke bede dem på lønkompensation om en modydelse, fx kunne vi have fået plantet et par millioner træer. Ville det have været så galt?

Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Carl Chr Søndergård og Ib Christoffersen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Først laver Socialdemokratiet et indgreb der i den grad sikrer uligheden. Så laver de et nyt indgreb der reducerer følgerne af det første indgreb. Og pludselig er Socialdemokratiet helte. Logik som kun politikere og journalister forstår.
Mon ikke det bliver som efter kapitalkrisen, den nedre halvdel af danskerne betaler. Uligheden skal jo opretholdes. Og de betaler endda i den tro at der er den anden halvdel der betaler.

steen ingvard nielsen

Hvad sker der når vi forringer dagpengesystemet? Får vi så større ulighed, får vi mindre flexsecurity? Giver det mistillid til dagpengesystemet? Er det dyrt, når der kommer finanskriser eller pandemier. Har vi set modstand mod markante forringelser af dagpengesystemet i Danmark?