Baggrund
Læsetid: 2 min.

Månedens naturobservation: Marsvinekalve i Lillebælt

Marsvinekalve skal op i vandoverfladen og hente luft lidt oftere end deres voksne artsfæller, og på en sejltur i Fænø Sund kom de helt tæt på naturvejleder Rikke Vesterlund og hendes mands båd
Marsvinekalve skal op i vandoverfladen og hente luft lidt oftere end deres voksne artsfæller, og på en sejltur i Fænø Sund kom de helt tæt på naturvejleder Rikke Vesterlund og hendes mands båd

Sofie Holm Larsen

Indland
9. september 2020

»I mit eget område ved de fynske farvande er vi heldige, at der er så mange marsvin. Jeg ser dem jævnligt bryde op over vandet i rullende bølgebevægelser med en slags lave delfinspring. De er her egentlig året rundt, men for tiden kan de ses i par, hvor marsvinekalve følger deres mødre. Marsvin kælver hen over sommeren, og kalvene skal op og hente luft lidt oftere end deres voksne artsfæller, derfor ser jeg i øjeblikket flere end normalt.«

»I den sidste uge af min sommerferie havde jeg en helt særlig oplevelse. Min mand og jeg sejler rundt i Fænø Sund ved Lillebælt. Det er et smalt stræde, hvor skovens træer vokser helt ned til vandkanten på begge sider. Vi lader bådens motor gå i tomgang, for vores ekkolod viser, at der er fisk i området, og min mand smider en snøre i vandet.«

»Det er sidst på dagen. Jeg har sat mig på dækket med en kop kaffe og en bog, da jeg hører lyden af et ’blåst’, som det hedder, når marsvin kommer op for at trække luft. Det korte, hårde pust kommer fra et sted helt tæt på os og minder mig om lyden, når jeg skruer hætten af ventilen på mit cykelhjul. Jeg opdager et marsvin med sin kalv lige ved bådens bagende. De er kun 20 meter fra os. Vi har hunden med, og den bliver helt urolig. Jeg må tage ved håndtaget på dens redningsvest. Det er helt usædvanligt. Marsvin kommer normalt ikke så tæt på. Der går kun et øjeblik, og så forsvinder mor og kalv ned under vandoverfladen igen. Jeg tænker, at de må være gået efter de samme fisk som min mand.«

»Marsvinene er den mest udbredte hvalart i Danmark, men de er nogle enormt sky dyr, så for mig var det helst fantastisk at få lov at observere dem så tæt på. Jeg tænker, at tidspunktet på dagen kan have spillet ind, for marsvinene er særligt aktive ved skumringstid. Så det er der, man kan holde ekstra øje ved kysterne.«

Naturen lige nu

Naturvejleder Rikke Vesterlund peger på tre fænomener, man bør lægge mærke til i september:

  • Frugter og frø: Det er nu, vi skal ud at samle alle de vilde skovæbler, brombær og hyldebærrene, som er på vej. Det er oplagt at tage noget af naturen med sig hjem.
  • Flagermus: Vi er nået forbi de lyse nætters tid nu, så jeg synes, man skal gå ud lige omkring skumringstid og holde øje med flagermusene. Hvis bare der er et par høje træer i nærheden, flyver de rundt om ørene på os.
  • Den blå himmel: Septembers himmel er så blå, skrev en digter en gang, og der er noget om snakken. Når luften bliver koldere, kan den ikke indeholde så meget vanddamp. Det gør luften klarere, og derfor ser himlen faktisk ekstra blå ud.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hej Mei.
Det er dejligt at møde marsvinene derude på det dybe, men jeg undrer mig over, at du mener, at det er så sjælden en oplevelse at se dem tæt på. Som mangeårig sejler i sejlbåd kan jeg oplyse, at under de rette betingelser er det en meget hyppig oplevelse at se marsvin overalt i landet. Faktisk så almindelig at det er en skuffelse, når vi ingen ser. På dybt og nogenlunde fladt vand kommer de ofte meget tæt på båden, somme tider svømmer de op langs siden, krydser de ind foran boven, glider væk nedenunder for at komme op igen bagved og gentage det hele flere gange. Som regel er der 1 eller 2, men somme tider f.eks. i Kerteminde Bugt kan der være virkelig mange rundt om, når man sejler ind mod havnen henunder aften, men stadig i høj sol. Jeg sender lige et link, der indeholder et kort over observationer https://www.naturbasen.dk/art/943/marsvin
Hilsen Inger Lund