Interview
Læsetid: 6 min.

Marias venner har næsten alle pakistanske rødder som hende selv

De fleste af 15-årige Maria Amina Butts venner har pakistanske rødder ligesom hende selv. Det er lidt ærgerligt, synes hun. Hun har derfor skrevet 9. klasses projektopgave om venskaber på tværs af etnicitet – og fundet ud af, hvor lærerigt og givende det er med venner, der har en anden kultur end en selv
Maria Amina Butt synes, det er ærgerligt, at så mange børn og unge i Danmark ligesom hende selv primært bliver venner med jævnaldrende, der ligner dem selv. Samtidig forstår hun det også godt, fordi det er lettest at få venner, man har noget tilfælles med. Derfor mener hun, man godt kunne gøre mere for at facilitere venskaber mellem majoritets- og minoritetsunge.

Maria Amina Butt synes, det er ærgerligt, at så mange børn og unge i Danmark ligesom hende selv primært bliver venner med jævnaldrende, der ligner dem selv. Samtidig forstår hun det også godt, fordi det er lettest at få venner, man har noget tilfælles med. Derfor mener hun, man godt kunne gøre mere for at facilitere venskaber mellem majoritets- og minoritetsunge.

Sara Houmann Mortensen

Indland
28. september 2020

Da Maria Amina Butt skulle i 3. klasse, startede hun på en ny skole i Taastrup, vest for København, hvor hun er opvokset.

I den nye klasse, som Maria Amina Butt kom ind i, var hun den eneste elev med en anden etnisk baggrund end dansk. Hendes forældre er begge fra Pakistan og kom til Danmark i begyndelsen af 1990’erne. Både hende selv og hendes tre brødre er født og opvokset i Danmark.

Til at begynde med var Maria Amina Butt, der i dag er 15 år, glad for sine nye klassekammerater. Hun ville nemlig rigtig gerne tilføje nogle etnisk danske jævnaldrende til sin vennegruppe, der primært bestod af andre med minoritetsbaggrund ligesom hende selv.

Men efter få måneder skiftede Maria Amina Butt skole igen.

Hun trivedes ikke. December måned var fyldt med julearrangementer, som alle klassekammeraterne indforstået tog del i, men som hun havde svært ved at gennemskue. Hun holdt jo ikke selv jul derhjemme. Og når snakken gik i frikvartererne, kom det tit til at handle om fjernsynsprogrammer eller børnebøger, Maria Amina Butt ikke selv var vokset op med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mads Kjærgård

Men en pakistansk kvinde har altid nogle "fætre" og er det dem, der gør det lidt svært? Køn upåagtet!

Ole jakob Dueholm Bech og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

Hvor er denne serie dog forudsigelig og banal.

Ole jakob Dueholm Bech, Erik Jakobsen, Flemming Olsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Så lad være med at læse den.

Jeg synes netop det er vigtig at få problematikkerne på bordet, men selve det at være venner på tværs med nysgerrighed omkring forskellene sker nok først den dag hvor begge sider klar accepterer den anden side og har mod på at prøve den gensidig og så i øvrigt "glemme" ideen om "vi" kom først.
mennesker med muslimsk baggrund og kultur bør lære at det ikke gør "ondt" at se nogle spise gris eller drikke lidt alkohol eller bare være sammen i en friere kønsform- samtidig skal vi være åben for at være sammen om bl.a. ramadan lære at vi godt kan hygge os uden alkohol m.v.
Men forældrene på begge sider har et enormt ansvar for at det lykkes og jeg er bange for at vi endnu ikke er nået så langt og det gælder begge sider. Vi gammeldanskere er skrækslagne for om vores jul tages fra os uanset om vi tror eller ej og de andre skal kæmpe for deres ramadan, hvor fasten jo mistænkes for at skade set fra vores synspunkt. Det er og bliver en proces-håber de unge fra begge sider tør give slip uden at få skæld ud derhjemme.

Katja Bramgaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar