Baggrund
Læsetid: 7 min.

Masseovervågning for dummies: Sådan fungerer et fiberkabeltap

FE-sagen kredser om tap af fiberkabler – rygraden i internettets infrastruktur. Information giver her et indblik i den kontroversielle overvågningsmetode, der giver efterretningstjenester adgang til enorme mængder elektronisk kommunikation
FAKTA – Internettet motorveje.
	Fiberkabler udgør rygraden i internettets infrastruktur. Ved at tappe dem kan efterretningstjenester få adgang til enorme mængder data. Kortet viser fiberkabler på dansk territorium.

Kilde: Infrapedia

FAKTA – Internettet motorveje.
Fiberkabler udgør rygraden i internettets infrastruktur. Ved at tappe dem kan efterretningstjenester få adgang til enorme mængder data. Kortet viser fiberkabler på dansk territorium.

Kilde: Infrapedia

Jesse Jacob

Indland
23. september 2020

Mens de præcise detaljer i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) stadig er ukendte for offentligheden, står én ting efterhånden klart:

Tilsynet med Efterretningstjenesternes (TET) opsigtsvækkende kritik af FE kredser om et såkaldt fiberkabeltap, som tjenesten samarbejder med amerikanske National Security Agency (NSA) om.

Det har flere medier rapporteret på baggrund af anonyme kilder, og det stemmer overens med Informations oplysninger om sagen.

Men hvad i alverden er et fiberkabeltap, hvordan fungerer det, og hvilke oplysninger giver det FE adgang til?

Den slags spørgsmål om tjenestens arbejdsmetoder har traditionelt været betragtet som statshemmeligheder. Da Information i 2014 på baggrund af dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden kunne afsløre, at FE samarbejder med NSA om at tappe fiberkabler, nægtede FE og regeringen ikke bare at bekræfte, at det finder sted. De nægtede også at svare Folketinget på, om lovgivningen giver FE mulighed for at tappe fiberkabler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er såmen ikke blot NSA og FE, som kan være med på en fiber lytter. Med en FOD 5503 clamp on-kobler kan du uden videre problemer koble dig på en lytter af naboens fiber https://www.computerworld.dk/art/253237/er-nogen-med-paa-en-lytter-af-di... .

Og hvad naboen sysler med er jo altid interessant. Ik.

søren ploug, Alvin Jensen, Trond Meiring, Torben K L Jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Masseovervågning og deling af data med USA bliver jo kun mere problematisk, når den amerikanske forbundsstat er blevet udsat for en fjendtlig overtagelse af et autoritært republikansk parti, som ser stort på retsstatsprincipper.

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Journalister og sprog: "Når det gælder selve indholdet af dataen ... " .. "dataen" ?

Journalisten har vist ikke haft latin i folkeskolen ;)

Da FAX var nyt og revolutionerende var der flere mystiske sager med bl.a. patenter der var taget kort tid før opfinderen fik afslag på patentet, da der allerede eksisterede en.

Det er ikke den nationale sikkerhed jeg ser som problemet med overvågning, men de gøgeunger der arbejder med det, og deler anden info med trediepart.
Også det demokratiske system er truet af det, med afpresnings muligheder og være.
Når data først er opsamlet, er det meget svært at sikre det ikke kopieres. At give fremmede magter direkte adgang, så er selv opgaven med at vide hvad der opsamles tabt.

Og jeg frygter stadig den dag, folk som f.eks. Paludan stemmes ind og kan få adgang til gammel data. Tiderne har det med at ændre sig, så ingen ved i hvem sine hænder det en dag havner i.

Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Lillian Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

P1 orientering idag:
Department of homeland security vurderer at den største terrortrussel mod USA kommer fra White Supremacy.

Hvad er årsagen til at vi ikke har gjort som Sverige og Norge? Er den danske befolkning mere naive og autoritetstro end andre befolkninger. Har de en bedre presse i de lande som rettidigt gør befolkningen opmærksomme på disse forhold.Har vi nogle særlige aftaler med USA på det område som jo muliggør en større overvågning?

Tak til Snowdon som var heldig og i tide slap ud og sidder i Rusland. Men hvad med Assange - hvornår dækker Information hans sag. Vil man tie ham ihjel - og det kan blive helt bogstaveligt - at tie ham ihjel. Han lider for øjeblikket af en depression som indebærer en høj risiko for at han tager sit eget liv. Hvis det sker skal Information ikke efterfølgende skrive tårevædende historier om fænomenet - så er jeg ikke abbonent længere.

Der har været denne artikel i information hvor vi bliver presenteret for muligheden at Assange er en forbryder: Men vi får ikke rigtig at vide hvad Information mener!
https://www.information.dk/moti/anmeldelse/2020/02/assange-politisk-fang...

Hvilken holdning har Information til Assange - er han virkelig en forbryder?

I artiklen nævnes også en række toneangivende personer som støtter Assange

Jeg kan tilføje en mere, Noam Chomsky som besøgte Assange da han sad i ambasaden.
https://www.independent.co.uk/voices/julian-assange-trial-us-trump-chels...

Og mange andre
https://assangedefense.org/supporters/

Denne sag er så vigtig at alle journalister og aviser burde støtte Assanges sag verden over - Det vælger de så ikke at gøre. Og det kan man så undre sig over - eller måske ikke..

Følg sagen her
https://assangedefense.org/live-blog/

Lillian Larsen, søren ploug, Daniel Joelsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar