Interview
Læsetid: 4 min.

Minister om modtagecentre uden for EU: »Vi inspirerer til nytænkning på det her felt«

Danmark har udpeget en diplomat, der skal stå i spidsen for regeringens planer om et nyt asylsystem med modtagecentre for asylansøgere uden for EU. Hvor centrene skal ligge, er stadig uvist. »Vi er i tæt dialog med flere forskellige lande,« siger minister
»Jeg kan godt forstå, at der er en utålmodighed i forhold til, at der stadig er alt for mange mennesker, der sætter livet på spil i utætte både over Middelhavet,« siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S), der ikke vil komme nærmere ind på, hvornår eller hvordan der lander en aftale om modtagecentre for immigranter uden for EU.

»Jeg kan godt forstå, at der er en utålmodighed i forhold til, at der stadig er alt for mange mennesker, der sætter livet på spil i utætte både over Middelhavet,« siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S), der ikke vil komme nærmere ind på, hvornår eller hvordan der lander en aftale om modtagecentre for immigranter uden for EU.

Jacob Ehrbahn

Indland
11. september 2020

Siden 2018 har Socialdemokratiet drømt om et helt nyt asylsystem. Kongstanken er, at asylbehandlingen skal flyttes væk fra de danske grænser og ud til et eller flere modtagecentre i et land uden for EU’s grænser i det, der populært er blevet kaldt »nærområderne«.

Nu har regeringen oprettet en særlig taskforce med i alt 11 medarbejdere, herunder en ny såkaldt migrationsambassadør, der skal hjælpe tankerne på vej. Anders Tang Friborg, hedder den nye mand, og han er en erfaren diplomat, der har arbejdet i blandt andet Afghanistan, Libyen og Palæstina og de seneste år været chef for Udenrigsministeriets kontor for Mellemøsten og Nordafrika.

Det store spørgsmål er stadig: Hvor skal centrene være?

»Vi er i tæt dialog med flere forskellige lande,« siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

»På nuværende tidspunkt giver det ikke mening at begynde at sige, at det er det ene eller det andet eller det tredje. Så gør vi processen mere kompliceret. Men der er lande, der er interessante at arbejde videre med.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den kanin kan regeringen godt putte ned i hatten igen.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) om migrationsambassadøren:
»Vi har som mål, at hele asylsituationen skal håndteres på en mere human, effektiv og billigere måde. Det skal han hjælpe til med.«

Før jul 2018 blev der udtrykt skepsis på en sikkerhedskonference i Rabat: flertallet af afrikanske lande ønsker ikke at have hot spots på deres grund:
https://www.letemps.ch/monde/migrants-hotspots-dont-lafrique-ne-veut

I 2018 sagde Tunesien og Marokko nej til S-forslag om at placere modtagecenter for spontane
asylansøgere hos dem:

https://www.berlingske.dk/politik/marokko-afviser-s-forslag-om-dansk-mod...

I sommeren 2015 begravede den daværende marokkanske udenrigsminister under et besøg i Tjekkiet igen det gamle europæiske forslag om flygtningelejre i Marokko til migranter fra lande syd for Sahara. Det er ikke i marokkansk ‘ånd og kultur’ at have flygtningelejre, sagde han:

http://fr.le360.ma/politique/mezouar-jamais-le-maroc-ninstallera-un-camp...

Katrine Damm, Karsten Aaen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Ingen tvivl om, at Mattias Tesfaye er personligt engageret i udfaldet for Danmark og tak for det.
Da Danmark er et lavtliggende land i særlig udpræget omfang, er planen tydeligvis i den grad, et personligt følt forslag, men det er selvfølgelig, som alle inderst inde godt ved en planlægning der får den største betydning for alle folketingets politikerne personligt, så vel som for stort set hele befolkningen.

I dette tilfælde er udfaldet lagt på skinner, af så at sige hele folketinget, så løsningen er naturligvis personlig vigtig for alle vores folkevalgte medlemmer, det vil da også kun være ganske få i befolkningen, der ikke bliver berørt.

Held og lykke Mattias Tesfaye.

Torben Lindegaard

@Rasmus Elmelund

ØV - nu havde jeg lige fortrængt Jacob Ehrbahn's skrækkelige billede -
og så bruger du billedet igen !!

Det er bare så fuldstændigt langt ude at lade mennesker sætte over Middelhavet i en så overbelastet gummibåd. Der er over 60 mennesker om bord og højst 10 redningsveste.

Flygtningesmuglerne er totalt ansvarsløse.

Men okay - vi har selvfølgelig kun godt af at blive mindet om desperationen i
Nordafrika og i Middelhavet.