Interview
Læsetid: 4 min.

Minister om modtagecentre uden for EU: »Vi inspirerer til nytænkning på det her felt«

Danmark har udpeget en diplomat, der skal stå i spidsen for regeringens planer om et nyt asylsystem med modtagecentre for asylansøgere uden for EU. Hvor centrene skal ligge, er stadig uvist. »Vi er i tæt dialog med flere forskellige lande,« siger minister
»Jeg kan godt forstå, at der er en utålmodighed i forhold til, at der stadig er alt for mange mennesker, der sætter livet på spil i utætte både over Middelhavet,« siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S), der ikke vil komme nærmere ind på, hvornår eller hvordan der lander en aftale om modtagecentre for immigranter uden for EU.

»Jeg kan godt forstå, at der er en utålmodighed i forhold til, at der stadig er alt for mange mennesker, der sætter livet på spil i utætte både over Middelhavet,« siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S), der ikke vil komme nærmere ind på, hvornår eller hvordan der lander en aftale om modtagecentre for immigranter uden for EU.

Jacob Ehrbahn

Indland
11. september 2020

Siden 2018 har Socialdemokratiet drømt om et helt nyt asylsystem. Kongstanken er, at asylbehandlingen skal flyttes væk fra de danske grænser og ud til et eller flere modtagecentre i et land uden for EU’s grænser i det, der populært er blevet kaldt »nærområderne«.

Nu har regeringen oprettet en særlig taskforce med i alt 11 medarbejdere, herunder en ny såkaldt migrationsambassadør, der skal hjælpe tankerne på vej. Anders Tang Friborg, hedder den nye mand, og han er en erfaren diplomat, der har arbejdet i blandt andet Afghanistan, Libyen og Palæstina og de seneste år været chef for Udenrigsministeriets kontor for Mellemøsten og Nordafrika.

Det store spørgsmål er stadig: Hvor skal centrene være?

»Vi er i tæt dialog med flere forskellige lande,« siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

»På nuværende tidspunkt giver det ikke mening at begynde at sige, at det er det ene eller det andet eller det tredje. Så gør vi processen mere kompliceret. Men der er lande, der er interessante at arbejde videre med.«

Ikke et fingerknips

I januar sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til Berlingske: »Jeg vil vældig gerne sige, at vi har været i dialog med et tredjeland, som sagde, at de gerne ville have et modtagecenter, men det er der ikke nogen, der har sagt til os.« Nu siger du, at I er i tæt dialog med flere lande. Betyder det, at I er kommet et konkret sted nærmere?

»Ja, det synes jeg bestemt. Vi arbejder hver eneste dag dedikeret på det her, og der er gode relationer. Vi har hele tiden vidst, at det ville blive en svær opgave, og derfor sætter vi nu yderligere arbejdskraft ind. Men det er ikke at knipse med fingrene – det har vi vidst fra begyndelsen.«

Nej, det er ikke et fingerknips, men nu er det to og et halvt år siden, at I præsenterede planen, men endnu har I ikke kunnet lokalisere så meget som ét sted, centrene kan ligge. Hvilken forskel gør det, at det nu bliver en embedsmand, der skal banke på lukkede døre og ikke en minister?

»Vi har oprettet taskforcen og udpeget en ambassadør, fordi der er nok så mange andre problemer på asylområdet, der skal håndteres. Derfor giver det mening at have en mand på pletten, og Anders Friborg er en af de bedst tænkelige. Det gør alt andet lige, at vi får mere dedikeret arbejdskraft, så vi kan finde en løsning inden for en overskuelig årrække.«

Skal hjælpe med at koordinere

– Hvad kommer den nye ambassadør lavpraktisk til at lave? Skal han rejse rundt og snakke med tredjelande? Besøge flygtningelejre? Tale med andre ministre i EU?

»Hans arbejdsopgaver bliver i det hele taget at hjælpe til med at koordinere den indsats, der går på tværs af Udenrigsministeriet og Integrationsministeriet. Vi har som mål, at hele asylsituationen skal håndteres på en mere human, effektiv og billigere måde. Det skal han hjælpe til med.«

– Men hvad kommer han konkret til at lave, og kommer han til at sidde på Asiatisk Plads (Udenrigsministeriet, red.)?

»Han kommer til at sidde i Integrationsministeriet, hvor gode kræfter i forvejen arbejder sammen med Udenrigsministeriet. Vi kommer til at kunne koordinere vores fælles indsats meget bedre med en dedikeret ambassadør og en taskforce.«

– Sidst på måneden vil EU-Kommissionen præsentere sit bud på en ny asylpagt, og den kommer næppe til at løse problemet, som I gerne ser det løst. Vil I så bare trække på skuldrene og selv arbejde videre?

»Det er rigtigt, at de foreløbige meldinger om indhold ikke peger på et sammenfald med vores konkrete forslag med modtagecentre. Men jeg vil faktisk sige, at jeg fra mine europæiske kolleger på udviklingsområdet i løbet af det seneste år har oplevet en helt anden bevidsthed om, at vi kan hjælpe mange flere mennesker for de samme penge i nærområderne. Der er en stor nysgerrighed og interesse for vores udspil, så vi inspirerer til nytænkning på det her felt.«

Ingen deadline

– Venstres Mads Fuglede kalder udspillet »evighedssnak« og »et bluffnummer« og siger, at I har oprettet en stilling, hvor en mand betales for at holde snakken i kog – hvad siger du til det?

»Jeg kan godt forstå, at der er en utålmodighed i forhold til, at der stadig er alt for mange mennesker, der sætter livet på spil i utætte både over Middelhavet, og at mange ønsker sig en løsning på det her. Jeg forstår ikke, at nogen siger, at Friborg er ansat til at holde en snak i gang. Det her er udtryk for en dedikeret regering, der stepper up og skifter gear og lægger mere tyngde i arbejdet med en af vores allerdygtigste mænd.«

– Er det også udtryk for, at I endegyldigt har opgivet, at EU finder en løsning?

»Nej. Vi har spillet ud med en dansk model, som vi synes er god og stærk, og som vi nu sætter mere turbo på. Selvfølgelig holder vi døren åben i forhold til at lave en koordineret indsat med EU. Men at Danmark kan lave leading by example, tror jeg, er vejen frem. Og selv om det bliver svært, bliver vi ved, indtil det er løst.«

– Før sagde du, at I vil finde en løsning inden for en overskuelig årrække – hvor længe er det?

»Jeg tror, man gør sig selv en bjørnetjeneste med en deadline – det vil kunne bruges som afpresning i en forhandlingssituation. Vi vil helst have, at det sker hurtigst muligt. Men en deadline vil gøre os uhyre sårbare.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den kanin kan regeringen godt putte ned i hatten igen.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) om migrationsambassadøren:
»Vi har som mål, at hele asylsituationen skal håndteres på en mere human, effektiv og billigere måde. Det skal han hjælpe til med.«

Før jul 2018 blev der udtrykt skepsis på en sikkerhedskonference i Rabat: flertallet af afrikanske lande ønsker ikke at have hot spots på deres grund:
https://www.letemps.ch/monde/migrants-hotspots-dont-lafrique-ne-veut

I 2018 sagde Tunesien og Marokko nej til S-forslag om at placere modtagecenter for spontane
asylansøgere hos dem:

https://www.berlingske.dk/politik/marokko-afviser-s-forslag-om-dansk-mod...

I sommeren 2015 begravede den daværende marokkanske udenrigsminister under et besøg i Tjekkiet igen det gamle europæiske forslag om flygtningelejre i Marokko til migranter fra lande syd for Sahara. Det er ikke i marokkansk ‘ånd og kultur’ at have flygtningelejre, sagde han:

http://fr.le360.ma/politique/mezouar-jamais-le-maroc-ninstallera-un-camp...

Katrine Damm, Karsten Aaen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Ingen tvivl om, at Mattias Tesfaye er personligt engageret i udfaldet for Danmark og tak for det.
Da Danmark er et lavtliggende land i særlig udpræget omfang, er planen tydeligvis i den grad, et personligt følt forslag, men det er selvfølgelig, som alle inderst inde godt ved en planlægning der får den største betydning for alle folketingets politikerne personligt, så vel som for stort set hele befolkningen.

I dette tilfælde er udfaldet lagt på skinner, af så at sige hele folketinget, så løsningen er naturligvis personlig vigtig for alle vores folkevalgte medlemmer, det vil da også kun være ganske få i befolkningen, der ikke bliver berørt.

Held og lykke Mattias Tesfaye.

Torben Lindegaard

@Rasmus Elmelund

ØV - nu havde jeg lige fortrængt Jacob Ehrbahn's skrækkelige billede -
og så bruger du billedet igen !!

Det er bare så fuldstændigt langt ude at lade mennesker sætte over Middelhavet i en så overbelastet gummibåd. Der er over 60 mennesker om bord og højst 10 redningsveste.

Flygtningesmuglerne er totalt ansvarsløse.

Men okay - vi har selvfølgelig kun godt af at blive mindet om desperationen i
Nordafrika og i Middelhavet.