Analyse
Læsetid: 7 min.

Når man samarbejder med NSA om masseovervågning, er det langtfra risikofrit

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA holder sig ikke tilbage fra at indhente oplysninger om borgere og virksomheder i lande, hvis tjenester den samarbejder med om at tappe fiberkabler. Det viser både interne NSA-dokumenter og en tysk undersøgelse. Et åbent spørgsmål er nu, hvor langt Forsvarets Efterretningstjeneste har tilladt amerikanerne at gå
Ifølge en tysk undersøgelse fra 2014 til 2017 fik den amerikanske efterretningstjeneste NSA sine tyske kolleger i BND (billedet) til at tappe fiberkabler for blandt andet at kunne rette sine søgninger imod tyske virksomheder og telekunder, hvilket er forbudt i Tyskland. Spørgsmålet er nu i Danmark, hvor langt Forsvarets Efterretningstjeneste har tilladt amerikanerne at gå.

Ifølge en tysk undersøgelse fra 2014 til 2017 fik den amerikanske efterretningstjeneste NSA sine tyske kolleger i BND (billedet) til at tappe fiberkabler for blandt andet at kunne rette sine søgninger imod tyske virksomheder og telekunder, hvilket er forbudt i Tyskland. Spørgsmålet er nu i Danmark, hvor langt Forsvarets Efterretningstjeneste har tilladt amerikanerne at gå.

Sean Gallup

Indland
12. september 2020

Når landes efterretningstjenester samarbejder med amerikanske National Security Agency (NSA) om masseovervågning, er det uden tvivl noget, der giver dem adgang til vigtige informationer. Men det er ikke uden risiko.

Det fremgår af interne NSA-papirer, som Information tidligere har omtalt. Og det blev også slået fast, da Tyskland – som det nok eneste land i verden – foretog en omfattende undersøgelse af landets egen udenrigsefterretningstjenestes samarbejde med NSA.

Undersøgelsen viste, at tyskernes Bundesnachrichtendienst (BND) i høj grad var med til at facilitere NSA’s globale masseovervågningsprogrammer. Og at NSA ikke var bleg for at bruge samarbejdet med BND om adgang til tyske fiberkabler til at søge oplysninger om tyske telekunder og virksomheder og til at spionere imod en række andre europæiske lande og erhvervsinteresser.

Den tyske undersøgelse er relevant i dansk kontekst, da der synes at være klare paralleller til den nuværende skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Information´s dybde-borende journalistik da den "var" bedst. - I dag er det gået så vidt at redaktionen tillader at refere til yderliggående højreorientede medier i deres kina-bashing - en ting der ligger milevidt fra det dagbladet INFORMATION plejer at gøre - at informere objektivt.

Alvin Jensen, Ron Levy, Hans Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Og at NSA ikke var bleg for at bruge samarbejdet med BND om adgang til tyske fiberkabler til at søge oplysninger om tyske telekunder og virksomheder og til at spionere imod en række andre europæiske lande og erhvervsinteresser."

Der er intet der har ændret sig siden slutningen af anden Verdenskrig.
Men det er blevet værre.
Den danske stat har tilladt udspionering til gengæld for en romance med USA og NATO uden sammenligning.

I Anders Fogh Rasmussens tid eskalerede det hele ganske betydeligt, da Danmark tilsluttede sig den ulovlige krig imod Irak.

Nuvel, vi er ganske vist et lille land; men vi har de facto afgivet vores suverænitet til en supermagt, vi ikke kan regne med.

Det er ikke nok at afslå at sælge Grønland.
Vi skal også afstå fra at sælge borgernes og virksomhedernes privatliv.

Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Ron Levy, Werner Gass, Anders Graae, Torben K L Jensen, Benjamin Bjerre, Erik Boye, Hans Larsen, Hanne Utoft, Jens Voldby Crumlin, Carsten Munk, Lars Løfgren, Marianne Stockmarr, Dorte Sørensen, Gert Romme og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Efterretningstjenesternes grundlovsstridige aktiviteter har med direkte eller indirekte opbakning fra politikerne foregået alt den tid de har eksisteret. Tænk lige over at politikerne dermed har støttet udlevering af masser af personlige oplysninger på danske statsborgere til USA der åbent erklærer at de har ret til at dræbe udenlandske statsborgere overalt på kloden uden retslige beviser og dom for at de truer USAs sikkerhed. En stats vigtigste opgave er at yde sikkerhed for sine statsborgere. Med efterretningstjenesternes ulovlige samarbejde med USA er denne beskyttelse en ren illusion. Læg dertil at danske firmaers forretningshemmeligheder og økonomiske forhold med denne politik har været en åben bog for industrispionage fra USA. Dette her er ikke kun et spørgsmål om syrienskrigere som bl.a. Dansk Folkeparti har fokuseret på. Det er potentielt en trussel mod alle danske statsborgere og virksomheder. Læs en gennemgang af det historiske forløb:
https://arbejderen.dk/indland/lovbrud-hos-fe-og-pet-er-ingen-nyhed

Bjarne Andersen, P.G. Olsen, Thomas Tanghus, Ron Levy, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Thomas Ansbjerg, Anders Graae, Torben K L Jensen, Erik Boye, Hans Larsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Mogens Ritsholm

Der er ikke noget mærkeligt i, at NSA også bruger samarbejdet til at spionere mod forhold i Danmark.

Sådan er naturen af de nationale efterretningstjenester rettet mod udlandet, også FE. Man spionere mod alle forhold i udlandet af national interesse - også hos samarbejdspartnere.

Denne indstilling ligger også bag det forhold, at ingen tjeneste deler oplysninger med andre landes trjenester uden at få noget igen.

Under forarbejdet til FRA-loven i Sverige blev der stillet en række spørgsmål Et af dem var, hvorfor man også ville aflytte forbindelser, der bare gik igennem Sverige uden nogen lokal svensk tilknytning. Svaret var, at det var vigtigt at indhente oplysninger, som man kunne udveksle med andre udenlandske tjenester mod oplysninger, der havde større svensk interesse.

Det afspejler ånden i disse tjenester.

På samme måde spionerer FE nok også på forbindelser gennem Danmark til N,S,SF Rusland og baltiske lande mhp. udveksling og modydelse af oplysninger af dansk interesse - militæt såvel som politisk/erhvervsmæssigt, når det falder inden for FEs samlede mandat.

Stands jorden jeg vil gerne stå af.