Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ny analyse: Succeshistorien om akademikere i mindre virksomheder holder ikke altid

Ny undersøgelse viser, at 56 procent af de mindre virksomheder, der har ansat deres første akademiker, ikke husker det. Det tyder på, at akademikerne ikke har været ansat til akademisk arbejde, lyder det fra Tænketanken DEA, der står bag undersøgelsen. Akademikere i ikkeakademisk job er et problem, der bør føre til ændringer, mener ekspert og Dansk Erhverv
Siden 2006 er antallet af universitetsuddannede fordoblet, og det har fået eksperter til at foreslå, at 80 procent af de nyuddannede akademikere bør ansættes i det private – og især i de cirka 55.000 små og mellemstore virksomheder uden akademikere.

Siden 2006 er antallet af universitetsuddannede fordoblet, og det har fået eksperter til at foreslå, at 80 procent af de nyuddannede akademikere bør ansættes i det private – og især i de cirka 55.000 små og mellemstore virksomheder uden akademikere.

Jakob Dall

Indland
14. september 2020

Det er langtfra altid en succes, når akademikere bliver ansat i mindre private virksomheder. En ny analyse fra Tænketanken DEA viser, at 56 procent af de små og mellemstore private virksomheder, der de seneste fem år har ansat deres første akademiker, ikke husker det, når de bliver spurgt.

Uddannelsestænketanken har spurgt 945 virksomhedsledere, som de i registrene kan se, har ansat en akademiker, og når så stor en del af virksomhederne ikke erindrer det, så tyder det ifølge økonom i DEA Lukas Hidan på, at akademikerne ikke er blevet ansat til akademisk arbejde, som vil betyde en højere løn.

»Når en stor del af virksomheder ikke husker, at de har ansat en akademiker, kan det selvfølgelig skyldes, at det har været et kortere ansættelsesforhold. Når vi sammenligner med de virksomheder, der godt kan huske de har ansat akademikere, får den første gruppe en lavere løn, og det tyder på, at de i mindre grad arbejder i et job, der forudsætter en lang videregående uddannelse,« siger Lukas Hidan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Problemet er, at denne manér med at gøre tingene på nogle bestemte måder og antage kausalitet ikke er anstændig overfor folk, der har taget en lang uddannelse og udviklet nogle kompetencer, som samfundet burde operationalisere.
Hvorfor give arbejdsgiverne lov til at opretholde den forestilling, at det er bedre at arbejde med hvad som helst end at arbejde, om det så er på understøttelse, med at forbedre den skoling, man har gennemgået for at blive et højt specialiseret individ på nogle felter?
Reelt stjæler man jo jobmulighederne fra dem, der ikke har en uddannelsesmæssig baggrund.

Karsten Aaen, Ole Frank, Carsten Wienholtz, Ete Forchhammer , Anne Schøtt og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Den socialdemokratiske drøm om at alle skulle have en 'højere' uddannelse er gået i opfyldelse på godt og ondt. Nu mangler vi blot at alle får en uddannelse til gavn for fællesskabet frem for selvrealisering.

Claus Nielsen, Mogens Bach Jensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Peder Bahnes kommentar er endnu et forstemmende indslag i den populære “akademiker-mobning” som er blevet ganske populær - og indholdet er simpelt hen noget bavl. Andelen af 25-69-årige danskere med en “videregående uddannelse”, hvilket omfatter alt fra 2-årige korte, videregående uddannelser til kandidatgrader er 40% mod 34% med en erhvervsfaglig uddannelse og 25% uden nogen af delene. Dem som artiklen reelt handler om, nemlig gruppen med en lang, videregående uddannelse (kandidatgrad) udgør fortsat kun omkring 10% af de 25-69-årige, så spar os fra ævlet om “overfloden af akademikere”. Det er tilsvarende bemærkelsesværdigt at se den dobbeltstandard, der typisk anvendes om arbejdsløse akademikere over for andre arbejdsløse: Akademikere beskyldes nærmest pr. refleks for at have spildt deres tid med “selvrealisering”, mens ingen andre arbejdsløse grupper får samme rygmarvsreaktion - i hvert fald i den offentlige debat (det nærmeste er “det er din egen skyld, når du nu ikke har taget en uddannelse”-retorikken over for de ufaglærte). Og ja, jeg kender også akademikere, der har lavet akademisk arbejde til HK-løn (for det offentlige, i øvrigt) for overhovedet at få et job under finanskrisen og som først inden for de sidste par år er blevet flyttet over på den akademiske lønramme, som de burde have haft fra starten. Og andre der har lavet ufagligt arbejde, fordi de heller ikke kunne finde jobs som nyuddannede under finanskrisen. Så spar mig for de sædvanlige “dovne og priviligerede akademikere”-floskler.

Peter Ravn-Olesen, Jane Jensen, Rolf Andersen, Karsten Aaen, Ole Frank, Ruth Sørensen og Halfdan Illum anbefalede denne kommentar

Jeg mener bare vi som samfund længe har undervurderet den uddannelse, som foregår på de danske virksomheder i arbejdet med konkrete opgaver og projekter. Arbejdslivet er i rigtig mange tilfælde en kontinuerlig uddannelse i takt med den rivende udvikling på alle planer, og det er ikke alle som vinder ved at udskyde starten med flere års statisk teoretisk indlæring. Det er ikke akademiker bashing. Det er et ønske om at gennemtænke vores syn på højere uddannelse og arbejde som adskilte stadier.

Ib Christoffersen

Men det ser pænt ud på CV`et. Ansat i virksomhed xx i dokumentationsafgdelingen. Gennemført dokumentation af yy overfor myndighederne. Eller arbejdet med at udfylde formularere i virksomhed xx.

Hvis “den uddannelse, som foregår på de danske virksomheder i arbejdet med konkrete opgaver og projekter” virkelig var så altafgørende og de lange videregående uddannelser blot leverede “flere års statisk teoretisk indlæring“, så ønskede virksomhederne nok slet ikke at ansætte sådanne dyre medarbejdere. Tværtimod, så lever danske virksomheder højt på, at diverse danske uddannelser leverer den forskelligartede, kvalificerede arbejdskraft, som virksomhederne efterspørger, så disse ikke er nødt til at uddanne den selv. Ja, virksomhederne efterspørger erfaring, men det er fordi de er så heldige, at de ofte har et bredt udvalg af (uddannelsesmæssigt) kvalificerede ansøgere at vælge imellem og så er det jo nemmest, hvis man oven i købet kan få en, der kender gamet.