Nyhed
Læsetid: 5 min.

Nyslået dansk statsborger: Den danske kultur findes ude på landet

Det er ude i de små lokalsamfund, at de danske værdier og den danske kultur trives, så det er her, at flygtninge kan blive integreret. Det mener Tut Gatwech, der ved en af de første grundlovsceremonier efter corona har fået dansk statsborgerskab
»Nogle af problemerne med integration og parallelsamfund kunne sikkert undgås, hvis man fra begyndelsen fik flygtninge helt ud i de små samfund,« siger Tut Gatwech, der her skriver under på at overholde dansk lov  på Vejen Rådhus i begyndelsen af august. Selv endte han i Rødding Kommune, da han kom til Danmark i 2001.

»Nogle af problemerne med integration og parallelsamfund kunne sikkert undgås, hvis man fra begyndelsen fik flygtninge helt ud i de små samfund,« siger Tut Gatwech, der her skriver under på at overholde dansk lov på Vejen Rådhus i begyndelsen af august. Selv endte han i Rødding Kommune, da han kom til Danmark i 2001.

Michael Drost-Hansen

Indland
14. september 2020

Det er svært beskrive, hvordan det føles at få det statsborgerskab, man har ønsket sig i mange år. Det fortæller Tut Gatwech, der i 2001 som 21-årig kom til Danmark fra Sydsudan som FN-kvoteflygtning, og som Information tidligere har berettet om. I august blev han dansk statsborger under en speciel ceremoni i Vejen Kommune.

Tut Gatwech var ikke den eneste deltager i ceremonien. Udlændinge fra Helsingør, Hellerup, Ishøj og andre kommuner havde også søgt til Vejen for at få gennemført den lovfæstede grundlovsceremoni, så de kunne blive danske statsborgere.

»Borgmesteren holdt en tale, og vi blev kaldt op og skulle underskrive, at man vil overholde dansk lov. Og så var der kaffe med alt, hvad der skal være,« siger han.

– Hvordan føles det?

»Jeg fyldes med glæde. Det er fantastisk. Så er det sidste punktum på plads. Nu ved man, hvor man hører til, og at man har et hjem. Rejsen som flygtning er forbi,« siger han og tilføjer smilende, at han engang af en jysk gårdmandskone blev kaldt ’den første sorte sønderjyde’. Det kommer vi tilbage til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvis pressen havde kendt sin besøgelsestid - og jeg taler så ikke så meget om Information her - havde man leveret denne type reportager og portrætter for årtier siden. Jeg tror, vi ville være blevet forskånet for megen politisk dårligdom, hvis det havde været tilfældet

Kirsten Sydendal, Thomas Andersen, Tino Rozzo, Lisbeth Glud, Sune Keller, jørgen djørup, Ejvind Larsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, David Zennaro, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, erik pedersen, Kristine Skøtt-Jensen, Karsten Aaen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Nye flygtninge bliver i dag ikke først sat der, hvor der er andre flygtninge, eller indvandrere - mange nye flygtninge bliver i dag faktisk bosat i landkommuner som Vejen f.eks...

Og det der er godt her er jo, at det er her, og derude, på landet, i DK, at det civile samfund findes - og at de på landet har et civilt samfund, som er god til at hjælpe netop de her flygtninge med at indpasse sig, integrere sig i det danske samfund.

Peter Mikkelsen, Lisbeth Glud, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Dejlig læsning på en lidt trist og grå dag :-)

erik pedersen, Ejvind Larsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tut Gatwech - Tillykke og Velkommen.

Christian Mondrup, erik pedersen, Tino Rozzo, Lisbeth Glud, Ejvind Larsen, Steffen Gliese og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar