Nyslået dansk statsborger: Den danske kultur findes ude på landet

Det er svært beskrive, hvordan det føles at få det statsborgerskab, man har ønsket sig i mange år. Det fortæller Tut Gatwech, der i 2001 som 21-årig kom til Danmark fra Sydsudan som FN-kvoteflygtning, og som Information tidligere har berettet om. I august blev han dansk statsborger under en speciel ceremoni i Vejen Kommune.
Tut Gatwech var ikke den eneste deltager i ceremonien. Udlændinge fra Helsingør, Hellerup, Ishøj og andre kommuner havde også søgt til Vejen for at få gennemført den lovfæstede grundlovsceremoni, så de kunne blive danske statsborgere.
»Borgmesteren holdt en tale, og vi blev kaldt op og skulle underskrive, at man vil overholde dansk lov. Og så var der kaffe med alt, hvad der skal være,« siger han.
– Hvordan føles det?
»Jeg fyldes med glæde. Det er fantastisk. Så er det sidste punktum på plads. Nu ved man, hvor man hører til, og at man har et hjem. Rejsen som flygtning er forbi,« siger han og tilføjer smilende, at han engang af en jysk gårdmandskone blev kaldt ’den første sorte sønderjyde’. Det kommer vi tilbage til.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Hvis pressen havde kendt sin besøgelsestid - og jeg taler så ikke så meget om Information her - havde man leveret denne type reportager og portrætter for årtier siden. Jeg tror, vi ville være blevet forskånet for megen politisk dårligdom, hvis det havde været tilfældet
Nye flygtninge bliver i dag ikke først sat der, hvor der er andre flygtninge, eller indvandrere - mange nye flygtninge bliver i dag faktisk bosat i landkommuner som Vejen f.eks...
Og det der er godt her er jo, at det er her, og derude, på landet, i DK, at det civile samfund findes - og at de på landet har et civilt samfund, som er god til at hjælpe netop de her flygtninge med at indpasse sig, integrere sig i det danske samfund.
Dejlig læsning på en lidt trist og grå dag :-)
Tut Gatwech - Tillykke og Velkommen.