Læsetid: 3 min.

Sexismedebat giver de borgerlige blå mærker

Flere borgerlige toppolitikeres forsøg på at bagatellisere omfanget af seksuelt magtmisbrug har forvandlet sig til et pinagtigt forklaringsproblem, efter hundredvis af yngre kvinder – også fra de blå partier – er stået frem og har fortalt om en udbredt krænkelseskultur i dansk politik
De mange og barske vidnesbyrd om sexisme og det, der er værre på Christiansborg har blandt andet overrasket Bertel Haarder (V), der tidligere har været skeptisk over for omfanget af #MeToo.

De mange og barske vidnesbyrd om sexisme og det, der er værre på Christiansborg har blandt andet overrasket Bertel Haarder (V), der tidligere har været skeptisk over for omfanget af #MeToo.

Nikolai Linares

29. september 2020

Seksuelt magtmisbrug kender ingen partifarve. De seneste døgns vidnesbyrd fra flere hundrede kvinder i politik viser, at alt fra overgreb over trusler til lumre kommentarer finder sted i alle partier.

Fra højre til venstre – og fra bunden af ungdomspartierne til toppen af moderpartierne – har der i årevis hersket en passiv accept af grænseoverskridende adfærd på Christiansborg og rundt omkring i landets byråd:

»Sexisme, seksuel chikane og magtmisbrug er overalt i vores samfund, også i de politiske partier,« skrev de 322 politisk aktive kvinder i et debatindlæg i Politiken lørdag.

Den tværpolitiske pointe understreges ved, at kvinderne selv repræsenterer stort set hele det politiske spektrum – fra De Konservative og Venstre over Socialdemokratiet og De Radikale til blandt andet SF og Enhedslisten.

Intet tyder på, at enkelte partier skulle have været værre end andre. Alligevel er det lykkedes toneangivende, borgerlige politikere at reagere og udtale sig så benægtende, at tidens sexismedebat nu har fået en politisk slagside.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben K L Jensen
 • Mads Greve Haaning
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Carsten Munk
 • Christian Mondrup
 • Alvin Jensen
 • Steen K Petersen
 • David Zennaro
 • Ejvind Larsen
 • Freddie Vindberg
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Anker Sørensen
 • Kurt Nielsen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Palle Yndal-Olsen
Torben K L Jensen, Mads Greve Haaning, Maj-Britt Kent Hansen, Carsten Munk, Christian Mondrup, Alvin Jensen, Steen K Petersen, David Zennaro, Ejvind Larsen, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Sørensen, Kurt Nielsen, Peter Beck-Lauritzen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

jens peter hansen

Den sidste rigtig slemme historie om misbrug var vist i borgmesterens seng her i København. Måske var hun bly, men blå var hun vel ikke. Er liderligheden nu også politisk bestemt ?

Kristian Jensen, Morten Simonsen, Tommy Clausen og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar

Ja var der ikke noget om en magtfuld borgmester, brugte sin stilling og magt, til et sexuelt forhold, til et langt lavere rangeret partimedlem.
For når en magtfuld person har sex med en lavere rangeret person, er det jo per definition klamt, undertrykkende og sexisme

Kristian Jensen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar

Er der agurketid? Så vidt jeg læste Støjberg, udtrykte hun et fromt ønske om at der skal være plads til både køn og sobert udtryk for seksualitet, men at hun påskønnede indsatsen mod krænkelse.
Det syntes jeg er ret legitimt.
Nu er der italesat seksuelle krænkelser. Personligt mener jeg prioriteringen må være at gå efter enhver form for magtmisbrug og krænkelse på alle arbejdspladser, frem for at gå efter enhver form for seksualitet.

Per Christensen, jens peter hansen, Ole jakob Dueholm Bech, Rune Mariboe og jan sørensen anbefalede denne kommentar

Informations artikler bærer mere og mere præg af kronikker... Jeg savner sagligheden og den kritiske nyhedsformidling - alle og enhver kan synge med på tidens viser, som her kommer til udtryk.

Jens Flø, Kristian Jensen, Ole jakob Dueholm Bech og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Lars Trier Mogensen, din artikel burde stå i Ekstrabladet, men det du formentlig godt selv.

Henrik Ljungberg

Blå mærker. Ja tak do. Tænk en gang på den katolske kirkes nærmest systematiske seksuelle krænkelser og voldtægter af særligt drenge børn i årtier før offentligheden gad hører om det.

Tænk hvis der kom en lignende bølge over forargelse af krig, død og ødelæggelser.