Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF, Dansk Industri og 3F i fælles front: Krigskassen skal bruges på klima

SF lægger sammen med Dansk Industri og 3F op til, at halvdelen af den krigskasse, der som en del af finansloven skal hjælpe Danmark gennem coronakrisen, skal bruges på klimaområdet
»Jeg synes, regeringen må have en interesse i, at vi også bruger nogle af de penge, der skal bruges til stimuli, til at løse de store udfordringer, vi står med i forhold til de 70 procent. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver initiativer og vanvittigt store sko. Vi skal løbe hurtigt fra starten af,« udtaler SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

»Jeg synes, regeringen må have en interesse i, at vi også bruger nogle af de penge, der skal bruges til stimuli, til at løse de store udfordringer, vi står med i forhold til de 70 procent. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver initiativer og vanvittigt store sko. Vi skal løbe hurtigt fra starten af,« udtaler SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Miriam Dalsgaard

Indland
30. september 2020

Halvdelen af den såkaldte krigskasse, som regeringen har foreslået i sit finanslovforslag, og som har til formål at få Danmark gennem coronakrisen, skal bruges på klimaområdet. Det mener SF, som i et nyt udspil i samarbejde med Dansk Industri og 3F foreslår, hvilke grønne initiativer pengene skal bruges på.

Regeringen har i sit finanslovsudspil foreslået en krigskasse på i alt 9,2 milliarder kroner. Bruger man halvdelen af de midler til klima, som SF ønsker, vil det give 4,6 milliarder ekstra til den grønne omstilling. De skal bruges på blandt andet energirenoveringer og grøn forskning, mere urørt skov og naturnationalparker og investeringer i offentlig transport og mere cyklisme.

Partiets formand Pia Olsen Dyhr mener, at det vil sætte gang i økonomien, samtidig med at klimaet bliver håndteret.

»Vi har brug for at stimulere arbejdspladser og sørge for, at det går hånd i hånd med den grønne omstilling. Og hvis vi ikke lykkes med at gøre begge dele, så kommer vi bag om dansen i forhold til at løse den store grønne opgave, vi står med.«

– Er det realistisk at bruge halvdelen af krigskassen til det grønne område?

»Jeg synes, regeringen må have en interesse i, at vi også bruger nogle af de penge, der skal bruges til stimuli, til at løse den store udfordringer, vi står med i forhold til de 70 procent. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver initiativer og vanvittigt store sko. Vi skal løbe hurtigt fra starten af,« svarer Pia Olsen Dyhr.

Det største punkt i SF’s plan for krigskassen er, at 1,5 milliarder skal sættes af til energirenovering af offentlige bygninger. Der skal også sættes 440 millioner af til naturparker og urørt skov – her lægger partiet op til at skabe yderligere fem nationalparker. 500 millioner bør sættes af til skolerenovering, mener partiet.

Dansk Industri: »Rigtig positivt«

I Dansk Industri mener medlemsdirektør Lars Frelle-Petersen også, at det er en god idé at bruge halvdelen af krigskassen på klimainitiativer.

»At komme generationsforurening til livs, at prioritere grøn forskning og lave offentlige energirenoveringer er vigtige temaer,« siger han.

»Vi skal finde ud af, hvordan vi også med teknologiske løsninger skal takle den store klimaudfordring og nå 70-procentsmålsætningen. Så vi har brug for meget mere grøn forskning i, hvordan vi kan klare den teknologiske omstilling, så virksomhederne kan lægge sig om og samtidig være konkurrencedygtige,« siger han og tilføjer, at man altid kan diskutere, hvor mange penge der skal sættes af, men det vil han ikke på nuværende tidspunkt gå ind i.

Også 3F’s formand, Per Christensen, kalder det oplagt at bruge nogle af pengene fra krigskassen til at supplere grønne vækstinitiativer.

I en mail til Information skriver han, at 3F generelt mener, at det er »meget positivt«, at man har de godt ni milliarder kroner i krigskassen til at genstarte økonomien og bekæmpe arbejdsløshed i lyset af coronakrisen. At nogle af pengene går til klimaområdet, er også oplagt, mener han.

»Det er oplagt at supplere de grønne vækstinitiativer, som allerede er besluttet gennem blandt andet klimaaftalen, boligaftalen og forhøjelsen af anlægsloftet i kommuner og regioner. Især de små og mellemstore virksomheder har brug for et løft i erhvervsinvesteringerne,« skriver 3F’s formand.

Han tilføjer, at 3F opfordrer SF til desuden at arbejde på, at »ledige får en ekstra økonomisk håndsrækning i lyset af udhulingen af dagpengedækningen«.

I udspillet foreslår SF også, at regeringen aftaler med finanslovspartierne, at ubrugte midler fra krigskassen og fra øvrige reserver for 2021 anvendes til statslige opkøb af skov og lavbundsjorde. Det kan for eksempel ske ved at overføre pengene til skovfonden, foreslår SF.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gert Romme - kan du ikke give nogle links til dette vådgasanlæg?

København skal have nyt maritimt testcenter til 1 mia. kr.

Et testcenter til én mia. kr., der skal udvikle nye klimavenlige brændstoffer og ligge i København. Det er et af de initiativer, Maersks CEO, Søren Skou, lancerer inden længe som spydsspids for den maritime del af regeringens klimapartnerskab.
https://shippingwatch.dk/miljo_og_politik/article12199808.ece

Staten investerer i brint som bunker
https://www.soefart.dk/article/view/693020/staten_investerer_i_brint_som...

A.P. Møller klar med milliarder: Varmt vand fra undergrunden skal levere nyt fjernvarmeeventyr
Investeringsselskabet A. P. Møller Holding investerer i geotermi.
https://www.dr.dk/nyheder/penge/ap-moeller-klar-med-milliarder-varmt-van...

Men det har selvfølelig en pris
"Mærsk vil binde fjernvarmekunder i 30 år
Mærsk er klar til et nyt eventyr i den danske undergrund: Olie- og gasgiganten vil hente varmt vand op af undergrunden, som skal bruges til fjernvarme. Men kun hvis Mærsk er sikret en fast pris i 30 år."

Deregulering af lovgivning der beskytter forbrugerne

"Men før A.P. Møller Holding investerer i det varme vand, kræver selskabet monopol på at levere varme til borgerne til en fastsat minimumspris i 30 år. Målet er at sikre et afkast på otte procent.

Derfor kræver den store energigigant at blive undtaget fra et centralt princip i den danske varmeforsyningslov, der hidtil har holdt priserne nede.

Mærsk vil ikke underlægges det såkaldte substitutionsprincip, der giver Forsyningstilsynet ret til at gribe ind, hvis et selskab udsætter borgerne for urimelige priser eller betingelser. Princippet betyder også, fjernvarmeselskaberne altid skal indkøbe varme til den pris, der er lavest for forbrugerne. "

https://arbejderen.dk/indland/m%C3%A6rsk-vil-binde-fjernvarmekunder-i-30...

Men det drejer sig om at finde pengene. Og det er og bliver det evige omkvæd sålænge vi bliver ved med at hænge fast i dette husholdningssyn på statsfinanserne. Det skal vi væk fra. Vi skal se penge som et middel til at styre med - som et redskab.

Staten skal forhindre at penge akkumuleres i økonomien ( eller cykler rundt i uproduktive kredsløb som er afkoblet fra den virkelige økonomi for at akkumulere død kapital). Det skaber en ulighed som skævrider demokratiet og er uretfærdig. Men, at forhindre dette, det har de magtfulde klasser praktisk taget arbejdet på at umuliggøre de sidste 30-40 år.

Statens opgave er at holde inflationen i ro - at sænke pengemængden på nogle områder og stimulere økonomien på andre væsentlige områder som f.eks. grøn omstilling. Hvis det er vigtigt for samfundet at investere i grøn energi så er pengene til rådighed. Vi har set hvordan man har kunnet pumpe penge ind i systemet under Covid-19 og under finanskriserne - hvornår kommer det os almindelige borgere til gode.
Den eneste grund til at der ikke sker nok er at der er økonomiske interesser knyttet til magtstrukturen der vil have kontrol med energien - for dem der kontrollerer den , kontrollerer alt andet - og fingre i fortjenesten og det betyder at det kommer til at trække ud med at få løst problemerne.

Blandt de arter der endnu eksisterer på jorden er mennesket den mest stupide - Et øjeblik var jeg lige ved at skive "bortset fra lemmingerne" - men det er ikke engang tilfældet. Historien om lemmingerne der begår masseselvmord og kaster sig i havet viser sig nemlig at være "fake fakta".
https://da.wikipedia.org/wiki/Lemming

Velfærdsområderne før klima!

Der er så meget der bør opgraderes indenfor ældre og sygeområdet f.eks.

Vi har IKKE verdens bedste sygehusvæsen og slet ikke verdens bedste ældrepleje, og på disse to ting bør der investeres massivt i de kommende år.

Der bør også reformeres, flyt ældreplejen ind under regionerne og giv rigionerne skatteudskrivningsret og selvbestemmelse mht. sygehusvæsen og ældrepleje. Så kan de give disse to områder fuld fokus i forhold til f.eks. kommunerne som har rigeligt andet at se til, og koncentrere sig om.

Mange danskere vil gerne betale mere til netop de to områder og på den måde vil det så også blive mere synligt hvad ens penge går til mht. sådan en regions ældre og sygeskat.

Det er da vist også hensigten velfærd og klima, sådan har jeg hørt og læst regeringens planer.

Gert Romme
Det plejer da at være sådan,, at når man sætter strøm til vand, så sønderdeles vand (H2O) til brint(H) og ilt(o) i forholdet 2 til 1.

Tungt vand er da vist almindeligt vand, tilsat en neutron. Det fremkommer ikke ved elektrolyse

Gert Romme
Jeg har læst på lektien og set, at brintionen lettere frigives ved elektrolyse end deuterium-ionen. Så det er nok rigtigt, at hvis man bliver ved med elektrolysen længe nok, så ender man med - i hvert fald teoretisk set - med tungt vand-.