Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF, Dansk Industri og 3F i fælles front: Krigskassen skal bruges på klima

SF lægger sammen med Dansk Industri og 3F op til, at halvdelen af den krigskasse, der som en del af finansloven skal hjælpe Danmark gennem coronakrisen, skal bruges på klimaområdet
»Jeg synes, regeringen må have en interesse i, at vi også bruger nogle af de penge, der skal bruges til stimuli, til at løse de store udfordringer, vi står med i forhold til de 70 procent. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver initiativer og vanvittigt store sko. Vi skal løbe hurtigt fra starten af,« udtaler SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

»Jeg synes, regeringen må have en interesse i, at vi også bruger nogle af de penge, der skal bruges til stimuli, til at løse de store udfordringer, vi står med i forhold til de 70 procent. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver initiativer og vanvittigt store sko. Vi skal løbe hurtigt fra starten af,« udtaler SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Miriam Dalsgaard

Indland
30. september 2020

Halvdelen af den såkaldte krigskasse, som regeringen har foreslået i sit finanslovforslag, og som har til formål at få Danmark gennem coronakrisen, skal bruges på klimaområdet. Det mener SF, som i et nyt udspil i samarbejde med Dansk Industri og 3F foreslår, hvilke grønne initiativer pengene skal bruges på.

Regeringen har i sit finanslovsudspil foreslået en krigskasse på i alt 9,2 milliarder kroner. Bruger man halvdelen af de midler til klima, som SF ønsker, vil det give 4,6 milliarder ekstra til den grønne omstilling. De skal bruges på blandt andet energirenoveringer og grøn forskning, mere urørt skov og naturnationalparker og investeringer i offentlig transport og mere cyklisme.

Partiets formand Pia Olsen Dyhr mener, at det vil sætte gang i økonomien, samtidig med at klimaet bliver håndteret.

»Vi har brug for at stimulere arbejdspladser og sørge for, at det går hånd i hånd med den grønne omstilling. Og hvis vi ikke lykkes med at gøre begge dele, så kommer vi bag om dansen i forhold til at løse den store grønne opgave, vi står med.«

– Er det realistisk at bruge halvdelen af krigskassen til det grønne område?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Danmark er kommet langt bag efter andre EU-lande på det grønne område. Og de såkaldte "ansvarlige" danske regeringspolitikere et totalt blottet for visioner og interesse på dette område, og tager absolut ingen ansvar for situationerne.

I disse år flygter kapitalen - både private og bankernes - fra "sorte investeringer" og over til "grønne investeringer" så der er faktisk penge til at investere i fornuftige tiltag. Men som altid er penge til investeringer begrænset, og dem der kommer først med gode, realistiske og sammenhængende paner er selvfølgelig sikret.

I Vesteuropa glider kulkraft helt ud. Det skyldes bl.a. at prisen på kuldioxid-udslipsretter er blevet 3-doblet. Og det får energiselskaber i Frankrig, Spanien, Grækenland , Portugal og Storbritannien til at afvikle deres kulkraftværk længe før slutdatoen, der jo iflg. Pariseraftalen er 2050.

Allerede nu, oplyser IEA, at fornybar grøn energi står for 60% af verdens nuværende energiforbrug. Og eksperter i EU har sammen med kommissionen oplyst, at vådgas bliver afløseren for olie og kul, og samtidig har EU-kommissionen lanceret en vådgas-strategi, hvor der også er penge til investeringer. Og EU´s mål er, at vådgas skal mindske udslippet med 55% allerede inden 2030. Så man må nok spørge, om den danske regering ligefrem sover i timen.

For almindelige biler -men især for den tunge transport er vådgas et rigtig godt og grønt alternativ til tunge og miljøbelastende batterier. Og hele flyindustrien fra fragt- passager- og kampfly fregår der netop nu både test om omstilling til vådgas. Den grønne vådgas fremstilles ved elektrolyse, hvor alm. vand spaltes til syre og vådgas med brug af grøn el.

Prisen på fornybar el er sunket radikalt i de senere år. Og dette har får lande som f.eks. Portugal, Holland, Italien, Tyskland (men ikke Danmark) med flere, til at se vådgas som en god mulighed, og er i fuld gang med at etablere kommercielle vådgasanlæg i fuld størrelse.

Japan har således allerede indført vådgas i fuld størrelse som afløseren for olie og kul. Og hvis de fodslæbende danske politikere overhovedet vil noget på dette område, kan de jo blot lade sig inspirere af Japan.

Det første land i Skandinavien, der fremstiller vådgas i fuld størrelse-anlæg og på kommercielle vilkår, er Sverige. Her har det store olieselskab, Preem, netop opgivet at skaffe investeringer til et stort kommercielt bio-drivmiddel-raffinaderi, - bankerne og fonde sagde simpelt hen nej. Til gengæld svømmer Preem i penge til at skabe et meget stort vådgasanlæg i Lysekil, der også vil kunne forsyne hele Skandinavien.

Så man må spørge sig: - Hvor er egentlig den danske regering henne i fremtidens energiudvikling?

nanna Brendstrup, Werner Gass og Jonas Kolodziej anbefalede denne kommentar

Gert Romme - kan du ikke give nogle links til dette vådgasanlæg?

København skal have nyt maritimt testcenter til 1 mia. kr.

Et testcenter til én mia. kr., der skal udvikle nye klimavenlige brændstoffer og ligge i København. Det er et af de initiativer, Maersks CEO, Søren Skou, lancerer inden længe som spydsspids for den maritime del af regeringens klimapartnerskab.
https://shippingwatch.dk/miljo_og_politik/article12199808.ece

Staten investerer i brint som bunker
https://www.soefart.dk/article/view/693020/staten_investerer_i_brint_som...

A.P. Møller klar med milliarder: Varmt vand fra undergrunden skal levere nyt fjernvarmeeventyr
Investeringsselskabet A. P. Møller Holding investerer i geotermi.
https://www.dr.dk/nyheder/penge/ap-moeller-klar-med-milliarder-varmt-van...

Men det har selvfølelig en pris
"Mærsk vil binde fjernvarmekunder i 30 år
Mærsk er klar til et nyt eventyr i den danske undergrund: Olie- og gasgiganten vil hente varmt vand op af undergrunden, som skal bruges til fjernvarme. Men kun hvis Mærsk er sikret en fast pris i 30 år."

Deregulering af lovgivning der beskytter forbrugerne

"Men før A.P. Møller Holding investerer i det varme vand, kræver selskabet monopol på at levere varme til borgerne til en fastsat minimumspris i 30 år. Målet er at sikre et afkast på otte procent.

Derfor kræver den store energigigant at blive undtaget fra et centralt princip i den danske varmeforsyningslov, der hidtil har holdt priserne nede.

Mærsk vil ikke underlægges det såkaldte substitutionsprincip, der giver Forsyningstilsynet ret til at gribe ind, hvis et selskab udsætter borgerne for urimelige priser eller betingelser. Princippet betyder også, fjernvarmeselskaberne altid skal indkøbe varme til den pris, der er lavest for forbrugerne. "

https://arbejderen.dk/indland/m%C3%A6rsk-vil-binde-fjernvarmekunder-i-30...

Men det drejer sig om at finde pengene. Og det er og bliver det evige omkvæd sålænge vi bliver ved med at hænge fast i dette husholdningssyn på statsfinanserne. Det skal vi væk fra. Vi skal se penge som et middel til at styre med - som et redskab.

Staten skal forhindre at penge akkumuleres i økonomien ( eller cykler rundt i uproduktive kredsløb som er afkoblet fra den virkelige økonomi for at akkumulere død kapital). Det skaber en ulighed som skævrider demokratiet og er uretfærdig. Men, at forhindre dette, det har de magtfulde klasser praktisk taget arbejdet på at umuliggøre de sidste 30-40 år.

Statens opgave er at holde inflationen i ro - at sænke pengemængden på nogle områder og stimulere økonomien på andre væsentlige områder som f.eks. grøn omstilling. Hvis det er vigtigt for samfundet at investere i grøn energi så er pengene til rådighed. Vi har set hvordan man har kunnet pumpe penge ind i systemet under Covid-19 og under finanskriserne - hvornår kommer det os almindelige borgere til gode.
Den eneste grund til at der ikke sker nok er at der er økonomiske interesser knyttet til magtstrukturen der vil have kontrol med energien - for dem der kontrollerer den , kontrollerer alt andet - og fingre i fortjenesten og det betyder at det kommer til at trække ud med at få løst problemerne.

Blandt de arter der endnu eksisterer på jorden er mennesket den mest stupide - Et øjeblik var jeg lige ved at skive "bortset fra lemmingerne" - men det er ikke engang tilfældet. Historien om lemmingerne der begår masseselvmord og kaster sig i havet viser sig nemlig at være "fake fakta".
https://da.wikipedia.org/wiki/Lemming

Velfærdsområderne før klima!

Der er så meget der bør opgraderes indenfor ældre og sygeområdet f.eks.

Vi har IKKE verdens bedste sygehusvæsen og slet ikke verdens bedste ældrepleje, og på disse to ting bør der investeres massivt i de kommende år.

Der bør også reformeres, flyt ældreplejen ind under regionerne og giv rigionerne skatteudskrivningsret og selvbestemmelse mht. sygehusvæsen og ældrepleje. Så kan de give disse to områder fuld fokus i forhold til f.eks. kommunerne som har rigeligt andet at se til, og koncentrere sig om.

Mange danskere vil gerne betale mere til netop de to områder og på den måde vil det så også blive mere synligt hvad ens penge går til mht. sådan en regions ældre og sygeskat.

Det er da vist også hensigten velfærd og klima, sådan har jeg hørt og læst regeringens planer.

@ Pia Nielsen,

Du har allerede svaret på dit spørgsmål. Brint er faktisk vådgas. Man spalter vand med elektrisk spænding, hvorved brinten pibler op af vandet, og retsstoffet er tungt vand.

Så er der forskellige metoder ti at skaffe den nødvendige strøm til dette. Mange har brugt naturgas til at lave den elektriske strøm, men den er ikke direkte "grøn". Det er flere "grønne" metoder. blandt andet varme fra jordens undergrund. Men Siemens i Sverige producerer 4 størrelse af komplette vådgasanlæg, der anvende solceller til elforsyningen. Den mindste er til en privat husholdning, og den største er til en tankstation.

Hvis du vi vide noget om mulighederne i dette brændstof, så google på EU, som har udlagt dette til afløseren for kul og olie, og i øvrigt giver støtte til etablering af fuldstørrelse anlæg, hvilket free lande har modtaget.

I øvrigt har tysk bilindustri netop modtaget en stor irettesættelse af forbundsregeringen, fordi udviklingen mod vådgas går for langsomt. Ingen corona-kompnsation uden fremskridt på dette område. Og det til trods for, at BMW og Audi har produceret og solgt vådgasbiler i Bayern i mere end 25 år.

Gert Romme
Det plejer da at være sådan,, at når man sætter strøm til vand, så sønderdeles vand (H2O) til brint(H) og ilt(o) i forholdet 2 til 1.

Tungt vand er da vist almindeligt vand, tilsat en neutron. Det fremkommer ikke ved elektrolyse

Gert Romme
Jeg har læst på lektien og set, at brintionen lettere frigives ved elektrolyse end deuterium-ionen. Så det er nok rigtigt, at hvis man bliver ved med elektrolysen længe nok, så ender man med - i hvert fald teoretisk set - med tungt vand-.