Portræt
Læsetid: 5 min.

Sikandar Siddique deler vandene, når han taler om racisme. Det er derfor, du allerede kender Frie Grønnes nye leder

Sikandar Siddique har kun siddet i Folketinget i et år, men han har allerede formået at tiltrække sig stor opmærksomhed. Folk er ikke vant til, at der kommer en minoritetsdansker og insisterer på, at mangfoldigheden er kommet for at blive, siger den nyudklækkede partileder
Det seneste års tid er det gået stærkt for Sikandar Siddique. Han startede i Alternativet, blev siden løsgænger og er nu formand for Frie Grønne. Og han har allerede stillet flere omdiskuterede forslag til Folketinget, såsom at give kvinder og transkønnede særlige fridage, når de har menstruation. Mest har han dog blandet sig i debatten om udlændingepolitik, integration og racisme.

Det seneste års tid er det gået stærkt for Sikandar Siddique. Han startede i Alternativet, blev siden løsgænger og er nu formand for Frie Grønne. Og han har allerede stillet flere omdiskuterede forslag til Folketinget, såsom at give kvinder og transkønnede særlige fridage, når de har menstruation. Mest har han dog blandet sig i debatten om udlændingepolitik, integration og racisme.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
8. september 2020

Mette Frederiksen (S) tager sine briller af og rynker brynene. Hun kigger skeptisk rundt i folketingssalen. Ud over lidt hvisken på de bageste rækker er stilheden øredøvende.

»Black Lives Matter,« runger det pludselig fra højttaleren.

Det er Sikandar Siddique, der har ordet til Folketingets afslutningsdebat, og han har valgt at bruge sin taletid på at holde et minuts stilhed for Georg Floyd – og alle andre, der har mistet livet på grund af racisme og diskrimination.

Episoden gjorde den 33-årige formand for Frie Grønne, Sikandar Siddique, landskendt.

Nye Borgerlige kaldte det »skammeligt«, og Enhedslisten sagde tak. Og på den måde har han formået at dele vandene og skabe røre, lige siden han blev valgt ind ved det seneste folketingsvalg.

Men evnen til at gøre den ene fløj gal og den anden glad er ifølge partifællen Uffe Elbæk den perfekte cocktail i politik. Og kombineret med Siddiques religiøsitet og store vrede over strukturel racisme leder det Elbæks tanker tilbage på 1960’ernes USA.

»Sikandar har potentialet til at blive Danmarks svar på Malcolm X – intet mindre,« siger han og understreger vigtigheden i, at Danmark også har en brun og muslimsk partileder, folk kan spejle sig i.

Spørger man Siddique selv, er det tiltrængt.

»Det 21. århundredes dansker er også brun, også muslim, jøde og har forskellige seksualiteter,« som han siger.

Blågårds Plads

Sikandar Siddique er vokset op omkring Blågårds Plads i København. Et område, der ifølge barndomsvennen Rune Kieran har udviklet sig meget, siden de to, i de tidlige teenageår, hang ud på de lokale fodboldbaner sammen.

»Der var mere mørkt og råt dengang. Vi var en masse unge med forskellige etniciteter og sociale baggrunde – også en masse socialt udfordrede familier,« siger Kieran.

Siddiques familie havde ikke mange penge og mindede på den måde om mange af de andre familier i kvarteret.

»Men han har nogle progressive forældre, og der blev altid talt meget samfund og politik. Demokrati og samfundsengagement var en rodfæstet del af familiekulturen,« siger Rune Kieran, der dengang ofte kom i hjemmet og holdt af at deltage i diskussionerne.

Siddiques forældre kommer oprindeligt fra Pakistan, og her var hans far en »højprofileret politiker«, fortæller Uffe Elbæk.

»Og Sikandar er så stolt af ham. Det politiske ligger i familien og i generne. Han vil vildt gerne gøre sin far stolt.«

Derfor lå det på sin vis også i kortene, at Sikandar Siddique i en tidlig alder blev politisk engageret og allerede som 18-årig, i 2005, stillede op til Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet med integration som sin mærkesag.

»Men han blev fuldstændig mast af det,« siger Elbæk.

Kort efter udsendte daværende borgmesterkandidat for Venstre Søren Pind nemlig et åbent brev, hvori han beskyldte Siddique for at være tilknyttet »den fundamentalistiske organisation Hizb ut-Tahrir«.

Siddique forklarede offentligt, at han fire år forinden havde været tilhører til en konference arrangeret af Hizb ut-Tahrir, men ingen forbindelse havde til dem – og i øvrigt ikke delte deres antidemokratiske holdninger.

Men sagen fortsatte i medierne, og det var ifølge Elbæk »en meget voldsom oplevelse« for Siddique.

»Det gjorde, at han mistede lysten fuldstændig og meldte sig helt ud af politik.«

I stedet uddannede Siddique sig i kommunikation og globale studier på RUC, og han arbejdede blandt andet som konsulent i en årrække.

Han og vennen Rune Kieran startede også i denne periode projektet ’Gadefortællinger’ sammen, som havde til formål at formidle de bevæggrunde og dynamikker, der skaber »modborgerskab« og driver unge ind i kriminalitet.

Folketinget

Næste gang offentligheden stiftede bekendtskab med Sikandar Siddique, kom han dansende ned mellem kølediskene i et supermarked, mens han rappede: »Genbrug og håret tilbage, så hva’ så der?«

Det var ikke et karriereskift til musikbranchen, men derimod en kampagnesang til folketingsvalget i 2019, hvor han stillede op for Alternativet. Her havde Siddique allieret sig med Szhirley og Jokeren og kreeret hittet »Den grønne pose« om bæredygtige indkøbsposer.

Kampagnen lykkedes, Siddique blev valgt til Folketinget, og så gik det ellers stærkt.

Han startede i Alternativet, blev siden løsgænger og nu formand for Frie Grønne – alt sammen på lidt mere end et år. Og han har allerede stillet flere omdiskuterede forslag til Folketinget, såsom at give kvinder og transmænd særlige fridage, når de har menstruation.

Mest af alt har han dog blandet sig i debatten om udlændingepolitik, integration og racisme.

På Blågårds Plads, hvor han voksede op, oplevede han blandt andet at blive kaldt »abekat«. Og spørger man Sikandar Siddique, er det et udtryk for en »racismekrise«, der har varet i 20 år.

Når han har fået så meget opmærksomhed i medierne trods sin endnu korte tid på Christiansborg, mener han selv, at det skyldes, at han tør italesætte disse problemer.

»Der findes strukturel racisme og hverdagsracisme, men vi har ikke lyst til at erkende det og snakke om det. Derfor tror jeg, det har lavet noget larm – til trods for at jeg bare er løsgænger,« siger han.

»Man er ikke vant til, at der kommer en brun minoritetsborger, der stiller sig op og siger, at nu er mangfoldigheden kommet, og den er kommet for at blive.«

Han vil være en modpol til den strukturelle racisme, diskrimination og »dæmonisering af vores muslimske medborgere«, som han mener finder sted. Selv er Sikandar Siddique også muslim. Og det mærkes tydeligt, mener Uffe Elbæk.

»Når tingene spidser til, taler han fra et meget dybt sted. Og jeg tror, det hænger sammen med, at han er et meget spirituelt menneske,« siger han.

»Han er tro imod sin muslimske baggrund – samtidig med at han kalder sig feminist og står op for LBTQ.«

Lige ud af posen

At kaste sig ind i integrations- og racismedebatterne som brun og muslim har krævet mod, mener Sikandar Siddiques gamle ven, Rune Kieran.

Det har nemlig betydet, at han næsten dagligt modtager trusler fra personer langt ude på højrefløjen.

»Så han tør sætte sig selv på spil og tage imod, hvad der måtte komme. Som jeg kender ham, så er det faktisk noget, der giver ham endnu mere gejst og blod på tanden,« siger Rune Kieran.

Selv om Sikandar Siddique ikke er bange for at sige sin mening, er han dog nødt til at lære at holde lidt igen, mener Uffe Elbæk.

»Han er ved at lære, at han ikke bare kan have sin egen dagsorden, når han nu er leder af et parti, der repræsenterer en masse mennesker. Han skal lige nu overveje, hvilke sager han skal og ikke skal gå ind i,« siger han.

»Det er der, han vokser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Mon han var skuffet over at Karen Ellemann , som den i formandsstolen, gav ham lov til at holde et minuts stilhed for Georg Floyd mv.
Mon han ikke heller ville have haft Pia Kjærsgaard i formandsstolen, da hun havde forbudt det. Det ville nok ha- give mere ballade og debat.

Philip B. Johnsen

Folketingets førte økonomiske vækst politik, uden bæredygtig energi til denne vækst af økonomien er dansk racisme.

Den personlige grådighed, der er så karakteristisk for regeringen og Folketingets medlemmer generelt, hvor det fortsat påstås, hvis de rigeste bliver rigere, så bliver de fattige rige på et tidspunkt, er en racistisk klimakatestrofe skabende trussel mod befolkningen.

Hvorfor er den politiske racisme udvikling acceleret globalt?

Der er en politisk årsag til den forstærkede globale og danske systemisk racisme, det handler penge, klimaforandringer og de flygtende fra klimaforandringer.

Det estimeres fra UN/FN at antallet af sultende i verden fortsat vil stige fra nuværende over 800 millioner til tre milliarder i 2050.
Klimaforandringer og væbnet konflikt om de svindende resurser vil drive flugten mod nord.

Det kommer derfor ikke, som nogen overraskelse for regeringen, at fortsat overforbrug uden bæredygtig energi til formålet skaber milliarder af sultende mennesker syd for Middelhavet, hvor mange af de sultende, før eller senere vil forsøge at flygte op til det køligere nord, før de dør af sult.

Den systemiske racisme i dansk politik, de gentagende negative omtaler af vores brødre og søstre der ikke er hvide, eller rettere, de titusinder negative omtaler af vores danskere brødre og søstre, der ikke er hvide fra folketinget, det er en, dansk traditionel strategi, der er lige så gammel som den dansk slave handel.

Den konstante gentagende diskriminering, umenneskeliggør de politisk diskriminerede brødre og søstre, der ikke er hvide, så mord på flygtende børn, kvinder og mænd i gummibåde på Middelhavet betalt af danske vælgere, ikke rapporteres og ingen opmærksomhed får.

Regeringens mantra diskriminering er til fortsat forråelse af befolkningen, så de ikke brækker sig af væmmelse, når antallet af døde druknede børn på strandene ved Middelhavet bliver mangedoblet før 2050.

kjeld hougaard, Susanne Kaspersen, Marianne Borgvardt og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

I mine øjne har Alternativet og tidligere alternativister kompromitteret sig selv så voldsomt, så jeg ikke længere tager dem det fjerneste alvorligt, hvad der derimod ER alvorligt er det stemmespild, der højst sandsynligt vil blive.
Alternativet, Veganerpartiet og - er det Frie Grønne, de kalder sig - kommer alt andet lige til at kæmpe om de samme stemmer, og selv om ingen af dem vist
vil bekende sig til rød eller blå stue, så bliver det nok ikke fra blå stue, de kommer til at hive de stemmer...
Suk.

Mogens Holme, Jens Flø, Flemming Olsen, P.G. Olsen, Steen Obel, Thomas Tanghus, Helle Walther, Hans Larsen, Jørgen Larsen, Jacob Nielsen, Carl Chr Søndergård, Nike Forsander Lorentsen, Erik Fuglsang, Anina Weber og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Hvis du tager dig selv mere højtideligt end den sag du hævder at kæmpe for, ja så må du jo starte dit eget parti på bekostning af de andre gode kræfter. Hvis du samtidig nægter at forhandle demokratisk og gå på kompromis, er der jo blot tale om en glorieselfie.

Jens Flø, Flemming Olsen, Helle Walther, Jacob Nielsen, Anina Weber, Kim Houmøller og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg så pressemødet, og må indrømme jeg er lidt imponeret over Siddique og hans karisma.
Han virker meget ærlig, og brænder for de sager, han går op i.

Siddique var ikke med i alt rabalderet omkring Alternativet der fremkaldte en implosion af partiet, så det mener jeg ikke han kan bebrejdes for.
At han valgte at forlade partiet sammen med de andre, handler ifølge ham selv om, at han ikke længere kunne genkende Alternativet som det parti, han meldte sig ind i.

Og jo, Frie Grønne, som de kaldes, er et venstrefløjsparti, selvom det er baseret på en version af anarkismen - igen ifølge Siddique.

Først og fremmest virker det nye parti som et kompromisløst protestparti, der vil bruge talerstolen i Folketinget på at råbe dunder til de andre - hvis de da kan få nok vælgererklæringer, og bliver valgt ind, det må vi se.

Men jeg synes ikke, vi behøver være så negative og tænke på stemmespild, for måske trænger Folketinget til nogen, der italesætter elefanten i rummet og yder modstand mod højrefløjens ekstremistiske agenda, samt sætter klimadagsordenen i top.
Muligvis kan partiet få minoriteter til stemmeurnerne, og så 'stjæler' de jo ikke fra nogen..

Lad os nu se før vi dømmer :-)

Ebbe Sørensen, Esben Elbæk, kjeld hougaard, Susanne Kaspersen, Per Klüver, Vibeke Hansen, Marianne Borgvardt, Pia Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, Erik Winberg, Flemming Berger, Jane Doe, Kim Vildnis, David Zennaro og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Der er også det gode ved det, at det vil skærpe Enhedslisten :-)

Ebbe Sørensen, Poul Reynolds, Per Klüver, Vibeke Hansen, Klaus Lundahl Engelholt, Christel Gruner-Olesen, Hans Larsen, Flemming Berger og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Jeg håber virkelig du får ret Eva, jeg har jo så ikke de helt store forventninger...
- Men Sikandar Siddique virker helt sikkert som et fornuftigt og sympatisk menneske og har lige læst lidt op og ser, at de definerer sig som venstrefløjs-parti, og det ser jeg absolut som et plus :)

Esben Elbæk, Per Klüver, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det håber jeg også, Katrine, for vi behøver virkelig ikke en gentagelse af den forrige deroute..

Jeg mener virkelig mit PS, jeg synes Enhedslisten virker noget tamme efter Forståelsespapiret, og godt kunne trænge til lidt inspiration.
S får for frit spil efterhånden.

Men vi får se hvordan det arter sig; mangt og meget kan ske i politik.
Det kunne jo også være, frygteligheden i fladhovedkasketten kom ind, gys 《!!!》

Mogens Holme, Susanne Kaspersen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Jeg har ikke fulgt så godt med, men han lyder sgu som en mand, der følger sit hjerte og siger tingene ligeud. Velkommen, Siddique.

Per Klüver, Marianne Borgvardt, Klaus Lundahl Engelholt, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Sikandar Siddiques antiracisme er virkelig sympatisk og fortjener al den støtte, den kan få. Det er først og fremmest ham, der er interessant ved Frie Grønne.

Desværre trækker det enormt meget ned i mine øjne, at resten af partiets ansigter er det sammenrend, der forlod Alternativet over valget af Fock som leder.

Jeg giver gerne en vælgererklæring, men det bliver altså kun for Siddiques skyld.

Peter Engelbrecht

Det bliver et nej tak herfra, men held og lykke.

Helle Walther og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke om jeg skal grine eller græde over den mand?
Han fortæller intet om hvad hans politik er, kun nogle ubrugelige overskrifter som klima og mangfoldighed.
Han ser i nyhederne fra udlandet hvad han kan forarge med på talerstolen, kvinders fridage og blm, men har intet brugbart kommet med som han selv har tænkt over, ingen problemer herhjemme som han har en løsning på.
Jeg forstår ikke hvorfor nogen vil stemme på ham eller hans parti, jeg vil i hvertfald ikke.

Helle Walther, Jens Christian Jensen, Dennis Sørensen, Jacob Nielsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Carl Chr Søndergård, Claus Nielsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Det bliver også et rungende, men høfligt "nej tak herfra" med den venlige tilføjelse, at der ikke skal lyde den fjerneste kritik for evt. stemmespild ude på den yderste fløj af rød stue :-)

Årh Erik Fuglsang, I har jo også jeres egne ovre på blå stue, der nok også kan generere en del stemmespild, så måske det bare ender med at gå lige op til den tid...;)

Torben Hauptmann, Thomas Tanghus, Hans Larsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Rød og blå - Gøg og Gokke

Indtil videre ser det ud til at han giver nogle grupper i befolkningen der ikke er representeret i de øvrige partier en stemme og det har vi brug for. Han er på sin vis en rollemodel, en øjenåbner og mønsterbryder på samme tid. - Han er muslim men ikke en af dem som der oftest bliver fremstillet i pressen og som er med til at fodre "de hvide" danskernes fordomme og svinehunde.

Ebbe Sørensen, Susanne Kaspersen, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg hørte ham her til morgen og et nej tak herfra, han puster nogle ting op til højder, det ikke kan bære. Politik er ikke enten eller, det er både og. Betvivler ikke mandens idealisme, eller ærlighed set med hans øjne,men den stemmer blot ikke overens med min. Lad falde hvad ikke kan stå, politik, kan jeg slet ikke acceptere kompromiløst. Nok tilgang fra en del ude på venstrefløjen, men det vil flade igen. Ø får ting igennem, det tror jeg bliver svært for de nye grønne. tidligere løsgængere

falde igen ups.

Eva Schwanenflügel

Engang var Ø altså også kompromisløse..
Måske de kan få lidt inspiration ;-)

Jep Eva, men hvad fik Ø og vi egentlig ud af det?
- Men ja, det er en svær balancegang - OG realpolitik (desværre :( )

Jeg er også en af dem, der så pressemødet fra ende til anden, og blev faktisk lidt begejstret over at se den idealisme, der udgår fra Sikandar.
Der har været skrevet meget efterfølgende, blot ikke at Frie Grønne ikke kommer med politik på alle hylder, men nøjes med 5 politikområder,
som de mener, er vigtige. Der er heller ikke mange medier, der forholder sig til, at Frie Grønne ikke går efter magt, men forandring. demokratisk anarkisme, var det udtryk, sikandar benyttede. I grunden den samme tilgang, Pernille Vermund blev valgt ind på. Heller ikke hun ville stemme for forslag, der gik imod partiets ultimative krav.
Jeg så også debatten, hvor Sikandar holdt et minuts tavshed for George Floyd. Indrømmet, jeg var først lettere forarget, men under den efterfølgende ordveksling med en meget oprevet ordfører fra Nye Borgerlige, syntes jeg egentlig, det var befriende at høre ærlige følelser i demokratiets højborg.
Jeg skal nu vide en del mere om dette nye parti, før jeg igen tør støtte dem. Jeg var begejstret for Alternativets dagsorden om forandring i den politiske vanetænkning, og syntes at der var nok af partier, der var optaget af reformer og konsensuspolitik, til at der var plads til et forandringsparti. Det synes jeg stadig, men som bekendt - brændt barn skyr inden. jeg er bare enig i Sikandars mantra om, at en død planet ikke har arbejdspladser og skoler, og kan det fakta vinde indpas i folketinget, er meget opnået. Så held og lykke fra mig, hellere ham end Veganerpartiet.
Skulle Sikandar komme i folketinget med sit parti, har det i det mindste den gavnlige effekt, at folketinget får en muslimsk partileder, og dermed afspejler samfundet en anelse bedre end nu.

Kasper Mikkelsen

Tak for at italesætte racismen og sexismen. Tak for ærligt at tale for en demokratisk planlagt recession. Enhedslisten har ikke haft modet til at sige tingene højt, tak fordi i gør det.

Ebbe Sørensen, Susanne Kaspersen og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Har allerede afgivet en vælgererklæring til Veganerpartiet og agter også at gøre det med Frie Grønne. Jo flere opstillingsberettigede partier på venstrefløjen jo bedre. Man kommer ganske vist i karantæne i op til 18 måneder, før man kan afgive en ny vælgererklæring, men der skulle vist være tid nok, medmindre Mette Mundbind udskriver valg i utide for at udnytte sin popularitet fra Coronakrisen. Lykkepartiet kommer dog næppe til at samle erklæringer nok, men kan det nås, støtter jeg også gerne dem.

Jeg synes ,man skal sætte spærregrænsen op til 4%, der er alt for mange små partier på begge fløje, som skal have penge selv om de ikke har en kinamands chance for at komme i folketinget, Udover det frie grønne, er der Gades parti, Veganerpartiet, Alternativet, Riskær, Stram kurs, Fremad, Kristdemokraterne, og de nuværende i FT. Nye borgerlige, LA, DF, V, K, R, S SF, Ø og jeg har sikkert glemt nogle. Og det værste er, jo mere gak de er, jo mere tid får de på TV og medierne, hvor jeg personlig mener, der er vigtigere ting at fylde disse med. Sig noget skørt og du kommer i primetime, bare se Løkkes bog, og hans gentagne samme sætninger om sin situation til alle, som en papegøje gentog han sine frustrationer, og sin jammer. Tag en tudekiks tænker man.

Ebbe Sørensen og Jens Christian Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Helle Walther
Frie Grønne, håber jeg, er medicin der helbreder folkevalgtes dagdrømmeri, når det kommer frem i lyset, at vores folkevalgte dagdrømmer og leger, som små børn, med den magt, de ved en stor fejl og ved barnlig ligegyldighed og ved løgn, er kommet i besiddelse af, kan der forhandles om årsag og konsekvens på Tinge, men jeg håber da samtidig på mere end fire procent til de Frie Grønne, det fortjener retfærdighed og fakta.