Læsetid: 4 min.

Stigende coronasmitte i København bekymrer eksperterne

Den seneste uge er der registeret 154 nye tilfælde af corona i Københavns Kommune, og det gør hovedstaden til et rødt område for coronasmitte. Styrelsen for Patientsikkerhed kender ikke til konkret begivenhed, som kan forklare smittestigningen. Det kan gøre det sværere at inddæmme smitten, vurderer eksperter
En borger bliver testet for COVID-19 i testcentret i Fælledparken i København. Der er i løbet af de seneste syv dage registreret 154 nye tilfælde i hovedstadskommunen. Det svarer til 24,5 tilfælde per 100.000 indbyggere.

En borger bliver testet for COVID-19 i testcentret i Fælledparken i København. Der er i løbet af de seneste syv dage registreret 154 nye tilfælde i hovedstadskommunen. Det svarer til 24,5 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Mikkel Østergaard

4. september 2020

Antallet af coronatilfælde stiger i København.

Der er i løbet af de seneste syv dage registreret 154 nye tilfælde i hovedstadskommunen. Det svarer til 24,5 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Dermed slutter Danmarks mest folkerige kommune sig til listen af røde områder på danmarkskortet over smittespredning. Et område bliver rødt, hvis der er mere end 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Det bekymrer to eksperter, at coronaen også vinder frem i hovedstaden.

»Jeg tænker, at der potentielt set er ved at ske en smittespredning i København som den, vi tidligere oplevede i Aarhus. Folk er startet på arbejde igen, og de studerende er vendt tilbage. Det er ikke overraskende, men værd at holde øje med,« siger Jens Lundgren, som er overlæge og professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Christian Wejse, der er afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Center for Global Health på Aarhus Universitet, finder det opsigtsvækkende, at lige netop København er blevet et rødt smitteområde.

»Der bor så mange mennesker i København, at der skal ret mange smittede til, før antal tilfælde per 100.000 kommer op over 20. 154 tilfælde på syv dage er mange. Det har væsentligt større betydning end de små kommuner, hvor få smittetilfælde gør dem til røde områder,« siger han.

I Albertslund har der eksempelvis været 43,4 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge. Men i reelle smittetal svarer det ’kun’ til 12 nye tilfælde.

»I modsætning til København så er det jo ret få, der er tale om,« siger Christian Wejse.

»Det skulle jo næsten ske«

København er ikke den eneste danske by, der i øjeblikket oplever flere coronasmittede. I Odense er 1.000 lærerstuderende sendt hjem, efter at 36 af dem har været smittet med coronavirus. Tidligere har Aarhus været hårdt ramt. Her blev smitten blandt andet koblet til etniske minoriteter i byen.

Tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at unge er overrepræsenteret blandt de seneste ugers smittetilfælde, også i Københavns Kommune. Her var 39 procent af tilfældene i slut august i aldersgruppen 20 til 29 år, til trods for at samme aldersgruppe kun udgør 25 procent af indbyggerne.

Det er Jens Lundgrens indtryk, at smittestigningen i København generelt skyldes »et lidt mere sammensat billede«, end det eksempelvis er tilfældet i Odense. 

»Men det skulle jo næsten ske. Folk stimler i højere grad sammen, enten på arbejde, studie eller privat, og det er jo alt sammen begivenheder, der muliggør spredning,« siger han.

Ifølge ham kan det blive sværere at begrænse smitten, hvis den ikke er koblet til et specifikt sted eller en særlig begivenhed.

»Så bliver indsatserne jo nødt til at være mere generelle frem for de meget målsøgende,« siger han.

Da smitten var på sit højeste i Aarhus, blev flere uddannelsesinstitutioner i en periode lukket ned, barerne fik ikke lov at holde åbent lige så længe som i resten af landet, ligesom mundbindspåbuddet i offentlig transport først blev indført her.

Jens Lundgren understreger, at det er op til Styrelsen for Patientsikkerhed at vurdere, hvilke tiltag der kan blive nødvendige, hvis smitten fortsætter med at stige i København.

»Men jeg kunne godt forestille mig, at man indfører nogle mere lokale tiltag i en periode,« siger han.

Den mere diffuse smittespredning stiller også større krav til smitteopsporingen, mener Christian Wejse. Det er helt afgørende at sætte massivt ind her, fremfører han.

»Smitten opstår jo ikke ud af det blå. Ideelt set skulle man nærmest nedsætte en havarikommission til hvert nyt tilfælde. Det bliver sværere at trevle op, hvis de nye smittetilfælde ikke er knyttet til den samme begivenhed eller institution,« siger han og fortsætter:

»Der skal testes og isoleres målrettet i København nu. Det er den væsentligste og første indsats. Men lykkes det ikke til fulde, så kan det sagtens ende med, at der bliver brug for mere generelle restriktioner og tiltag.«

Styrelsen laver konkret vurdering

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til Information, at den ikke kender til nogen konkret begivenhed, der kan forklare den stigende smitte i Københavns Kommune.

»Vi laver en konkret vurdering af alle udbrud. I nogle tilfælde kan vi afgrænse smitten til et sted, som vi for nylig har set i Ringsted, i andre tilfælde er smitten spredt både aldersmæssigt og geografisk, hvilket eksempelvis var tilfældet i Aarhus,« skriver Anette Lykke Petri, overlæge og konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, i en mail til Information.

»Alt efter typen af udbrud vil der skulle forskellige værktøjer i brug for at opspore og inddæmme smitten. Ved udbruddet i Ringsted så vi smitte koncentreret omkring en enkelt arbejdsplads, og her var de relevante værktøjer blandt andet hyppig testning af medarbejdere og kontaktopsporing af nære kontakter. I Aarhus blev der i samråd med de lokale myndigheder bragt flere tiltag i spil i lokalsamfundet,« slutter hun.

»Københavns Kommune tage problemet alvorligt og sætte særlige deponeringsbeholdere ved alle stationer,« skriver musiker Gorm Bloch i dette læserbrev.
Læs også
Her om bordet sad kollektivet sammen og så de fleste coronapressemøder i marts. Da dronningen holdt tale, fandt de også boblerne frem og skålede lidt forvirrede over situationen. Fra højre og rundt om bordet er det Malte Jacobsen, Claus Bue Jensen, Julie Arnfred, Katharina Adrian, Ann Bentzen og Julie Kaja Prezebe.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • John Scheibelein
  • Anker Heegaard
  • Morten Wieth
Kim Folke Knudsen, John Scheibelein, Anker Heegaard og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Luk jobcentrene! Bare en ti års tid....

Kim Folke Knudsen, Anina Weber, Steffen Gliese, Mogens Holme, Klaus Lundahl Engelholt, Steen Bahnsen, Arne Albatros Olsen, Egon Stich, Søren Haastrup, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Lene Krathmann Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Frederik Drivsholm

HUSK nu, at afstand er det allerbedste middel :- )
Hygiejne dernæst.
Håndsprit har jo været væk i mange supermarkeder - men NU er de kommet igen - og meget bedre placeret! Det skal jo være sådan, at man som kunde ikke skal behøve at anstrenge sig for at finde ud af, hvor dispenseren mon står.

Varig højnelse af danskernes omsorg for ikke at smitte medmennesker og kollegaer - andre gæster, institutionsmedlemmer vil få en fantastisk betydning for den traditionelle snot & prust-sæson. Der er jo mange færre døde af covid-19 end af en 'alm' influenza INKL. tilbud om gratis vacc. til udsatte og alle over 65 år

Kim Folke Knudsen, Steen Bahnsen, Ete Forchhammer , John Christiansen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Gruppen af smittede 20-29 årige er vist over-repræsenterede set i forhold til deres relative andel af befolkningen. Jeg tror, at smitteniveauet stadig er omkring 25 pr. 100.000 indbyggere. Antallet er indlagte på hospitalerne er vist 19, hvoraf 4 er på intensiv. Så situationen er endnu ikke alarmerende. Men tilvæksten skulle jo nødig fortsætte, som ekspotentiel vækst, for så kan det hurtigt blive alarmerende.

Jeg tror, at det har ramt nogle uddannelsesinstitutioner. Der er jo tale om en sygdom der er mere smitsom end influenza.

Jeg er offentligt ansat, så jeg synes forslaget om mundbind inden døre i det offentlige rum er lidt ude af proportion pt.

Nu er det jo blevet obligatorisk med mundbind i den offentlige transport i Kbh området. Forhåbentlig har det en effekt.

Snart mødes de pt måske smittede unge med risikogrupper i supermarkeder mv, og så kommer baladen med flere alvorlige tilfælde - medmindre vi gør mere for at forsvare hinanden.

Jeg tror jeg læste et sted, at 1/3 af dem der er døde af Covid19 hidtil er plejehjemsbeboere. Her er der nok snarere tale om, at det er personale og pårørende der har bragt sygdom ind på plejehjem. Men selvfølgelig betyder det forhold, at smitten stiger generelt i samfundet også, at svage grupper bliver mere eksponerede.

I øvrigt var det fremme i nyhederne i dag, at man nu har taget et binyrebark hormon i anvendelse, hvor erfaringerne herhjemme fra og andre lande har vist, at mortaliteten for intensivpatienter nedbringes fra 1/3 til en 1/4. Det er dog i sig selv ikke grund til ikke, at tage Covid19 alvorligt.

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg har i dag været ude i det pulveriserende liv både med bus og s tog, her bemærkede jeg lige med det samme at det er de unge som har "glemt" at holde afstand. Desuden havde jeg læste tidligere i dag at det er de 19 - 29 årig der nu bliver smittet her i København. Det er træls at jeg "gammel" kone (76) stadig skal være nervøs. Så nu går der små to måneder hvor jeg igen vil blive så tæt på hjemmet som muligt. Det er dobbelt træls.

Randi Christiansen, Kim Folke Knudsen, Anina Weber, Per Torbensen, Ete Forchhammer , Anker Heegaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Birte Pedersen: Ja - det er ikke alle der overholder reglerne. Jeg kommer i Frederiksberg Centret. Der er der en rulletrappe. Og når man står på rulletrappen, så er der alligevel nogle der skal overhale en på vej op. Så der mere skødeløshed end der var i foråret.

Men selv de unge skal nu ikke tage for let på Corona. For det kan få senfølger for alle.

Men al statistik viser jo, at jo ældre man er desto værre er det, at blive smittet. Så betænksomhed - tak.

Randi Christiansen, Marianne Jespersen, Kim Folke Knudsen, Anina Weber, Steffen Gliese, Rolf Andersen og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det kan undre at politikerne - fx. Pia Kjærsgaard, der ville tvangs isolerer somalierne og MF der ikke mente, at det var hele forklaringen, da det gjaldt somalierne - ikke er ude og fordømme ungdommen.
Hvorfor denne forskel?

Marianne Jespersen, Kim Folke Knudsen, Anina Weber, Steffen Gliese, Eva Kjeldsen, Mogens Holme, Jan Bisp Zarghami, Steen Bahnsen, Rolf Andersen, Ete Forchhammer og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

En mulig forklaring, på det øgede smittetal blandt unge i København, er måske de mange pop-up fester, som finder sted med meget lidt respekt for smitterisiko - eller ligegyldighed, da den ikke slår unge ihjel.

Marianne Jespersen, Kim Folke Knudsen, P.G. Olsen, Jan Weber Fritsbøger og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Lidt om statistik fra den gamle kvalitetsstyringsingeniør:

TAK for at journalisterne langt om længe ikke bare referer absolutte antal smittede, men nu gør det op i antal per 100.000 borgere. Dét var et stort fremskridt i formidlingen.

MEN: Når man øger antallet af tests bliver det jo stadig usammenlignelige tal. Så burde man sammenligne antal smittede i forhold til antal testede.

Men selv dét, er jo ikke godt nok, fordi man - inden man foretager testene - har udvalgt forskellige grupper: gamle, unge, sygdomsramte osv. til at blive testet. Så er der bias i 'prøveudtagningen'.

Fortsæt endelig med testningen - hver eneste der bliver fundet, og derefter sendt i 14 dages selvisolation, er et skridt i den rigtige retning til at begrænse smitten.

Og til de unge: lad nu være med at tage for let på corona-smittefaren .. det risikerer at gå ud over jeres bedsteforældre !

Randi Christiansen, Kim Folke Knudsen, Mogens Holme og Jan Boisen anbefalede denne kommentar

Jfr. Informations artikel: "Stigende coronasmitte i København bekymrer eksperterne", og de bekymrede udmeldinger om behov for mundbind etc.:

Som også nævnt af kommentaren ovenfor, er den sandsynlige primære forklaring, at man finder det man leder efter / tester for:

http://kpje.com/copenhagen2.pdf

Der er naturligvis usikkerheder, men det er sandsynligvis det væsentligste, som alligevel forbigås helt i artiklen.

Den varierede grad af testning af det store ca. konstante mørketal, som er velbeskrevet af SSI, forklarer også hvorfor antallet af indlæggelser og dødsfald er så stabilt og lavt.

https://www.ssi.dk/-/media/arkiv/dk/aktuelt/sygdomsudbrud/covid19/fokusr...

Der er altså ikke stærkte tegn på en stigning i smitten i København i modsætning til hvad flere medier lige nu påstår. Tværtimod, fordoblingen i tilfælde følger meget fint fordoblingen i tests.

Kasper P. Kepp
Professor MSO
teoretisk kemi/biokemi

ulrik mortensen, Joen Elmbak og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Den 2 bølge er på vej.

og der er en stor risiko for, at den bliver værre end i foråret.

fordi ingen politikker orker at overveje en genlukning af landet på grund af de økonomiske omkostninger. Denne dynamik kan føre til, at vi venter for længe med de nødvendige tiltag

og så tager COVID19 fat igen og tynder ud i rækkerne.

Indicier på dette. Vi har nu flere dage med over 150 smittede pr. dag. Dødstallet står desværre ikke stille, som det gjorde i sommerperioden.

Vores antal smittede akkumuleret i forhold til antal indbyggere er desværre stigende og det på en måde, hvor vi for første gang overhaler Tyskland på dette tal. Vi har en større andel akkumuleret smittede i Danmark end i Tyskland ud af den totale befolkning.

Danmarks svage punkt er lysten til fester og spas. Lidt for mange forsamles lidt for mange får lidt for meget indenfor vesten og væk er epidemien oppe i menneskers hoveder. En forståelig reaktion men ikke en reaktion, som dur hvis vi skal undgå at epidemien blusser op igen.

Gode råd mod Covid 19

Hold afstand minimum 1 meter.
Ikke råbe af hinanden på nært hold.
Vaske hænder og desinficere
Bær mundbind ( nødvendigt onde ), hvor der er lukket rum og I ikke kan holdes afstand.
Forsaml jer i mindre grupper og hold festen indenfor den lille gruppe.
Gå ikke ud og mød ikke på arbejde hvis syge symptomer opstår
Tag særlige hensyn til de udsatte grupper ældre og handicappede.

I Frankrig er de ved at træne hunde til at snuse sig frem til mennesker som har COVID19. Menneskets bedste ven kan atter en gang hjælpe os ligesom hunden kan føre den blinde på rette vej. Kan vi ikke overveje om der er nogen dejlige hunde her i landet, der kan trænes til den samme opgave ?.

Link til artikel om de franske COVID19 hunde, som nu trænes på Corsica.
https://www.ouest-france.fr/sante/virus/coronavirus/coronavirus-comment-...

Birte Pedersen:

Jeg har to nære familiemedlemmer, der har haft covid.
Min bedstemor på 85 med dårlige lunger og flere indlæggelser i løbet af de seneste år, samt min svigerfar på 80 med dårligt hjerte og diabetes. De kom begge igennem, så min personlige erfaring er, at alt håb ikke er ude, selv om man skulle blive smittet og er i risikogruppen.
Mao; ingen grund til at være decideret nervøs over at blive smittet.

Kim Folke Knudsen: jeg er meget enig med dig - dog vil jeg tilføje, at ud over lysten til fest og spas, er danskerne besat af ulysten til mundbind.

Om der kommer en anden smittebølge er ikke til, at vide.

Man kan have et fromt håb om, at den nu øgede testkapacitet gør det muligt, at sætte mere målrettet ind i opsporingen af smittekæderne

Det er en meget dyr løsning, at lukke samfundet ned. Staten kan holde for i første omgang, men man kan naturligvis ikke længere og vedvarende finansiere en nedlukning af samfundet

Et eller andet sted kræver Corona, at man må gøre hvad der skal til.

Så håbet må være, at smitten ikke blusser voldsomt op igen. Nu kan man i alle tilfælde formentlig bedre monitorere udviklingen, således at situationen ikke bliver som den var i foråret,. nemlig at vi ikke vidste hvor vi stod mht. smitteudbredelse i samfundet.