Nyhed
Læsetid: 7 min.

Støjberg: Jeg godkendte undtagelser – selv om det var noget af en kamel at sluge

Helst havde Inger Støjberg set alle mindreårige asylansøgere adskilt fra deres samlevere, men hun accepterede, at der kunne være undtagelser. Det fastholdt den forhenværende minister fredag i Instrukskommissionen – mens kommissionen fremhævede et nyt aspekt ved et meget omtalt notat i sagen
Under fredagens genafhøring af Inger Støjberg (V) i Instrukskommissionen fastholdt hun ikke overraskende sin forklaring om, at hun havde godkendt et meget omdiskuteret notat, der foreskrev, at ikke alle mindreårige asylpar nødvendigvis kunne skilles ad.

Under fredagens genafhøring af Inger Støjberg (V) i Instrukskommissionen fastholdt hun ikke overraskende sin forklaring om, at hun havde godkendt et meget omdiskuteret notat, der foreskrev, at ikke alle mindreårige asylpar nødvendigvis kunne skilles ad.

Sigrid Nygaard

Indland
26. september 2020

Et såkaldt ministernotat er kommet til at spille en fremtrædende rolle i sagen om Inger Støjbergs (V) adskillelse af asylpar. I løbet af de mange afhøringer i Instrukskommissionen har der været fokus på notatet, og ved fredagens afhøring anlagde kommissionen et nyt perspektiv på det få sider lange dokument.

Da Inger Støjberg i maj blev afhørt af kommissionen over to dage, lagde hun stor vægt på notatet og ikke mindst hendes godkendelse af det. »Det er helt, helt, helt centralt,« sagde den tidligere udlændinge- og integrationsminister.

Notatet blev udarbejdet af embedsmænd i Udlændingestyrelsen og Udlændinge- og Integrationsministeriet i begyndelsen af februar 2016. Og kort fortalt foreskrev det, at unge asylpar, hvor den ene part var under 18 år, som absolut hovedregel skulle adskilles. Det var nemlig Inger Støjbergs klare ønske.

Men notatet åbnede også for, at ikke alle par nødvendigvis kunne splittes op og blive sat til at bo på forskellige asylcentre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alle dem der kræver en høj aflønning på grund af det store ansvar deres job indebærer, løber alt hvad de kan fra dette ansvar når det kan gøres gældende!
Returnerer de så en god del af deres høje løn?

Det er skammeligt af en minister, af en departementschef og af en regeringsleder.
Løkke kan ikke huske noget, men har ikke interesseret sig for, om hans minister overholder loven.
Det er ellers hans ansvar.
Støjsenderen prøver at løbe fra ansvaret med et hemmeligholdt, også ulovlig notat til røvdækning af en klar ulovlig pressemeddelelse/ instruks.
Hun ved godt den er galt, men gør det hun synes er oportiunt. Og nu løber hun stærkere end suppersprinteren Bolt.
Departementschefen bruger de tre aber ved at være passivt. Ikke høre, ikke se, ikke tale.
Han skal blande sig, det er hans ansvar at ministeriet overholder loven.

Fjern dem alle fra fremtidige ansvarsposter, de er ikke vores tillid værdigt.

Katrine Damm, Benta Victoria Gunnlögsson, Pia Nielsen, Flemming Berger, Lars Eriksson, Gitte Loeyche, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Fam. Tejsner, Ruth Sørensen, Trond Meiring, Elisabeth From, Mads Greve Haaning, Bent Jørgensen, Lars Jørgensen, Per Christiansen, Rolf Andersen, Ea Movang, Anders Reinholdt, Ole Frank og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Det er 'sjovt'. Jeg hørte i radioen forleden om et ungt par, der var flygtet til Danmark.

Mest fordi, den unge kvinde af sin onkel skulle tvangsgiftes med sin fætter - og det havde hun ikke lyst til. Hun ville hellere være sammen med sin kæreste. Så lykkedes det det unge par at flygte .. for så at blive tvangsadskilt i Danmark. ... Tankevækkende.

Søren Kristensen, Gitte Loeyche, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Sven Elming, Lillian Larsen, Mads Greve Haaning, Bent Jørgensen og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En anden ting - hørte IS i P1 i går sige, at hun havde tillod ,at ikke alle skulle adskilles gennem det omtalte notat (og så var det embedsmændenes ansvar at de ikke blev det) - men det ville hun ikke sige offentligt , da hun mente at de skulle adskilles.
Men her med siger hun åbent , at hun med åbne øjne overtrådte Ministeransvarsloven (ved at give Folketinget forkerte oplysninger)- og det er da en alvorlig sag.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Trond Meiring, Elisabeth From og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Tak for (også) denne artikel.

Ole Frank, Lars Eriksson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

At spille på 2 heste får man sjældent noget ud af ! At have bejaet et notat, der aldrig kom videre i systemet den ene dag og dagen efter rette egenhændigt i det materiale der tilgik centre og offentlighed ved at fjerne det formildende er noget selvmodsigende.
Nu tror hun, at hun kan redde røven ved hjælp af et notat der aldrig har været tilgængeligt og ikke gennem 5 samråd har været nævnt med et eneste ord.
Med alle de gange hun har vist sine hard line attituder ville INGEN gætte på, at hun havde “tilladt” undtagelser. Hun har har jeg læst, prøvet på enhver måde, at underkende ansvarlige medarbejderes forsøg på at handle efter love og konventioner.
På mødet den 10. Burde hun som det 1. Have fortalt, at hun havde været med til at lave et notat, som var det der overordnet var gældende, derefter måtte komme hendes egne ønsker om at handle så umenneskeligt som muligt. Det burde ikke være en gættekonkurrence for medarbejdere, hvordan man behandler flygtninge - det burde jo gøres efter landets love og i fuld åbenhed.
Der har været rigtig mange muligheder for at fortælle om det notat - ingen før nu, må vide eksisterede. Hun burde afskediges på gråt papir !

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, jørgen djørup, Pia Nielsen, Anders Reinholdt og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ea Movang

Det er desværre kun vælgerne, der kan fyre Støjberg.
Og hos mange har hun stadig enorm opbakning, ufatteligt nok..

Med mindre Instrukskommissionens afgørelse er, at dommeren simpelthen ikke tror på hende, og partierne derfor bliver tvunget til at foranstalte en Rigsretssag, kommer vi til at skulle trækkes med denne personage længe endnu.

Benta Victoria Gunnlögsson og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Med mindre du mener, at Venstre burde trække stikket og nægte at genopstille hende..?
Det kommer aldrig til at ske.

I jylland - hvor Inger er opstillet - findes der ikke mange, der kan matche hendes høje stemmetal. Hun er umanerlig populær i hovedlandet - og det vil hun sikkert forblive at være helt uanset udfaldet af Instrukskommissionens arbejde.