Det store minkmysterium: Hvorfor bliver smitten ved med at sprede sig i Nordjylland?

Noget underligt er på færde i Nordjylland for tiden.
På mindre end en måned er mink fra ti minkfarme blevet testet positive for coronavirus. I alt er der nu konstateret coronasmitte blandt mink på 13 farme i Danmark – alle i Nordjylland.
Fødevarestyrelsen har »mistanke« om, at yderligere ti minkfarme i Nordjylland er smittet.
Altså potentielt 23 minkfarme i alt.
Ingen ved, hvordan dyrene er blevet smittet.
Og for at gøre det hele endnu mærkeligere befinder de fleste af de smittede minkfarme sig inden for en radius af blot 20 kilometer.
Farmene har ikke samme ejer, og der er ikke andet, som umiddelbart kan forklare, hvorfor lige netop de nordjyske minkfarme er så hårdt ramt.
Så hvad i alverden foregår der?
Man kan næsten høre Anders Fomsgaard klø sig i sit krøllede hår gennem telefonen.
Han er virolog og overlæge ved Statens Serum Institut (SSI). For tiden er han ved at kortlægge de mikroskopiske forskelle i coronavirussens genkoder, som kan afsløre, hvor lokale udbrud er opstået henne, og hvem der er del af den samme smittekæde.
Mest læste
Information.dk
Anbefalinger
- erik pedersen
- Marianne Stockmarr
- Kim Folke Knudsen
- Eva Schwanenflügel
- Klaus Lundahl Engelholt
- John Scheibelein
- David Zennaro
- lars søgaard-jensen
- Gert Romme
- Anne-Marie Krogsbøll
- Peter Beck-Lauritzen
- Poul Anker Juul
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »
Ja, det har jeg også spekuleret over: Hvorfor rammes så mange minkfarme? Spredes smitten via foder? Mus/rotter? Personale? Fugle? Er det mon kulturen på minkfarmene?
Og hvorfor er man holdt op med at slå de smittede besætninger ned, når det betyder, at de kommer til at ligge som permanente smittedepoter i al fremtid? Har pelsfarmerne en stærk lobbyistorganisation? Venner i toppen?
Og hvorfor hører man så lidt om dette mysterium? Hænger det evt. sammen med den manglende nedslagtning, som man helst ikke vil have fokus på?
(Jeg kan ikke læse hele artiklen, så hvis svarene på disse spørgsmål fremgår af denne, så beklager jeg)
Kunne det tænkes at man har nogle sammenfald i personale siden.
Ofte gør minkfarme brug af sort arbejdskraft øst fra?
Eller bytter man avlsdyr mellem farmene - uden at have styr på smitten?
I givet fald: Det burde være en selvfølgelig/lovkrav, at avlsdyr skal i pænt lang karantæne, inden de gives videre. Hvis det ikke allerede er et lovkrav, bør det straks blive det.
Bedst af alt; forbyd den dyremishandling !!
Mvh Hanne Pedersen
"Udbruddene rejser spørgsmål om, hvorvidt minkavl har en fremtid i Danmark"
citat fra underrubriken
Vi burde forbyde al pelsdyravl her til land - coronasmitte eller ej.
Det har tidligere været fremme debatten, at der er fælles foderleverandør, der kører fra minkfarm til minkfarm i et begrænset område.
Men hvis ikke der er specielle forhold og præferencer mellem avler og leverandør, er denne risiko så selvfølgeligt, at det for længe siden er blevet afklaret og stoppet.
"Men fødevareminister Mogens Jensen (S) afviser i en mail til Information, at hensynet til minkavlernes indtjening har spillet nogen rolle for beslutningen om ikke længere at aflive besætningerne.
»Nej. Det, som betyder noget, er, at vi skal stoppe smittespredning af COVID-19,« skriver ministeren."
Benægtelse er en kendt psykologisk forsvarsmekanisme. Mon ikke vores fødevareminister her ligger under for en sådan?
Well - sædvanligvis er psykologiske forsvarsmekanismer ubevidste; men om det også er tilfældet her, lader jeg læseren selv fundere over
""Men fødevareminister Mogens Jensen (S) afviser i en mail til Information, at hensynet til minkavlernes indtjening har spillet nogen rolle for beslutningen om ikke længere at aflive besætningerne.
»Nej. Det, som betyder noget, er, at vi skal stoppe smittespredning af COVID-19,« skriver ministeren."
Ja, den er lidt morsom, lars søgaard-jensen :-) (Er det fra artiklen?) Så de lader være med at aflive, fordi det skulle være bedre for smittebekæmpelsen?
Fnis!
(Bortset fra det er det jo dybt foruroligende, at man potentielt ofrer mange menneskeliv og senfølger af hensyn til minkavlernes indtjening - for hvilken anden forklaring kan tænkes? Kommer han med en forklaring?)
Måske er ny Coronavira mere luftbåren end vi troede og håbede.
COVID -19 er "gaven" der bliver ved at give. At den er livsfarlig for mennesker i risikogrupperne ved vi allerede. Selv om disse er "de andre" har vi vel alle et ansvar at løfte her!
Nu viser det sig så, at der for nogle er ganske svære senfølger til en overstået mindre udtalt COVID-infektion. Med andre ord: Få det reservoir for coronavirus udryddet. Slå dog de inficerede besætninger ned - og giv så evt. avlerne kompensation efter de seneste priser på auktionerne. Så sparer vi også beredskabet omkring disse potentielle smittekilder.
I øvrigt mener jeg ikke, at vilde dyr, der holdes fanget i meget små bure i meget høj koncentration (1000 mink pr. kvadrat kilometer!), er en civiliseret nation værdig,
De mink der slipper ud er sky og laver alene i naturen. Men de opsøger måske en minkfarm for at få en mage? Virussen spredes meget let mellem dyrene og en enkelt inficeret kan smitte alle mink på en farm i løbet af kort tid. Det har så ikke bredt sig til et områder længere væk. Jeg ved ikke hvor stort problemet er med mink der slipper ud af fangenskabet og de geografiske plaseringer af minkfarmene.
Mink og katte smittes let!
Ud over at det er dyreplageri bør dette sætte et endeligt punktum for minkfarme.
Desværre er det et skræmmende højt tal, der får senfølger, hvilket jo burde medføre endnu skrappere indsatser:
https://www.berlingske.dk/europa/halvdelen-af-de-overlevende-fra-doedens...
Anne-Marie Krogsbøll: Ja det er copy-paste fra artiklen!
Fødevare minister - ministerium - departement - fødevarestyrelse - statens(Saudi Arabien)seruminstitut; mon de to sidste er heelt så uafhængige af de først nævnte, som der lægges op til? Ja jeg spør' bare, fordi jeg kom til at tænke på tidligere sager, hvor man er blevet bragt i tvivl om forskeres og "eksperters"uafhængighed af den herskende politiske magt.
Minkfarme er dyremishandling
@Jacob Johansen.
Og i ledtog med deres kunder.
Ved fra tidligere arbejde med minkindustrien at dyrene er ekstremt følsomme overforfor Vira og bakterier, så foderet er den mest sandsynlige Årsag. Det laves jo centralt specielt til minkene.
Fisk kan indeholde Covid. Nærliggende smitten kommer via foderet!
"mon de to sidste er heelt så uafhængige af de først nævnte, som der lægges op til? "
Det er jeg næsten sikker på, de ikke er, lars søgaard-jensen. jeg er ret sikker på, at corona-indsatsen lige nu ikke styres af hensynet til borgernes liv og sundhed, men af den type bånd, og erhvervorganisationers lobbyister. Vi VED jo, hvordan vi kan banke den virus helt i bund - men lige nu kappes politikere og visse eksperter om at argumentere for, at det ikke længere er det, vi skal gå efter. Senest hørte jeg Jens Lundgren her til morgen tale for ret begrænset indsats - da det ellers bliver for dyrt. Lundgren har om nogen tætte bånd til vaccineindustrien, hvor han for nylig fik en international toppost. Vaccineindustrien har brug for epidemien, for hvem skal de ellers forske på?
Men jeg undrer mig over, at journalisten åbenbart ikke er gået mere til Mogens Jensen, og har bedt om en forklaring på, hvorfor man så ikke vil slå de ramte besætninger ned? Det er vel rimeligt at kræve et svar på. Endnu en gang mikrofonholderi?
"Fisk kan indeholde Covid."
Det vidste jeg ikke, interessant og skræmmende. Har du et link?
Kollegerne hos Nordjyske har en undersøgelse om smittekæden. Den kan ses her: https://nordjyske.dk/nyheder/nordjylland/unik-nordjysk-forskning-foelg-c...
Corona-virus er en zoonose. Den vil have et værtsdyr og her prøver den om mink er en mulighed. Åbenbart med noget succes.
for alle politikere på højrefløjen ( incl S som er blevet et borgerligt parti ) er penge vigtigere end mennesker, sådan har det altid været,
og husk mink er et luksusprodukt nærmest udelukkende med overklassen som kunder, så mink er vel egentlig også vigtigere end lavstatus mennesker for de borgerlige.
Super link, det til Norjyske, Thomas Holm. Flere rigtigt gode artikler, tak. Måske ER der ved at komme fokus på disse møgfarme, for smittekædeafdækningen viser jo tydeligt den meget fremtrædende rolle, minkfarmene har i smittespredningen. Så det er meget mærkeligt (hvis ikke man indtænker money, money, money), at de åbenbart er mere eller mindre fredede.
lars søgaard-jensen
15. september, 2020 - 09:12
Sikke en gang ligegyldig ævl, at lukke ud.
Erik Jensen Tja tillid er godt; men har du ikke også en fornemmelse af, at der er andre interesser på spil her end de rent sundhedsmæssige?
Det fremgår af artiklen, at katte også er ret modtagelige for covid-19. Har man mon overvejet, om det kan være de katte, der bor på gårdene, som bringer smitten fra den ene gård til den anden i lokalområdet i Nordjylland. Kattene har vel både kontakt med mennesker og mink på gårdene.
Anette Barfred,
Interessant hypotese, og der er få ting der er sværere at kontrollere end katte
Iflg artiklen ER foder blevet undersøgt og forkastet som smittekilde
Det er tilsyneladende kun et problem i Hjørring området selv om der er masser af mink farme i resten af landet
Og tilfældene kommet dryssende et-to ad gangen, ikke i store hug som man ville tro ved fx forurenet foder
Man kunne næsten mistænke en person der har jævnlig, men uregelnæssig gang i staldene
Men dem kan der ikke være mange af efter de første tilfælde
Var der ikke for nogle år siden et tilfælde med en dyrlæge, der over et par uger (uvidende) transporterede mund & klovsyge til en række besætninger (på fyn såvidt jeg erindrer) ?
Vi ved at coronavirus overlever ganske godt i fødevarer, herunder kød, kylling og fisk.
Vi ved samtidig at slagterierne er et godt sted at sprede smitte mellem mennesker - men vel også til kødet - i det fugtige/kolde miljø. Det samme må gælde fiskerierhvervene ?.
Vi ved at virus overlever fint på kød i 21 dage ved minus 80 grader.
Ved vi også hvad minkfoderet består af ? Kommer foderet fra samme foderproducent ? Hvad gør man af de pelsede minkkroppe ?
Jeg spørger bare ?
Jeg var faktisk ikke klar over det, du skriver, John Poulsen - skræmmende. Gad vide, hvorfor vi slet ikke hører noget fra officielt hold om den smittemulighed. Jeg har indtil nu kun hørt myndighederne afvise, at smitten kan overføres med fødevarer. Er det mon igen erhvervsinteresserne, der spænder ben for potentiel livsvigtig information til borgerne?
@Minkfarme
Hvis der er evidens for en særlig smittespredning på disse farme, så må konsekvensen være, at de lukkes slut dut.
Myndighederme må træde i karakter og lukke butikken. Minkpelse er ikke en livsnødvendighed. Hvad tæller mest en dame med en minkpels og minkkrave sikkert smuk og elegant eller en dame, der ikke er syg med COVID19.
Det kan ikke nytte noget at forestille sig,, at en pandemi som COVID19 ikke får nogen som helst konsekvenser for Erhvervslivet. Ja vi skal begrænse de økonomiske tab og tabet af arbejdspladser.
Men der er enkelte brancher som skiller sig negativt ud med hensyn til COVID19 smittespredning
Slagterier.
Minkfarme.
I tilfældet slagterier står der betydelige eksportindtægter og indtægter for landbruget på spil.
Men minkfarmene, der må jeg sige de må vige, hvis det viser sig, at de er smittespredere.
når mink bla fodres med slagteriaffald, er det vel nærliggende at der er skat smitteoverføring fra et slagteri, hvor smitten har spredt sig via håndtering af kødet, til foderet som minkene har spist,
her kan man da virkelig tale om superspredning, da en enkelt slagteriarbejder kan have startet hele slagteriproblemet og dermed smitten iblandt de nordjyske mink.