Baggrund
Læsetid: 6 min.

Unge er den mest ensomme aldersgruppe. Men lærere og forældre har svært ved at hjælpe

Følelsen af ensomhed blandt børn og unge vokser. Det viser flere undersøgelser. Men skoler og uddannelser er ofte ikke rustede til at spotte og hjælpe unge, der føler sig ensomme, mener de frivillige organisationer, der arbejder med de ensomme børn og unge
Skolen og lærerne mangler viden og redskaber til at håndtere problemet med ensomme børn og unge.

Skolen og lærerne mangler viden og redskaber til at håndtere problemet med ensomme børn og unge.

Indland
28. september 2020

Det er ikke de ældste i befolkningen, der føler sig mest ensomme. Det er de unge.

Flere undersøgelser viser, at der aldrig tidligere har været så mange unge, der føler sig ensomme – særligt slemt er det blandt 16-29-årige. Men også blandt de store skolebørn føler et stigende antal unge sig ensomme, viser flere undersøgelser. En af de nyeste er fra Center for Ungdomsstudier (CUR), og her kan 17,6 procent af 9. klasses-eleverne betegnes som ensomme, forklarer centerleder Søren Østergaard, der har været med til at lave undersøgelsen, som indgår i bogen Jagten på frirum.

Hvor det tidligere især har været pigerne, der følte sig ensomme, så begynder drengene i 9. klasse også at føle sig udenfor og alene.

Den store udfordring for de unge er, at de på grund af sociale medier, gaming og ændrede sociale omgangsformer er mindre fysisk sammen end i tidligere generationer, forklarer Søren Østergaard. Hver femte af de unge i CUR’s undersøgelse er sjældent eller aldrig sammen med andre unge udover i skolen og i fritidstilbud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

Der er forskel på at føle sig ensom og så at være ensom.
Jeg arbejder med ældre mennesker i det daglige, og de er objektivt ensomme. Den subjektive følelse unge mennesker går rundt med, er der sikkert mange grunde til. Men, det er noget nemmere at gøre noget ved den, når man er rask og rørig og selv kan komme ud ad døren...

Frank Østergaard

Kan vi få et eksemplar af - Jagten på frirum - ud på de relevante klassetrin?
Og en anmeldelse af bogen i nærværende avis.
Tip top artikel

Mangler for mange trygheden i familien til at snakke om alt? Nu er jeg 75 og ja ensomheden kan dukke op i glimt uanset jeg er i et kærligt ægteskab men min nr 3 og hvor børn og børnebørn er længere væk o.s.v.
Men en af problematikkerne kan være vores kultur omkring bare at kigge ind uden bestemte aftaler, måske er vi for fremmedgjorte og vi går ikke bare lige hen til ligesindede og spørger giver du en kop kaffe eller andet.
Måske det er værst i de større byer hvor det i mindre samfund er nødvendigt at deltage i mere. Bagsiden her kan så være at alle ved alt om alle og så kan en form for udstødelse blive katastrofal.
Jeg bilder mig måske ind at generationerne er blevet bedre til at agere på tværs omkring film- musik m.v. og så af den vej få større social kompetence.
Ingen tvivl om at vækst og begær omkring karriere og uddannelsessnobberi kan være medvirkende til disse unges ensomhed.