Feature
Læsetid: 10 min.

Adopteret fra Grønland: »Først da jeg mødte min mand, følte jeg, at jeg hørte til et sted«

Sara Johansen er et af de mange børn, som blev bortadopteret til Danmark i den grønlandske moderniseringsperiode. Først som 45-årig fandt hun sin mor. På et plejehjem i Upernavik
Indland
24. oktober 2020
Da Sara Johansen var ni år gammel, blev hun adopteret af et fynsk ægtepar.

Da Sara Johansen var ni år gammel, blev hun adopteret af et fynsk ægtepar.

Privatfoto

I 1969 skulle otteårige Sara på en usædvanlig rejse. Hun skulle forlade børnehjemmet i Maniitsoq, på dansk kaldet Sukkertoppen, hvor hun havde boet, siden hun var to år gammel. Hun fik at vide, at hun skulle til Danmark. Men hun anede ikke, hvad Danmark var, eller hvor det lå. Inden afrejsen blev Sara klippet og fik nyt tøj.

På flyrejsen blev hun fulgt af forstanderinden på børnehjemmet, fru Mortensen, der skulle på ferie i Danmark med sin grønlandske adoptivdatter. Og derfor kunne de lige så godt tage Sara med sig.

Hun husker ikke så meget fra rejsen. Ud over at hun var luftsyg. I Danmark blev Sara afleveret på et børnehjem i Rødovre, Barnets Hus. Fru Mortensen har siden fortalt, at Sara blev tavs, da det gik op for hende, at hun skulle efterlades alene på børnehjemmet af det sidste menneske, hun kendte. De sagde farvel ved døren. Sara var som forstenet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kære Sara Johansen, beretningen om dit liv er autentisk, god at blive klog af og vigtig at få fortalt. Tak for den. Kærlig hilsen Per Andersen

Jeanne Löwe Lindberg, Ole Svendsen, Lillian Larsen, Claus Bødtcher-Hansen, katrine bruno hansen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

fantastisk hård, varm nuanceret historie.
Jeg ved ikke om der bør findes skyldnere tilbage i tiden, men nærmere lære af det her, og altid at fortælle børn sandheden, men måske pakket ind i forhold til alder.
Historien trak lige en tåre, da Sara først så sin mor da hun var 45, min kone (dansk) fik først besked om hun var adopteret da hun var 45, hvilket satte meget på plads, men hvis ikke den biologiske far var død og enken der havde lovet at finde hende ,havde hun aldrig fået det at vide..

Jeanne Löwe Lindberg, Ole Svendsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Hvilken barsk, barsk historie - men også smuk og varm midt i smerten. Kære Sara Johansen - tusind tak for at du deler din historie.

Det foregår desværre også i dag - men i en ny forklædning. Der sker også masser af tvangsanbringelser i Danmark. Nogle gange er det måske det rigtige - men det bør altid være aller, allersidste udvej. Mit indtryk er, at der sker flere tvangsadskillelser mellem børn og forældre i DK end godt er.