Nyhed
Læsetid: 4 min.

Bevilling udløber: Til nytår kan det være slut med Mødrehjælpens uvildige abortrådgivning

Mødrehjælpens abortrådgivning forsvinder ved årsskiftet, hvis der ikke afsættes nye penge i forhandlingerne om satspuljereserven. Ud over den hjælp, man kan få hos sin egen læge, vil der derefter kun være abortrådgivning at hente hos religiøse organisationer. Flere partier vil se på at sikre finansiering
Mødrehjælpens abortrådgivning har tidligere været lukket i perioden fra den 1. juli 2016 til januar 2017. Dengang blev der fundet 1,2 millioner kroner i satspuljemidler, som gælder til og med 2020.

Mødrehjælpens abortrådgivning har tidligere været lukket i perioden fra den 1. juli 2016 til januar 2017. Dengang blev der fundet 1,2 millioner kroner i satspuljemidler, som gælder til og med 2020.

Scott Camazine

Indland
22. oktober 2020

Næste år kan det være slut med gratis abortrådgivning hos Mødrehjælpen. Sidste år blev rådgivningen benyttet af 397 kvinder og par. Men Sundhedsstyrelsens bevilling til ordningen udløber ved årsskiftet, og hvis ikke der sættes nye penge af i satspuljereserven, forsvinder tilbuddet helt. Reserven forhandles de kommende uger.

I samtalerne hos Mødrehjælpen kan man for eksempel få rådgivning, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man skal have barnet eller ej – for eksempel hvis timingen virker forkert. Man kan også høre om, hvad mulighederne er for at få SU og friplads til dagtilbud, hvis man skal have et barn under uddannelse. Og så kan man få støtte efter en abort, hvis man for eksempel har psykiske følger.

Ifølge Mødrehjælpens egen direktør, Ninna Thomsen, vil det være »katastrofalt«, hvis abortrådgivningen bliver nødt til at lukke ned:

»I Danmark har vi i mange år været førende på abortområdet – både med retten til fri abort, men også med god seksualundervisning i skolen og uvildig abortrådgivning. Hvis ordningen forsvinder, mister vi noget essentielt som samfund, og kvinderne mister en essentiel mulighed for fri og uvildig rådgivning,« siger hun.

Udsigten til at miste ordningen er især bekymrende, fordi alternativet inden for privat abortrådgivning primært består af religiøst funderede organisationer, siger Ninna Thomsen.

»Mange danskere har ikke et religiøst udgangspunkt. De skal have mulighed for at få en rådgivning, der ikke tager udgangspunkt i et værdisæt, som ikke er deres eget. I vores samtaler gør vi meget ud af at sætte rammerne, så det foregår fra personens eget perspektiv og værdier,« siger hun.

Derudover kan man få en gratis abortrådgivning hos sin egen læge.

– Hvorfor er sådan en konsultation ikke nok?

»Det tror jeg også, den er for rigtig mange. Men hos lægen kommer man måske i højere grad med medicinske overvejelser om, hvordan kroppen vil reagere på en abort,« siger hun og fortsætter:

»Vores erfaring er, at man til de mere følelsesmæssige overvejelser måske har mere brug for at få en af vores socialrådgivere i røret. De er specialiserede, de er vant til problemstillingerne, og de ved, hvad de skal spørge ind til for at hjælpe personen med at træffe det bedste valg,« siger Ninna Thomsen og tilføjer, at der også kan være en større grad af anonymitet hos Mødrehjælpens rådgivning end hos egen læge, fordi man ikke ser socialrådgiveren igen.

Mødrehjælpens abortrådgivning har tidligere været lukket i perioden fra den 1. juli 2016 til januar 2017. Dengang blev der fundet 1,2 millioner kroner i satspuljemidler, som gælder til og med 2020. Det skete blandt andet efter en underskriftsindsamling til sundhedsministeren, der blev startet af Mødrehjælpen, hvor 10.000 skrev under på, at de ville beholde tilbuddet.

PLO: Man ved, det er i orden

En konsultation hos Mødrehjælpen kan vare op til en time, og man kan komme til flere samtaler, hvis man har brug for det, oplyser organisationen. Hos en praktiserende læge er tidsbegrænsningen typisk omkring 25 minutter, fordi lægen skal videre til andre patienter, vurderer næstformand i Praktiserende Lægers Organisation, PLO, Mireille Lacroix. Mødrehjælpens rådgivning er nok mere uforstyrret, siger hun.

PLO er glade for, at rådgivning hos private organisationer som Mødrehjælpen eksisterer.

»Der er rigtig mange organisationer inden for sundhed. Nogle er lødige, andre er måske ikke. I Mødrehjælpen ved man ligesom, det er i orden, det, der foregår,« siger Mireille Lacroix og tilføjer, at de praktiserende læger ikke har noget behov for at overtage abortrådgivningen.

På Christiansborg er der flere partier, der vil kæmpe for at sikre finansiering til Mødrehjælpens abortrådgivning, eller som er åbne for at se på finansieringen – enten via en ny bevilling eller ved mere permanent finansiering.

Sundhedsordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund kalder det »uacceptabelt«, hvis ordningen ryger:

»Det er en utrolig vigtig indsats at yde rådgivning til kvinder, der står i en meget sårbar situation. Og det leverer Mødrehjælpen. Hvis det forsvinder, er risikoen, at vi skaber et rum for tilbud af mere tvivlsom karakter, der for eksempel har en klar målsætning om at fraråde kvinder at få en abort i stedet for at give reel rådgivning,« siger han.

SF’s socialordfører, Trine Torp, der forhandler om satspuljereserven for partiet, kalder Mødrehjælpens rådgivning essentiel:

»Jeg synes, vi som samfund har en forpligtelse til at sørge for, at man kan få rådgivning, som ikke har nogen interesse i at tale en til det ene eller det andet, og som i stedet tager udgangspunkt i den enkelte kvindes situation og behov. Mødrehjælpen er en gammel institution, og vi har tillid til den abortrådgivning, de giver,« lyder det fra Torp.

Også Venstre og De Konservative ser helst, at abortrådgivningen fortsat har finansiering.

»Man kan spørge, om det ikke skal være en permanent bevilling på finansloven i stedet for en ny midlertidig bevilling,« siger socialordfører for Venstre Marie Bjerre.

De Konservatives socialordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, kalder ordningen for et »godt og relevant tilbud«.

»De gør et rigtig godt stykke arbejde og er meget professionelle og dygtige. Vi vil meget gerne være med til at kigge på at sikre finanieringen.«

– Er det et problem, hvis det ender med, at der kun er religiøs abortrådgivning tilbage uden for det offentlige sundhedssytem?

»Ja, det synes jeg faktisk. Det er godt, at rådgivningen ligger hos Mødrehjælpen, for de har for øje at hjælpe kvinder, familier og børn,« svarer Brigitte Klintskov Jerkel.

Det har ikke været muligt at få et interview med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. Til gengæld svarer Sundhedsministeriet om forhandlingerne om satspuljereserven i en e-mail:

»Traditionen tro er der mange gode projekter og begrænsede midler. Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvilke tiltag som vil indgå i aftalen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skidt, hvis der kun er religiøse organsationers rådgivning tilbage.
Jeg anser mødrehjælpens rådgivning som uvildig, der har den dagsorden at hjælpe den kvinde, der efterspørger hjælp. Hjælper uanset hvad resultat hun ender med at beslutte