Interview
Læsetid: 6 min.

Dansk olieproduktion udleder mere end antaget: »Vi bestrider ikke de tal,« siger branche

Det udleder mere CO2 at hente en tønde olie op af undergrunden i Danmark end gennemsnittet globalt, viser nye tal. Danmark er ellers blevet beskrevet som »blandt de bedste«. Så længe vi har brug for olie og gas, er det bedre, at vi selv producerer det,« siger direktør i Olie Gas Danmark, Martin Næsby
Brancheorganisationen Olie Gas Danmark mener, at det er bedre for klimaet at hente råstoffer op af Nordsøen frem for at importere dem. Men det udleder mere CO2 at hente en tønde olie op af undergrunden i Danmark end gennemsnittet globalt, viser nye tal.

Brancheorganisationen Olie Gas Danmark mener, at det er bedre for klimaet at hente råstoffer op af Nordsøen frem for at importere dem. Men det udleder mere CO2 at hente en tønde olie op af undergrunden i Danmark end gennemsnittet globalt, viser nye tal.

Niels Christian Vilmann

Indland
12. oktober 2020

Skal Danmark lede efter mere olie og gas i Nordsøen?

Det har været et tilbagevendende spørgsmål, siden et flertal i Folketinget besluttede at indlede den såkaldte ottende udbudsrunde for to år siden. Udbuddet skulle gøre det muligt for olieindustrien at søge efter ny olie og gas i Nordsøen, men det blev senere udskudt. Torsdag kom det frem, at det franske selskab Total, som er den største spiller i Nordsøen, har trukket sin ansøgning til et udbud om efterforskning og udvinding af olie tilbage. Herefter indkaldte klimaminister Dan Jørgensen (S) til forhandlinger og sagde, at der er skabt usikkerhed om ottende udbudsrunde.

 Forud for forhandlingerne har Information talt med brancheorganisationen Olie Gas Danmark, som mener, at der vil være brug for olie og gas i Danmark i mange år fremover, og det er bedre for klimaet og for danske arbejdspladser at hente råstofferne op af Nordsøen frem for at importere dem.

»Vi siger helt simpelt: Så længe vi har brug for olie og gas, er det bedre, at vi selv producerer det,« siger direktør i Olie Gas Danmark, Martin Næsby.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Martin Næsby har konsekvent tegnet et utroværdigt glansbillede omkring forholdene i Nordsøen.
Men hvad der er værre er at størstedelen af politikerne har spillet med på melodien. Nu skal politikerne tvinges til at forholde sig til fakta. Jeg vil gentage min kommentar fra 30 august:
Politikerne har konsekvent vendt det blinde øje til de mange miljø problemer omkring vores olie og gas udvinding i Nordsøen. Der har været massive og systematiske overtrædelser af reglerne for udledning af kemikalier og olieholdigt spildevand.
Der har været skandaler omkring opbevaring af det radioaktive normaffald.
Der eksisterer ikke nogen reel miljøvurdering af boreaktiviteternes samlede miljøaftryk da de godkendes enkeltvis.
Ingen har overblik over det samlede methan udslip fra aktive og nedlukkede boringer og sprækker fra fracking aktivitet og sætninger i undergrunden.
Læg dertil at politikerne drømmer om at løse klmaproblemerne ved at lade olieselskaberne lagre CO2 i undergrunden uden nogen garanti for at metoden er sikker eller økonomisk ansvarlig.
Det er prisværdigt at Information har kastet så mange ressourcer ind i at afdække problemerne i Nordsøen. Nu er det helt afgørende at politikerne bliver presset til at forholde sig til problemerne og handle ansvarligt.

Torkil Forman, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Trond Meiring anbefalede denne kommentar