Interview
Læsetid: 6 min.

Dansk olieproduktion udleder mere end antaget: »Vi bestrider ikke de tal,« siger branche

Det udleder mere CO2 at hente en tønde olie op af undergrunden i Danmark end gennemsnittet globalt, viser nye tal. Danmark er ellers blevet beskrevet som »blandt de bedste«. Så længe vi har brug for olie og gas, er det bedre, at vi selv producerer det,« siger direktør i Olie Gas Danmark, Martin Næsby
Brancheorganisationen Olie Gas Danmark mener, at det er bedre for klimaet at hente råstoffer op af Nordsøen frem for at importere dem. Men det udleder mere CO2 at hente en tønde olie op af undergrunden i Danmark end gennemsnittet globalt, viser nye tal.

Brancheorganisationen Olie Gas Danmark mener, at det er bedre for klimaet at hente råstoffer op af Nordsøen frem for at importere dem. Men det udleder mere CO2 at hente en tønde olie op af undergrunden i Danmark end gennemsnittet globalt, viser nye tal.

Niels Christian Vilmann

Indland
12. oktober 2020

Skal Danmark lede efter mere olie og gas i Nordsøen?

Det har været et tilbagevendende spørgsmål, siden et flertal i Folketinget besluttede at indlede den såkaldte ottende udbudsrunde for to år siden. Udbuddet skulle gøre det muligt for olieindustrien at søge efter ny olie og gas i Nordsøen, men det blev senere udskudt. Torsdag kom det frem, at det franske selskab Total, som er den største spiller i Nordsøen, har trukket sin ansøgning til et udbud om efterforskning og udvinding af olie tilbage. Herefter indkaldte klimaminister Dan Jørgensen (S) til forhandlinger og sagde, at der er skabt usikkerhed om ottende udbudsrunde.

 Forud for forhandlingerne har Information talt med brancheorganisationen Olie Gas Danmark, som mener, at der vil være brug for olie og gas i Danmark i mange år fremover, og det er bedre for klimaet og for danske arbejdspladser at hente råstofferne op af Nordsøen frem for at importere dem.

»Vi siger helt simpelt: Så længe vi har brug for olie og gas, er det bedre, at vi selv producerer det,« siger direktør i Olie Gas Danmark, Martin Næsby.

Danmark er ifølge brancheorganisationen »blandt de bedste« i verden til at begrænse udledningerne af CO2 ved indvinding af olie.

Men nye tal fortæller en anden historie: Ifølge en opgørelse fra den norske analysevirksomhed Rystad, som bygger på tal fra Energistyrelsen og tilsvarende nationale myndigheder i andre lande, ligger Danmark dårligere end det globale gennemsnit og tre gange under Norge.

– I debatten om ottende udbudsrunde har I fremført, at det er mere klimavenligt at hente olie og gas i Danmark end de fleste andre steder i verden. Vi er »blandt de bedste«, siger I. Hvad bygger I det på?

»For nogle år tilbage kunne vi se, at Stanford Universitet havde lavet en rapport, hvor de kiggede på udledningerne fra brøndhoved til raffinaderi. I den måling ligger Danmark blandt de bedste, og det støttes af andre målinger. Derfor har vi sagt: Danmark er blandt de lande, som udleder mindst CO2 i produktionen af olie og gas.«

– Nye tal viser, at Danmark udleder mere end det globale gennemsnit og tre gange så meget som Norge. Hvad siger I til de tal?

»Begge rapporter er faktuelt korrekte. Men de viser noget forskelligt på forskellige tidspunkter. Tallene fra Rystad er fra 2019, og det år blev det danske oliefelt Thyra taget ud af drift, hvilket påvirker resultatet i undersøgelsen. Thyra er det mest energieffektive felt og bidrager derfor til at holde udledningerne fra produktionen af olie i Danmark nede.« 

– Hvis man kigger på tallene fra Rystad for en længere periode, for eksempel fra 2015 og frem, så ligger Danmark stadig dårligere end det globale gennemsnit og tre gange højere end Norge. Hvad er forklaringen på det?

»Det hænger sammen med målemetoden. I Rystads opgørelse bliver udledningerne opgjort pr. tønde, mens de i Stanfords opgøres pr. energienhed. Når du måler pr. tønde i stedet for pr. energienhed, så giver det en forskel. Men det gør det hverken mere forkert eller mere rigtigt. Tallene fra Rystad er sådan set korrekte.«

– Så begge opgørelser er korrekte?

»Ja, vi har ikke nogen grund til at bestride de tal.«

– Men hvis I ikke bestrider tallene fra Rystad, så kunne I vel sige: Danmark er lidt dårligere end gennemsnittet.

»Den rapport fra Rystad er først kommet nu. Stanford lavede deres rapport i 2015, og siden har vi brugt den. Men det er selvfølgelig noget, vi regner på.«

– Den største del af udledningerne fra olie kommer ved forbrændingen. Kan man ikke sige, at diskussionen bør handle om at nedbringe brugen af olie og ikke så meget om, hvor vi henter den op?

»Jo, du har fat i det rigtige. Det handler om at nedbringe forbruget af olie og gas og kun bruge den, hvor det skaber mest værdi. Men det er lidt uden for vores scope som brancheorganisation for olie- og gasindustrien.«

– Hvorfor er det uden for jeres scope, I kunne lade være med at søge efter ny olie?

»Problemet er bare, at efterspørgslen driver det. Hvis man forestillede sig, at man lukkede produktionen ned, så ville det bare blive afløst af import. Det er det korte af det lange: Import afløser produktion.«

Hvor mange arbejdspladser?

Et andet af de ofte stillede spørgsmål i debatten om ottende udbudsrunde handler om antallet af arbejdspladser i oliesektoren.

Ifølge Olie Gas Danmark skaber sektoren 26.000 arbejdspladser i Danmark, blandt andet på havnen i Esbjerg og i de store olieselskabers hovedsæder, hvor der er både smede og ingeniører ansat. Tallet er blevet brugt i den offentlige debat af Olie Gas Danmark og gengivet mange steder, men ifølge tal fra Danmarks Statistik og beregninger fra Finansministeriet er det rigtige tal 4.000.

»Vi fik i tidernes morgen lavet en analyse af antallet af arbejdspladser. Den fik vi gennemgået for et par år siden, og på det tidspunkt var der ifølge gennemgangen omkring 10.000 arbejdspladser i industrien og derudover 15.000 til 16.000 indirekte arbejdspladser. Det tal vil gå lidt op og ned afhængigt af, hvor mange projekter der er i Nordsøen. Vi har ikke været ude at undersøge det for nylig, men det er de tal, vi har opereret med,« siger Martin Næsby.

– Så ifølge jer er der altså omkring 26.000 i alt?

»Ja, det er den seneste opgørelse, vi har.«

– Ifølge Finansministeriet og Danmarks Statistik er der i alt 4.000 arbejdspladser i olieindustrien. Hvad tænker du om det tal?

»Der er en forklaring på det, som er meget logisk. I Danmarks Statistik har du branchekoder for olieselskaberne, men leverandørindustrierne har ikke deres egne branchekoder. Sådan noget som Semco Maritime eller Rambøl, som har mange medarbejdere i olie- og gasindustrien, bruger andre branchekoder. Så når man trækker tal ud af Danmarks Statistik, får man stort set kun de medarbejdere, som er ansat i olieselskaberne og ikke dem i leverandørindustrien.«

– Men Finansministeriets tal indeholder både direkte og indirekte arbejdspladser. 

»Men vi kan se, at 4.000 simpelthen ikke er det rigtige tal.«

– Hvordan kan I se det?

»Det kan vi simpelthen se. Der sidder tusindvis af mennesker i Esbjerg, som er beskæftiget i den her branche, der sidder rigtig mange i København og Ørestaden, og rundt omkring i landet er der masser af virksomheder, som leverer gode folk til industrien. Vi har faktisk påpeget det over for Finansministeriet, men de er forsigtige og ønsker at læne sig op ad Danmarks Statistik.«

– Så tallet fra Finansministeriet og Danmarks Statistik er forkert?

»Jeg har svært ved at kommentere på, hvordan man i Danmarks Statistik og Finansministeriet har gjort det, men at der kun skulle være 4.000 personer ansat i så stor en industri, det ved vi, ikke er retvisende. Tænk på alle de mennesker i Total og i Esbjerg. Der må jeg bare sige … det er ikke retvisende.«

– Så når du vurderer, at tallet ikke er retvisende, så er det ud fra, hvad du ser i virksomheder som Total eller i en by som Esbjerg?

»Jeg vil først og fremmest læne mig op ad de analyser, som vores eksterne bureauer har lavet. Og så kan jeg tilføje, at jeg har indgående kendskab til industrien og har arbejdet i den i mange år. Det er ikke sådan, at jeg har været rundt på gangene og tælle op, men at der kun skulle være 4.000 arbejdspladser, det er ikke retvisende.«

»Men tallet går op og ned. Det er en industri, som er under pres på grund af en lav oliepris, og der har været personaleindskrænkninger både i olie- og leverandørindustrien. Så tallet kunne godt være lavere i dag end 26.000. Men det er ikke noget, der ligner 4.000.«

– Så tallet kunne godt være lavere?

»Det er formentlig lavere.«

– Men hvis det rigtige tal formentlig er lavere end 26.000, skal I så ikke bruge det tal?

»Jo, det kan du selvfølgelig sige. Så skulle vi ud og lave en undersøgelse af, hvor mange der er ansat i industrien i dag. Det har vi ikke lige haft ressourcer til. Men måske skulle vi kigge på det.«

Torsdag i denne uge meddelte Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at en af ansøgerne, olieselskabet Total, har trukket sin ansøgning tilbage, hvilket ifølge ministeriet skaber »betydelig usikkerhed« om, hvorvidt ottende udbudsrunde vil kunne gennemføres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Martin Næsby har konsekvent tegnet et utroværdigt glansbillede omkring forholdene i Nordsøen.
Men hvad der er værre er at størstedelen af politikerne har spillet med på melodien. Nu skal politikerne tvinges til at forholde sig til fakta. Jeg vil gentage min kommentar fra 30 august:
Politikerne har konsekvent vendt det blinde øje til de mange miljø problemer omkring vores olie og gas udvinding i Nordsøen. Der har været massive og systematiske overtrædelser af reglerne for udledning af kemikalier og olieholdigt spildevand.
Der har været skandaler omkring opbevaring af det radioaktive normaffald.
Der eksisterer ikke nogen reel miljøvurdering af boreaktiviteternes samlede miljøaftryk da de godkendes enkeltvis.
Ingen har overblik over det samlede methan udslip fra aktive og nedlukkede boringer og sprækker fra fracking aktivitet og sætninger i undergrunden.
Læg dertil at politikerne drømmer om at løse klmaproblemerne ved at lade olieselskaberne lagre CO2 i undergrunden uden nogen garanti for at metoden er sikker eller økonomisk ansvarlig.
Det er prisværdigt at Information har kastet så mange ressourcer ind i at afdække problemerne i Nordsøen. Nu er det helt afgørende at politikerne bliver presset til at forholde sig til problemerne og handle ansvarligt.

Torkil Forman, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Trond Meiring anbefalede denne kommentar