Nyhed
Læsetid: 6 min.

Finansministeriet bøjer sig efter kritik: Klimamål tages med i regnemodeller

Finansministeriet vil ændre nogle af de kritiserede regnemetoder, der eksempelvis er blevet brugt af elbilkommissionen. Det bebudede finansminister Nicolai Wammen på et samråd fredag, hvor han sagde, at ministeriet nu vil inddrage 70-procentsmålet. Det vil få grøn omstilling til at se mindre dyr ud
»Det her samråd og de spørgsmål, der er stillet, har været en god lejlighed for mig til at sende et klart signal til mit system om, at der er – ud over den praksis man har brugt i en årrække – også er brug for et værktøj ved siden af det, ikke mindst i forhold til den 70-procentsmålsætning, vi har sat,« sagde finansminister Nicolai Wammen (S). Ved de samfundsøkonomiske beregninger vil der altså fremover komme til at indgå to alternative tal.

»Det her samråd og de spørgsmål, der er stillet, har været en god lejlighed for mig til at sende et klart signal til mit system om, at der er – ud over den praksis man har brugt i en årrække – også er brug for et værktøj ved siden af det, ikke mindst i forhold til den 70-procentsmålsætning, vi har sat,« sagde finansminister Nicolai Wammen (S). Ved de samfundsøkonomiske beregninger vil der altså fremover komme til at indgå to alternative tal.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
10. oktober 2020

Efter uger med kritik og skarpe vendinger var humøret højt, da Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen og finansminister Nicolai Wammen (S) fredag eftermiddag diskuterede CO2-priser i et samråd i Folketingets klimaudvalg.

Årsagen var, at Finansministeriet og regeringen efter kritik fremført her i avisen og bragt op i samrådet af Enhedslisten nu har besluttet at ændre sin såkaldte ’Vejledning til samfundsøkonomiske konsekvensvurderinger’ på to områder og dermed imødekommer kritikken.

»Det er en meget positiv udmelding fra Finansministeriet. Finansministeren tager nu konsekvensen af, at Danmark har fået et langt mere ambitiøst klimamål end før,« siger professor Peter Birch Sørensen, tidligere overvismand og formand for Klimarådet, i en kommentar til ministeriets kursændring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Selvom jeg principielt er modstander af brugen af den falske økonomiske ækvivalent, når det kommer til at i den virkelige verden at foretage disse helt uomgængelige forandringer, er det da en indrømmelse - også af det økonomiske paradigmes vilkårlighed, når det alene er politisk vedtagne beregningsmåder og ikke den faktiske virkelighed, der afgør forventningerne.
Men der er jo netop en virkelighed, hvor man bør se at komme i gang med forandringerne, f.eks. ombygning af brugte biler til miljøneutrale drivmidler.

Ejvind Larsen, Inger Jensen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Søs Jensen og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar

Overskriften er:
"Finansministeriet vil ændre nogle af de kritiserede regnemetoder, der eksempelvis er blevet brugt af elbilkommissionen. Det bebudede finansminister Nicolai Wammen."

Når ministeren formulerer sig på denne måde, ser det ud som om, at det et ministeriet og ikke ministeren, der vildleder med falske beregninger.

Men fakta er, at det et hundrede procent finansminister Nicolai Wammen, dr tager beslutningerne. Ministeriet består af embedsmænd, og de gør egentlig blot det, som den ansvarlige fagminister forlanger.

Og når man ser på hele regeringens førte og planlagte politik på det "grønne område", kan man let få den opfattelse, den grønne holdning som finansminister Nicolai Wammen har givet udtryk for, egentlig fortsætter hele vejen op til statsministeren.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar