Nyhed
Læsetid: 7 min.

Forskere frygter, at influenzavirus i svin kan udløse ny pandemi hos mennesker

Tyske forskere har fundet influenzastammer i den europæiske svineproduktion, der kan føre til pandemi hos mennesker. Flere af virusstammerne er fundet i danske svin. Eksperter betegner risikoen for en ny svineinfluenzapandemi som alvorlig
Jo flere dyr, der er samlet, desto flere virusser kan sprede sig, desto flere mutationer sker der i virusserne, desto større er risikoen for, at to virusser, der er muteret i hver sin retning, finder sammen til et rekombinant virus, som ingen kender i forvejen. Det er risikoen ved moderne, industriel husdyrproduktion, siger professor Hans Jørn Kolmos.

Jo flere dyr, der er samlet, desto flere virusser kan sprede sig, desto flere mutationer sker der i virusserne, desto større er risikoen for, at to virusser, der er muteret i hver sin retning, finder sammen til et rekombinant virus, som ingen kender i forvejen. Det er risikoen ved moderne, industriel husdyrproduktion, siger professor Hans Jørn Kolmos.

Indland
16. oktober 2020

Mens man i Danmark er i fuld sving med at aflive mink på grund af coronavirus, ligger en anden trussel og lurer. Den kommer fra den intensive danske svineproduktion.

En ny tysk undersøgelse viser, at der er flere forskellige stammer af svineinfluenza A i omløb i den europæiske svineproduktion, herunder også den danske. Disse influenzastammer har ifølge eksperter potentiale til at udløse nye pandemier hos mennesker, og eksperterne beskriver risikoen som alvorlig.

Den tyske undersøgelse er foretaget af forskere under ledelse af Institut for Diagnostisk Virologi ved den nationale veterinære forskningsenhed Friedrich-Loeffler-Instituttet. Undersøgelsen omfatter mere end 18.000 prøver fra syge dyr fra næsten 2.500 svinebesætninger i Europa. 2.463 af prøverne er fra syge danske svin.

De tyske forskere betegner de europæiske svinepopulationer som »reservoirer« for nye virusstammer med zoonotisk og muligt præpandemisk potentiale.

»Det er absolut et problem. Det er en helt klar og velbegrundet bekymringsårsag,« siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Han betegner den tyske undersøgelse som »solid«.

En artikel om undersøgelsen er netop offentliggjort i tidsskriftet ScienceDirect.

»Der er risiko for, at de forskellige stammer kan danne et nyt virus med pandemipotentiale – altså evnen til virkelig let at smitte mennesker. Risikoen er i en størrelsesorden, hvor man ud fra en ren sandsynlighedsbetragtning kan sige, at det vil ske på et eller andet tidspunkt,« siger Hans Jørn Kolmos.

Birgitte Iversen Damm, der er dyrlæge og chefkonsulent for landbrugsdyr og mink hos Dyrenes Beskyttelse, er ligeledes bekymret.

»Undersøgelsen er dybt foruroligende. Den vidner om den fare, vi udsætter os selv for ved at have så mange produktionsdyr samlet på meget lidt plads. Det udgør den perfekte grobund for, at farlige virus kan udvikles og opformere sig. Det er et kæmpestort biologisk eksperiment alene for at kunne masseproducere billigt kød,« siger Birgitte Iversen Damm.

Spredt fra Danmark

Blandt de virusstammer, som de tyske forskere har identificeret, er der en gruppe, der er konstateret i Danmark, Tyskland og Holland. Den blev først set i Danmark, men har siden spredt sig til Tyskland og Holland, hvor der er dannet en meget markant klynge.

At risikoen for spredning til mennesker er stor, beror på, at influenzavirus ikke alene muterer. Den kan også rekombinere, som det hedder.

Rekombinationen sker, fordi det såkaldte RNA-materiale i influenzavirus ikke som normalt er i en sammenhængende streng, men er inddelt i segmenter. Hvis et individ smittes samtidig af to forskellige virustyper, kan disse segmenter hurtigt rekombinere i de smittede celler og danne helt nye og ukendte typer influenzavirus.

»Rekombinationer sker fra det ene øjeblik til det andet. For eksempel kan en virus fra en fugl og en virus fra et svin møde hinanden, enten i et svin eller i et menneske. Du skal smittes samtidig med to forskellige virusstammer,« siger Hans Jørn Kolmos.

»Det virkelig luskede ved de her virus er, at de kan rekombinere på de her måder, ud over at de til stadighed også muterer. Alle RNA-virus muterer livligt, men influenza kan også rekombinere på grund af det segmenterede arvemateriale i virus. De fleste nye stammer ender i en blindgyde, fordi de ikke kan smitte mennesker, men hvis du har tilstrækkeligt mange episoder, hvor rekombinante virus smitter mennesker, så kommer der én en gang imellem, som virkelig kan tage fat og skabe ravage,« siger Hans Jørn Kolmos.

Industrisvin er en risiko

Risikoen for rekombination øges, jo flere individer, der er samlet, forklarer professoren:

»Store, industrielle husdyrproduktioner udgør en risiko. Jo større de er, desto større er potentialet for, at der kan ske noget. Jo flere dyr der er samlet, desto flere virus kan sprede sig, desto flere mutationer sker der i virus, desto større er risikoen for, at to virus, der er muteret i hver sin retning, finder sammen til et rekombinant virus, som ingen kender i forvejen. Det er risikoen ved moderne, industriel husdyrproduktion.«

Dyrlæge Birgitte Iversen Damm fra Dyrenes Beskyttelse mener, det er nødvendigt at gentænke den nuværende produktion.

»Vi er nødt til at tage fat om selve den måde, fødevaresystemet er skruet sammen på, for undersøgelsen viser, at det på mange måder er uhyre sårbart. Vores fødevaresystem er i stykker. Dyrene lider i trange, lukkede stalde, og de enorme besætninger giver perfekte muligheder for, at farlige virus kan udvikle sig,« siger hun og påpeger, at Danmark er verdens største kødproducent  i forhold til vores indbyggertal.

»Så vi har mildest talt også et ansvar. Den store kødindustri ligger lige her i vores egen baghave. Det er et politisk ansvar at få omlagt landbruget fra den store kødproduktion til et grønt og bæredygtigt landbrug. Det hele hænger sammen, men nu hvor vi har COVID-19, kan man håbe, at frygten for den næste pandemi bliver det wake up call, der rykker noget.«

Dansk undersøgelse sat i gang i år

I organisationen Landbrug & Fødevarer kender man til undersøgelsen og henviser til Lars Erik Larsen, der er professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet og har arbejdet med virusinfektioner i produktionsdyr de seneste 20 år.

»Vi har tilsvarende undersøgelser i Danmark, så det er ikke noget nyt. De her influenzavirus i svin udgør en risiko. Svineinfluenza er en konstant trussel. De fleste havde også forudset, at den næste pandemi ville blive influenza. Men så blev det altså i stedet corona,« siger Lars Erik Larsen.

Lars Erik Larsen er netop i januar i år gået i gang med et projekt, finansieret af Novo Nordisk Fonden, der skal studere risici for pandemiske influenzaer fra svin. Projektet er på grund af coronapandemien kommet lidt langsomt fra start, fortæller professoren, men der er nu foretaget DNA og RNA-segmentering af en stor del af de influenzatyper, der er konstateret hos danske svin.

Lars Erik Larsen forklarer ligesom Hans Jørn Kolmos, at der findes et utal af forskellige kombinationer af svineinfluenza.

»Jeg tror, vi er oppe på 23 forskellige varianter i Danmark. 12 procent har gener, der kommer fra mennesker. Så der sker hele tiden udveksling af virusfra mennesker til svin.«

Ifølge professoren er svagheden ved den netop offentliggjorte tyske undersøgelse, at der mangler viden om, hvordan virus springer tilbage fra svin til menneske og kan give anledning til nye pandemier.

»Vi ved det simpelthen ikke. Vores hypotese er, at det ikke kun er en genetisk markør i selve virus, men at det måske også handler om den måde, det menneskelige immunforsvar reagerer på infektionen. Vi prøver at kigge på det fra begge sider, altså ser på hvordan svin og mennesker reagerer,« siger Lars Erik Larsen.

De tyske forskere har i svineinfluenzaen fra de indsamlede svin fundet markører i genomet, der gør, at virus kan undgå effekten af et protein, der bliver produceret i celler for at bekæmpe influenzavirus. Det er disse markører, der kan gøre det muligt for influenzavirus at omgå det menneskelige immunforsvar. Men selv om markørerne er til stede – også i de variationer af svineinfluenzaen, der er fundet i Danmark – er det formodentlig ikke hele forklaringen på, hvordan virus kan springe fra svin til menneske, mener professor Lars Erik Larsen.

»Svagheden i undersøgelsen er, at det er ikke nok bare at have de her markører. Der er mange af de influenzavarianter, der har dem, men hvor det ikke giver den effekt, at virus springer til mennesker.«

»Vores undersøgelser af danske virus viser, at 80 procent har den mutation, som den tyske artikel omtaler. Så den her virus findes også i Danmark.«

Det projekt, som Lars Erik Larsen arbejder på, skal finde markører i influenzavirus, der hurtigt gør det muligt at foretage en fagligt baseret risikovurdering af, om de nye varianter af virus har potentiale til at springe til mennesker.

»Det er vigtigt, at vi får mere viden og en intensiv overvågning, så vi får nogle markører, så vi tidligt kan komme i gang med at producere vacciner. Analogien til corona er den samme: Hvis vi havde fortsat udviklingen af en SARS-vaccine, kan det være, at vi i dag havde haft et bedre udgangspunkt for en coronavaccine. Forskning og overvågning er vejen frem,« siger Lars Erik Larsen.

I forhold til udviklingen af vacciner peger professor Hans Jørn Kolmos på de samme problemer. Det er vigtigt med tidlig viden om virusvarianterne, også for at mindske risikoen ved selve vaccinerne. Ved udbruddet af svineinfluenza i 2009 blev der hurtigt udviklet en vaccine, men den viste sig at have alvorlige bivirkninger.

»Det viser, hvad det er for en problematik, vi står med. Vi ved, at influenza slår folk ihjel, så når det går løs, skynder vi os at lave en vaccine – og tager måske en chance her, springer et hjørne over der – og så står man med noget, som ikke er fuldstændig sikkert og afprøvet. Det er jo også coronasituationen i en nøddeskal. Når det virkelig haster, er vi nødt til at tage nogle chancer, og så kan det gå galt.«

Miljø- og Fødevareministeriet har ikke ønsket at kommentere den tyske undersøgelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den oplagte løsning ligger lige for; forbyd mink-opdræt (sygt at det ikke for længest er blevet forbudt); forbyd al svine-produktion - måske med undtagelse af fritgående skovsvin.

Jacob Johansen, Birte Lambjerggaard, Niels Borre, Ivan Breinholt Leth, Arne Albatros Olsen, Claus Bødtcher-Hansen, Ole Svendsen, Gitte Loeyche, Torben Arendal, Kristian Edelbo, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Bjarke Pedersen, Palle Yndal-Olsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Der er talt for døve ører om den problematik i mindst 30 år. Men pengene i landbruget bestemmer alt; om så det kommer til at koste det totale økonomiske og sociale sammenbrud. Når alle minkavlerne ikke bliver nedlukket er der ikke meget håb!

Mikael Benzon, Jacob Johansen, Birte Lambjerggaard, Niels Borre, Ivan Breinholt Leth, Søren Christensen, Arne Albatros Olsen, Ole Svendsen, erik lund sørensen, Gitte Loeyche, Erik Winberg, Carsten Munk, Torben Arendal, Nickolinne Liff Damgård, John Andersen, Marianne Stockmarr, Arne Lund, Anne-Marie Krogsbøll, Benta Victoria Gunnlögsson, Hanne Utoft, Randi Christiansen, Alvin Jensen, søren ploug, Peter Beck-Lauritzen, Anders Reinholdt, Palle Yndal-Olsen, Gitte Moisen, Nette Skov, John Damm Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Miljø- og Fødevareministeriet har ikke ønsket at kommentere den tyske undersøgelse."

What else is new..? :-(

Jacob Johansen, Svend Erik Sokkelund, Birte Lambjerggaard, Ivan Breinholt Leth, Arne Albatros Olsen, Ole Svendsen, Gitte Loeyche, Nickolinne Liff Damgård, John Andersen, Ruth Sørensen, Marianne Stockmarr, Arne Lund, Kristian Edelbo, Anne-Marie Krogsbøll, Benta Victoria Gunnlögsson, Alvin Jensen, Lars Jørgensen, søren ploug, Peter Beck-Lauritzen, Anders Reinholdt, Nette Skov og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar

Hvordan ligger det med udbredelsen af influenzavirus i danske svinebesætninger?
Kan multisite-produktion fjerne influenzavirus?
(Multisite: Fødslerne foregår i holddrift (alt ind-alt ud) , hvor moderdyrene starter i rene og desinficerede stalde, og de fødte grise fortsætter på samme måde i holddrift i rene og desinficerede stalde)
Metoden har fjernet megen sygdom i dansk svinehold.

Peter Beck-Lauritzen

Sikke noget "svineri", for ussel mamon! Nuvel, vi har nu chancen for en omlægning, gerne til friland.
Hvorfor har man de samme virus stammer i klynger i europa? Er det fordi vi sender smågrisene ned til opfedning i disse områder, så viraen kan sprede sig lokalt? Dyrevelfærden er dårlig, dels i opfedningen, men også for alle de grise der transporteres ud af landet. Disse transporter udgør en stor risiko for at "slæbe" vira, svinepest og lignende med hjem,ved afhentning af nyt læs svin. Transporter skal forbydes aht dyrevelfærden, men også med den dertil knyttede udveksling af sygdomme. Så kunne vi måske have sparet hegnet! MRSA'en er også et problem!
Hvornår får vi sat skik på det forkvaklede landbrug: påberåbelsen af eksportindtægter har ingen gang på jorden, fordi den udlignes af de landbrugstilskud der ydes fra EU! Godt så, kald det EU- støtte til ex. bilindustrien i europa, for vi bruger en del af indtægten fra kødeksporten på køb af biler og andre ting. Men dansk slagtede svin ville give de samme indtægter og ingen smitterisiko, samt bedre vilkår til svinene.
Levende eksport af dyr, til bestialsk slagtning i ex. Ægypten, kan EU så lige forbyde i samme omgang. Transport af slagtede dyr i kølecontainere er opfundet!

Ole Svendsen, erik lund sørensen, Gitte Loeyche, Nickolinne Liff Damgård, Marianne Stockmarr, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Som læge og tidligere bornholmsk borgmester har sagt i mange år "de aner ikke, hvor farligt det er, det de har gang i ude i staldene".

Men hvem hører efter? Bønderne? Bankerne? Statsministeren? Dansk folkeparti? Enhedslisten? Sf? Eu for fucking helvede

Mikael Benzon, Jacob Johansen, Birte Lambjerggaard, Carsten Munk, Ivan Breinholt Leth, Arne Albatros Olsen, søren ploug, Ole Svendsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Arendal, Nickolinne Liff Damgård, John Andersen, Kim Houmøller, Ervin Lazar, Marianne Stockmarr, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Ih, altså, det er SÅ fristende at sige: Naturen stabiliserer. Alt uden for menneskets kontrol ER ét.

Men så længe der ikke er et arts-VI, som kan se indad, vil civiliseringen fortsætte i sproget også. Som den sker i forskningen. Og i fødevareproduktionen. Og i befolkningstilvæksten. Og i grænsedragningerne.

Arten VI er ikke lige på trapperne. Først skal vi dø lidt. Eller meget.

Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Minkfarme og svinefarme er vore egne asiatiske food-markets, som vi ellers er så utroligt forargede over, når de ligger i asien. Disse produktionsformer udgør farer for verdens befolkning på linje med boden med flagermus i Wuhan.

Hvis ikke vi griber effektivt ind i vore egne uhumske kæmpepetriskåle, kan vi ikke fremover forlange, at kinesere og andre asiater nedlægger deres food-markets.

Forklar det til befolkningen, så er jeg sikker på, at et flertal vil af med minkproduktionen, selv om de stemte noget andet for et par dage siden. Den dag et dansk svin smitter en dansk svinebonde med en dødelig pandemi, får vi ikke 3 måneders varsel til at beskytte os, sådan som vi fik fra Wuhan i foråret - men ikke tog imod. Vi får 3 dage!

Jacob Johansen, Svend Erik Sokkelund, Birte Lambjerggaard, Palle Yndal-Olsen, Claus Bødtcher-Hansen, Arne Albatros Olsen, søren ploug, Ole Svendsen, Randi Christiansen, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen, Nickolinne Liff Damgård, Christian Mondrup, John Andersen, Kim Houmøller, Ervin Lazar, Marianne Stockmarr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ikke nogen nyhed. I årevis har der været MRSA eller svinepest, som myndighederne ikke har villet gøre noget effektivt ved. Tværtimod har Fødevareministeriet beskyttet landbruget, og endda slæbt journalister i retten når disse offentliggjorde hvilke gårde hvor der var smittede besætninger.
Det eneste der er sket på området, er at dav. fødevareminister Dan Jørgensen anbefalede at man skulle vaske hænder når man forlod svinestalden. I Norge slår man de smittede besætninger ned, men Norge har selvfølgelig heller ikke en stærk landbrugslobby.
Mens vi har haft travlt med at opsætte hegn ved grænsen til Tyskland, så er danske svin blevet mere og mere syge. Takket være vores nationale grådighed, er vi godt i gang med at udvikle nye smitsomme sygdomme. Genialt.
Men som salig Lenin sagde: "Kapitalisten har ikke noget imod at sælge bødelen det reb han skal hænges i, når blot fortjenesten er stor nok." Således også her.
Men ellers...mon ikke de ovennævnte forskere kan se frem til at blive slæbt i retten af Bæredygtigt Landbrug - anklaget for at ville ødelægge erhvervet. Ganske som det sket med prof. Stig Markager.

Svend Erik Sokkelund, Trond Meiring, Claus Bødtcher-Hansen, Arne Albatros Olsen, søren ploug, Ole Svendsen, P.G. Olsen, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen, Nickolinne Liff Damgård, John Andersen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ingen grund til at indføre værnemidler på minkfarme i områder, hvor der ikke aktuelt er smitte:
https://www.ssi.dk/-/media/arkiv/dk/aktuelt/sygdomsudbrud/covid19/besvar...
(midt september 2020)

Det vil være for byrdefuldt for farmene....

Gad vide, om det stadig gælder....

søren ploug, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

PS: Det er tydeligt i skrivelsen, at indsatsen frem til midt september har været præget af stramme ressourcer til opsporing og testning indenfor veterinærområdet...

Gad vide, om det stadig gælder....

Margit Johansen

Tak for denne længe savnede artikel og for modet til at bringe den. Statsministeren må ind over dyrene. Det var så svineinfluenzaen - hvad med fugleinfluenzaen og de store kyllingebesætninger?

Trond Meiring, Palle Yndal-Olsen, Arne Albatros Olsen, Gitte Lynning, søren ploug, Ole Svendsen, Randi Christiansen, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Nickolinne Liff Damgård og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Og al den stund føler man sig fuldstændig sikker på at alt går godt mens gyllen bliver spredt over markerne og fuglene flyver frit over det Danske land og ind i de små haver (fugle udgør et reservoir af alternative segmenter der kan "sikre" at virus undgår værts immunitet og at vacciner ikke på længere sigt har effekt - ihukommer Avian influenza virus/fugle influenza).

søren ploug, Randi Christiansen, Peter Beck-Lauritzen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Interessant nok vises det i artiklen at de beskrevne influenza vira kan inficere Ilder (en Musteladea
art som Mink)

søren ploug, Randi Christiansen, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Alle, som alle pattedyr kan starte eller forværre den eksisterende Covid-19 epidemi. Sådan er det bare! Det er helt umuligt at forudse, men større beredskab i form af forskning kan afhjælpe. Hvis man kan finde pengene!

Så kan det vist ikke siges meget bedre:

Dyrlæge Birgitte Iversen Damm fra Dyrenes Beskyttelse:

»Vi er nødt til at tage fat om selve den måde, fødevaresystemet er skruet sammen på, for undersøgelsen viser, at det på mange måder er uhyre sårbart. Vores fødevaresystem er i stykker. Dyrene lider i trange, lukkede stalde, og de enorme besætninger giver perfekte muligheder for, at farlige virus kan udvikle sig,« siger hun og påpeger, at Danmark er verdens største kødproducent i forhold til vores indbyggertal.

»Så vi har mildest talt også et ansvar. Den store kødindustri ligger lige her i vores egen baghave. Det er et politisk ansvar at få omlagt landbruget fra den store kødproduktion til et grønt og bæredygtigt landbrug. Det hele hænger sammen, men nu hvor vi har COVID-19, kan man håbe, at frygten for den næste pandemi bliver det wake up call, der rykker noget.«

Svend Erik Sokkelund, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Palle Yndal-Olsen, Arne Albatros Olsen, Anne-Marie Krogsbøll, Gitte Lynning, søren ploug og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Vi mennesker tro fuld og fast på, at vi kan kontrollere naturens liv og tæmme naturen.

Vi har allerede en syndflod af COVID-19 virus, for ikke at tale om den syndflod der har været i gang i et par århundreder, menneske-tsunamien.

Vi har også en tsunami der ikke er af naturens væsen, nemlig en penge-tsunami, der blot venter på at sluserne bryder sammen i vores pengeverden.

Dernæst har vi en opdæmmet sø af skydevåben, som også venter på at dæmningen bryder sammen og vi vil drukne i skydevåben.

Ja, vi tror vitterlig vi kan styre det vi selv sætter i gang, som den lille snebold, der til sidst bliver til en altødelæggende lavine.

Vi opfører os som troldmandens lærling og ender med at gøre større skade med det vi tror er til gavn for os mennesker.

Vi er langt fra intelligente mennesker - vi er ovenud dumme.

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Arne Albatros Olsen, Anne-Marie Krogsbøll og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Er der nogen, der ved, om de har minkfarme i Sverige? I givet fald: Hvordan håndterer de det?

Her er en fantastisk helt ny artikel om Sveriges håndtering af corona:
https://www.information.dk/node/716664#comment-1463836

"As early as January, the Public Health Agency was warning the government about costs. In a Jan. 31 communique, Public Health Agency Director Johan Carlsson (appointed by Löfven) and General Counsel Bitte Bråstad wrote to the Ministry of Health and Social Affairs, cautioning the government about costs associated with classifying COVID-19 as a socially dangerous disease: “After a decision on quarantine, costs for it [include] compensation which according to the Act, must be paid to those who, due to the quarantine decision, must refrain from gainful employment. The uncertainty factors are many even when calculating these costs. Society can also suffer a loss of production due to being quarantined [and] prevented from performing gainful employment which they would otherwise have performed.”

Jeg orker ikke at skrive det hele igen, men læs den! Det er skræmmende, hvordan visse myndigheder tænker - og vor hjemlige SST tænker sandsynligvis som FHI: Penge først, befolkningens sikkerhed sidst. Så mon ikke noget lignende gælder for både dansk og svensk FVST? Pengene og minkene/svinene først - befolkningen sidst?

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

'... kunne det måske hjælpe med bevidsthedsudvidende mdma terapi. Som vi igen i går af professor erritsøe i deadline hørte præsenteret som værende en meget lovende terapeutisk metode.'

Mdma, psilocybin, cannabis, ayuasca som alle, har jeg forstået, formidler den permakulturelle bevidsthed, der er en forudsætning for ikke at deltage ubevidst i nuværende samfundsundergravende aktiviteter.

Maria Francisca Torrezão

Jeg er enig i, at man bør lukke både minkfarme og svinefabrikker, men ikke fordi de udgør en smittefare for os mennesker. Vi bør lukke dem, fordi vi som mennesker ikke kan tillade os at behandle levende væsner på den måde.

Ole Svendsen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Carsten Munk og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Der blev fundet coronavirus i mink - > mink aflives.
Der er frygt for ny influenzavirus blandt svin -> I så fald skal svin aflives.

Men...

Vi ved også at coronavirus kan sprede sig til hunde og katte. Og kan de dyr ikke få influenza? Især katte løber jo ofte frit rundt mellem huse og haver. Er man testet positiv for coronavirus, bør man tvinges til at få sin kat, muligvis også hund, testet. Er den positiv, bør den aflives på linje med andre dyr der kan sprede sygdomme.

Anne-Marie Krogsbøll

Randi Christiansen:

Men det var regeringen, ikke vore sundhedsmyndigheder, som lukkede ned i foråret. Vore sundhedsmyndigheder ville helst have gjort som Sverige...

Randi Christiansen

Anne-marie - og? Ifht mine kommentarer?

@ Anne-Marie Krogsbøll.

Vores regering var tilsyneladende mere forudseende end vores sundhedsmyndigheder.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, bestemt, Nils Valla. Desværre har de ikke holdt fast.

Anne-Marie Krogsbøll

Randi Christiansen:
"nu kunne man argumentere, at den første store nedlukning netop ikke skete ud fra pekuniære hensyn."

Nej, for det var regeringen, ikke SST. SST mente - i lighed med FHI - at der var for byrdefuldt og dyrt (uproportionalt) at lukke ned.

Den mest nærliggende, her-til-nu løsning, så indlysende logisk den burde være indført for længst:
Hvert samfund producerer sine egne fødevarer.
Ingen mejs skibes fra Sydamerika til Danmark for ernære dyrene der som så efterfølgende skibes til østen for ernære folk der.
osv osv osv.
Det er muligt mejs bliver en anelse dyrere (i penge) at producere inden-lands men der spares til gengæld på den miljømæssige belastning.
Lad os bare se det i øjnene, nuværende form for globalisering (pengenes frie strøm over landegrænser) er noget lort.
Hvert samfund burde udmærket være i stand til at føde sig selv. Det ville samtidig garantere samfundene et x-antal arbejdspladser (af de naturlige slags).
Bevares, den største hurdel, privat ejendomsret, ville vi stadig skulle tage hånd om.

"Synes du også at premium IT programmer er gode - men for dyre?
Og synes du at freeware programmer godt nok er gratis - men for dårlige?

Så kom til os i NetCompany. Vi har nemlig forenet de to ting og taget det bedste fra begge verdener, og samtidigt løftet det hele til et nyt niveau:

Vores programmer er ikke dyre, de er hundedyre, og programmerne er ikke for dårlige - de virker slet ikke!!! :-D :-D :-D

"NetCompany - Vi røvrender dig med et smil" ;-) ;-) ;-)

Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ha ha, Ole Svendsen - good one ;-)

Netcompany er forøvrigt også ansvarlig for det nye, nedbrudte gældsinddrivelsessystem i SKAT, samt AULA, forældrenes skræk.

Og de skal stå for vores nye ebokse, hvor vi nu nok skal have flere end en enkelt..

@ Eva Schwanenflügel
Tak skæbne!!!

Hvorfor vælger staten dog at bruge skatteydernes penge på at handle med sådan et firma?

Hvordan kan et firma bruge SÅ mange penge på at producere noget, som ganske enkelt ikke virker? Og ovenikøbet sælge deres produkter???

Netcompany må da have et salgstalent langt udover det sædvanlige...
Man skulle næsten tro, at NetCompany har ladet sig inspirere af IT Factory.

Se TV2 Business Class 15. oktober hvor Simon Rikard Nielsen hvor Vibeke Bjerrum ikke evnede at styre den tidligere kollega på programmet da Nielsen gjorde et voldsomt udfald mod Carl Valentin.
Det var et grimt og ubehageligt udfald fra Børsens Anders Krab Johansens medarbejder der nok i al sin følelsesfuldhed afslører at den side mangler fakta og viden at det i højere grad drejer sig om at finde beskyttelsesforstaltninger af svinebesætninger, der som et konkurrence parameter ville kunne bevare svineproduktionen og beskytte dem mod bestandudrydelser som det nu er set med mink.