Baggrund
Læsetid: 6 min.

Freja har dansk baggrund, mens Jasmina har italiensk. Men den forskel tænker de aldrig over

15-årige Jasmina Valentina Giovanna Jepsens mor har lært 14-årige Freja Kirkegaard Skyum at synge italienske sange og lave hjemmelavet pasta. Men de to veninder, som har mødt hinanden til badminton, tænker aldrig over deres forskellige ophav. Det fortæller de i Informations serie om venskaber på tværs af etnicitet
På billedet ses Freja Kirkegaard Skyum til venstre og Jasmina Valentina Giovanna Jepsen til højre. De mødte hinanden til badminton for fem år siden og er både blevet veninder og faste doublemakkere.

På billedet ses Freja Kirkegaard Skyum til venstre og Jasmina Valentina Giovanna Jepsen til højre. De mødte hinanden til badminton for fem år siden og er både blevet veninder og faste doublemakkere.

Tobias Nicolai

Indland
7. oktober 2020

Der flyver hvide fjerbolde på kryds og tværs af badmintonhallen MAGION i den lille sydjyske by Grindsted. Det udløser små hvin, når spillernes gummisko bevæger sig hurtigt rundt på halgulvet, der er overtegnet med farverige streger, som markerer de forskellige sportsgrenes baner.

15-årige Jasmina Valentina Giovanna Jepsen og 14-årige Freja Kirkegaard Skyum er mødt op i ens rød og hvid-stribede sports-T-shirts.

Freja smiler, da hendes veninde skal introducere sit lange navn. Det kræver altid en forklaring: Jasmina er inspireret af den italienske sangerinde Mina, som hendes mor elsker. Valentina er, fordi hun er født den 14. februar – Valentinsdag. Og Giovanna er navnet på hendes gudmor.

»Det er, fordi min mor er italiener,« forklarer Jasmina Valentina Giovanna Jepsen.

»Så der er plads til lidt større armbevægelser.«

Jasmina Valentina Giovanna Jepsen bor alene med sin mor, og derhjemme snakkes der italiensk. Hun svarer ofte på dansk, men moren er mest tryg på sit modersmål.

Jasmina Valentina Giovanna Jepsen og Freja Kirkegaard Skyum er gode veninder. De har mødt hinanden til badminton. Og Information har været med til træning for at snakke om, hvordan det påvirker de to teenagepigers venskab, at de har forskellig oprindelse.

Der er nemlig få som Jasmina Valentina Giovanna Jepsen og Freja Kirkegaard Skyum i Danmark. Som Information tidligere har beskrevet, viser flere undersøgelser, at langt de fleste børn og unge bliver venner med nogle med samme etniske baggrund som dem selv.

Større armbevægelser i Italien

Det var egentlig lidt ved et tilfælde, at Jasmina Valentina Giovanna Jepsen begyndte til badminton i 4. klasse. Hun overværede tilfældigvis en træning, da hun var på biblioteket lige ved siden af hallen for at låne en bog.

»Det så mega grineren ud at prøve at holde den der fjerbold oppe,« husker hun.

Hun havde aldrig hørt om badminton før, men besluttede sig for at starte. Det er en »totalt ukendt« sport i Italien, som hun fortæller. Jasmina Valentina Giovanna Jepsens mor har også måttet låne en bog om ketsjersporten for at blive klogere på sin datters hobby.

Det viste sig, at Jasmina Valentina Giovanna Jepsen havde flair for badminton. Træneren gjorde hende hurtigt til doublemakker med Freja Kirkegaard Skyum, der allerede havde spillet nogle år. Hun kommer fra en rigtig »badmintonfamilie«, som hun selv betegner det. 

Det er fem år siden nu. Pigerne har været venner og doublemakkere siden, og i dag flyver fjerboldene rutineret frem og tilbage over nettet, når de spiller mod hinanden. I hurtigere tempo end beatet fra den technomusik, der spiller højt fra halhøjtalerne. 

På billedet ses Freja Kirkegaard Skyum, der holder om sin veninde Jasmina Valentina Giovanna Jepsen. Sammen træner de badminton fire gange om ugen og er til turneringer i weekenderne.

På billedet ses Freja Kirkegaard Skyum, der holder om sin veninde Jasmina Valentina Giovanna Jepsen. Sammen træner de badminton fire gange om ugen og er til turneringer i weekenderne.

Tobias Nicolai

»Hvad sker der,« udbryder Freja Kirkegaard Skyum og kigger frustreret op i loftet, da hun misser en mulighed for at smashe.

Freja Kirkegaard Skyum og Jasmina Valentina Giovanna Jepsen ses mest til badminton, men det bliver også til en del. De træner fire gange om ugen og går til turneringer i weekenderne. De har efterhånden spillet mange doublekampe sammen. 

»Vi kan bare fornemme hinanden på banen, når vi spiller. Jeg tror også, det hjælper, at vi er så gode venner,« siger Jasmina Valentina Giovanna Jepsen. 

Men det sker også, at de to veninder ses privat. Da Jasmina Valentina Giovanna Jepsen og hendes mor kom hjem fra årets sommerferie i Italien, inviterede Freja Kirkegaard Skyums forældre dem eksempelvis på besøg.

Det var Jasmina Valentina Giovanna Jepsens mor, der lavede maden. Italiensk, selvfølgelig: Fyldte auberginer med tomatsauce og hjemmelavet ravioli. Freja Kirkegaard Skyum elsker at lave mad, så hun fulgte nysgerrigt med.

Moren er også med til pigernes badmintonstævner. Hun har tit medbragt sange på italiensk, som hun vil have sin datters venner til at synge med på. Ofte af sangerinden Mina, som Jasmina er opkaldt efter. Freja Kirkegaard Skyum kan en af sangene udenad, for den skulle de synge til den surprisefest, Jasmina Valentina Giovanna Jepsens mor havde planlagt, da hendes datter fyldte 13 år. 

»Det er en meget god sang. Det er sjovt, at hver gang vi hører den i bilen nu, så kender jeg den. Og forstår det meste af den. Den hedder noget med luna – betyder det ikke måne?«

»Jo,« bekræfter Jasmina Valentina Giovanna Jepsen. 

»Jeg har fået det indtryk, at I synes min mor er rimelig sjov,« fortsætter hun. 

»Ja hun er så,« må Freja Kirkegaard Skyum fnisende erkende.

»Hun er bare ikke dansk. Kulturen i Italien er så anderledes, så det er også så mærkeligt for mig at være i Danmark, når jeg lige har været i Italien. Der er du bare dig selv og megaligeglad med, hvad andre tænker,« siger Jasmina Valentina Giovanna Jepsen og forsætter:

»Det er virkelig ikke for at fornærme, men danskere er måske lidt mere dømmende. Jeg har været pinlig over, at min mor er så ligefrem, men det er jeg ikke længere. Nu er jeg også ved at tage det italienske lidt til mig.«

»Alle teenagere er vel lidt pinligt berørte over deres forældre,« konstaterer Freja Kirkegaard Skyum.

»Uanset hvor de kommer fra.«

Kattedamerne

Jasmina Valentina Giovanna Jepsens mor flyttede til Danmark for 17 år siden, fordi hun mødte Jasmina Valentina Giovanna Jepsens far, som er dansker. De er ikke sammen længere.

Jasmina Valentina Giovanna Jepsens to ældre brødre har brugt de første år af deres liv i Italien, men hendes eget forhold til sit støvleformede oprindelsesland er mest baseret på de mange sommerferier der. Der møder hun altid nye familiemedlemmer, hun ikke vidste, hun havde.

»Så kommer de hen og fortæller begejstret, at ’jeg holdt dig, da du var lille’. Men det kan jeg selvfølgelig ikke selv huske,« fortæller Jasmina Valentina Giovanna Jepsen.

Hendes mor har overvejet at flytte tilbage til Italien. Hun har ikke så stort et netværk i Danmark, og Freja Kirkegaard Skyums forældre er nogle af hendes eneste danske venner. Men Jasmina Valentina Giovanna Jepsen vil gerne gøre skolen færdig i Danmark.

Nu skal de i stedet flytte til Vejle. Det er en større by end Grindsted, og Jasmina Valentina Giovanna Jepsens mor håber at finde et nyt job der. Hun er en af de mange, som er blevet fyret under coronakrisen.

Jasmina Valentina Giovanna Jepsen ved ikke, om hun kan fortsætte til badminton, når de er flyttet. Der er halvanden time med bus til MAGION-hallen. Hun håber i hvert fald at deltage i fredagstræningen nogle gange.

»Det er bare fjolletræning. Freja og jeg er altid i et helt særligt humør. De uheldige kommer til at spille mod os,« som hun grinende konstaterer.

»Jeg håber virkelig, vi kan blive ved med at ses,« fortsætter hun i en mere alvorlig tone.

»Selvfølgelig. Jeg har da tænkt, at jeg skal til Vejle hele tiden,« forsikrer Freja Kirkegaard Skyum.

Deres forskellige baggrunde fylder ingenting i venskabet, er de enige om.

Jasmina Valentina Giovanna Jepsen (til venstre) og Freja Kirkegaard Skyum (til højre) har tænkt sig at blive ved med at ses, selv om Jasmina Valentina Giovanna Jepsen snart skal flytte til Vejle med sin mor.

Jasmina Valentina Giovanna Jepsen (til venstre) og Freja Kirkegaard Skyum (til højre) har tænkt sig at blive ved med at ses, selv om Jasmina Valentina Giovanna Jepsen snart skal flytte til Vejle med sin mor.

Tobias Nicolai

»Det er bare ikke noget vi tænker over. De ting, vi har til fælles, er jo langt vigtigere,« konstaterer Freja Kirkegaard Skyum.

Badminton er nok den vigtigste fælles interesse. En anden er katte. »Vi er kattedamer,« som de joker.

»Det er en meget sjov ting, så kan man lige sendes memes (fotos med sjov tekst, red.) om det til hinanden,« siger Freja Kirkegaard Skyum.

»Ja, det kan man ikke til sine hundevenner,« istemmer Jasmina Valentina Giovanna Jepsen grinende.

Masser tilfælles

I MAGION-hallen slukker badmintontræneren for technomusikken og samler spillerne.

»Nå, nu skal vi have det lidt hårdt,« advarer han og fortsætter:

»Jasmina og Freja, vil I ikke hjælpe mig med at vise øvelsen.« 

De to veninder stiller sig side om side i deres matchende stribede T-shirts. På skift kaster de sig rundt på banen for at nå at returnere de mange hurtige oplæg, træneren skyder over nettet.

Jasmina Valentina Giovanna Jepsen og Freja Kirkegaard Skyum er ikke hinandens eneste venner med en anden etnicitet end deres egen. Freja har både en veninde, der er tamiler og en anden fra Indonesien.

Men det er aldrig noget, hun tænker over. Hun er sågar i tvivl om, hvor mange i hendes klasse, der har anden oprindelse end dansk.

»Jeg synes bare ikke, det er så relevant at fokusere på,« siger hun.

Det undrer de to veninder, at der er så få venskaber på tværs af etnicitet blandt børn og unge i Danmark.

»Det kan jeg overhovedet ikke relatere til. Jeg synes ikke, at forskellige baggrunde bør være en udfordring i et venskab. Selvfølgelig vil man opleve, at nogle ting er anderledes hjemme hos hinanden. Men det er jo bare sjovt, ikk’å. Det skal i hvert fald ikke forhindre, at man finder sammen,« siger Jasmina Valentina Giovanna Jepsen.

Freja Kirkegaard Skyum stemmer i:

»Ja, alt er nok bare meget på tværs her i Grindsted. Hvorfor skulle det ikke kunne være sådan andre steder?«

Serie

Venner på tværs

Lige børn leger bedst, siger man, og en ny undersøgelse bekræfter talemåden: Blandt de mindste skolebørn knyttes der sjældent venskaber mellem majoritets- og minoritetsbørn. Men hvorfor er det sådan? Og er sådanne venskaber anderledes end andre venskaber? Det sætter Information i den kommende tid fokus på ved at tale med børn og voksne, som er venner på tværs af etnicitet.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her