Baggrund
Læsetid: 14 min.

Nu indtager solcelleparkerne de danske marker – naboer føler sig belejret

Driftige selskaber er i gang med at etablere store solcelleparker på samlebånd i det danske landskab. Klimaet får gavn af det, og landmænd får tiltrængt indtjening, men mange steder føler naboer og lokalbefolkning sig kørt over. De forsøger nu at bremse de grønne anlæg med en ny forening
Solcellepark i Erhvervsparken Fårvang ved Silkeborg.

Solcellepark i Erhvervsparken Fårvang ved Silkeborg.

Claus Bonnerup

Indland
26. oktober 2020

Sol over Ærø. Mere præcist 1.834 solskinstimer på den grønne ø i år indtil nu. Dermed mærkbart mere sol over Ærø end over landet som helhed – oplagt at udnytte det.

Det er præcis, hvad selskabet Better Energy gerne vil. På marker ved landsbyen Thorup vil Better Energy opføre en solcellepark på 29 hektar – 290.000 kvadratmeter eller som godt 40 fodboldbaner – og en elkapacitet på 26 megawatt. Solcellerne skal kunne producere grøn strøm svarende til omkring 16.000 danskeres forbrug.

Det er tilsyneladende helt i tråd med visionerne og historien på den vedvarende energiø med knap 6.000 indbyggere. Her har et mangeårigt folkeligt engagement banet vej for en grøn elproduktion, der nu på årsbasis overstiger øens eget elforbrug. Det sikres via seks vindmøller, solceller på omkring 260 private boliger og fire kommunale bygninger samt en grøn fjernvarmeforsyning med et af verdens største solfangerbaserede systemer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Solceller hører ikke til på landet, marker og skove. De høre til i byer, på hustage og overbygninger på landet motorveje, samt andre store bebyggede flader, som i forvejen skæmmer naturen.

Tænk en gang, hvor mange kvadrat kilometer Danmarks motorvejsnet optager. Hvis de blev overdækket med solceller kan de levere enorme mængder af strøm. Ligesom lovændringer i byggereglementet, som kræver solceller installeret på alt nybyggeri, som egner sig, vil kunne levere enorme mængder af strøm. Det er således slet ikke nødvendigt, at ødelægge endnu mere af de naturlige omgivelser i det geografisk lille Danmark.

- I naturen og lignende hører skæmmende solcelle "søer" ikke hjemme.

Denne misforståede katastrofale bæredygtig omstilling skal stoppes omgående.

Mikkel Ellersgaard Sørensen, anne bach, Bjørn Stauning, Mette Scharling Pedersen, Eva Schwanenflügel, Leif Høybye, Gert Friis Christiansen, Holger Skjerning, Birte Pedersen, Halfdan Illum, Svend Erik Sokkelund, Peter Høivang, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Steen Bahnsen, Per Torbensen, Lars Jørgensen, Søren Jensen, Gert Romme, Kurt Nielsen, Lillian Larsen og Klaus Ipsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Nemlig Jeppe! "Tænk en gang, hvor mange kvadrat kilometer Danmarks motorvejsnet optager. Hvis de blev overdækket med solceller kan de levere enorme mængder af strøm"
Og over fortove og cykelstier.
Nu sner det efterhånden sjældent, ellers kunne man også spare en del snerydning og saltning.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Viggo Okholm, Søren Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den vilde natur, vi mangler, kan jo i høj grad gro frem under de solceller, hvor jorden ikke længere skal dyrkes - ligesom høns og får også mange steder løber frit og spiser naturlig føde på de arealer, der allerede er opstillet solceller på i dag.
Det store projekt i verden: solceller i Sahara, vil dog være det mest bemærkelsesværdige skridt - bl.a. fordi opstillingen af solcellerne i sig selv vil tjene til at køle jorden ved simpelthen at øge skyggen betragteligt.

Birte Pedersen, Inge ambrosius, Viggo Okholm, Jan Weber Fritsbøger, Susanne Kaspersen, John Andersen, Jesper Frimann Ljungberg, Steen Bahnsen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Anker Heegaard og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Vi har solceller på begge vores huse (Mellem-Skandinavien og Sydvest-Balkan) og på campingvognen.

Solceller er blevet markant mere effektive gennem de sidste 10 år, men med de nye og moderne receivere får man virkelig så øget effekt, at man faktisk kan aflæse en lille el-produktion om natten. Desuden har vi også anlæg på hustagene, der producerer varmt vand som vi placerer i store højisolerede akkumulatortanke til senere brug som opvarmning eller/og varmt vand.

Sammen med god isolering og effektiv varmeveksler kan man let komme ret langt med at gøre boligmassen til stort set selvforsynende med varme og delvis energi. Vi har dog også varmepumpe i det ene hus og træpillefyr i det andet.

Vi syntes heller ikke om solpaneler i naturen, det samme kan dog også siges om vindkraftparkerne. Men hvis man krydser Forbundsrepublikken og ser de mange enorme arealer, der er plastret til med solenergi, ser man også mere og mere nye og højtløftede rækker af solceller, hvor lyset går igennem, og hvor jorden faktisk udnyttes under cellerne.

Til gengæld er både solparker og vindkraftanlæg ikke faste installation i landskabet på samme vis som en by eller fabrik. Som alt andet må de opfattes som en nødvendig tidsfase, og de er ganske lette at fjerne totalt, når man har udviklet mere effektiv energiproduktion, Og disse er i øvrigt delvis på vej.

Altså - efter vores opfattelse bør man acceptere både solceller og vindkraftværker i naturen i en periode. Men det er da soleklart, at det er absolut mere hensigtsmæssigt at samle dem i byerne og langs transportkorridorerne. I øvrigt anvender flere jernbaner faktisk deres strækninger til denne form for alternativ energi.

Mikkel Ellersgaard Sørensen, Olaf Tehrani, Ete Forchhammer , Leif Høybye, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Morten Møller, Birte Pedersen, Lillian Larsen, Torben Siersbæk, Susanne Kaspersen, Kjeld Jensen, Torben Bruhn Andersen, Steen Bahnsen, David Zennaro, Anker Heegaard, Christel Gruner-Olesen og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar
Palle Graversgaard

Der mangler en landsplanlægning for solceller. Når der snart udtages store lavbundsarealer af landbrugsdrift, bør en del af disse arealer anvendes til solceller.

Et areal på størrelse med Samsø skaludtages af konventionel landbrugsdrift i de såkaldte BNBO-områder, som er boringsnære områder. Her kunne solceller erstatte landbrugsdrift og give en beskyttelse af grundvandet de næste 30 år.

Bygningsreglementet burde stille krav til at erhvervsbygninger var forberedt for solceller. Altså sydvendte tagflader med bæreevne til de godt 12 kg/kvm. Som solceller vejer ekstra.

Vi bør heller ikke glemme en landbrugslov, som i prg. 1 fastslår, at landbrugsjord skal sikre produktionsgrundlaget for en fødevaresektor. Så lad den gode landbrugsjord friholde fra solceller, også af denne grund.

Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Steen Bahnsen, Per Torbensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Libyen har et kæmpeareal, masser af ørken og en lille befolkning. Landet burde stabiliseres og hjælpes på fode gennem en yderst gavmild associeringsordning med EU, og solcelleparkerne burde placeres i Libyens ørken!

Rolf Andersen, Steffen Gliese, Herdis Weins, John Andersen, Susanne Kaspersen, Steen Bahnsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Er det ikke den efterhånden normale sang om grøn omstilling, men bare ikke her.
Værket skal ligge på Sjælland har vi trængt eller i den øster ende, for her har vi os, og det vil vi bar ikke. Det vil også nemt komme til at ligge i vejen.

Henriette Bøhne, Rolf Andersen, Steffen Gliese, erik lund sørensen, Herdis Weins, P.G. Olsen, Viggo Okholm, John Andersen, Susanne Kaspersen, Gert Romme, Anker Heegaard og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Ole Arne Sejersen

Min kassedame nede i supermarkedet deler Gert Rommes opfattelse. Hun overvejer lissom ham at anbringe solceller overalt.
Hendes toværelses stuelejlighed skal lige tilpasses, og hun skal osse lige have anskaffet sig en campingvogn.

Ole Arne Sejersen

Min kassedame nede i supermarkedet deler Gert Rommes opfattelse. Hun overvejer lissom ham at anbringe solceller overalt.
Hendes toværelses stuelejlighed skal lige tilpasses, og hun skal osse lige have anskaffet sig en campingvogn.

Lise Lotte Rahbek

Jeg kan godt lide, at grundvandsboringer bliver beskyttet af solceller. Godt tænkt.

Men.. som så mange andre, så har jeg ikke set fidusen i, at solcelleparker alle steder skal stå på jorden. Danmark er et befolkningstæt land og der bliver opført nye huse hele tiden. Hæng nu for pokker solcellerne på husene, der kan holde til det - gerne ved lov, hvis det ikke kan være anderledes.
Noget helt andet er; hvad gør det ved priserne på landbrugsjord, at solcelleparkforretningerne er villige til at betale høje lejepriser?
Og hvad med oprydningen efter en solcellepark? Når der skal skiftes celler eller nårr en park skal nedlægges, å er det selvfølgelige solcelleparkforretningen der betaler. Men hvad med, når solcelleparken bliver solgt til nye kvikke investorer, som skal tjene nogle hurtige penge, og som så går fallit og lader det udtjente anlæg stå og rådne op i naturen?
Og hvordan skal affaldet, solcellerne,kabler og rammerne håndteres efter brug - er det tænkt ind i projekterne eller er det (de lokale) borgere som igen må ende med regningen?

Øj, jeg har mange spørgsmål på lager endnu

Mette Scharling Pedersen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Leif Høybye, Birte Pedersen, Carsten Munk, Lillian Larsen, Frank Hansen, Peter Høivang og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Gunner Boye Olesen

Der er gode argumenter for solceller; men vi kan godt vente til lokale får organiseret solcellelaug ligesom vi startede vindmøllesuccessen med vindmøllelaug. Så bliver det en lokal debat, hvor man vil have solcellerne, og overskud kan blive i lokalområdet.

Mette Scharling Pedersen, Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Lillian Larsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

@ Ole Arne Sejersen,

Jeg syntes, du har en rigtig fornuftig kassedame, der også tænker på samfundet, når hun vælger grøn energi.

Måske bør jeg også berette, at vores svenske hus faktisk allerede var bygget som et såkaldt lavenergihus, det er fra 1990-erne, da vi købte det for godt 15 år siden. Og at vores campingvogn er finskbygget, og bygget med isolering og varmesystem til arktisk vinterbrug, og er fabrikstestet til -45 grader. Samt at vores hus på Balkan, der nu har fået udvendig tillægsisolering og fjeldvarme, er godt på vej at være ægte 0-energihus.

I øvrigt er der i Forbundsrepublikken mindst 4 større virksomheder, der opererer med at gøre den gamle boligmasse - herunder også nedslidte plattenbau-huse, til ikke blot at være 0-energihuse, men faktisk giver samfundet mere energi, end de modtager.

Så teknisk set er der god mulighed for, at din kassedame på denne måde kan vise samfundssind, Ole Arne Sejersen. For ikke alene kan hun sparer samfundet for ganske meget co2 udledning, men det er også store besparelser ved at omdanne den gamle boligmasse i stedet for nedrivning. Og med solceller i en 2-værelses lejlighed tænker hun måske på, at netop disse huse i Forbundsrepublikken normalt får nye glasfacader med indbyggede solceller.

De 3 af disse virksomheder, som jeg kender til, de moderniserer og tilpasser andres ejendomme, medens det 4. firma køber ejendomme, tilpasser dem, og sælger dem igen - ofte som ejerlejligheder.

Der er utroligt mange muligheder for at ændre til 0-energi. Bl.a. varmeveksler til at tage varmen ud af udskiftningsluften, men også varmevekslere der tager varme ud af afløbsvandet fra køkken og bad. Den opsamlede varme forbliver i husene.

Steen Bahnsen, Ete Forchhammer og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

det er sådan set det sædvanlige der er ved at ske med solcellerne og vindmøllerne,
grådigheden som medfører at store spillere laver store projekter og selvfølgelig ignorerer alle ulemper som ikke handler om PENGE,
dermed går vi glip af det enorme potentiale for en bæredygtig og decentral energiforsyning ejet af brugerne,
hvis stort set alle tage bliver dækket af solpaneler ville der jo ikke spildes brugbare arealer til energiproduktion ,
og hvis man ville kunne man også opsætte Darrieus-Rotorer på mange bygninger i stedet for at etablere megaenergiparker med kæmpe-vindmøller,
igen en udnyttelse af vinden som ikke skæmmer landskabet / naturen og en decentral brugerejet energistruktur,
men da vore regeringer hellere vil behage penge-magten end befolkningen, så er den slags slet ikke med i overvejelserne,
det ville jo være forfærdeligt hvis energiforsyning blev folkeeje og storkapitalen mistede kontrollen, det ville sikkert gå ud over væksten, uha da da,
den "dejlige" vækst som har givet os en overflod af meningsløst forbrug, og givet os et klimaproblem som er en trussel imod alt liv,
den kan "vi" da ikke undvære, bare synd at den kun findes hvor ingen mangler noget, og ikke rigtig når frem der hvor den ville give mening, der hvor der er fattigdom og nød.

Mette Scharling Pedersen, Steen Bahnsen, Ole B. Lindqvist, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Lillian Larsen, Leif Sinius, Lise Lotte Rahbek og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Olaf Tehrani.
Godt brølt! Og hvis man så også kan få flygtningecentrene, som Mathias Tesfaye vil have uden for EU, i gang, så kunne flygtninge betale for billetten ind i EU ved at arbejde for os....
Hvem sagde slaveri?
Det var dog den mest tåbelige afværgede, jeg længe har set.
At der er mere solskin i Afrika generelt, end der er i Danmark er ingen nyhed. Men at overlade VORES energiforsyning til et vildt ustabilt område - uden en uanfægtet og demokratisk funderet regering - skriger til himlen.

Ole Arne Sejersen

@Gert Romme,
Min anbefaling af Jan Weber Fritzbøgers nøgterne, sobre kommentar fortæller vist nok om min (og min kassdames) holdning til dine anbefalinger... dette skrevet helt uden ironi.

Vi kigger ind i en usikker fremtid. Den globale opvarmning vil først og fremmest ramme landene lige syd for Ækvator. Fødevareknaphed. I det scenarie skal vi ikke tage dyrkningssikker jord i Danmark ud, og sætte solceller op. Solceller skal sættes på taget af svinefarme og på heden (hede er ikke natur).

henrik poulsen

Hellere solcelleparker end vindmøller.Solcellerne rager ikke op,og de støjer heller ikke.Og så skal arealerne mellem panelerne selvfølgelig udnyttes til græssende dyr.Jeg ved ikke med køer,men får kan da ikke skade anlæggene.

henrik poulsen

Det er også godt med flere solceller på tagene.Det kunne man støtte kraftigt ved at genindføre nettomålerordningen.Her betaler man kun for differencen mellem den strøm man har brugt og den,man har produceret.Enkelt og retfærdigt,men det var vist for godt for regeringen,jeg mener det var under Helle Thorning,som afskaffede ordningen og indførte noget mere bureaukratisk og ufordelagtigt i stedet.

Steen Bahnsen, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen
Birte Pedersen

Jeg bor i en ældrebolig afdeling hvor vi er 140 boliger, vi fik nyt tag og vinduer for 2 år siden. Vores bygninger er med meget høje tagrygge. Et par år før projektet blev sat i gang, foreslog flere beboere at der blev sat solceller på alle tagene. Vi var indstille på at det ville koste investeringer på den korte bane, men samtidig ville det dække ca. 70% af vores eget forbrug, men det tillod Københavns Kommune ikke. En skændsel i mine øjne.

Mette Scharling Pedersen, Steen Bahnsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Jan Weber Fritsbøger, Lillian Larsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Jeg undre mig over, hvor forvente vi mennesker er blevet til den elektriske teknologi og alt mulig andet teknologi. Det ender jo nok en dag med, at vi mennesker slet ingen biologisk krop har længere og at vi nærmest blot er en hjerne der ligger i lage og mennesker blot til den tid er blevet til en del af et globalt netværk af hjerner, der er blevet komponenter i en super computer, uden nogen biologisk krop.

Vi vil som menneskehed ikke længere eksistere, andet end som hjerner i en supercomputer der udvikler og udvikler sig helt ekstremt, som ender med selv at blive til et komponent i et galaktisk netværk af planetariske supercomputere, som igen udvikler sig og indgår i et universelt netværk af guddommelige computervæsner.

Men mon ikke naturen i den sidste ende er den der sætter skabet, hvor skabet skal stå og vi mennesker ender med at leve som stenalder mennesker, med en fornuftig viden om naturens levende verden omkring sig, uden at behøve at frembringe alskens teknologiske hjælpemidler.

Et stenalder menneske, der finder brugbare efterladenskaber fra en fjern fortid, hvor mennesket levede som slaver af teknologien.

Holger Skjerning

Mange gode kommentarer, men ingen har vist nævnt, at vi har meget lidt gavn af de mange solceller.
De leverer kun el ca. 12-15 % af tiden. Ingenting om natten, ingenting morgen og aften og kun ca 10% i gråvejr. Derfor har vi meget lidt gavn af strømmen. Også fordi de leverer mest om sommeren, hvor der mindst brug for elektricitet.
Så al i alt bidrager solceller meget lidt til elforsyningen. Vindmøller er 3 - 4 gange så effektive, men de skal også have backup, når det ikke blæser.
Så jeg må beklage overfor dem, der blot vil have flere vindmøller og flere solceller: Det løser ikke vore behov for at have strøm hele tiden.

Jan Weber Fritsbøger

holger ethvert bidrag til vores energiforsyning som er mindre klimabelastende end det vi nu bruger vil da være en forbedring,
du siger jo heller ikke nej til en indtægt som kan forsørge dig 20% alene fordi det ikke er 100% ,
og hvis du tror jeg "bare" vil have flere solceller/vindmøller så tager du fejl,
det allervigtigste klimatiltag vi bør tage er en eliminering af vores overforbrug, ikke bare af energi men af alt som vi overforbruger, og det ville faktisk ikke skade vores livskvalitet at udvise nøjsomhed i stedet for grådighed, snarere gavne livskvaliteten hvis vi dropper vores stræben efter mere og mere forbrug.

Lillian Larsen, Steen Bahnsen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Steffen Gliese og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Man burde gøre det som Asien Energy Hub er ved at gøre. Opføre store kæmpe parker i Australien og sende energien til Singapore og Indonesien. Indtil videre er der planlagt 26GW.

Det er rigtigt at man burde kigge på butikscentre, fabrikker, lagerbygninger, stalde og andre store bygninger, og derefter parkeringspladser og evt. motorveje og jernbaner.

I Australien bliver der sat solceller op i massevis på husstande, men de har også mange flere solskinstimer og mange husstande er også mere isolerede.

https://asianrehub.com/about/

https://www.windpowermonthly.com/article/1698179/australia-backs-26gw-wi...

https://www.pv-magazine.com/2020/10/26/australias-26-gw-asian-renewable-...

Men burde gøre det samme i Afrika. At etablerer energiparker på samlet 200 GW og sende strømmen til Europa, via Spanien, Italien og Grækenland. Der har tidligere været et projekt der hed Desertec som aldrig blev til noget. Det kunne være nu hvor solceller er meget billigere og det samme er vindmøller at man burde genoverveje disse investeringer.
Et område i Sahara på størrelse med Sicilien vil kunne forsyne det meste af Europa med strøm i løbet af dagtimerne.

Det er batterikapaciteten, at kunne opbevare den strøm der bliver produceret i dagtimerne i Sahara på batterier og sende den til Europa når solen går ned det er vel en af udfordringerne.

Herhjemme kan solcelle udbygningen som den er planlagt overstige den eksisterende infrastruktur som Energinet har ansvaret for. Derfor kan de 5GW solcelleparker som der er i støbeskeen ikke udbygges i 2025, da de ikke ville kunne fragte strømmen fra land til by, fra de steder hvor mange af disse parker er planlagt.

Steffen Gliese

Holger vil have A-kraft, Jan Weber Fritsbøger, det har han altid lobbyet for.

Jan Weber Fritsbøger, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jes Enevoldsen

Holger, du trænger da vist til at opdatere din viden om solceller en smule. I de sidste 10 år er der sket enorm effektivisering af solcellerne. De leverer nu eget mere strøm per m2 end før, og samtidig er priserne raslet ned, så det nu generelt er blevet den billigste form for energi. Samtidig sker der en stor udvikling i "opbevaringen", som også er inde i en udvikling med kraftigt faldende priser. Det hele har jo betydet at man rigtig mange steder nu påfører solanlæg uden støtte.
Man er også begyndt at lave anlæg på vand med god success, og der er sågar gang i projekter, hvor vi skal kunne køre på solceller. Det er kommet for at blive. - Nu er det så også blevet big business, og det er som altid en fare, som vi demokratisk skal må forsøge at tøjle.

Steen Bahnsen, Jan Weber Fritsbøger og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Mange af de, der i dag bor på landet er tilflyttere fra byerne. De vil ikke have vindmøller, de vil heller ikke have svinefabrikker og gyllatransporter, de vil ikke have landbrugets monokulturelle raps- mv. marker. Nu vil de så heller ikke have solpaneler.
Gu' ved hvad tilflytterne vil have - andet end stokroser og den uberørte, giftfrie natur?
Egen forurening i indtil flere biler pr. hussstand - den taler man ikke om. Ejheller, at man flyttede på landet fordi livet i byerne var ved at blive uudholdeligt pga. de mange pendlerbilister, der kommer ude fra landet og forstæderne. Det er lidt som når forældre kører deres børn i skole, fordi det pga. de mange forældrebilister er alt for farligt at lade unger selv cykle eller gå.
Måske skulle tilflytterne til at gå i brechen for lokale arbejdspladser - for nu at begynde et sted. Og de kunne jo stemme på partier, der vil udbygge den kollektive trafik i landområderne. Bare som et forslag
Da jeg tidl. har boet på landet, kender jeg en del til de udfordringer der er ved at bo der.

Jeppe Lindholm

På hver en kvadratmeter, hvor der opsættes solceller og der kunne have været plantet træer i stedet forhindres naturen i at optage CO2.

- En meter frem og en meter tilbage er som bekendt ingen vegne.

Mette Scharling Pedersen, Steen Bahnsen, Jan Weber Fritsbøger, Peter Høivang og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Bortset fra Holger Skjerning vil alle gerne støtte udbredelsen af anordninger, der kan producere energi uden forurening og klimanedbrydning.
Det skal bare ikke kunne ses eller høres.
Mantraet er vist det velkendte: Not in my backyard!

Hvad skal vi forøvrigt med foreningen 'Bevar Danmarks kulturlandskaber'?
Hvorfor ikke arbejde i Danmarks Naturfredningsforening? Er det fordi bestyrelsen der allerede er besat, og det derfor vil tage for lang tid at få fingrene i klejnekassen der?

Jan Weber Fritsbøger
26. oktober, 2020 - 09:49 - du har desværre nok fuldstændigt ret!

Lillian Larsen

"Mantraet er vist det velkendte: Not in my backyard!"
Nej, det er det ikke.
Problemet er at det er dumt at bruge landbrugsjord og naturarealer til solcelleanlæg i større udstrækning, samt ødelægge folks udsigt, hvis man finde smartere måder at placere solcellerne på.
Så snart der går penge og spekulationer i tingene, er der en tendens til firkantede løsninger, øjebæ og manglende fokus på konsekvenser og opfindsomhed.

Mette Scharling Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mette Scharling Pedersen

Det er nemlig rigtigt, Lilian Larsen. Det er slet ikke det, det handler om. Her på Ærø er beboerne i nærheden af det planlagte solcelleanlæg ikke blevet orienteret i de ca 2,5 år Better Energy har forsøgt at overtale kommunalbestyrelsen. De er blevet præsenteret forvanskning af fakta, modsatrettede udmeldinger, visualisering af den del af naturen, der IKKE skulle være solceller på. Først ville Ærø ikke få en kwh overhovedet, så vendte Better Energy på en tallerken og mente nu pludselig at Ærø kunne få al den gratis strøm, vi kunne bruge. Mit umiddelbare indtryk er faktisk det er sådan et firma som f eks Better Energy og deres PPA samarbejdspartnere, der har en NIMBY holdning. For de påstår jo, de ikke har råd til at købe jord op i nærheden af hvor strømmen primært skal bruges. Det er den eneste grund til de er interesseret i billig jord forskellige steder i vandkantsdanmark. Mvh Mette

Lise Lotte Rahbek, Lillian Larsen og Klaus Kristensen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Ja, og når man så har jaget de oprindelige beboere væk fra området, kan man fjerne solcellerne igen og få en høj pris for sommerhusgrundene eller andet indbringende.

Mette Scharling Pedersen

Lilian Larsen. Jeg har ikke haft fantasi til at tænke længere frem. Men jeg tror du har ret. Min forestilling er at det er kapitalstærke interesser, der vel at mærke ikke har vores lokale natur og biodiversitet på sinde, der i et forsøg på at få nogle alt andet end klimavenlige virksomheder som f eks Bestseller, til at fremstå ‘bæredygtige’. Deres motivation til at efterlade jorden til noget som ikke kan skaffe penge vil sandsynligvis være ikke eksisterende. Men jeg er virkelig glad for denne problematik er kommet frem. For jeg troede nemlig ikke på, det kun var os på Ærø, der oplevede dette. Og det kan vi takke Jørgen Steen Nielsen for at have undersøgt.