Læsetid: 11 min.

Kvindelige topledere fortæller om sexisme i deres branche: Man føler sig som et objekt

Sexisme og sexchikane sker i restaurationsbranchen, i erhvervslivet og i den akademiske verden. Sådan lyder det fra fire succesfulde kvindelige topchefer, som her fortæller, at de alle har oplevet eller været vidne til sexisme, samt giver deres bud på, hvordan man kan komme kulturen til livs
It-chef Cecilia Bonefeld-Dahl, mesterkok Kamilla Seidler, erhvervsleder Mia Wagner og universitetsrektor Hanne Leth Andersen fortæller om sexisme og -chikane i deres brancher – og hvordan de vil slippe af med den.

It-chef Cecilia Bonefeld-Dahl, mesterkok Kamilla Seidler, erhvervsleder Mia Wagner og universitetsrektor Hanne Leth Andersen fortæller om sexisme og -chikane i deres brancher – og hvordan de vil slippe af med den.

Emilie Lærke Henriksen

19. oktober 2020

Uanset om man er kvindelig topchef på en restaurant, i it-branchen, erhvervslivet eller akademia, så har man oplevet eller været vidne til sexisme eller sexchikane på sin vej op ad karrierestigen. 

Sådan lyder det i hvert fald fra mesterkokken Kamilla Seidler, erhvervslederen Mia Wagner, rektoren Hanne Leth Andersen og it-chefen Cecilia Bonefeld-Dahl. 

De fortæller om at modtage uønskede billeder, at lægge øre til lumre kommentarer og jokes, og om hvordan de frygter, at kvinder skræmmes væk fra deres fag, hvis der ikke bliver ryddet op i den sexistiske kultur. 

Men de mener også, det er muligt at komme problemet til livs. Det kræver dog en langt større indsats, end de har oplevet i løbet af deres professionelle liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Viggo Okholm
 • Jens Carstensen
 • Fam. Tejsner
 • ingemaje lange
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Ib Gram-Jensen
 • jens christian jacobsen
 • Steffen Gliese
 • Claus Nielsen
 • Jane Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Anne Søgaard
 • Maya Drøschler
 • Kurt Nielsen
Viggo Okholm, Jens Carstensen, Fam. Tejsner, ingemaje lange, Peter Beck-Lauritzen, Ib Gram-Jensen, jens christian jacobsen, Steffen Gliese, Claus Nielsen, Jane Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Søgaard, Maya Drøschler og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tinne Stubbe Østergaard

Tak for en saglig artikel!

Bring gerne flere erfarne lederes og forskeres viden frem i stedet for den mudrede og usaglige polariserede 'kønskamp' medierne svælger i, fordi forargelse og drama giver mere omtale. Det præger desværre de fleste debatter og gavner ingen. Vi har brug for vidnesbyrd, konstruktiv kritik og løsninger, der skaber en bedre fremtid.

Hvorfor er det så svært at få fastslået, at alle har ret til at være i fred i deres egen krop?
Eller at alle har gavn og glæde af gensidig tillid og respekt?
At vort højt besungne tillidssamfund også inkluderer kvinder...

lone hansen, Viggo Okholm, Mogens Kjær, Ole Henriksen, Karen Nygård, Josephine Kaldan, Fam. Tejsner, Sus johnsen, Anna Louise Finck-Heidemann, Anna Olsen, Steffen Gliese, ingemaje lange, Ole Frank, June Beltoft, Nickolinne Liff Damgård, Pia Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Gad vide hvordan det står til udenfor 'boblen'?

- mesterkokken Kamilla Seidler
- Koncerndirektør Mia Wagner
- Professor Hanne Leth Andersen
- Genrealdirektør Cecilia Bonefeld-Dahl

"Udenfor boblen, hvad mener du?"

De to journalister nedstirrede mig spørgende..

"jo, jeg mener blot lidt uden for jeres normale kreds? Hvordan står det til dér? Derude, hvor alle ikke lige synger den samme sang, som jer selv?"

De to journalister rynker brynene..

"Antyder du, at vi i vores journalistik blot reproducerer vores egen virkelighed?

"Antyder du, at vi ikke har begreb om hvad der foregår hinsides vores egen lille næsetip?"

De to journalister skyder nu lyn ud af øjnene, fnyser og stamper i jorden, som var de Thors eget forspand..

Men jeg aer dem på mulen, og de falder til ro. For nu i det mindste..Måske vi alle bør række hånden frem, ae dem lidt på mulen, så de vedvarende falder lidt til ro..

Det er meget vigtigt, forstås: Ae dem lidt på mulen, så de falder til ro..!

Hvis ikke de falder lidt til ro, begynder de måske at tænke sig en lille bitte smule om..

Og i så fald slipper fanden for alvor løs i Laksegade..Hvilket absolut ingen kan være tjent med,,,

Ulla Nygaard, Flemming Berger, Michael Friis, Michael Waterstradt, Hanne Utoft, Jens Flø, Steen K Petersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er som alting foregår i toppen af samfundet. At der er en magtkamp kørende fra kvinder der vil have indflydelse, og så bruger tricket med at skyde under bæltestedet. Men de kære ledere skulle lige med ned på gulvet hvor den "almindelige" arbejder er. Hvor der er mænd og kvinder sammen er der erotik i luften også mere end godt er. Men daglige berøringer og fræk snak er helt almindelig fra KVINDER til mænd. Men forskellen er at når det er kvinder er der ingen sanktioner, men stakkels den mand der vover, der falder hammeren lige på stedet. Nede på gulvet kan man ikke gemme sig bag glas og skriveborde.

Ulla Nygaard, Rolf Andersen, Kai Birk Nielsen og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Steinar A. Klock

"Djevelens advokat spør": "Man føler seg som et objekt", sier de, og advokaten spør; "hva bidrar dere med selv til denne objektifiseringen? Hvordan kommuniserer dere, hva stiller dere ut, hvordan ser deres selfier ut? Googler man "womann", får man over 4 milliarder treff og de fleste bildene ser ut som veldegg til Tinder-annonser!" Mon tro om advokaten får et svar eller om det blir utskrevet "en feminin fatwa" på ham!
Når "kvinner" uttaler seg, så gjør de det i bestemt form, som om de er autoriserte talskvinner for - alle kvinner; jomfru Marias etterfølgere. Men - når dere selv "er på byen"; hvilke regler gjelder da?
Beste hilsen Steinar

Flemming Berger, Rolf Andersen, Ole Frank og Kai Birk Nielsen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Respekt for de faglige kvinder der fortæller om, hvordan det var da de startede 'på gulvet' og hele vejen op til de topjobs de har i dag. Vi skal passe på unge kvindelige talenter vi har brug for dem i alle brancher, de skal ikke være i giftige arbejdsmiljøer som de løber skrigende bort fra. Mænd har ikke ret til at gøre og sige hvad de vil med og til kvinder. Løsningen er, når det får konsekvenser for mænd at de krænker på arbejdspladsen. Også mænd i toppen. Også topkunder. Som nu fx i politik.

Karen Nygård, Jens Carstensen, Fam. Tejsner, Sus johnsen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, June Beltoft, Steffen Gliese og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Steinar A. Klock

God dag Margit Johansen
"Mænd har ikke ret til at gøre og sige hvad de vil med og til kvinder." skriver du. Hva med kvinner - hva har de "ret" ti?
Beste hilsen Steinar

Det ville være rart med nogle lidt mere præcise definitioner, end dem, der florerer i debatten lige nu:

* 'Sexisme': Her betyder sex 'køn', og hentyder altså ikke til den fysiske akt. En lidt bedre oversættelse fra engelsk til dansk kunne være 'kønsdiskrimination'. Så bliver det ikke blandet sammen med:

* 'Sexchikane': Her betyder sex den fysiske akt, og sammen med 'chikane', er det naturlivigs uønskede sexuelle tilnærmelser ud over en uskyldig flirt. Der er selvfølgelig en grå-zone mellem et smil til en charmerende kvinde (m/k) og egentlige fysiske eller verbale tilnærmelser. Men det er et kulturelt problem at bearbejde denne grå-zone.

Viggo Okholm, Jens Flø og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Ole Krabbe Olesen

06.10.2020 KL. 17:00
De liderlige skvat har ødelagt flirteriet
De liderlige skvat, som fuldstændig egoistisk har benyttet sig af deres magtposition, og desværre derved fået ødelagt en glad flirt- og komplimentkultur ved netop at såre, burde have nosser nok til – hver især – på deres respektive arbejdspladser at underskrive et antisexistisk manifest. De skal med deres synlighed manifestere, hvorledes de fremadrettet konstruktivt vil arbejde for en kultur, der bekæmper sexistisk adfærd på deres arbejdsplads.

For alt i verden skal vi tilbage til og derefter fastholde en kultur, hvor både flirt og komplimenter altid er en fornøjelse for såvel afsender som modtager.

Ole Krabbe Olesen cand.merc., Malling

Kvinder i topjobs fortæller hvordan de objektiviseres i vores præstations- og konkurrencekultur; lad mig tilføje at ikke blot kvinder, men også mænd objektiviseres ... ja, faktisk så sker der en objektivisering af mennesker i vores kultur - foruden en fremmedgørelse og en forråelse, som er systemisk betinget. I den kapitalistiske kultur, hvor dubiøse fænomener som 'topjobs' udfærdiges og holdes i hævd, kan det ikke rigtigt være anderledes. Men det skal vi så ikke diskutere, istedet skal der tales om 'ledelsens ansvar', den enkeltes evne til at 'sige fra' og 'ordninger', som kan frelse de, som ryger i den sorte gryde. Det er særdeles formålstjenligt (ironi kan være anvendt).

Ulla Nygaard, Jens Flø, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Jens Christensen, Martin Karlsson Pedersen, Fam. Tejsner og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

ahh den akademiske verden der er det vist ikke sexismen der blomstrer, er det ikke nærmere alliancer, en phd studerende skal bare smile og bukke overfor professoren, ellers er der udsigt til en ensom rejse, hvor en hånd på låret er harmløst til sammenligningen.

Tag ud og interview deres mandlige personale, både nuværende og tidligere og fortæl dem at hvis de har hørt en af de fire kvinder fyre en lummer joke af eller rørt dem på skulderen er de blevet krænket og seksualiseret. Lad os se om nogen af de fire overlever den efterfølgende medie-hetz.