Interview
Læsetid: 3 min.

Lastvognsmekaniker: »Min chef sagde, at mine bryster distraherede ham«

I sine tre år som lærling oplevede Sofie at blive udsat for sexchikane af flere forskellige kolleger. En af dem var hendes chef
'Sofie' har blandt andet oplevet, at en kollega sendte billeder af sine kønsdele til hende, uden at hun havde bedt om det.

'Sofie' har blandt andet oplevet, at en kollega sendte billeder af sine kønsdele til hende, uden at hun havde bedt om det.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
10. oktober 2020

Jeg var 17 år, da jeg fik en læreplads som lastvognsmekaniker i et større firma på Vestegnen. Jeg var lykkelig, for det var svært at få en læreplads, og i starten så jeg frem til at møde ind hver dag.

Et par måneder efter jeg var startet, sad jeg en morgen og røg en cigaret, da en kollega fra en anden afdeling satte sig ved siden af mig. Jeg havde aldrig mødt ham før, og først snakkede vi helt almindeligt, men så begyndte han at tage mig på låret og spørge ind til min alder, om jeg havde en kæreste, og om jeg ville ses privat. Jeg havde aldrig oplevet sådan noget før, og det var rigtig ubehageligt.

To år efter så jeg ham igen på afstand. Denne gang tog han pludselig sin telefon frem og begyndte at fotografere mig og vise billederne til dem, han stod sammen med. Jeg klagede over ham, og efter det så jeg ham aldrig igen. Jeg tror, han blev fyret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Trond Meiring
Der burde vel være lige så mange på lager, som der er kvinder (m/k), der har været udsat krænkelser? Eller synes du, det begynder at være lidt kedeligt?

Estermarie Mandelquist, Henning Kjær, Mogens Kjær, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ruth Sørensen, Alvin Jensen, Trond Meiring og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Anne Katrine G. Gelting

Ja der er vel lige så mange Sofier som der er mænd der glor på kvinders bryster, gramser dem på lårene og opfører sig grænseoverskridende overfor unge kvinder der ikke er interesserede i dem .. der er nok en del ja...

David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Anker Heegaard, Susanne Kaspersen, Rikke Nielsen, Henning Kjær, Mogens Kjær, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ruth Sørensen, Alvin Jensen, Trond Meiring og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Jeg er iøvrigt ret sikker på at den nuværende debat/heksejagt ikke fremmer flere kvinder i traditionelle mandefag eller i bestyrelser for den sags skyld.

Mænd gider ikke kavl og hønsegård, kvinder er åbenbart RODen til ballade på div. arbejdspladser kan man tolke det som.

Hvis der er voldtægter og lignende på arbejdspladser, så kan jeg kun opfordre til at melde det til politiet, hvis det er dagligt chikane og forfølgelse, så må man gå til ledelsen, den bør ikke være længere eller svære, og hvis den er svære.

At forholde sig passivt i årevis er også et valg, et valg man selv tager, det er ikke andres skyld!

Signe Hansen, olivier goulin, Erik Fuglsang, Finn Sørensen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Hvis du bemærker overskriften Peter Hansen, som på glimrende vis illustrerer, hvorfor det kan være svært at gå til ledelsen/chefen, og i øvrigt også bemærker Sofies svend, som ikke syntes chefens opførsel var i orden, men ikke kunne - ville - turde sige fra.
Det er sådanne strukturer, vi diskuterer.

David Zennaro, Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, Anker Heegaard, Susanne Kaspersen, Viggo Okholm, Rikke Nielsen, Ole Henriksen, Elisabeth Andersen, Ruth Sørensen, Anna Olsen, Søren Fosberg, Bjørn Pedersen, Mogens Kjær og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja, jeg begynder at synes, at det er blevet lidt anstrengende med det her mee-too halløj.

Lad os få stoppet de egentlige krænkelser og overgreb og reservere diskussionen til at få stoppet det. Lad os også lægge os i selen for at få reel ligestilling og ligeløn.
I den forbindelse skal jeg lige høre, om reel ligestilling så også betyder, at kvinderne betaler halvdelen af gangene, når vi går ud og spiser eller...?

Alle de pjattede eksempler med "håndværker-pift" o.lign. harmløse eksempler hører ikke til i denne diskussion. De er helt ved siden af skiven, og hvis jeg ellers kunne pifte, kunne jeg sagtens finde på at pifte, hvis "situationen krævede det". :-)

John S. Hansen, Peter Hansen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Mod dumhed - om den så er reel eller postuleret - kæmper selv guderne forgæves.

Over and out

Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, Fam. Tejsner, Rikke Nielsen, Henriette Bøhne, Ruth Sørensen, Dorte Haun Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det er med kønspolitik som med indvandring:

En arbejdsgiver må grundlæggende vurdere om det er ønskeligt med kvinder i hans evt. mandsdominerede arbejdsstyrke.
Det er helt legitimt at vælge dem fra - men har man først valgt dem til, skal de saftsuseme også behandles respektfuldt og ligeværdigt.

Samme logik som gælder en nations indvandringspolitik. Har man først taget imod fremmede, så skal de behandles som fuldgyldige samfundsborgere.

/O

oliver goulin.
Det er ikke legitimt at fravælge kvinder til et bestemt arbejde/jobs. Det er ulovlig kønsdiskrimination.

David Zennaro, Rikke Nielsen, Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Erik Fuglsang
"Ja, jeg begynder at synes, at det er blevet lidt anstrengende med det her mee-too halløj.

Lad os få stoppet de egentlige krænkelser og overgreb og reservere diskussionen til at få stoppet det."

At blive raget på og at få tilsendt pikbilleder af liderlige medarbejdere, er vel krænkelse? Forstår derfor ikke at du betragter denne artikel som del af "det anstrengende metoo halløj". Ja, nok er der overfortolkninger f.eks. ved tonen på mandsdominerede arbejdspladser, men hvis en mandlig medarbejder eller chef f.eks. ofte lod sin hånd vandre ad dit lår ind mod dit skridt, ville du så ikke føle dig respektløst behandlet (hvis du ikke ønskede hans tilnærmelser)?

David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Viggo Okholm, Henriette Bøhne, Ole Henriksen, Elisabeth Andersen, Steffen Gliese, Carsten Munk, Katrine Damm, Dan D. Jensen, Ruth Sørensen, Anna Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Henning

Jeg taler udelukkende om den moralske ret.
Man kan altid sno sig udenom juraen på området - eftersom det i sidste ende er en subjektiv vurdering og en arbejdsgivers ret at vælge den 'rette' kandidat.

En arbejdsgiver kan eksempelvis have generelt dårlige erfaringer med kvinder på sin arbejdsplads - af alle mulige grunde - og så er det forståeligt nok, at han tager bestik af denne erfaring, når han ansætter. Det behøver ikke at have noget at gøre med den enkelte kvindelige kandidat - men, som artiklen her viser, at det påvirker dynamikken på en overvejende mandsdomineret arbejdsplads, at have kvinder i staben. Det kan sagtens være til det bedre - men ikke nødvendigvis.

Det er arbejdsgiverens suveræne ret at afgøre det. Men han skal muligvis holde sine overvejelser for sig selv.

/O

@Bjørn Pedersen
10. oktober, 2020 - 13:53
At blive raget på og at få tilsendt pikbilleder af liderlige medarbejdere, er vel krænkelse? "
"Svar Ja, absolut, og det er langt, langt over stregen og har intet med uskyldig flirt at gøre.

"Forstår derfor ikke at du betragter denne artikel som del af "det anstrengende metoo halløj". Ja, nok er der overfortolkninger f.eks. ved tonen på mandsdominerede arbejdspladser, men hvis en mandlig medarbejder eller chef f.eks. ofte lod sin hånd vandre ad dit lår ind mod dit skridt, ville du så ikke føle dig respektløst behandlet (hvis du ikke ønskede hans tilnærmelser)?"
Svar:
Jo, det er helt, helt uaccepatbelt, og det skal påtales i meget stærke vendinger og muligvis medføre en bortvisning.

Det, jeg synes er over stregen, er når håndværkerne på stilladset en gang imellem pifter af en smuk kvinde, og det kaldes for krænkende - det synes jeg personligt ikke er krænkende.

Jeg synes ikke, det er helt let at håndtere grænsetilfældene, men de eksempler, du nævner,er langt, langt over stregen, og hvor den slags svineri findes, skal det stoppes omgående.

Eva Schwanenflügel

@ Erik Fuglsang :
"Det, jeg synes er over stregen, er når håndværkerne på stilladset en gang imellem pifter af en smuk kvinde, og det kaldes for krænkende - det synes jeg personligt ikke er krænkende."

Nej, selvfølgelig finder du det ikke krænkende.
Det er jo heller ikke dig, håndværkerne pifter efter, vel..?

Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Henriette Bøhne, Rikke Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Marie Vahl Hansen, Ruth Sørensen, Torben Kjeldsen, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

En særdeles omfattende svensk undersøgelse af krænkelser på arbejdspladserne er netop blevet præsenteret i Weekendavisen, og den giver et både nuanceret og tydeligt billede.

Tendensen er ganske klar: Hvis en arbejdsplads er domineret af mænd, er kvinderne udsat for chikane og krænkelser. Hvis arbejdspladsen derimod er domineret af kvinder, er det mændene som bliver udsat for chikane og krænkelser.

Det er på tide at droppe den implicitte rollefordeling mellem kønnene, hvor kvinder er ofre og mændene er krænkere. Eller at mandekultur, eller mænd med magt skulle indebære nogle særligt uheldige strukturer.

Sagen er mere enkel. Hvis det ene køns kultur og normer er enerådende, er det ikke så godt for det modsatte køn.

David Zennaro, Ole Svendsen, Niki Dan Berthelsen, Jens Christensen og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Peter Jensen

Når Weekendavisens præsentation af den svenske undersøgelse nu er så nuanceret og tydelig, kunne du gøre os kommentatorer en stor tjeneste ved at linke til denne artikel, eller bedre endnu, den originale undersøgelse.

Så kunne vi selv bedømme validiteten ;-)

Susanne Kaspersen, Ruth Sørensen og Torben Kjeldsen anbefalede denne kommentar

Værsgo: Artiklen hedder "Vi kæmper kun for vores eget køn" og findes på side 3 i nyeste udgave af Ideer. Online kræver den vist abonnement. Undersøgelsen er lavet af økonomiprofessorerne Johanna Rickne og Olle Folke, og er baseret på 40.000 personer, fra arbejdsmiljøundersøgelser foretaget af det svenske arbejdstilsyn.

Ole Svendsen, Niki Dan Berthelsen, Bent Nørgaard og Emil Davidsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Peter Jensen

Tak for henvisning.

Desværre må jeg sige, det er lige lovligt tidligt at konkludere på undersøgelsen.

"Undersøgelsen er et working paper, og den er kun i færd med at blive fagfællebedømt. Men forskningen er relevant for den nuværende danske #MeToo-debat, og derfor skriver Weekendavisen om den allerede nu."

Vi bør vist lige vente på peer review.

@ Eva Schwanenflügel
Velbekomme.
Undersøgelsen bygger på et temmelig solidt datagrundlag, og selvom fagfællebedømmelsen kan nuancere detaljer, er der da ingen grund til at afvise at inddrage hovedpunkterne i debatten. Meget andet der fremføres i denne debats artikler og kommentarer hviler på et ekstremt meget tyndere grundlag. Så ellers kan vi lige så godt lukke debatten om sexisme på arbejdspladserne generelt, indtil alt om emnet er videnskabeligt undersøgt, og fagfællebedømt.

Ole Svendsen, Niki Dan Berthelsen, Bent Nørgaard, Jens Christensen og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Peter Jensen

Det er klart vigtigt at få nuancerne med.

Men ærlig talt aner vi ikke hvorvidt denne undersøgelse bygger på solide antagelser eller ej, før den er fagfællebedømt.

Medierne er alt for ofte for hurtige på aftrækkeren, når det gælder om at slå denne eller hin forskning op på en storladen facon, hvorefter den måske viser sig slet ikke at holde vand.

Tak for henvisning Peter Jensen. Lad os endelig få lidt konkret viden ind. Som Eva, korrekt nævner, så er den ikke færdigbagt, men jeg vil holde øje med den når den har været igennem processen. At den kommer fra den feministiske højborg, det kære Sverige, gør det kun mere spændende:)

Jens Christensen

Emil Davidsen: Apropos det, du kalder den feministiske højborg, så mindes jeg den gamle sag om kvindernes kampdag på et fritidshjem i Hemse sydligt på Gotland: "Kvinnodag och fettisdag - då fick flickorna på fritids i Hemse semlor medan pojkarna fick knäckebröd." Det skabte så heldigvis også rigtig meget ballade fra forældrene.

@ Eva Schwanenflügel

Selvfølgelig ved vi at den hviler på solide antagelser. Grundlaget er trods alt officielle rapporter fra det svenske arbejdstilsyn, som uden tvivl har deres egne kvalitetssikringsmetoder. Så allerede kildegrundlaget er umiddelbart brugbart. Al videnskab er jo i øvrigt i princippet af midlertidig værdi. Selv når en artikel er fagfællebedømt, er det muligt at den bliver tilbagevist af senere forskning. Hvad til enhver tid har at tage udgangspunkt i, er det aktuelt bedste videnskabelige grundlag, og det er hvad dette Working paper aktuelt repræsenterer. Stort set alt andet, hvad der fremlægges i denne debat hviler på et meget tyndere grundlag. Eller som her i artiklen, personlige beretninger, med påstande der ikke underbygges af noget som helst andet, end den pågældendes troværdighed.

Hvis man ikke vil forholde sig til disse resultater, ser det unægtelig ud som om, at man har svært ved at acceptere den indsigt, at kvinder kan være krænkere, og kvindelige kulturer sexistiske. Og hvis det er tilfældet, er det i sig selv åbenlyst sexistisk.

Nu skal jeg ikke nævne navne , men jeg læser en del af mine kønsfæller som om de mener at mekanikerens historie ikke skal tages for alvorligt.
Det kan være hele halløjet om en vis formands degradering valgt af ham selv, er ved at være nok,
Men selve det at en ung kvinde i et "mandefag" skal opleve det her viser i den grad nødvendigheden af at vi mænd skal ændre adfærd.
Nej der er sgu ikke noget galt i at kunne lide bryster og ikke noget galt i at nogle kvinder finder steder på os mænd de finder "spændende, men lad det blive inden i og hvis så amorinerne tænder og det er gensidig så tilhører det privatlivets fred ikke?

David Zennaro, Fam. Tejsner, Trond Meiring, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Denne rapport sige lidt om at det også er noget en del mænd slås med sexchikane. Men man ser det ikke i debatten. Fagbevægelsens Hovedorganisation https://fho.dk/wp-content/uploads/2019/03/fhrapp-sexchikane-2019.pdf?fbc...

Og dykker man ned i tallen, fra rapport ...
Så er billedet lidt anderledes, i henholde til den vinkle, vi få fra vores medie af. Med det er manden og Han er en leder. Men det give klik, og at man kan SKRIGE om det onde patriarkat, Med mandenhånde på låret 10 år efter.. host host ”no pun intended”.

Det er meget tydeligt at sexchikane, bliver gjort til en køns ting og bliver brugt som et Køns våben.. Dette se meget tydeligt i debatten...

Hvis man skal tro medieinteressen er der intet problem den anden vej, ligesom Trump allerede har startet 3. verdenskrig og alle indvandrere rent faktisk ER kriminelle. Selvfølgelig er der også mænd der oplever den slags. Det er da idiot at tro andet. Dog er der nogle der ikke vil se det. En rapport der siger at den slags også hyppigt går ud over mænd skal altså være peer reviewed for at være troværdig hører vi her. Men havde det været tilfældet hvis det var den anden vej rundt? Næppe. Eller rettere, absolut ikke.

Medierne er som sædvanligt ikke opgaven voksen og der er stadig ikke kommet et navn frem i Lindes sag. Jeg venter spændt. Hvorfor må vi ikke vide hvem der er?

Chefens opførsel overfor den unge kvinde i artiklen er klart over stregen. Det samme gælder for flere af hendes mandlige kolleger, på den konkrete arbejdsplads.

@ Peter Jensen
Tak fordi du henviser til den svenske undersøgelse, som har en vigtig pointe:

"Tendensen er ganske klar: Hvis en arbejdsplads er domineret af mænd, er kvinderne udsat for chikane og krænkelser. Hvis arbejdspladsen derimod er domineret af kvinder, er det mændene som bliver udsat for chikane og krænkelser.

Det er på tide at droppe den implicitte rollefordeling mellem kønnene, hvor kvinder er ofre og mændene er krænkere. Eller at mandekultur, eller mænd med magt skulle indebære nogle særligt uheldige strukturer.

Sagen er mere enkel. Hvis det ene køns kultur og normer er enerådende, er det ikke så godt for det modsatte køn.".

Personligt synes jeg, at de bedste arbejdspladser er dem, hvor der er en rimelig fordeling af mænd og kvinder. Det giver det bedste arbejdsmiljø.

Steinar A. Klock

Kjære "Sofie", slikt skal du bare ikke finne deg i!
Du, alene vil nok ikke kunne klare å endre på tusenårslange patriarkalske og matriarkalske kulturelt betingede strukturer. Men du kunne godt tatt bedre vare på deg selv. Dine foreldre burde ha lært deg det (kanskje det viktigste for unge piker spesielt i dag), å sette tydelig grenser for hva du vil finne deg i og hvordan du best reagerer på overtramp. Allerede ved det første tilfelle, som du beskriver her, burde du sagt høyt og tydelig i klartekst til din kollega, som tar på deg, at det ikke er greit og at neste gang får det konsekvenser. Det er fin øvelse i mestring, å også reagere selv på bagateller (!).
Underveis, kan du se deg selv i sidespeilet, og vurdere "hva" du selv kommuniserer. Hvordan opptrer du, hva kommenter du på, hvordan kommenterer du, - hvordan ter "du" deg. (Er du kanskje en av disse karakteristiske "guttejentene", som er både mer utadvendte og grovere i kjæften enn de verste guttene!) Det er en form for selvkritikk vi alle bør gjøre på autopilot til enhver tid. Lykke til.
Beste hilsen Steinar

Jeg er ikke i tvivl om, at der er mænd, der også oplever sexchikane, og jeg vil da håbe, at kvindernes sige fra overfor dette, også får mænd til at sige fra nu. For jeg tvivler nemlig ikke på, at vores patriakalske magtstrukturer skaber endnu mere tabu overfor de mænd, der har været udsat for noget lignende.

Der er også noget patriakalsk i at fremture med, at kvinder fremstiller sig som ofre ved at sige fra nu, Jeg ser det som enormt stærkt at stille op til en kulturændring på dette følsomme område som netop får mange mænd til at projicere og gå i forsvarsposition. Men kvinder kan jo kun sige fra på egne vegne og ikke på mænds vegne.

Der er slutteligt også noget patriakalsk og ansvarforflyttende ved at pådutte kvinder, at det er deres ansvar at undgå at blive sexchikaneret.

Hvis ikke medierne interesserer sig for sagerne er det da klart at det er tabu. Mediernes enorme magt kommer til frit skue her. Et patriarkat? Næppe. Men det er jo altid godt med en usynlig fjende man kan losse en masse tvivlsomme motiver over på og så sælge den i indpakningen @det er mænds skyld det hele@. Hold nu op.