Nyhed
Læsetid: 5 min.

Menneskeretseksperter: Danmark må straks tage kontakt til Marokko i Said Mansours sag

Institut for Menneskerettigheder og Dignity kræver, at danske myndigheder tager kontakt til Marokko for at afklare, hvad der sker med den dødsdom, som Said Mansour ifølge marokkanske medier blev idømt forrige uge. Det har ikke været muligt officielt at få bekræftet oplysningerne, og det er derfor usikkert, om dødsdommen vil blive omstødt. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra danske myndigheder
Said Mansour alias Sam Mansour alias ’Boghandleren fra Brønshøj’ fik i 2016 frataget sit danske statsborgerskab i en historisk sag ved Højesteret.

Said Mansour alias Sam Mansour alias ’Boghandleren fra Brønshøj’ fik i 2016 frataget sit danske statsborgerskab i en historisk sag ved Højesteret.

Jeanne Kornum

Indland
28. oktober 2020

Efter at flere marokkanske medier i sidste uge skrev, at den tidligere danske statsborger Said Mansour, der blev udvist til Marokko i 2019, har fået en dødsdom, må danske myndigheder nu straks tage kontakt til de marokkanske. Det mener både Institut for Meneskerettigheder og Dignity – Dansk center mod Tortur.

»Der må tages kontakt til de marokkanske myndigheder, og danske myndigheder må sikre sig, at han ikke bliver udsat for umenneskelig behandling,« siger juridisk seniorrådgiver Elna Søndergaard fra Dignity.

»Vi må få klarhed over, hvorvidt danske myndigheder har fulgt med i retssagen, og om den aftale, der er indgået med Marokko, er blevet brudt. Det er en alvorlig sag, og pilen peger mod Danmark. Det er første gang, vi har en sag om udvisning fra Danmark, hvor det ender med, at den udviste bliver idømt dødsstraf. Det viser for os at se det problematiske i de diplomatiske garantier,« siger hun.

Også afdelingsleder i Institut for Menneskerettigheder Christoffer Badse peger på et nødvendigt og hurtigt initiativ fra danske myndigheder:

»Danmark har helt klart en forpligtelse til at følge op på det her,« siger Christoffer Badse.

I januar 2019 blev den dengang 58-årige Said Mansour, der også er kendt som Sam Mansour, udvist til Marokko efter at være blevet dømt efter terrorlovgivningen for tilskyndelse til terror og fået frataget sit danske statsborgerskab. Dengang var der debat om, hvorvidt det overhovedet var ansvarligt at udlevere en mand til et land, der officielt går ind før dødsstraf.

Dømt til døden

Han kom til Danmark i 1983 og blev kendt som ’boghandleren fra Brønshøj’, der forhandlede islamisk litteratur. I 2014 blev han dømt for at opfordre til terror og hylde al-Qaeda.

Ifølge flere marokkanske medier blev Said Mansour så forrige mandag dømt til døden for sin involvering i et terrorangreb i Casablanca i 2003. Michael Juul Eriksen, der har været advokat for Said Mansour i Danmark, oplyser, at han har talt med Said Mansours datter i Danmark. Torsdag var hun i kort telefonisk kontakt med sin far, der ifølge hende bekræftede, at han havde fået en dødsdom.

Ifølge datteren kom Said Mansour forrige mandag til retten, hvor der var en advokat, han ikke kendte og ikke godkendte som sin forsvarer. Under det korte retsmøde blev der ikke talt om terrorangrebet i 2003, men efter at Said Mansour var kommet tilbage til fængslet, fik han at vide, at han var blevet dømt til døden – siger altså datteren.

Trods mange forsøg har det ikke været muligt for Information at få en endegyldig bekræftelse af oplysningen om dødsdommen. Udlændinge- og Integrationsministeriet ønsker således ikke at kommentere sagen. Den danske ambassade i Marokko har henvist til Udenrigsministeriet, og herfra henvises til Udlændinge- og Integrationsministeriet, der altså ikke ønsker at komme med en kommentar.

Information har også spurgt Udlændinge- og Integrationsministeriet, om det har kontaktet de marrokkanske myndigheder om udviklingen i sagen om Mansour. Dette vil ministeriet hverken be- eller afkræfte.

Marokko har ikke henrettet nogen dødsdømte siden 1993, og det er derfor uvist, om dødsdommen over Said Mansour – hvis den er blevet afsagt – vil blive omstødt eller eksekveret, eller om han skal afsone en langvarig fængselsstraf som dødsdømt.

Information har siden fredag adskillige gange forsøgt at komme i telefonisk kontakt med den marokkanske ambassadør i Danmark for at høre, om de marokkanske myndigheder agter at eksekvere dommen eller omstøde den. Men det er ikke lykkedes at få en kommentar.

Støjbergs garanti gennemhullet

Ifølge de marokkanske medier skulle Said Mansour have tilstået meddelagtighed i terrorangrebet i Casablanca, hvor fem selvmordsbomber kostede over 40 menneskeliv. En sådan tilståelse kommer bag på Michael Juul Eriksen.

»Familien er bekymret for, om denne tilståelse er fremkommet under tortur, hvis påstanden er rigtig, for Mansour har tidligere benægtet at have noget som helst med det at gøre. Han har heller ikke ifølge familien haft bistand fra en advokat under retssagen, hvilket ikke gør dem mere trygge,« siger han.

Michael Juul Eriksen peger på, at forudsat at oplysningen om en dødsstraf er rigtig, sætter det spørgsmålstegn ved Inger Støjbergs halvandet år gamle forsikringer om en aftale med Marokko.

»Der er fuldstændig styr på den del, der handler om menneskerettigheder og de forpligtelser, vi har i den forbindelse,« sagde Inger Støjberg nemlig til en række medier, efter at Said Mansour for godt halvandet år siden var blevet sat på et fly til Casablanca. Ministeren havde selv været i Marokko for at forhandle om Said Mansour, men ønskede derudover ikke at fortælle, hvad danske myndigheder skulle have aftalt med Marokko om behandlingen af Said Mansour.

Det hører med til historien, at Danmark i 2008 og 2013 har afvist et ønske fra Marokko om at få Said Mansour udleveret. Selv om Marokko havde garanteret, at han ikke ville blive idømt dødsstraf, og at han i øvrigt ville få en fair trial, hvis han blev udleveret, så var det dengang ikke nok til, at Danmark ville udlevere ham.

Danmark må tage kontakt til Marokko

Michael Juul Eriksen kender ikke til indholdet af den aftale, som Inger Støjberg og danske myndigheder måtte have indgået med Marokko. Men heller ikke han er i tvivl om, at danske myndigheder hurtigst muligt må tage fat i den marokkanske ambassadør i København og få klarhed over, hvad der er sket med Said Mansour.

»Danmark har ikke været ubekendt med, at der var dødsstraf i Marokko. Så enten kan den aftale, Støjberg måtte have lavet, være utilstrækkelig. Eller også har Marokko brudt den. Under alle omstændigheder må danske myndigheder lægge pres på Marokko for, at en dødsdom ikke bliver eksekveret,« siger han.

Som advokat for Said Mansour klagede Michael Juul Eriksen i sommeren 2019 til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) over udvisningen uden at få medhold. Men domstolen afviste klagen og mente ikke, at udvisningen var en overtrædelse af menneskerettighederne.

Christoffer Badse siger, at selv om menneskeretsorganisationer kritiserer såkaldte diplomatiske forsikringer, som aftalen mellem Danmark og Marokko om udvisning af Said Mansour har karakter af, så har menneskerettighedsdomstolen ikke fundet grundlag for at kritisere denne aftale.

»En lovning fra Marokkos side om ikke at eksekvere en dødsdom ville således være tilstrækkelig til, at Danmark overholder sine internationale forpligtelser,« siger Christoffer Badse, der samtidig understreger, at danske myndigheder uanset hvad har pligt til at følge Said Mansours skæbne.

»Lovligheden i forhold til udvisning til Marokko står og falder på, om den diplomatiske forsikring holder vand. Hvis han er idømt dødsstraf, skal den diplomatiske forsikring nu stå sin prøve. Hvis de marokkanske myndigheder har glemt den eller ser bort fra den, så er det meget bekymrende.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

P1 omtalte sagen for et par dage siden , men har ikke omtalt den siden - håber at I forfølger sagen.

Den bliver forhåbentligt taget med i evt. fremtidig sager - da det viser, at sådanne aftaler kan bryder - eller endnu værre Støjberg's aftale var intet værd bare et aktstykke for at kunne smide alle uønskede personer ud af landet ved at fratage dem deres statsborgerskab.

Alvin Jensen, Ole Svendsen, Ib Gram-Jensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Dan Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis Mansour har et gammel "regnskab" for drab m.m. at gøre op i Marokko, så skal Danmark abslut ikke blande sig heri.

Måske burde vi aldrig have givet ham adgang til Danmark efter det han "sigtes" for at være skyld i, Vi skal ikke huse forbrydere imod de lande hvorfra de er flygtet for at undgå deres retmæssige straf.

Martin Sørensen, Flemming Olsen, Per Torbensen, Jens Christian Jensen, Therese Hagen, Jacob Schmidt, Carl Chr Søndergård, Brian Pedersen, Anne Nielsen, Finn Thøgersen, Finn Sørensen, Hans Aagaard, Henrik Salling, Bent Nørgaard og Emil Kraaer anbefalede denne kommentar

"Støjbergs garanti gennemhullet"... Se også "brugtvognsforhandler har afgivet unøjagtige oplysninger" :-)

Venstre er et fyrtårn af løgnagtighed, og enhver politiker, der argumentere imod menneskerettigheder fordi de har stor tiltro til et morderisk regime, burde ikke give nogen danskere et indtryk af "garanti".

Sssshhh han bli'r benådet

Jørgen Hansen

Danmark kan ikke vedblive med at være skraldespand for terrorister

Det er ikke Said Mansour vi skal græde over, men vore principper, som muligvis gælder for nogle og ikke for andre. Kan vi virkelig være interesserede i at Staten ikke skal holdes fast på sine forpligtelser, blot for at slippe af med Mansour. Hvem er så den næste?

Bjarne Sinkjær, Alvin Jensen, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Ole Svendsen, Ib Gram-Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Menneskerettighederne synes ikke at være særligt effektive til faktisk at gøre det, som var hensigten, nemlig at sikre alle en rimelig behandling. På den ene side er det ok at bygge mure omkring EU for at holde flygtninge ude, for så længe de ikke er her, har vi menneskeretsligt ikke noget ansvar.

På den anden side har vi institutter, som kan bruge stor energi på at forsøge at få den danske stat til at gå ind i en sag, hvor en notorisk terrorist er blevet dømt til døden i det land, hvor han er født, alene med den begrundelse, at han engang har været i Danmark. Prioriteringen virker for mig at se helt skæv, og måske skulle vi hellere diskutere, om ikke vi burde genindføre dødsstaf for terror.

For mange mennesker uden for Europa er det svært at forstå, hvorfor samfundet bruger ressourcer på at holde personer som Breivik indespærret på livstid, fremfor blot at gøre en ende på det med et reb eller en kugle. Som man jo faktisk gjorde med en del krigsforbrydere efter 2. Verdenskrig.

Danmark har en klar forpligtigelse til at sikre sig, at den aftale som blev indgået med Marokko bliver overholdt. Sagen viser også med al tydelighed at det er dybt, dybt problematisk at den danske stat udviser folk til lande, som har seriøse problemer med at overholde menneskerettighederne.

Et lands udviklingsniveau skal ses på, hvordan det behandler sine svageste medborgere. Når man ser på hvordan Danmark siden 2001 løbende har behandlet muslimer, flygtninge og udlændinge dårligere og dårligere, ser det skidt ud.

Lad os nu få noget anstændighed ind i dansk politik igen. Bare fordi der kan være stemmer i at stigmatisere mindretal for at fodre den indre svinehund, betyder det ikke at det er rigtigt at gøre det.

Jeg har mødt flere muslimske flygtninge og har meget godt at sige om de konkrete mennesker som jeg har mødt. Min egen oplevelse af disse mennesker ligger milevidt fra det skræmmebillede, der tegnes fra Folketingets taler stol og i visse medier.

Søren Jensen, Alvin Jensen og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar

@Ole Svendsen

Man kan diskutere, om boghandleren burde have været udvist. Men da det nu er sket, må der være andre og vigtigere ting for vores diplomater at bruge kræfterne på end at forhindre ham i at modtage en yderst velfortjent straf. Hvad med ofrene for det terrorangreb, han er dømt for at medvirke til. Har de ingen rettigheder?

Boghandleren har i det mindste været stillet for en domstol. Det gælder ikke for de mange terrorister, vores allierede USA har henrettet med drone-angreb. Som i øvrigt ofte også dræber familiemedlemmer mv. der er i nærheden af målpersonen. Jeg stemmer for, at Danmark af formelle grunde sender en forkølet protestnote, når dødsdommen er eksekveret.

@Lars Hansen
Du siger, at dødsstraf er en yderst velfortjent straf til Said Mansour. Jeg er lodret uenig og er modstander af dødsstraf. Det er heller ikke sikkert, at han er skyldig. I Marokko bruger man tortur, og det kan få folk til at tilstå hvad som helst, selv forbrydelser de ikke har begået. Har du kendskab nok til sagen til, at du kan bedømme om han er skyldig i det, han er anklaget for???

Det er afgørende, at Danmark holder fanen højt og ikke udviser mennesker til lande, der anvender tortur og dødsstraf. Det gjorde man så alligevel, på baggrund af nogle løfter fra Marokko.

Når Marokko løber fra deres løfter til Danmark, skal Danmark da holde dem op på disse løfter - uanset om man kan lide Said Mansour eller ej.

Sagen viser, at det er afgørende, at Danmark holder op med at udvise folk til lande, der har store problemer med at overholde menneskerettighederne.

Sagen her er desværre ikke enestående: Det har også kostet mennesker livet, at de blev udvist fra Danmark til Eritrea.

Begrundelsen for hjemsendelsen af disse flygtninge til Eritrea, var en meget tvivlsom rapport udfærdiget af en lidt for ivrig leder i udlændinge styrelsen. En rapport, der blev kraftigt kritiseret af de to andre fagfolk, der var med fra udlændinge styrelsen, fordi deres leder var yderst selektiv med de fakta han hhv. inddrog og udelod fra rapporten. Denne lemfældige omgang med fakta gjorde det muligt for lederen at konkludere, at det var trygt at sende flygtninge tilbage til Eritrea.

Samme rapport blev også kritiseret af flere udenlandske eksperter, for at være utroværdig og tendensiøs.

Rapporten passede visse politikere på Christiansborg særdeles godt, for nu kunne man jo sende flygtninge fra Eritrea tilbage igen. At rapporten var bestillingsarbejde, hvor konklusionen var besluttet på forhånd, var man åbenbart ligeglad med.

Danmark har et seriøst problem, og det er vigtigt at det bliver rettet.
Ikke flere udsendelser af mennesker til lande, der benytter tortur og henrettelser!!!

Dorte Sørensen

Hørte i P1-morgen at de danske myndigheder nu har bekræftet, at Said Mansour har fået en dødsdom - men intet om de ville gøre noget mod Marokko for ikke at holde aftale med Danmark.

Er det så noget med, at hvis man stjæler nogle cykler, som en litauer blev dømt for forleden, så kan du man godt dømmes til udvisning.

Men hvis man begår så alvorlig kriminalitet, hvor man kan idømmes dødsstraf, så kan man unddrage sig retsforfølgelse ved at flygte til Danmark??