Myndighederne troede ikke, at mink kunne forværre epidemien – men det kunne de

I ugevis har myndighederne fastholdt, at der er lav risiko for, at COVID-19 smitter fra mink til mennesker i det omgivende samfund. Nu tyder meget på, at det alligevel er sket. Ministeren erkender, at den hidtidige strategi ikke har virket
»Myndighedernes vurdering har efter min mening været præget af ønsketænkning,« siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, om myndighedernes hidtidige indsats for at begrænse smitten fra minkfarme.

»Myndighedernes vurdering har efter min mening været præget af ønsketænkning,« siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, om myndighedernes hidtidige indsats for at begrænse smitten fra minkfarme.

Morten Stricker

Indland
3. oktober 2020

De mange udbrud af COVID-19 blandt mink har bidraget til at forværre smitten blandt mennesker i Nordjylland.

Det afslørede faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak på et pressemøde torsdag.

Alligevel har SSI og andre sundhedsmyndigheder holdt fast i en vurdering af, at der er lav risiko for, at smitten spreder sig fra mink til mennesker.

Det er den risikovurdering, der har ligget til grund for regeringens strategi. En strategi, som indtil torsdag har indebåret, at man ikke har aflivet de smittede minkbesætninger.

Det er nu tydeligt, at myndighedernes risikovurdering har været forkert. Det siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

»Det er der overhovedet ingen tvivl om,« siger han.

»Myndighedernes vurdering har efter min mening været præget af ønsketænkning. Det kræver ikke meget biologisk forståelse at regne ud, at det her kunne ske.«

Smittetrykket blandt mennesker i de nordjyske kommuner ligger markant over landsgennemsnittet. I løbet af den seneste uge er der konstateret 96 nye tilfælde af COVID-19 blandt mennesker i Hjørring og Frederikshavn kommuner. En del af smitten kommer fra mink. Det oplyste Kåre Mølbak på pressemødet.

Han sagde også, at minkavlere og deres ansatte er den faggruppe i landet, der har den største risiko for at blive smittet med COVID-19.

»Ringe risiko«

Da de første minkbesætninger blev konstateret smittet med COVID-19 i juni, valgte fødevareminister Mogens Jensen (S) at få aflivet dem alle ud fra et forsigtighedsprincip.

I begyndelsen af juli modtog han et såkaldt beslutningsgrundlag fra Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og SSI. Her anbefalede de blandt andet, at minkavlere burde bære værnemidler, holde høj hygiejne og begrænse adgangen til farmen, hvis der var konstateret smitte blandt minkene.

»Ved at følge de aktuelle retningslinjer for personer, der arbejder på minkfarme, som er positive for COVID-19, vurderes det, at der er ringe risiko for, at der sker smitte fra en COVID-19 positiv minkfarm ud i det omgivende samfund via mennesker,« skrev myndighederne i beslutningsgrundlaget.

På den baggrund traf regeringen beslutning om ikke længere at aflive de smittede minkbesætninger.

Et par måneder senere begyndte smitten på de nordjyske minkfarme at stige voldsomt. Ifølge de seneste tal er 41 minkfarme konstateret positive for COVID-19. Yderligere 20 farme er mistænkt.

Hans Jørn Kolmos mener ikke, at myndighederne i juli havde tilstrækkeligt grundlag for at vurdere, at der var lav risiko for smitte fra mink til det omgivende samfund.

»Mogens Jensens første indskydelse til at aflive de her mink ud fra et forsigtighedsprincip var rigtig nok. Men lige pludselig vurderede man ikke længere, at det var farligt. Det er mig en gåde, hvordan man kunne vurdere det. Jeg mener ikke, man kunne drage den konklusion på det tidspunkt. Man havde jo ingen erfaringer,« siger han.

Ny vurdering

Trods den stigende smitte blandt både mink og mennesker i Nordjylland har myndighederne hele vejen fastholdt vurderingen af, at der er lav risiko for, at COVID-19 fra mink slipper ud i det omgivende samfund.

Helt indtil få timer inden torsdagens pressemøde sagde beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove, at man fastholdt den lave risikovurdering:

»Ja. Vi har stadig ikke grund til at antage at der er massiv smittespredning fra mink til mennesker,« sagde han inden pressemødet.

Men nu har ministeren modtaget en ny, opdateret risikovurdering fra SSI.

Der mangler stadig endelig dokumentation for, at mennesker er blevet smittet af mink på det seneste. Men flere ting tyder på det, siger Nikolas Hove.

»Det, vi har fået at vide af SSI i dag [fredag, red.], er, at der er indikationer på, at det spreder sig fra mink til mennesker. Men vi har endnu ikke fået det endeligt dokumenteret ved hjælp af analyser.«

Fødevarestyrelsens risikovurdering er baseret på rådgivning fra SSI. På spørgsmålet om hvorvidt den tidligere risikovurdering har været forkert, svarer han:

»Vi bygger vores risikovurderinger på data fra SSI. Så snart de ændrer deres vurdering, ændrer vi også vores.«

Information ville gerne have spurgt SSI om, hvor længe de har vidst, at der sker smitte fra mink til det omgivende samfund, og hvorfor de til trods for det har opretholdt en lav risikovurdering.

SSI’s presseafdeling henviser til Fødevarestyrelsen, men skriver i en kort mail, at de følger udviklingen løbende og anbefaler reaktioner så hurtigt, de kan, når de har nok data.

»Ligesom det har været tilfældet frem til nu, vil der også fremover være udviklinger i smittespredningen, der gør, at vi må revurdere vores anbefalinger,« skriver SSI i mailen.

Ikke informeret

Det er kritisabelt, at myndighederne har holdt fast i den lave risikovurdering, og at regeringen på den baggrund har valgt en strategi, som ikke har formået at bremse smitten mellem mink og mennesker.

Det mener to af regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF.

»Det er dybt betænkeligt,« siger dyrevelfærdsordfører Søren Egge Rasmussen (EL).

SF’s dyrevelfærdsordfører Carl Valentin kalder det »problematisk« og siger, at regeringen i det hele taget har været meget lukket omkring håndteringen af COVID-19 blandt mink.

De to politikere mener ikke, de inden torsdagens pressemøde er blevet orienteret om, at mink har bidraget til at forværre epidemien i Nordjylland.

»Det er nyt. Det er vi ikke blevet informeret om,« siger Søren Egge Rasmussen.

Desværre utilstrækkelige

Miljø- og fødevareminister Mogens Jensen skriver i en mail til Information, at han 11. august har oplyst Folketinget om, at der i mindst ét tilfælde er sket smitte fra mink til mennesker.

På spørgsmålet om, hvorfor han så længe har fastholdt den hidtidige strategi, skriver han, at strategien har været baseret på en forventning om, »at de forebyggende tiltag med strammere fokus på værnemidler og øget kontrol ville stoppe spredningen«.

»Tiltagene har desværre vist sig at være utilstrækkelige til at inddæmme smitten i Nordjylland, og regeringen har derfor på baggrund af en fornyet risikovurdering, som blev forelagt i går, besluttet at aflive mink på smittede og smittemistænkte besætninger.«

Ministeren skriver videre, at det afgørende mål hele tiden har været, at mink ikke får en rolle som smittespreder.

»Havde vurderingen fra sundhedsmyndighederne i sommer været, at det havde været uforsvarligt at lade smittede besætninger overleve, ville vi have fortsat med at aflive de smittede besætninger.«

 

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

02/okt/2020

Øh ... hvordan afliver man flere
hundrede tusinde små pelsdyr ?

Med bekymret hilsen
Claus

Finn Thøgersen

Claus Bødtcher-Hansen,

Den grove version:

Man ringer til IG Farben ogf beder dem om at reaktivere de gamle protokoller

Spøg til side, det lader til at de faktisk bliver gasset og derefter brændt

Steffen Gliese

Man må jo næsten gå ud fra, at smitten kommer med foderet.

Det er nok næppe mink eller andre dyr, der er hovedkraften i spredningen blandt mennesker, så hele denne historie virker som en ret ligegyldig distraktion.

@Steffen Gliese, 03. oktober, 2020 - 01:33 : "Man må jo næsten gå ud fra, at smitten kommer med foderet."

Enig. Som med alt andet, også på 'foderet-til-mink-marked' er der benhård konkurrence ( https://landbrugsavisen.dk/avis/her-laver-de-verdens-bedste-minkfoder ), men om man kan stole blindt på minkfoderet importeret fra tredjeverdenslande, er nok mere tvivlsomt.

Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Det kan bare ikke gå stærkt nok med at udfase minkavl i Danmark!

Hans Larsen, erik pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson, T. Karmeshvari, Mads Troest, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"»Myndighedernes vurdering har efter min mening været præget af ønsketænkning. Det kræver ikke meget biologisk forståelse at regne ud, at det her kunne ske.«"

Som så mange gange før under epidemien har eksperternes vurderinger måtte bøje sig i støvet overfor almindelig sund fornuft, for vi andre vidste dette for 2 måneder siden (Jo - vi BLIVER altså nødt til at påpege myndighedernes elendige vurderinger, hvor gang de viser sig, for de samme myndigheder bliver ved med at lave de samme mærkværdige ønsketænkningsfejl).

Kan de virkeligt være så dumme, de myndigheder? Eller gemmer der sig en helt naturlig, men "uskøn" lyssky forklaring et sted - f. eks. i de mange, mange slettede mails? Forhåbentligt har man skyndt sig at redde disse fra modtageren, Fødevareforstyrelsen, inden denne "slettitis" også har smittet der.

Det er ligegodt utroligt, altså - fejlvurderinger den ene gang efter den anden...til stor fare for befolkning og samfund.

Anne-Marie Krogsbøll

Hvis smitten kommer via foderet, som er rejst over den halve jord, hvorefter virus burde være død mange gange, så er vi godt nok på ski....

Benta Victoria Gunnlögsson og Jann Ringtved anbefalede denne kommentar
T. Karmeshvari

Er det ikke mink-avler-industrien som forværrer epidemien, snarere end minkene?

Baseret på seneste studier i Holland - Strong Evidence of Zoonotic COVID-19 Transmission: Study Shows SARS-CoV-2 Jumped Between People and Mink
https://scitechdaily.com/strong-evidence-of-zoonotic-covid-19-transmissi...

Klaus Lundahl Engelholt

Vedr. foder, så skriver Fødevarestyrelsen:

»Fødevarestyrelsen har testet foderprøver for hele perioden, uden fund af COVID-19. Vi vurderer ikke umiddelbart, at foder er en smittekilde til COVID-19 hos mink.«

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Coronavirus-og-mink.aspx

Jan Fritsbøger

hm selv om der ikke er fundet coronavirus i foder kan der faktisk godt alligevel være en sammenhæng imellem slagteri-udbruddene og mink-udbruddene, i form af en minkfoderchauffør som er blevet smittet af en slagterimedarbejder, som så siden har smittet flere minkarbejdere og dermed minkene, men det er som mange andre mulige forklaringer teorier og man kan jo ikke konkludere uden bevis.

Jan Fritsbøger

i øvrigt kan der jo sagtens være virus i foderet, stikprøver viser jo kun at der ikke er virus i den udtagne prøve, men ikke at hele leverancen er virusfri, altså smittekilden kan sagtens være foderet selv om beviset ikke er fundet, hvis der kun er en mindre lokaliseret forekomst i et vognlæs foder vil en udtaget prøve ikke afsløre dette, og man kan jo aldeles ikke sige at eventuel virusforekomst med sikkerhed vil være fordelt i hele læsset.

Anne-Marie Krogsbøll

Hvorfor skal vi fortsat høre på vildledning og misformation om, at det er bevist, at grise ikke smittes og smitter mennesker?
https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE12464552/forskere-mange-dyrearter-...

Det er jo hammeralvorligt! Må vi nu få gang i stikprøvetestninger af svinebesætninger?