Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny smitterekord i Danmark og yderligere restriktioner på vej

Torsdag kunne Statens Serum Institut konstatere det hidtil højeste antal smittede på et døgn. Sundhedsministeren taler om en »anden bølge« af corona, og statsministeren varsler nye restriktioner. Virolog er mindre bekymret
Til DR siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det giver mening at tale om »en reel anden bølge« af sygdommen, mens statsminister Mette Frederiksen (S) siger til Ritzau, at »coronaen er tilbage«.

Til DR siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det giver mening at tale om »en reel anden bølge« af sygdommen, mens statsminister Mette Frederiksen (S) siger til Ritzau, at »coronaen er tilbage«.

Mads Claus Rasmussen

Indland
23. oktober 2020

Smittetallene er stigende og torsdag meldte Statens Serum Institut om 760 nye bekræftede coronatilfælde på et døgn. Det er det højeste antal nogensinde – dog med det væsentlige forbehold, at der i dag testes langt flere end i foråret, og at smittetallene derfor ikke kan sammenlignes én til én.

I en lang række europæiske lande ses lignende høje smittetal, og torsdag eftermiddag meldte udenrigsministeriet ud, at alle unødvendige rejser til Tyskland og Cypern nu frarådes. Dermed er det kun Norge og Grækenland, som det ikke frarådes at rejse til. Til DR siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det giver mening at tale om »en reel anden bølge« af sygdommen, mens statsminister Mette Frederiksen (S) siger til Ritzau, at »coronaen er tilbage«, og at regeringen »kommer til at indføre yderligere restriktioner«.

Hvilke restriktioner der er tale om, er endnu uvist, men formentlig bliver forsamlingsforbuddet strammet. I dag må man maksimalt være 50 personer samlet, og det tal forventes at blive markant lavere. Dermed kan danskerne også godt forberede sig på, at de traditionelle firmajulefrokoster ikke kan blive afholdt som normalt, siger statsministeren:

»Til en julefrokost bliver der råbt og danset. Der bliver indtaget anselige mængder alkohol. Det er noget af det, der kan danne basis for, at smitten spreder sig,« siger Mette Frederiksen, som igen appellerer til danskernes samfundssind:

»Vi har ikke noget ønske om at lukke arbejdspladser ned. Vi vil gerne have, at børnene bliver ved med at gå i skole. At uddannelsesinstitutionerne er åbne. Jeg tror, at en af forudsætningerne for, at det kan lade sig gøre, er, at der bliver skruet yderligere ned for vores sociale aktiviteter,« siger hun.

Små positive tegn

Ifølge Søren Riis Paludan, som er professor i virologi ved Aarhus Universitet, er der trods de høje smittetal også små positive tegn, da det tyder på, at de, der smittes, er mindre sårbare end i foråret:

»Vi ser stadig relativt lave tal i forhold til indlæggelserne – ikke mindst på intensivafdelingerne,« siger han til Ritzau og understreger, at Danmark har et sundhedssystem, der kan følge med.

I starten af april var der i en periode mere end 500 indlagte coronapatienter på de danske hospitaler, i dag er der til sammenligning kun 124. I alt er 17 indlagt på intensivafdelinger, mens 12 ligger i respirator.

Umiddelbart vurderer Søren Riis Paludan derfor ikke, at de høje smittetal retfærdiggør yderligere restriktioner:

»Det er en politisk diskussion. Det handler om, hvad man kan acceptere som land. Umiddelbart vil jeg sige nej ud fra dagens tal. Men hvis man ikke fra politisk side kan acceptere daglige smittetal over 500, så retfærdiggøres det jo,« siger han til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

”Gik alle konger frem på rad, i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad, at sætte på en nælde”. Denne linie fra Brorsons salme kan passende benyttes som overskrift på den nuværende corona-epidemi og regeringens reaktion på samme. Vi befinder os nu i et massepsykose, der forstærkes af daglige overskrifter om smittetallenes størrelse, ja selv Det Økonomiske Råds formandsskab mener at kunne bidrage til bekæmpelsen med mere talmageri. Virus lever sit eget liv og det er jo tydeligt at den megen testning mestendels viser at virus har været her - men ikke forhindrer at den kommer i morgen. Det er tankevækkende, at vi i det 21. århundredes fremskredne teknologi kun har et virkemiddel, nemlig afstand, til at dæmpe virus' udbredelse. Og det vigtigste spørgsmål, nemlig hvor kom virus fra, er stadig ubesvaret.

Nickolinne Liff Damgård, Bell Wigelsen Bruun og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tror at S er under pres fra de højere magter et eller andet sted fra, til at skabe panik og flere restriktioner. Der er nogle der siger, at det er et neoliberalt chockdoktrin der er sat i værk. Man kunne være tilbøjelig til at give dem ret. Der er nogen der siger, at man skal slå 1947 og neoliberalisme op for at forstå krisen til fulde. Jeg må hellere få det gjort og opfordrer hermed andre til at gøre det samme. En konspirationsteori, der er sand siges det!

Jens Christensen

Mads og Per, sandheden er den, at Mette har aktier i vaccineindustrien, som senest belejligt nok har fået byggetilladelse asap ude på Jordsand. Bingo!

Steffen Gliese

Luk ned igen, der er simpelthen ingen anden vej - og vi har jo nu evidens for, at det virker.

Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Erik Winberg, Alvin Jensen, Mogens Holme, Anker Heegaard, Jan Fritsbøger, Katja Bramgaard, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hold nu op !!

Mange sårbare mennesker risikerer smitte, når andre tror det ikke rammer dem selv.

Hvad med mennesker som er tvunget til at have håndværkere, eller dem, der skal have besøg af ældreplejen..?

Det er ikke gennemtænkt.

Carsten Wienholtz, Erik Winberg, Alvin Jensen, Mogens Holme og Katja Bramgaard anbefalede denne kommentar

Smittetallene er ikke ligegyldige. Gælder der den sammenhæng som gjaldt i foråret, og som man må antage gælder alment, så vil øget smitte også medføre øget smitte i sårbare grupper. Forhøjede smittetal behøves ikke umiddelbart, at medføre flere på hospitalerne og på intensivafdelingerne. Men eventualy vil forhøjede smittetal dog få den konsekvens. Virkningsgraden er ikke 1:1. Men hvor er virkningsgraden 1.1? I en forbrændingsmotor ?

Om ikke andet så betyder en større epidemi, at man bevæger sig ud i samfundet med så meget desto større risiko for, at samle smitte op. Altså bliver det man skal undgå så meget desto større en faktor

De færreste af os har når det kommer til stykket lyst til, at ligge brak. Og bortset fra det så kan man altså stadig blive meget syg - og ultimativt dø..

Nope - hvad alle sikkert havde håbet på var en faldende tendens. Men så går det ikke pt.

Fornuften byder jo, at stramme restriktionerne dersom tallene stikker af i en helt forkert retning. Enhver anden konklusion må bero på vurdering. Selvfølgelig skal man reagere på stigende smittetryk.

Med denne her sygdom, som med andre epidemier kan man komme for sent til timen. Man kan ikke rulle udviklingen tilbage, hvis først epidemien har vokset sig stor og ude af kontrol.

Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Kim Houmøller, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Katja Bramgaard og Jens Christensen anbefalede denne kommentar

Vi ved at det er ekstremt vigtigt at handle hurtigt. Danmark lukkede ikke mere ned end så mange andre i foråret, men vi gjorde det hurtigere end de fleste. Og resultatet var uhyggeligt tydeligt. Lande der gjorde det samme, ikke meget mere end en uge senere, blev ramt meget hårdere.
Som det ser ud nu omkring os, bør vi have nogle markante restriktioner så hurtigt som muligt. Hellere for mange end for få. Hvis man kommer til at overdrive, kan man altid lempe lidt igen senere, men jeg er bange for at det ikke bliver aktuelt.

Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Mogens Holme, Carsten Munk, Anker Heegaard, Jan Fritsbøger, Hannibal Knudsen, Eva Schwanenflügel, Katja Bramgaard, Thomas Tanghus og Jan Boisen anbefalede denne kommentar

Desværre er der god grund til at være bekymret, når man ser på udviklingen i Europa. I går blev der registreret omkring 200.000 nye smittetilfælde og 1.700 døde i Europa som helhed. Det er cirka halvdelen af alle nye smittetilfælde og en trediedel af alle dødsfald på globalt plan. Det er inklusiv lande som Rusland og Ukraine, men EU-landene står for en stor og stigende andel.

De 760 nye tilfælde i Danmark er ikke i sig selv specielt bekymrende, da vi tester så meget og dermed finder en langt større del af tilfældene end i foråret. Men udviklingen i talrige andre europæiske lande viser, at hvis ikke der gøres noget nu, så er det formentlig kun et spørgsmål om få uger, før der registreres 5-10 gange så mange tilfælde, og før antallet af indlagte og døde også skyder betydeligt i vejret. Så hvis man ikke er villig til at acceptere det, så er det bedre at gøre noget nu, end at gøre det senere.

Rolf Andersen, Erik Winberg, Alvin Jensen, Mogens Holme og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Et område trænger især til opstramning: smitteopsporing og eventuel efterfølgende effektiv isolation/karantænesættelse. Det er ikke nok at sende gentagne sms'er og opringninger til folk, der er testet positive og efterfølgende ignorerer kontakten fra smitteopsporingscentralen/ patientsikkerhedsstyrelsen eller hvad det nu hedder.
Dertil har vi brug for mere afstand og mundbind, når vi køber ind.

Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Mogens Holme og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jens christensen, den slags "info" uden dokumentation er så grimt, at jeg får lyst til at sige noget alt andet end pænt om dig,
men typisk for stupid dæmonisering er indledningen "sandheden er" og den indledning får mig altid til at tænke LØGN,
ikke fordi det er noget jeg ved, men jeg kender jo efterhånden stilen fra diverse konspirations-opdigtere som hærger på internet.

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Alvin Jensen, Brian W. Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Jan Weber Fritsbøger, det var jo netop en - troede jeg i hvert fald - tilpas stor absurditet, som skulle udstille niveauet i de foreudgående indlæg. Beklager det så ikke virkede sådan. Ironi virker ikke her på skrift, må jeg tage til efterretning.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

For kort tid siden var under 1% af testene positiv.
I går er tallet steget til 1,7%.
Der er derfor en klar tendens til øget smitteoverføring.
Det er det samme der sker over hele Europa.
Indlæggelserne er endnu ikke alarmerende, men dog klar stigende.
Der er vel intet andet at gøre end at bruge de midler vi kender og som har virket i foråret.
Håndsprit, afstand og ny også masker,det når vi er ude bland andre mennesker.
Brug sund fornuft, tænk dig om og tænk på andre end dig selv.

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Mogens Holme, Freddie Vindberg og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

@Jens Christensen Jeg tænker at du skulle have smurt mere på for at det hade virket. Der var ikke nok parodi over det.

Eva Schwanenflügel, Jens Christensen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

@Jens Christensen
Eller bare - i en lille parantes - skrive, at [ironi kan forekomme]
Også jeg misforstod din 'vittighed' :)

Eva Schwanenflügel og Jens Christensen anbefalede denne kommentar

Det er ikke nemt at være epidemiolog - at have smitteforstand - når det handler om Covid-19, men der er jo en stadig stigende mængde erfaringer.
Jeg mener at have set et sted, at de lande, hvor der er mest tillid til myndighederne har klaret sig bedst - indtil nu.
Det får mig til at tænke på, om det er sandt, at Kina er ved at være smittefri - samtidig med at USA er et af de mest smittede områder.
I så fald er det måske fællesskabet vs. den enkeltes frihed, der afgør, hvor godt eller dårligt vi klarer os overfor denne pandemi.
At det nok er sværest for de unge at udholde begrænsninger i livsudfoldelse er da forståeligt.
Kunne man mon lokke dem til at overholde reglerne bedre med en eller anden særlig anerkendelse?