Nyhed
Læsetid: 4 min.

Olieeventyret i Nordsøen smuldrer, efter at Total har trukket sig

Det store franske olieselskab Total har mistet tålmodigheden med den danske regering og trækker sin ansøgning om ny efterforskning og udvinding. Dan Jørgensen indkalder til politiske forhandlinger, der formentlig vil ende med afblæsning af udbudsrunden
Olieboreplatforme i havnen i Frederikshavn til efterforskning af gas og olie forekomster i havbunden i Nordsøen. Olieselskabet Total besluttede torsdag at trække sig fra den såkaldte ottende udbudsrunde i Nordsøen.

Olieboreplatforme i havnen i Frederikshavn til efterforskning af gas og olie forekomster i havbunden i Nordsøen. Olieselskabet Total besluttede torsdag at trække sig fra den såkaldte ottende udbudsrunde i Nordsøen.

Søren Breiting

Indland
9. oktober 2020

Det betyder ikke stop for den igangværende olie- og gasproduktion i den danske del af Nordsøen, men det betyder farvel til forestillingen om at udvide og forlænge efterforskning og produktion til efter 2050.

Det tegner til at blive den politiske konsekvens af olieselskabet Totals beslutning torsdag om at trække sig fra den såkaldte ottende udbudsrunde i Nordsøen. I en situation, hvor det globale oliemarked er præget af økonomisk nedtur, vigende priser og dyb usikkerhed har det store franske selskab mistet tålmodigheden med den danske regering, der i mere end et år har været i tænkeboks om, hvorvidt udbudsrunden skulle resultere i uddeling af licenser eller ej.

»Beslutningen om at trække ansøgningen fra udbudsrunden afspejler et behov for klarhed omkring store investeringer, som har indflydelse på vores langsigtede planlægning,« siger Ole Hansen, ansvarlig for udvikling af Totals danske Nordsø-aktiviteter.

Han understreger, at selskabet fortsat vil fokusere på de nuværende licenser, herunder genopbygningen af gasfeltet Tyra.

»Vi vil evaluere mulighederne for nye efterforskningslicenser, når de fremtidige vilkår er afklaret,« siger Ole Hansen.

Med selskabets melding er der kun ét af oprindeligt fire olieselskaber tilbage under udbudsrunden.

Regeringen har nu i lyset af Totals afbud indkaldt partierne bag Nordsøaftalen til politiske drøftelser om »de fremtidige rammevilkår for olie- og gasudvindingen i Nordsøen«, som det hedder i en pressemeddelelse fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

»I de politiske drøftelser vil regeringen prioritere både at sikre eksisterende arbejdspladser i Nordsøen og at fremme den fortsatte grønne omstilling i området, herunder under hensyn til målet om, at Danmark skal være klimaneutral senest i 2050,« skriver ministeren.

Alle tre støttepartier har ligesom Alternativet for længst gjort klart, at de ønsker ottende udbudsrunde droppet, og De Konservative meldte allerede for et år siden, at man bør vente med en stillingtagen »til vi har lavet en klimahandlingsplan«, det vil sige den plan, der stadig er til etapevis forhandling og måske først bliver klar i endelig form i det nye år.

Forsinkelsen

Det er et tidsperspektiv, Total ikke kan bruge. Den ottende udbudsrunde blev skudt i gang af den forrige regering helt tilbage i juni 2018, i februar 2019 havde fire olieselskaber indleveret i alt fem ansøgninger om deltagelse i denne runde med mulighed for oliejagt i et nyt område på 15.000 kvadratkilometer, og selskaberne blev stillet et svar i udsigt i sommeren 2019. Siden har S-regeringen imidlertid flere gange udskudt en stillingtagen, og nu er tålmodigheden hos Total opbrugt.

Af de oprindelige fem ansøgninger fra fire selskaber – foruden Total norske Lundin, britiske Ardent Oil og ungarske MOL – er tre ansøgninger nu ifølge Energistyrelsen trukket tilbage og kun ét selskab, Ardent Oil, hænger endnu på med to ansøgninger.

Forhandlingerne om rammerne for den fremtidige aktivitet i Nordsøen starter efter efterårsferien. Torsdag var de politiske meldinger fra regeringens støttepartier klare.

»Når ikke engang den største og mest oliegriske investor i Nordsøen tør binde an med den ottende udbudsrunde, er det et kæmpe vink med en vognstang til regeringen om, at investeringen er for usikker, og at ny oliejagt i Nordsøen skal stoppe nu,« siger SF’s klimaordfører, Signe Munk.

»Det må og skal være sidste søm i kisten for den ottende udbudsrunde. De radikale vil gå til møde med regeringen med et meget klart budskab til regeringen om, at nu må alle planer om at udvinde mere olie i Nordsøen efter 2050 naturligvis skrottes,« supplerer Ruben Kidde, ordfører for De Radikale.

På Twitter skriver Enhedslistens Mai Villadsen:

»Dan Jørgensen, nu er din sidste undskyldning for at lave ny oliejagt i Nordsøen væk! Total, der er Nordsøens største operatør, har meddelt, at de trækker deres ansøgning under ottende udbudsrunde. Så Dan: Vis, at i faktisk er en grøn regering ved at gøre det eneste rigtige!«

Tidligere har både Klimarådet, den tidligere direktør for DONG Energy (nu Ørsted) Anders Eldrup samt de grønne organisationer appelleret til regeringen om at droppe runden, der kunne åbne for olieproduktion helt frem til 2056, dvs. efter 2050, hvor Danmark skal være CO2-neutral.

Hos Greenpeace siger klima- og miljøpolitisk leder Helene Hagel:

»Vi er helt enige med Total i, at der ikke er nogen fremtid for ny oliejagt i Nordsøen, og derfor er der absolut intet behov for nye forhandlinger. Regeringen bør bruge denne mulighed til at få gang i den grønne omstilling i stedet for at forlænge dødsdansen med den fossile industri.«

Den tvivlsomme økonomi

Det er et helt åbent spørgsmål, om eller hvor meget ekstra olie og gas, der kunne findes, hvis den ottende runde blev gennemført, ligesom det er højst usikkert, hvordan økonomien – herunder for den danske stat – ville se ud ved en sådan indsats.

Gennem de seneste to år er prisen på en tønde nordsøolie halveret, og det store olieselskab BP spåede for nylig, at den globale olieefterspørgsel vil falde de kommende 30 år og måske allerede har nået eller passeret toppen.

Faldende efterspørgsel kan betyde faldende priser og dermed faldende indtægter for selskaberne i Nordsøen og for den danske stat. Da olieprisen i april var helt i bund som konsekvens af den globale økonomis corona-nedtur, skrev skatteminister Morten Bødskov i et svar til Folketinget:

»Fastholdes den nuværende lave oliepris uændret (nominelt) i al fremtid, forventes det ikke, at ottende udbudsrunde vil skabe indtjening eller udgifter for staten. Dette skal ses i sammenhæng med, at det ved de nuværende oliepriser ikke skønnes at ville være rentabelt for selskaberne at foretage de eventuelle investeringer i Nordsøen, som ottende udbudsrunde vil give dem ret til at foretage,« skrev ministeren.

Hvis den ottende udbudsrunde blev gennemført, ville staten via sit selskab Nordsøfonden være forpligtet til at deltage og betale 20 pct. af omkostningerne ved efterforskning og produktion.

Med de usikre økonomiske perspektiver og med presset for at afvikle den fossile energiproduktion kan Totals afbud vise sig at blive en kærkommen anledning for klimaministeren til at bakke ud af det kontroversielle projekt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Skål og tillykke!

Kurt Nielsen, Bjarne Jensen, Hans Larsen, Poul Reynolds, Alvin Jensen, Dorte Sørensen, Christian Skoubye og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Hvem står for oprydningen efter vores olieeventyr i nordsøen? Når vi nu ikke længere skal hente olie op, skal alle platforme skrottes og boringerne lukkes forsvarligt, det bliver dyrt.

Niels-Simon Larsen, Ole Svendsen, Kurt Nielsen, Ete Forchhammer , Alvin Jensen, Dorte Sørensen og Christian Skoubye anbefalede denne kommentar

Så et fransk olieselskab er mere grønt end vores regering..

Fedt....

Gitte Loeyche, Kurt Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

ENDELIG - det var på tide!!!!

Så kære Soc. dem - drop nu jeres ualmindeligt fodslæbende holdning til grøn omstilling - og kom i gang med at leve op til jeres egne løfter om 70 % CO2 reduktion i 2030.

Jo længere i venter - jo dyrere bliver det - så KOM NU I GANG!!!

Hvis Mette Frederiksen virkelig vil være børnenes statsminister - så vær det for vores børn og børnebørn - drop 8. udbudsrunde til indvinding af fossile brændsler fra Nordsøen og SÆT FULD TRYK PÅ DEN GRØNNE OMSTILLING!!!

Trond Meiring, Gitte Loeyche og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Den dér hockey stav må Dan Jørgensen gerne placere et sted hvor solen aldrig skinner!