Nyhed
Læsetid: 6 min.

Politikere og forskere: Kulegrav danske adoptioner af grønlandske børn

Om kort tid lander en historisk redegørelse om det såkaldte ’eksperiment’ med 22 grønlandske børn fra 1951. Men faktisk blev flere hundrede grønlandske børn over tre årtier adopteret til Danmark på et juridisk tvivlsomt grundlag. Og det bør undersøges til bunds, mener både forskere og folketingspolitikere
Marius Kristensen, hvis historie bliver fortalt i dagens udgave af Moderne Tider, er blot et af mange grønlandske børn, der gennem tre årtier blev bortadopteret til Danmark – ofte på et meget tvivlsomt aftalegrundlag. Nu vil både forskere og politikere have afdækket, hvordan det kunne ske.

Marius Kristensen, hvis historie bliver fortalt i dagens udgave af Moderne Tider, er blot et af mange grønlandske børn, der gennem tre årtier blev bortadopteret til Danmark – ofte på et meget tvivlsomt aftalegrundlag. Nu vil både forskere og politikere have afdækket, hvordan det kunne ske.

Indland
17. oktober 2020

Marius blev bortadopteret af en dansk barnløs sygeplejerske, mens hans mor var i behandling for tuberkulose. Margrete blev adopteret af et dansk par, der fortalte, at hendes mor havde solgt hende for en pakke cigaretter. I virkeligheden ledte hendes familie efter hende i årtier. Og Sara blev i en alder af otte år sendt til Danmark, fordi børnehjemmene i Grønland var overfyldte. Først da hun fyldte 45 år, fandt hun sin biologiske familie.

Information fortæller i den kommende tid om nogle af de flere hundrede grønlandske børn, der blev bortadopteret til danske familier gennem 1950’erne, -60’erne og -70’erne – mange på et yderst tvivlsomt aftalegrundlag.

Fra flere sider efterspørger forskere og grønlandske samt danske politikere nu, at der bliver lavet en tilbundsgående undersøgelse af de mange adoptioner.

»Vi mangler at komme til bunds i, hvad der er foregået rent juridisk. Hvordan det kunne gå til, at flere hundrede børn blev fjernet fra Grønland i den periode,« siger Gitte Adler Reimer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det man skal huske ved mange af disse børns adoptioner, det er at grunden ofte har været at der ventede dem en helt anden grum skæbne med sult, misrøgt og evt. sygdom såfremt de ikke var blevet adopterede.

Der har været gode grunde til at bortadoptere og tvangsfjerne dem, også set med nutidens øjne, men det kræver selvfølgelig at man sætter sig lidt dybere ind i tingene.

I bagklogskabens lys, så kan det så selvfølgelig undre en, at kontakten i mellem det biologiske ophav, og de nye forældre har været, mere eller mindre, eller helt afbrudt, men det kan også hænge sammen med den tids normer og hvad man mente var bedst for barnet for jeg er ret sikker på, at man gjorde det her for at hjælpe børnene og Grønland.

Desværre er der to sider af disse sager, Grønland så helt anderledes ud for 70+ år siden mht. fattigdom og sygdom.

Jeg syntes til gengæld, at sagen skal undersøges til bunds.

Og er der foretaget noget fejlagtigt, eller er der gjort noget på et usikkert juridisk grundlag, så skal der findes en snarlig løsning. Og kan denne løsning ikke tilgodese alle parter, så skal den i hvert fald tilgodese dem, der er retfærdigt behandlet.

Hvis samfundet er ansvarlig i disse sager, og det er formentlig en del af problemet. Så kan man formentlig ikke, 70 år efter, straffe de skyldige med et overordnet politisk ansvar. Men så må samfundet i hvert fald kompensere de skadeslidte på en rimelig måde.

Og ud over dette, er det på sin plads, at landets øverste ansvarlige politiker giver en undskyldning på samfundets vegne.

Peter Beck-Lauritzen, Lillian Larsen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar