Analyse
Læsetid: 5 min.

De Radikale balancerer på kanten af opløsning

Nedsmeltningen i De Radikale udvikler sig så eksplosivt – efter folketingsmedlemmet Ida Auken har beskyldt den nye leder Sofie Carsten Nielsen for at lyve – at en egentlig splittelse virker uundgåelig: Det lille parti er fanget i en giftig krise, hvor alle hovedpersoner står tilbage med tyndslidt troværdighed
Havariet i De Radikale kan dog langt fra reduceres til det uforsonlige personopgør mellem Ida Auken og Sofie Carsten Nielsen. Lige bagved lurer fortsat den dybere, strategiske konflikt om partiets parlamentariske kurs, skriver Lars Trier Mogensen i denne analyse.

Havariet i De Radikale kan dog langt fra reduceres til det uforsonlige personopgør mellem Ida Auken og Sofie Carsten Nielsen. Lige bagved lurer fortsat den dybere, strategiske konflikt om partiets parlamentariske kurs, skriver Lars Trier Mogensen i denne analyse.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
15. oktober 2020

Magtopgøret i De Radikale har nået point of no return. Konfrontationen er kompromisløs, og den åbne krig i partiet kan ikke længere løses i mindelighed.

Detroniseringen af Morten Østergaard har udartet sig til en endnu større intrige, hvor det fyger med gensidige beskyldninger om alt fra løgn til fortielser og nye bagholdsangreb. På få døgn har sammenbruddet således nået et bristepunkt, hvor det reelt ikke vil være muligt for den radikale folketingsgruppe at forblive intakt.

Det skæbnesvangre vendepunkt opstod, da folketingsmedlemmet Ida Auken, som ellers er sygemeldt med stress, onsdag morgen rettede et frontalangreb på De Radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen. I et opslag på Facebook anklager hun Morten Østergaards afløser for at have været medvidende om de gentagne krænkelsessager:

»Jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham i stedet for at tage det nødvendige opgør,« skriver Ida Auken.

Den opsigtsvækkende anklage er, at Sofie Carsten Nielsen har løjet både indadtil i partiet og udadtil i offentligheden, når hun i de seneste dage har hævdet, at hun ikke har kendt til konkrete sager om Morten Østergaards krænkende adfærd. Og dermed anklager Ida Auken direkte den nye politiske leder af De Radikale for ikke at have den fornødne troværdighed og integritet til at kunne stå i spidsen for partiet.

Ida Auken, som selv tidligere har været medlem af Folketinget for SF, kræver kort sagt et tronskifte og bestyrker dermed de anklager, som særligt Martin Lidegaard tidligere har fremført om, at Sofie Carsten Nielsen har medvirket til i for lang tid at holde hånden over Morten Østergaard.

Partiskadelig virksomhed

Konkret henviser Ida Auken til en episode, hvor »Morten Østergaard på Folkemødet 2017 havde stået og befamlet en ung kvinde mod hendes vilje og med stærkt grænseoverskridende adfærd havde forsøgt at få hende til at gå i seng med sig«. En episode, som Sofie Carsten Nielsen udtrykkeligt skulle være blevet orienteret om dengang, og hvor ledelsen meldte tilbage, at »man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset«.

Helt faktuelt er det et åbent spørgsmål, hvor meget de øvrige folketingsmedlemmer rent faktisk har kendt til forholdsreglerne omkring Morten Østergaard, herunder hvad Sofie Carsten Nielsen specifikt har fået at vide, formelt såvel som uformelt.

De Radikales beskedne størrelse taget i betragtning – og ikke mindst Sofie Carsten Nielsens eget tætte parløb med Morten Østergaard – gør det umiddelbart plausibelt, at partiledelsen har været bekendt med anklagerne. Omvendt vil det være ekstremt risikabelt for Sofie Carsten Nielsen at benægte sin egen rolle, hvis det eventuelt kan dokumenteres, at hun løbende har været orienteret.

Selv afviser den nye leder ethvert kendskab til konkrete sager: »Jeg er rasende over de påstande, Ida Auken i dag har rejst på sin Facebook,« skriver Sofie Carsten Nielsen og sætter trumf på: »At Ida vælger at slynge falske påstande om mig og vores landsformand ud på nuværende tidspunkt, kan jeg ikke se som andet end et forsøg på at destabilisere partiet.«

De sidste fem ord er skelsættende. For ved at betegne Ida Aukens anklager som partiskadelig virksomhed har Sofie Carsten Nielsen reelt udelukket, at begge kvinder nu kan blive i De Radikales folketingsgruppe. Enten må et flertal følge Ida Auken og vælte den nyvalgte leder, ellers må Sofie Carsten Nielsen statuere et eksempel og presse det trodsige folketingsmedlem til selv at gå. Folketingsmedlemmerne kan nemlig ikke ekskluderes af ledelsen.

Til støtte for Sofie Carsten Nielsen afviser De Radikales organisatoriske formand Svend Thorhauge påstandene fra Ida Auken: »Jeg kender ikke til det møde i 2017, Ida Auken omtaler. Vi havde HB-møde i går med fuldt fremmøde, men uden hendes deltagelse. Det ville have klædt hende, at hun havde fremført sit ærinde der.«

Det uundgåelige opgør

Sofie Carsten Nielsen har foreløbigt også valgt konfrontationskursen:

»Jeg har meget svært ved at se det som andet end et angreb på partiet,« skriver hun og tilføjer som en slet skjult trussel: »Jeg går ud fra, Ida Auken selv har gjort sig overvejelser om sin fremtid.«

Rent magtpolitisk handler det nemlig ikke længere om, hvem der i virkeligheden taler sandt, men snarere om hvem der får ret. På den ene side kan Sofie Carsten Nielsen ikke fungere som ny partileder, hvis hun ikke har tillid fra sin egen folketingsgruppe. Og på den anden side kan Ida Auken heller ikke fortsætte, hvis hun åbent beskylder partiets frontfigur for at være løgnagtig.

Her spiller den afgørende rolle, at Ida Auken fortsat opfattes som en ’fremmed fugl’ af mange radikale, og derfor er hendes egen afgang det mest sandsynlige scenarie. Men hun skal altså selv vælge at trække sig.

Havariet i De Radikale kan dog langtfra reduceres til det uforsonlige personopgør mellem Ida Auken og Sofie Carsten Nielsen. Lige bagved lurer fortsat den dybere, strategiske konflikt om partiets parlamentariske kurs, hvor Martin Lidegaard flere gange har kritiseret Morten/Sofie-linjen og senest har budt sig til som en mere pragmatisk og regeringsvenlig lederkandidat. Den nye tvekamp vil rippe op i det grundlæggende ideologiske slagsmål, hvor blandt andet tidligere partileder Marianne Jelved støtter Martin Lidegaard.

Når først ét folketingsmedlem skubbes ud eller selv forlader en så samspilsramt gruppe, vil andre hurtigt kunne følge med og derved splintre De Radikale. For det vil ikke være første gang.

I en kædereaktion af fragmentering har De Radikale i de seneste år oplevet gentagne lignende afskalninger: Først brød Anders Samuelsen ud og stiftede Ny Alliance i 2007, dernæst hoppede Simon Emil Ammitzbøll-Bille ud og dannede Borgerligt Centrum i 2009, hvorefter Uffe Elbæk begik mytteri med etableringen af Alternativet i 2013.

Spændingerne i De Radikale er nu igen så uoverstigeligt store, at en større eller mindre sprængning synes uundgåelig. Både Sofie Carsten Nielsen og Ida Auken risikerer at trække hinanden ned, spørgsmålet er efterhånden kun, hvor mange folketingsmedlemmer der hverken kan eller vil være i den radikale gruppe i næste uge.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

At Morten Østergaard blev helt ud som partileder fordi han for ti år siden rørte en kvinde på låret er endnu et godt eksempel på, når Danmark brænder sammen og går i en total overdreven overreaktion.

Frank Hansen, Per Torbensen, Claus Nielsen, Birte Pedersen, Kristian Jensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Carl Chr Søndergård

Når nu at auken er et udskid, fra sf og det kaos der var dengang, da levebrødspolitikerne og de magtsøgende måtte skifte mod magt-partierne - så kan det jo være svært at stole på noget, fra hendes færd.
Hun støtter self en Lidegaard-linje, hvor man kan komme i spil til ministerposter påny.

Derimod, er det også dybt åndssvagt, at stole på noget, som den magt-rasende sofie carsten hun melder ud.
Hun har løjet to gange, nu, for åben skærm.

Det er helt synd for de radikale, at de har DF på hver side og en ellemann der er for svag i skolegården. Bum.

Michael Hullevad, søren ploug, Bodil Stilling og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Ida Auken overspiller sine kort. Det dur ikke.

Jens Jørn Pedersen

Efter almindelig opfattelse har Sofie Carsten allerede været på kan med troværdighed. Ida Auken husker jeg som et troværdigt menneske, hvilket jeg ikke tror, at hun vil sætte overstyr ved at lyve for bestyrelsen. Det lange af det korte er, at nogen lyver uanset hvordan, og det er ikke godt i en partiledelse og folketingsgruppe.

Svend-Erik Runberg, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Helga Westergaard, Thomas Tanghus, Michael Hullevad, Birte Pedersen, Jacob Mathiasen, Kristian Jensen, erik pedersen, Helle Walther, lars søgaard-jensen, Carsten Wienholtz, Benta Victoria Gunnlögsson, Søren Fosberg, Steffen Gliese, Lene Rasmussen, Bent Nørgaard, Poul Anders Thomsen og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
Morten Poulsen

Jeppe Lindholm - Hvad får dig til at mene, at Ida Auken ikke har det så dårligt endda? Hun har skrevet et indlæg på Facebook og er derefter gået i skjul for alle. Det er i min optik konsistent med at være stress-ramt. Hun kan lige overkomme at give udtryk for sin harme, men magter ikke at håndtere konsekvenserne af sit opslag. (Det er naturligvis under forudsætning af, at Ida Auken taler sandt og Sofie Carsten Nielsen lyver.)

Anne-marie Monrath, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, Kristian Jensen, Niels Johannesen, erik pedersen, Helle Walther, lars søgaard-jensen, Carsten Wienholtz, Ruth Sørensen, Peter Høivang, Søren Fosberg, Steffen Gliese, Henning Kjær og søren ploug anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Jeg tror ikke jeg synes det er så synd for Sofie. Det ser jo ud til at hun i bedste Borgen-stil, sammen med Zenia og Lotte, kuppede sig til formandsposten i RV. Det er jo ikke særligt demokratisk. De kunne have ladet posten gå på valg og ladet medlemmerne selv vælge deres egen formand. Nu har de istedet smadret partiet. Det går altså ikke altid som på TV. Hvis man absolut skal lave et kup, istedet for at gøre sig fortjent til en formandspost ved at vinde medlemmernes gunst, skal man være meget mere professionel. Du skal for det første finde nogen der kan finde ud at holde på en hemmelighed og så skal dine metoderne skal ikke være så åbenlyse at enhver kan læse om det i pressen dagene efter. Når et kup går galt, kommer kupmagerne let til at fremstå som illoyale, inkompetente amatører. Det bliver svært at finde samarbejdspartnere hvis man skriver det på sit visitkort. Det nærmeste man kommer magten efter det er en plads i den kulørte presse. Held og lykke med jobansøgningen Sofie.

Svend-Erik Runberg, Claus Nielsen, Thomas Tanghus, Michael Hullevad, Finn Jakobsen, Kristian Jensen, Helle Walther, Henrik Bakager, Carsten Wienholtz, Georg Kallehauge, Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Steffen Gliese, Carl Chr Søndergård, søren ploug, Bent Nørgaard, John Liebach og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det er sørgerligt, at det gamle husmandsparti nu er ved at forvitre i identitetspolitiske vildfarelser.

Og nu er det kvinderne, der slås, så nu bliver det for alvor blodigt....

Leif Carlsen, Svend-Erik Runberg, Frank Hansen, P.G. Olsen, Niels Johannesen, Morten Simonsen, lars søgaard-jensen, Nils Andresen, Rolf Andersen, Flemming Olsen, Søren Fosberg, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, søren ploug, Bent Nørgaard og Poul Anders Thomsen anbefalede denne kommentar

Magt(politik) ER vel per definition blodigt ... (?)

Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Nike Forsander Lorentsen, Estermarie Mandelquist, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Alvin Jensen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Uanset falder troværdigheden omkring 50%

Så var formandsopgøret mellem Auken og Nyrup i sin tid vel egentlig ikke særligt 'blodigt', når det nu drejede sig om to mænd...
Og var jo i øvrigt mig bekendt orkestreret af, thada: De Radikale...

Leif Carlsen, Anne-marie Monrath, Maiken Guttorm, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Malan Helge, P.G. Olsen, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Michael Hullevad, Poul Simonsen, Arne Lund, Helle Walther, Anna Louise Finck-Heidemann, Nike Forsander Lorentsen, lars søgaard-jensen, Carl Chr Søndergård, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Ruth Sørensen, Rolf Andersen, Steffen Gliese, t. helleskov, Kurt Nielsen, Poul Anders Thomsen, Mogens Kjær, Alvin Jensen, søren ploug, Hanne Utoft og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Katrine Damm
Undskyld, jeg kunne ikke dy mig :-)

Birte Pedersen, Carl Chr Søndergård, Rolf Andersen, Poul Anders Thomsen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Der er da en fantastisk udenrigsministerkandidat i Sofie. Hun vil da kunne sætte ethvert statsoverhoved på plads, hvis hun ikke syntes de er helt rene. Startende med at fortælle at hun er både vred og ked af det. Hvis det ikke hjælper, kan hun fortælle, at hun er rasende.

Leif Carlsen, Anne-marie Monrath, Malcolm McGugan, Michael Hullevad, Kristian Jensen, Torben Lindegaard, Niels Johannesen, lars søgaard-jensen, Carl Chr Søndergård, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Jakob Knudsen, søren ploug og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Men også for nemt René Arestrup, - for hvor er det identitetpolitiske?
Jeg ser det personligt sådan, at De Radikale har en tendens til, at befinde sig på en meget høj - og bedrevidende - hest, og selv med lig i lasten fortsatte de med at lade som om... - det må jo give bagslag..

Anne-marie Monrath, Eva Schwanenflügel, Malan Helge, ingemaje lange, Michael Hullevad, Kristian Jensen, Carl Chr Søndergård, Ruth Sørensen, Poul Anders Thomsen, Alvin Jensen og søren ploug anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Katrine Damm
Altså, hvis du ikke kan få øje på de identitetspolitiske kvababelser, der ligger bag den øjeblikkelige krise, vil jeg slet ikke begive mig af med at forsøge at forklare...

Og med hensyn til det andet, har du fuldstændig ret.

Niels Johannesen, Bent Nørgaard, Flemming Olsen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Årh, kom nu Arestrup, gi' mig en lille chance, og prøv at forklare, hvem ved - måske kan det lykkes... ;)

Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Ruth Sørensen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Poul Anders Thomsen, jeg er ikke radikal, men så vidt jeg ved vælges formanden i de radikale på årsmødet og er primært organisatorisk. SCN er politisk leder og vedkommende vælges af FT-gruppen.

Anne-marie Monrath, Eva Schwanenflügel, Poul Reynolds, Lars Hansen, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Poul Anders Thomsen, jeg er ikke radikal, men så vidt jeg ved vælges formanden i de radikale på årsmødet og er primært organisatorisk. SCN er politisk leder og vedkommende vælges af FT-gruppen.

René Arestrup

@Katrine Damm
Ok, sat på spidsen har RV - helt ureflekteret og ganske u-radikalt - forvandlet sig til et metoo-parti, illustreret ved at MØ følte sig tvunget til at gå som partileder fordi han for ti år siden, i selskabelig sammenhæng - og givetvis også under indflydelse af alkohol - lagde en hånd på Lotte Rods lår og siden følte, at det var så belastende, at han var nødt til at lyve om det. Hånden blev fjernet og der skete - efter det oplyste - ikke andet, bortset fra at MØ efterfølgende gav LR en uforbeholden undskyldning. Er det sex-chikane? Ikke efter mine begreber. Klodset og måske lidt små-dumt, men hvem kan sige sig helt fri for at have gjort noget, der var dumt?

Men i RV er det herskende paradigme åbenbart at alt - som i alt - der tager afsæt i subjektive feminine oplevelser ryger ned i én og samme kasse, nemlig sexchikane. Det er efter min opfattelse ikke blot en misforståelse, men også et vidnesbyrd om at RV har reduceret sig selv til et feministisk identitetsprojekt.

Og det er mindst lige så dumt som den famøse hånd på det famøse lår.

Svend-Erik Runberg, Emil Davidsen, Frank Hansen, Claus Nielsen, Birte Pedersen, Kurt Nielsen, Kristian Jensen, Niels Johannesen, Bent Nørgaard, jan sørensen, Morten Simonsen, lars søgaard-jensen, Henrik Ilskov-Jensen, Rolf Andersen, Erik Fuglsang, Flemming Olsen og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

René Aarestrup, du følger altså ikke godt med: hånden på låret blev kun til en sag, fordi MØ ikke kunne finde ud af at håndtere det og dermed fremprovokerede sin egen aftræden. Det er siden blevet klart, at der var en del flere, måske alvorligere klager - og nu altså en egentlig påstand om, at han ikke kan styre sig i fuldskab og derfor bliver mandsopdækket af inderkredsen og sendt i seng, før hans adfærd udarter. I stedet burde han nok afholde sig fra at drikke.
Nå, men mange af os kan jo være ligeglade og i stedet se hen til, at afgang fra folketingsgruppen kan føre til nødvendige stemmer til en socialt ansvarlig politik, måske for første gang i de radikales historie siden Kanslergadeforliget.

Anne-marie Monrath, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Michael Hullevad, Kurt Nielsen, Helle Walther, Nike Forsander Lorentsen, Estermarie Mandelquist, Ruth Sørensen, Jørgen Mathiasen, Kim Houmøller og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Når det åbenbart længe har været en offentlig hemmelighed, at mø har et alkohol-og kvinde problem, er det ikke troværdigt, at scn har været så uinformeret, som hun påstår. Det er også svært at tro, at ida a lyver, men indtil for kort tid siden virkede scn også meget troværdig.

De radikale er bare irriterende, og det var kun forventeligt, at bukserne på de selvretfærdige, sidste dages hellige endelig sprak.

Hvad er egentlig værst : hårdkogt partidisciplin eller hykleri? Intelligent ærlighed ville være en lettelse, men det kan man vel ikke forvente i politik.

Carl Chr Søndergård, Claus Nielsen, Malan Helge, Thomas Tanghus, Michael Hullevad, Birte Pedersen, Finn Jakobsen, Kurt Nielsen, Kristian Jensen, Niels Johannesen, Bent Nørgaard, Kent Bajer og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

For det første er det ikke hånden på låret men hans efterfølgende løgn overfor partiet der væltede ham. Han var vel bange for at blive skældt ud. Efterfølgende tegner der sig et billede af en mand der ikke kan styre sin brandert men har en stærk trang til at forgribe sig på kvinder når han er beruset. Mange politikere har disse tilbøjeligheder, nu går den åbenbart ikke mere.

For fremtiden skal vi nok vænne os til typer som Nixon. Han havde ikke de tilbøjeligheder siges det. Meget betryggende, afgjort den vigtigste egenskab for en politiker anno 2020.

Folk taler og de har skam all vidst det. At tro andet er ufatteligt naivt. Nu bliver Sofie så udpeget som utroværdig mens hun står og vrisser af partifællerne. Tsk tsk. Hun går af inden en uge.

Kurt Nielsen, Kristian Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg syntes at der en tendens til at bagatellisere Morten Østergaards handlinger.
Nej han har ikke begået overgreb på en række kvinder, men han har udvist et meget kedeligt mønster. Han har tilsyneladende gentagne gange drukket sig så beruset at han ikke har været i stand til styre sine impulser og dermed overskredet en række kvinders grænser. Vi taler her om en mand der er højt i hierarkiet i et parti der kan ende i en regering. Vi taler om en voksen mand med kone og børn, ikke et ungt menneske som endnu ikke har lært sine egne og andres grænser at kende. Det er da at udvise mangel på dømmekraft at han gang på gang bringer sig sig i sådanne situationer.

At det så øjensynligt har været et mønster flere andre ledede medlemmer har været bekendt med uden for at alvor at gribe ind over for og få manden under behandling, udstiller sådan set bare hele den øverste del af partiet som personer med dårlig dømmekraft og som hyklere og egoister.

Jeg ønsker Morter Østergaard held og lykke med processen med at få styr på sine impulser og med at klinke skårene i sit forhold til sin familie og parti. Jeg er sikker på at han er ved at indse at han er nødt til at ændre på nogle grundliggende parametre i sit liv og finde en bedre balance i sit martrede sind. Jeg kan ikke anbefale at ty til alkohol eller stoffer som trøst eller flugtvej, det udsætter bare den nødvendige erkendelse og bearbejdning som er nødt til at finde sted for at han igen kan få et godt forhold til sig selv og sine omgivelser.

Svend-Erik Runberg, Nickolinne Liff Damgård, Anne-marie Monrath, Carl Chr Søndergård, Denise Andersen, Randi Christiansen, Malan Helge, ingemaje lange, Helle Walther, Thomas Tanghus, Michael Hullevad, Birte Pedersen, Anna Louise Finck-Heidemann, Kurt Nielsen, Torben Lindegaard, Lars Hansen, David Zennaro, Ulla Søgaard, Ruth Sørensen, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Morten Østergaards andre sager og upassende 'fest-opførelse' er totalt ligegyldige indtil de konkrete detaljer bliver klarlagt. Et parti der kan implodere over en hånd på lår for 10år siden fordi den dengang krænkede part, på trods af allerede opnået undskyldning og forsoning, føler sig nødsaget til at udstille Morten Østergaards uvilje imod, offentligt, at udpege sig selv som krænker og at dette får opbakning fra de fleste i RVs folketings gruppe bevidner at RV har et propertionalitets forståelses problem. De andre sager kan være hamrende alvorlige og de kan være ligeså harmløse - who knows - men jeg har nul tillid til at RV kan lave den vurdering længere.

Anne-marie Monrath, Poul Anders Thomsen, P.G. Olsen, søren ploug, René Arestrup, Kristian Jensen, Bent Nørgaard og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Det er svært at bedømme langtidsvirkningen af denne sag for Det radikale Venstre. Om et halvt til et helt års tid - eller til næste valg - kan de måske atter sætte sig op på den krænkelsespolitiske høje hest og sige: "Vi har taget et grundigt opgør for åbent tæppe og renset ud i sexismen i vort parti, vi tolerer ikke den slags hos os, hvad med de andre partier i Folketinget?"

Eva Schwanenflügel, Carl Chr Søndergård, Randi Christiansen, søren ploug, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Engelbrecht

Man har lov at håbe

Det politiske parti giver godt nok ordet 'radikal' en ny betydning .. ;)

Anne-marie Monrath, Malan Helge, Michael Hullevad, Finn Sørensen, Bent Nørgaard, Trond Meiring og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Sofie er helt sikkert klog - men viis? Godt hun ikke fik navnet Vera - det forpligter nemlig.

Vedr. sygemeldte Ida Auken - Jeg tror at hun er hæderlig nok (på trods af et dårligt valgt partiskifte!). Hun er sygemeldt med stress men stresses derhjemme af den helt ulidelige stank af løgn fra den nye partilidelse, og vil bare gerne have det på det rene, at Sofie for flere år siden de facto blev orienteret om MØ's betændte adfærd. Uanset har hun, som den drevne politiker hun også er, formentlig indtænkt et scenarie hvor hendes påstand afvises og ikke troes af hovedbestyrelse og folketingsgruppe. I så fald har hun jo begået politisk selvmord. Derfor tror jeg på hende.

Anne-marie Monrath, Dennis Tomsen, Malan Helge, Michael Hullevad, Birte Pedersen, Ruth Sørensen og Lars Madsen anbefalede denne kommentar

ida Aukens parlamentariske indsats er ikke noget at prale af. Hun skamrider efternavnet, men er ret beset en karriererytter. Er der nogen, der kan huske hvad hun udrettede da hun var miljøminister.
For år tilbage - under SRSF-regeringen - bad hendes vælgere i Vestre Storkreds hende om at gå i brechen for dem i forbindelse med anlæg af den nye bane til Ringsted, der blev ført gennem Valby-Vigerslev- området, og som ville give naboerne til banen betydelige støj- og vibrationsgener. Ida Auken afviste at hjælpe og henviste til, at SF's Pia Olsen Dyhr jo var trafik-minister, og at hun derfor tog sig af de miljømæssige udfordringer.
Det gjorde Pia Olsen Dyhr imidlertid ikke, hun anede - som sædvanlig - knap nok hvad det hele gik ud på, og overlod det til embedsværket. Resultatet var at den manglende politiske styring af projektet endte med en discount-bane.
Da SF kollapsede i forb. med salget af DONG-aktier, søgte Ida Auken en sikker havn hos Radikale, og nu hvor de radikale måske kollapser, hvor søger hun så hen?
Læg mærke til hvor mange partihoppere der er i Folketinget pt. . 10 oct, af tingets medlemmer - og da der er længe til næste valg, kan der sagtens komme endnu flere.

Carl Chr Søndergård, Claus Nielsen, søren ploug, Per Torbensen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Fred være med det, har de ikke også haft deres tid?

Anne-marie Monrath, søren ploug og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

De fleste mennesker over 35 år husker en tid uden facebook.

Med alt forlov: Eller uden twitter.
Vi ville måske stadig være udviklede mennesker uden de platforme, og fundet en lødig måde at kommunikere på, - jeg vil påstå, at krænkelser og uhyrligheder kunne komme frem til debat og fremtiden forbedret uden facebook og twittertvang.
Nu har vi i høj grad en facebookregering, og i USA en twitterpræsident.
I mine øjne skulle begge platforme lukke deres regeringer og dens valgte
helt ude.

Svend-Erik Runberg, søren ploug, Michael Hullevad, Finn Jakobsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Søren Fosberg 15. oktober, 2020 - 00:43

Nixon er afskyet som få andre tidligere præsidenter - uanset, at han var trofast imod Pat.

Ronald Reagan er elsket af mange amerikanere - og han var ikke til at rive væk fra Nancy.

Jack Kennedy er elsket - og han bollede med alt i skørt.

Forhåbentlig kan man udlede, at amerikanerne - og alle vi andre borgere - ikke bedømmer politikere på deres sexualliv.

Sex- og magtovergreb fordømmer vi derimod.

Anne-marie Monrath, Randi Christiansen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Hvem der viste hvad på hvilket tidspunkt bliver et issue. Hvis det var en offentlig hemmelighed, at MØ havde grænseoverskridende adfærd, så bliver RVs kurs mht. køns- og identitetspolitik så meget desto mere uforståelig. For mange falder ordet hykleri for, og som artiklen er inde på, så er troværdigheden flosset hos flere af RVs politikere

Der er øjensynligt udbrudt fløjkrig i partiet, og udsagn køres på Facebook og i medierne fremfor internt. Hermed luftes vasketøjet i fuld offentlighed.

Bagefter kan det sikkert blive svært, at klinke skårene. Det hele blev udløst af en hånd på et lår, hvilket var ude af proportion. Men der lå mere bag øjensynligt.

For os avislæsere der er outsidere må den tanke falde for, at vi kun ser toppen af isbjerget, og vi må måle på hvilken troværdighed vi vil tillægge henholdsvis Ida Auken og Sofie Carsten Nielsen

En sten blev kastet i vandet og en bølge bredte sig langt ind i RV. Gad vide om nogle overhovedet har fast grund under fødderne når bølgen en har trukket sig tilbage?

MØ måtte gå fordi han ikke længere havde nogen troværdighed tilbage blev der sagt. Men oprydningen og dem der skal varetage den har også et troværdighedsproblem. Det er svært, at kalde på loyalitet og parti-disciplin når det er kommet til åben krig. Men det er åbenlyst for enhver, at partiet risikerer, at æde sig selv op. Opløsningstendensen synes tydelig nok.

Poul Anders Thomsen, søren ploug, lars søgaard-jensen og René Arestrup anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Der er flere, der har travlt med at påpege at 'sagen' er ligegyldig og at det alene var MØs uheldige håndtering, der førte til hans fald.

Nu kunne man spørge sig selv hvorfor MØ fandt anledning til at manipulere og lyve? Det er dog et skråplan, ikke sandt? - Og vel normalt kun noget man griber til hvis omstændighederne tilsiger at det er strengt nødvendigt.

I dette tilfælde var 'omstændighederne' en banal dumhed - en hånd på et lår. Ikke desto mindre har det helt åbenbart stået lysende klart for MØ, at han - i den radikale feministiske kontekst, han befandt sig i - havde begivet sig ind i det dybeste mørke og at løgnen var hans eneste udvej.

Det er i sig selv tankevækkende - og et vidnesbyrd om, at det handler om meget mere end håndteringen.

steen ingvard nielsen

Det Radikaliserede Venstre.
Av av!
Den går sgu ikke kære Sofie.
Man står ikke både som kvinde og på en radikal platform og misbruger sin magt til, at bringe en anden kvinde til tavshed, med trusler om, at det koster i forhold til karieren,
av av!,
siger du til os, at kviderne ikke er et hak bedre end mændene?
Av av,
Det var da vist en grim brøler, kære sofie.

Poul Anders Thomsen, Malan Helge, Helle Walther, lars søgaard-jensen, Michael Hullevad og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Statistisk set er 48% krænkere, altså både mænd og kvinder. Begge køn kan postulere "Me-too" også gælder for dem. Kvinder er i følge Sharia loven hjemfaldne til at tage skylden for at lokke mænd til uterlighed. Sådan er det bare!

Igen skal vi høre på at det skam ikke var hånden på låret der fældede Morten Østergaard, men cover-uppet. Selvom Sofie Carsten Nielsen i dag er formand, og hun vidste og sagde det samme som Østergaard.

Så meget kan man mene om Ida Auken, men hun har objektivt ret.

Anne-marie Monrath, Emil Davidsen, Malan Helge, René Arestrup og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Maria Francisca Torrezão

Lars Trier Mogensen: ”Rent magtpolitisk handler det nemlig ikke længere om, hvem der i virkeligheden taler sandt, men snarere om hvem der får ret.”
Javel.
Har ofte tumlet med dette spørgsmål i adskillige andre sammenhænge og nu er mine bange anelser blevet bekræftet af en ekspert på området.

Det udvikler sig til en soap efterhånden, nu ønsker man Jelved som leder. Men hun er da cool og har hjerne.

Der findes formentlig en eller flere Morten Østergaard i alle partier. Alle kender dem, også kvinderne, der forsøger at advare andre kvinder om at nærme sig de klammeste af dem. Det vil nok komme til at koste Sofie Carsten Nielsen posten, at hun udadtil forsøgte at fremstå uvidende - og hermed uskyldig - omkring et emne, hun selv har været med til at neddysse. Men det skulle overraske mig meget, hvis der kan vælges en anden formand for partiet, der reelt er uvidende og som ikke har været med til at beskytte krænkerne. De ved det alle, men de har accepteret det. Indtil nu, hvor Lotte Rod står frem.

Der hvor jeg synes Sofie Carsten Nielsen taber mest, er hendes behandling af Ida Auken efter at Ida Auken står frem. For er Sofie Carsten Nielsens fremtidige linje, at medlemmer, der står frem med viden om seksuelle overgreb, at de skal smides ud af partiet?

Anne-marie Monrath, Carl Chr Søndergård og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Vis hensyn. Hold afstand, Østergaard.

@Helle Walther

Ja det er total nedsmeltning og jeg græmmes på vegne af mit gamle parti. Hvis jeg ikke allerede havde meldt mig ud pga. min flytning til Sverige, ville jeg seriøst overveje at gøre det nu. Radikale er i overhængende fare for at komme til at lide samme skæbne som Konservative efter Hans Engell / Per Stig Møller affæren. I bagklogskabens lys skulle man nok ikke have valgt Sofie til formand, da hun er for indfedtet i det cover-up, der tilsyneladende er sket.

Anne-marie Monrath og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Rikke nielsen - "Der hvor jeg synes Sofie Carsten Nielsen taber mest, er hendes behandling af Ida Auken efter at Ida Auken står frem. For er Sofie Carsten Nielsens fremtidige linje, at medlemmer, der står frem med viden om seksuelle overgreb, at de skal smides ud af partiet?"

Ida auken fyrer et bagholdsangreb afpå scn, som ikke kan gøre andet end at afvise, ellers er hun jo også afsløret som utroværdig.

Et parti, der beholder en mand som mø som leder, er utroværdigt. Lige fra lidegård og auken til den anden fløj, som med henvisning til hans svagheder burde være presset til at droppe ham. Hvorfor gjorde de ikke det?

Det handler nok om ideologiske magtkampe, og hvis auken/lidegård har været i undertal, har de ikke haft interesse i at fremprovokere et valg. De er alle utroværdige - og det har sikkert sine meget gode grunde, at ida a er krøbet i flyverskjul.

Tiden er en anden end da krags, kampmanns, hækkerups o.a.’s udskejelser blev fejet ind under gulvtæppet. Afsløringernes time synes at være inde. Lad os håbe, at det gælder alle de samfundsundergravende, snuskede hemmeligheder, så vi måske endelig kan få en forvaltning, der kan få lov til at respektere folket og handle for dets bedste.

Eller vi får endelig afsløret den reelle magt her i landet. Og at de andre dilettanter bare fjumrer rundt som frontfigurer og afleder opmærksomheden fra de egentlige magthavere, imens de træffer de vigtige beslutninger.

Hvad er bedst : partidisciplin eller hykleri? Retsgrundlaget og forvaltningen af danmarks politiske dynamikker trænger til et grundigt eftersyn. Men så kommer vi nok for tæt på magten.

Lyt et lille kvarter til den australske biolog jeremy griffiths interessante udlægning af, hvorledes instinkt i forhold til intellekt har defineret det menneskelige vilkår. Vi er fanget i platons hule, fordi vort intellekt kæmper mod vores instinkter. Når vi indser denne konflikt, kan vi frigøre os fra den.

https://youtu.be/tK5Be9bZHaA

Der er helt sikkert meget, vi som udenforstående ikke kender til. Ida Auken er sygemeldt "med stress" men er rask nok til at fyre en decideret stinker af fra "sygelejet". Det lugter langt væk af "noget andet". Og det er måske ikke så kompliceret endda, hvad der stikker under.

Auken var som bekendt miljøminister i Thornings regering og forlod SF, da SF trådte ud af regeringen og dermed ikke længere kunne levere minister-poster. Herefter blev Auken radikal men kunne ikke blive minister, fordi der blev blåt flertal ved det forrige valg. Ved det seneste valg blev der rødt flertal, men Socialdemokratiet valgte at danne en ren S-regering.

Det virker som et rimeligt gæt, at dette kan have medført frustrationer hos en politiker som Auken med fortsatte karriereambitioner. Og i det omfang den socialdemokratiske beslutning om at danne en ren S-regering kan kædes sammen med radikales politiske kurs, ja så er det nok der, vi finder kimen til den aktuelle uenighed. Og mon ikke det ender med, at Auken bliver socialdemokrat, da de tilsyneladende nu er det eneste parti i rød stue, som kan levere ministerposter.

Jesper Pedersen

@René Arestrup
Ja, det interessante er hvorfor MØ var nødt til at lyve om det.

Jeg tror at det er en kombination af RV's arrogance, identitetspolitik og DJØF-ificering.

MØ's problem var at der i tidens løb er blevet oprettet sager, personalesager, hvor ikke de befølte piger, men nogle DJØF'er har indsat identitetspolitiske kodeord som "uønskede seksuelle tilnærmelser", "grænseoverskridende adfærd" osv. Det har de fordi den slags sprog er en vigtig del af deres og partiets nye værdigrundlag. Men det betyder jo så, at der står i sagerne at MØ har gjort lige præcis de ting, som partiet og MØ selv er mest skingre imod.
Og MØ har naturligvis dengang bare skyndt sig at undskylde uden at problematisere ordvalget, som også ville have været håbløst.

Så i 2020 kan han ikke bare sige at ja han var fuld og kom til at røre Lottes lår og det undskylder han, men han fjernede den da han selv i sin fuldskab fattede at hun ikke ville det samme som ham.
For nu handler det om sager med identitetspolitiske kodeord.

Claus Bødtcher-Hansen

15/okt/2020

Altså ...

Livet handler om andet og mere med sex !

Og hvor fanden er værdigheden i det så-
kaldte Radikale Venstre blevet af ?

Og MØ skal huske, at en mand har to hoveder,
og han skal huske at tænke med det øverste :-) !

Venlig hilsen
Claus

Det værste ved denne artikel og diverse kommentarer og diskussioner i og på alle medier er, at fokus totalt fjernes fra, hvad det her drejer sig om, at mennesker med "magt" udnytter magten til at tiltage sig friheder af seksuel eller anden art overfor "ansatte".

Carl Chr Søndergård, Steffen Gliese, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Poul Anders Thomsen
14. oktober, 2020 - 22:04 :
"Jeg tror ikke jeg synes det er så synd for Sofie. Det ser jo ud til at hun i bedste Borgen-stil, sammen med Zenia og Lotte, kuppede sig til formandsposten i RV."

Hvis du med navnet 'Lotte' mener Lotte Rod, så stemte hun faktisk for Martin Lidegaard, og ikke for Sofie Carsten Nielsen.

Komplottet fremtræder derfor noget tyndt.

Claus Bødtcher-Hansen

15/okt/2020

OBS: Der skulle have stået:

Altså ...

Livet handler om andet og mere end sex !

Og hvor fanden er værdigheden i det så-
kaldte Radikale Venstre blevet af ?

Og MØ skal huske, at en mand har to hoveder,
og han skal huske at tænke med det øverste :-) !

Venlig hilsen
Claus

Poul Anders Thomsen

@ Ewa - Med stemmerne 12 mod 4 behøvede Lotte ikke bruge sin stemme til at vælge ny leder, den kunne tjene et andet formål. Fx at tækkes baglandet eller få os til at tro at de ikke havde planlagt hvem der skulle sige hvad hvornår.

Sider