Læsetid: 5 min.

Regnemodellerne er et vigtigt værktøj, men de anviser ikke, hvilken politik vi skal føre

Det er gode nyheder, at Finansministeriets regneprincipper skal til eftersyn hos de økonomiske vismænd, og at klimabelastningen er på vej ind i regnemodellerne. Men modellerne er kun et redskab, der skal ligge til grund for politiske prioriteringer
En lang række offentlige udgifter bør betragtes som en investering og ikke blot en udgift. Hvis daginstitutionerne er bedre, betyder det måske, at flere borgere har lyst til at arbejde flere timer. Eller har lavere fravær. Og hvis bedre uddannede er mindre ledige, bidrager de mere via deres skattekroner og trækker mindre på de offentlige ydelser, skriver Birthe Larsen.

En lang række offentlige udgifter bør betragtes som en investering og ikke blot en udgift. Hvis daginstitutionerne er bedre, betyder det måske, at flere borgere har lyst til at arbejde flere timer. Eller har lavere fravær. Og hvis bedre uddannede er mindre ledige, bidrager de mere via deres skattekroner og trækker mindre på de offentlige ydelser, skriver Birthe Larsen.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

20. oktober 2020

Finansministeriets regneprincipper for, hvordan økonomisk-politiske tiltag virker, skal til eftersyn hos de økonomiske vismænd. De skal sikre, at regnemodellerne er helt up to date med den nyeste forskning. Vismændene skal blandt andet vurdere, hvordan skat og overførsler påvirker arbejdsudbud, og om der på korrekt vis er taget højde for den samfundsmæssige værdi af investeringer i velfærd og uddannelse.

Og det er godt.

Men regnemodellerne er ikke et orakel, der kan give et eksakt svar på, hvilken politik vi skal følge for at nå et givet mål. De er tænkt som et redskab til at sikre, at udgifter og indtægter hænger sammen i det offentlige budget.

Dernæst er det et politisk valg, hvilken politik der skal føres. Vigtige faktorer som hensynet til klima og lighed indeholder en vægtning af nutid versus fremtid og rig i forhold til fattig, som kan være svære at inkludere i modellerne.

Et par eksempler kan illustrere, hvorfor der kan være behov for et løbende eftersyn af modellerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Kan økonomiske regnemodeller beregne konsekvensen af at ignorere klimaudsving fremfor 'vækst?
Kan økonomiske regnemodeller tage højde for den nedbrydning af mennesker på sind og helbred, der foregår i jobcenter-regi over tid?
Kan økonomiske regnemodeller forudsige resultatet af varetægtsføngslinger med langvarig isolation?
Kan økonomiske regnemodeller trøste et barn, få et gammelt menneske til at smile, dyrke grøntsager eller vurdere værdien af guldsmede/nymfer i vandløbs betydning for udviklingen af fiskebestanden og hvad det så betyder for fiskebestanden, som igen har betydning for om mennesker kan slippe for hamsterhjulet på arbejdsmarkedet på længere sigt?

Den værdi, der lægges ind i en økonomisk regnemodel, er pris.
Pris og værdi er ikke det samme, ved vi efterhånden alt for godt.

Hvor skal vi hen, du?

Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke forstår værdien af økonomiske regnemodeller, når der alligeve

Hans Ditlev Nissen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Hvis regnemodeller skal virke må de fremme et økonomisk system der er stærkt nok til at bryde de destruktive systemiske kræfter i kapitalismen. Systemet indbyggede drive skal være brugsværdi og stærke selvbærende fællesskaber i stedet for bytteværdi og privat profit. Systemet skal ikke fokusere på vækst men bæredygtighed og diversitet. Det er den eneste måde et økosystem kan opretholdes i en sund balance og det er også den måde vi bliver nødt til at designe vores økonomiske system.

For at bringe det hele ned på jorden, så er disse regnemodeller faktisk en meget kompleks matematisk samfundsmodel.

Man har en lang række relevante input til regnemodellen (matematiske samfundsmodel), og får efter en gennemkørsel en lang række svar. De mest simple modeller har mere end 1.000 input, og jo flere input, jo større præcision kommer der som output.

Når man har fået sine (mange) output, stopper man disse ind igen som input sammen med nye afledte data ( der også er politiske), og får nye output. Og sådan kan man simulere en udvikling i det uendelige.

Al dette udregnes simpelt hen med matematisk nøjagtighed. Problemer er blot hvilke input, man stopper i modellen. Og det er her, det kan gå galt, for disse input vurderes af mennesker, der har forskellige "politiske briller" på.

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Matematiske modeller går ud fra en ikke påvist lovmæssighed af konkrete påvirkninger af mennesker. Hvis det ser ud, som om denne lovmæssighed fremgår, er det formodentlig, fordi folk er opdraget til at reagere på en bestemt måde på bestemte påvirkninger.

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar