Baggrund
Læsetid: 10 min.

Sexchikane er et problem på mange danske arbejdspladser. Information giver et overblik

Der er igen kommet fokus på sexchikane herhjemme. Med rette: Hver femte danske kvinde har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet. Usikre ansættelser og hierarkiske strukturer er med til at forværre problemet, vurderer eksperter. Men bevægelser som #MeToo og den nuværende anden bølge kan måske rykke noget
Der er igen kommet fokus på sexchikane herhjemme. Med rette: Hver femte danske kvinde har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet. Usikre ansættelser og hierarkiske strukturer er med til at forværre problemet, vurderer eksperter. Men bevægelser som #MeToo og den nuværende anden bølge kan måske rykke noget

Jesse Jacob

Indland
3. oktober 2020

Sexchikane på arbejdspladser i Danmark er et udbredt problem. Det har undersøgelse på undersøgelse de seneste mange år slået fast. Og nu fylder problemet igen i den offentlige debat, efter tv-vært Sofie Linde til awardshowet Zulu Comedy Galla delte sin krænkelseshistorie om en »stor tv-kanon«, som forsøgte at afpresse hende til at give ham et blowjob.

Men hvor galt står det egentlig til? Hvorfor er det primært mænd, som krænker, og hvorfor siger mange kvinder ikke fra? Og hvad kan man gøre ved et problem, som eksperter mener både bunder i strukturer og kulturer på arbejdspladserne? 

Information giver et overblik over forskningen og undersøgelserne på området.

Dette er første artikel i en ny serie om sexchikane på danske arbejdspladser. Hidtil har mediedækningen primært fokuseret på mediebranchen og den politiske verden, men problemet er langt større. Det vil Information i den næste tid afdække ved blandt andet at snakke med nogle af dem, det er gået ud over, og prøve at forstå, hvorfor sexchikanen er så svær at komme til livs. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steinar A. Klock

"Hver femte danske kvinde har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet." - skriver dere; Siri Franceschi, Louise Schou Drivsholm og Laura Friis Wang, og mellom linjene leser jeg at det er menn som gir denne uønskede oppmerksomheten. Jeg er en helt gjennomsnitlig hetrofil mann, som liker oppmerksomhet fra damer, men - ikke på jobb, og jeg er ikke så sikker på om det er menn som er den største synderen her!
I denne artikkelen på den norske Nettavisen, fremstilles saken i et litt annerledes perspektiv: https://www.nettavisen.no/livsstil/slik-ser-du-at-hun-florter-med-deg/34... Her er det kvinner som stemples som den aktive(pågående parten!
Forandrer det på saken for dere?
Beste hilsen Steinar

@Steinar A. Klock
Man kan ikke komme ude om, at selv kvinder har seksuelle drifter, selv om det virker lidt som tabu i debatten...

Så som at ”kvinde” ikke vil vedstå, at hun viser sig frem (så uskyldig hun er), og derved af naturlige årsager, så kigger manden(som den gris han er) og kan finde på reagere(som er en del af hans parrings rolle).

Dette skaber nogle problemer, specielt når bare en uønsket tilnærmelse kan være sexchikane. For som selv artiklen skriver "Hver femte danske kvinde har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet", Yep... der er kun et kriterium, som gør om det, er sexchikane eller ej, som skal være opfyldt. Og det er, hvorvidt det er en ønsket tilnærmelse eller ej...

Ovenfor anført fra sexus, hver 5. kvinde og hver 15. mand. Jeg tror mænd underrapporterer, fordi det er meget mere tabu for mænd.
Uanset er det nok mere væsentligt at have fat i ethvert krænkelsesmoment på arbejdspladsen, frem for hvilket køn.

@Jens Flø
Det kan jeg kun sige ja til, det ville være dejligt, hvis vi kunne snakke om problemet og ikke gøre det til et kønsspørgsmål. At tingene kunne være lidt mere faktabaseret, og det ikke var en slem ting at snakke om effekt og årsag og de forskellige ting, der har indflydelse på, at der kan ske sexchikane
.
"Jeg tror mænd underrapporterer, fordi det er meget mere tabu for mænd"
Jeg vil også tro, at mænds grænser er gennemsnitligt ikke den sammen for, hvad man anser som sexchikane

For den ideologiske mantra tilgang med, at det er det onde patriark med alle deres mandlige leder, der er roden til alt ondt, og den stakkels undertrykte kvinde. Dette hjælper ikke på indsigt eller på problemet..

For det virker det, som om man IKKE er ude på at stoppe sexchikane, men at i stedet udskamme manden og bruge dette i en heksejagt og den til ”gode” feminist propaganda....

For vil man ikke snakke åben og ærligt, så har jeg svært ved at se, hvordan man kan påstå, at man ønsker at gøre noget ved problemet, når man hellere vil kaste med mudder..

Jens Jensen
Det kan til stadighed overraske mig, at du tager dette så personligt...

Mads Kjærgård

Åh kvinder krænker også, men det er på en mere inddirekte måde og måske uden, at de gør sig det selv bevidst. Jeg har oplevet masser af situationer, hvor en kvinde opførte sig sexistisk, men som mand, der skal man vel nærmest opfatte det som en slags cardo. Havde man sagt, "det der, det går over mine grænser, så havde vedkommende ikke forstået det." Fordi, hun var jo kvinde og havde lov til det! Og hvis jeg ikke syntes, at det var fedt, så var det fordi jeg var en vat...

Mads Kjærgård

Og nej ingen bør udsættes for sexisme, men hvor går grænserne? Der nogle, der er klare, og andre ikke. I Danmark har man det retsprincip, "at alle er lige for loven." Det betyder blandt andet, at der skal være kontinuitet i den måde dommerne dømmer på! Man kan ikke have en gummiparagraf, det tager udgangspunkt i, hvad det enkelte mennesker føler eller oplever. Der må lovgivning til, og skal vi iføre os arbejdsuniformer og kønsopdele, så er det jo det! Det har vi gjort før i Danmark!

@Rikke Nielsen
Nu har vi snakket så mange gange sammen, at vi snart er dus.
Så det glæder mig, at jeg stadigvæk kan overraske dig.

Men ellers tak for at understege min pointe
”hvordan man kan påstå, at man ønsker at gøre noget ved problemet, når man hellere vil kaste med mudder..."

(Look Down The Rabbit Hole)
For læser du avisen for at blive klogere eller for at blive bekræftet...

For sådan som jeg ser det,
så i jagten på sandheden skal man ikke være bange for at få testet sine meninger, som desværre mange er, i et forsøg på at komme tættere på sandheden og at blive klogere eller bare få en større forståelse for de forskellige problemstillinger, der er.

Jeg går 100% ind for ligestilling (equality of opportunity), bare ikke feministernes equality of outcome, som jeg anser som et forsøg på at udøve totalitær social kontrol, og det kan jeg kun kæmpe imod med næb og kløer. og jeg ser, at feministernes kløer er dybt begravet i denne sexchikane debat

Man bliver nød til at få defineret helt klart hvad sexisme er og ikke mindst hvad det ikke er. I dag er det jo at nogen siger at de er blevet krænket.

Man skal passe på at det ikke regulerer den grundlovssikrede ytringsfrihed og hvad man foretager sig uden for arbejdstid.