Analyse
Læsetid: 6 min.

Skandalen i Skat er som en genopførelse af filmen ’Ebberød Bank’, hvor en skræddermester bliver direktør

Den omfattende kommissionsundersøgelse af sammenbruddet i Skat er endelig kommet i gang igen. Ugens afhøringer har været afslørende og opsigtsvækkende. Samtidig har den hovedmistænkte storsvindler Sanjay Shah lanceret en sjældent flabet modoffensiv mod den danske stat
»Jeg var den øverste administrative chef, så objektivt set er det mit ansvar, men kigger vi på de konkrete handlinger, så er jeg én af flere, der sagtens kunne have sparket lidt hårdere til systemet,« har tidligere departementschef Peter Loft sagt under afhøringerne i Undersøgelseskommissionen om SKAT.

»Jeg var den øverste administrative chef, så objektivt set er det mit ansvar, men kigger vi på de konkrete handlinger, så er jeg én af flere, der sagtens kunne have sparket lidt hårdere til systemet,« har tidligere departementschef Peter Loft sagt under afhøringerne i Undersøgelseskommissionen om SKAT.

Nicolai Lorenzen

Indland
31. oktober 2020

Pilen peger mod butleren. Embedsværket står med graverende forklaringsproblemer i den dramatiske krimisag om de 12,7 milliarder kroner, som blev fuppet ud af statskassen i falsk udbytteskatrefusion. Et svækket forvaltningsapparat lod sig angiveligt først forføre af lidt for smarte salgskonsulenter fra McKinsey og dernæst af endnu mere skruppelløse bankfolk fra London.

Afhøringerne i Undersøgelseskommissionen om SKAT – som netop er kommet i gang igen efter en længere coronanedlukning – har udstillet, at de allerøverste embedsmænd ikke alene blev klart advaret, inden det internationale forbrydernetværk overhovedet begyndte at lænse statskassen i 2012. De kendte også udmærket til risikoen ved det hasarderede eksperiment, som de samtidig satte i gang ved at satse på hurtig digitalisering og nedskæringer i antallet af medarbejdere i Skat.

Historien om de forsvundne skattekroner er historien om et bebudet milliardrøveri, for ingen i toppen af den statslige skatteforvaltning kan i dag hævde, at de var helt og aldeles uvidende om sårbarhederne i systemet.

Ugens første kronvidne, tidligere departementschef Peter Loft, forsøgte da heller ikke at undvige ansvaret for ikke at have handlet effektivt på de indledende advarsler.

Men kommissionen har også rettet spotlys mod en kontroversiel konsulentrapport fra McKinsey & Company, som i samme periode blev brugt som grundlaget for massive besparelser i Skat.

I en kaotisk omorganisering blev skattevæsenet skrumpet rent personalemæssigt, flere af de mest vitale funktioner blev erstattet med dysfunktionelle softwaresystemer og styringen overtaget af generalister fra Finansministeriet uden fagviden om skat.

Ansvaret skubbes videre

Inden det for alvor gik galt, nåede det gamle system dog at advare. Allerede i 2009 – altså hele tre år før det mest omfattende svindelnummer med uretmæssige udbetalinger af udbytterefusion begyndte – blev daværende departementschef i Skatteministeriet Peter Loft orienteret af en medarbejder om mistænkelige overførsler, hvor udenlandske aktionærer fik tilbagebetalt uforholdsmæssigt store beløb.

Dengang var der endnu mennesker af kød og blod, som forstod, hvad der var i gærde, men misforvaltningen fik reelt ingen konsekvenser – ikke engang da de interne revisorer i foråret 2010 konstaterede i en rapport, at der ikke blev ført ordentlig kontrol med udbetalingerne:

»Når man ved, hvordan det hele endte fem-seks år senere, så kan man ikke andet end ærgre sig over, at jeg ikke var lidt mere aggressiv i min opfølgning,« udtalte Peter Loft i forbindelse med afhøringen tirsdag.

Advarslerne blev siddet overhørig. Og dengang var det da også en anden skandalesag, som hurtigt kom til at overskygge de påviste huller i kontrollen med udbytteskat til udenlandske aktionærer: I løbet af 2011 eksploderede sagen om håndteringen af daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes ægtefælle Stephen Kinnocks skattesag, og en undersøgelseskommission blev nedsat.

Dengang blev Peter Loft fritaget for tjeneste på grund af sin mulige rolle i Kinnock-sagen, og han var dermed ikke længere departementschef, da de i alt 12,7 milliarder kroner i de efterfølgende år blev svindlet ud af Skat. Ved afhøringen forsøgte han da også at skyde ansvaret videre til sin afløser:

»Jeg var den øverste administrative chef, så objektivt set er det mit ansvar, men kigger vi på de konkrete handlinger, så er jeg én af flere, der sagtens kunne have sparket lidt hårdere til systemet.«

Arvtageren som departementschef, Jens Brøchner, som blev afhørt onsdag, vil imidlertid ikke erkende, at han skulle have svigtet ved ikke at have fulgt op på de interne revisionsadvarsler, da han i 2012 tog over, altså præcis samtidig med at milliardbeløbene begyndte at fosse ud af statskassen.

Fokus blev rettet mod at gennemtvinge anbefalingerne fra McKinsey-rapporten. Men dermed blev ondt kun gjort værre. Eller som den daværende afdelingschef i Skatteministeriets departement Andreas Berggreen erkendte i sin vidneafhøring: »Hen ad vejen fik vi en fornemmelse af, at der var et eller andet helt, helt galt med den konsulentanalyse, som det hele baserede sig på. Analysen var baseret på antagelser, som simpelthen var forkerte.«

Den forkerte farvekode

Under afhøringen forsøgte Jens Brøchner, der selv har en fortid i som afdelingschef i Finansministeriet, sig med et overraskende forsvar. Han hævdede slet ikke at have haft kendskab til området:

»Jeg kendte ikke noget til udbytteskat. Selvfølgelig kendte jeg lidt til udbytteskat og til reglerne på området. Men jeg kendte ikke noget til, at der skulle være risiko for svig,« lød det fra Jens Brøchner, som stadig den i dag er departementschef i Skatteministeriet.

Efter at næsten 100 vidner på underordnede niveauer tidligere er blevet afhørt i kommissionen, forsvarede den allerøverste chef sig altså med, at han ikke var blevet formelt advaret om mulighederne for systematisk tyveri. Jens Brøchner forklarede kommissionens udspørger, advokat Jens Lund Mosbek, at »forklædet af sagen« kun havde været markeret med gul og ikke med rød, og at han derfor ikke havde opfattet de gentagne alarmer fra Skatteministeriets Interne Revision (SIR) som tilstrækkeligt alvorlige.

En forkert bureaukratisk farvekode har dermed – hvis forklaringen skal stå til troende – været det lille vingeslag af tilfældighed, som åbnede statskassen på vid gab. Simpelthen fordi den nye departementschef hverken havde den fornødne skattefaglige indsigt til selv at forstå problemets omfang eller i det mindste evnede at prioritere ressourcer til at få andre til at lukke hullet.

Brøchner fastholder, at kontrolregimet var rigtigt udtænkt, men at fejlene opstod på grund af menneskelige svigt. Primært andres svigt. »Beklageligt«, men hændeligt.

Som en tragisk genopførelse af filmen Ebberød Bank, hvor en skræddermester pludselig bliver bankdirektør, svigtede den øverste forvaltning altså på systemkritisk vis gennem årene fra i hvert fald 2012 og frem til 2015.

Her trådte en mere målrettet mand til gengæld ind på scenen og udnyttede det danske dilettanteri: Den britiske finansmand Sanjay Shah havde tydeligvis gennemskuet skattevæsenets svagheder bedre end Jens Brøchner.

Ved hjælp af en avanceret aktiekarrusel og forfalskede ansøgninger samt afgørende hjælp fra blandt andet danske advokater og banker lykkedes det – ifølge retsdokumenter – Sanjay Shah og hans medsammensvorne at få udbetalt milliarder af skattekroner henover årene.

Mest markant har Skattestyrelsen krævet 1,2 milliarder kroner i erstatning fra advokatfirmaet Bech-Bruun for deres rolle i udbyttesvindlen som rådgiver for tyske North Channel Bank. Skattestyrelsen har også været efter Danske Bank og Nordea for deres lyssky medvirken til skattefusk.

Shah: Danmark klynker

Mens Undersøgelseskommissionen om SKAT bag coronaplexiglas og ganske møjsommeligt ude i Retten på Frederiksberg forsøger at få placeret ansvaret for det administrative sammenbrud, som gjorde kuppet muligt, har Bagmandspolitiet foreløbigt vist sig mere effektive.

En betydelig del af de penge, som Sanjay Shah og kumpaner fik udbetalt, er blevet indefrosset. Presset på bagmændene vokser således, og forleden følte den nu 50-årige Sanjay Shah sig angiveligt presset til at give et interview til Børsen.

Her var han tilmed fræk nok til at gå til direkte modangreb på det danske myndigheder:

»Det var så åbenlyst, det, der skete, at nogen burde have sagt: Vi må stoppe det her. I stedet for at gøre det, har man valgt at græde og sige: ’Åh nej, vi er blevet svindlet’,« siger Sanjay Shah, som forsvarer sig med, at han kun har udnyttet et hul i den danske lovgivning.

En række skatteeksperter har efterfølgende afvist Sanjay Shahs påstand, men ikke desto mindre forbereder den britiske pengemand, som i dag lever i landflygtighed i Dubai, at indlede en erstatningssag mod Danmark for »tabt indtjening«.

Røgslør kan dog ikke skjule, at Sanjay Shah – og dermed de forsvundne skattekroner – faktisk begynder at være inden for rækkevidde. Den foreløbige bundlinje er, at den internationale politiefterforskning på sin vis er kommet længere end den hjemlige undersøgelseskommission om det administrative medansvar.

I vidneskranken venter her i november de mange og hurtigt skiftende skatteministre, som var med til at lade tyveriet foregå uden indblanding. Og hold nu fast, i den ondartede periode har følgende politikere set passivt til som formelt ansvarlige ministre: Kristian Jensen (V), Troels Lund Poulsen (V), Peter Christensen (V), Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF), Jonas Dahl (SF), Morten Østergaard (R), Benny Engelbrecht (S) og Karsten Lauritzen (V).

I næste akt vil eksministrene forsøge at undvige ansvaret. Butleren har dog åbenlyst ikke været alene på gerningsstedet.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er den helt store skurk ikke Fogh Rasmussen, der var manden der fik besparelserne og omlægningen i SKAT sat i søen.
Fogh Rasmussen måtte også selv gå som skatteminister i Schlüters regering, da han blev taget i kreativbogføring .

Karsten Aaen, Thomas Tanghus, Gert Friis Christiansen, Torkil Forman, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, Malene Wiinblad, Alexander Moesgaard, Lars Løfgren, Werner Gass, Jan Nielsen, Steen Obel, Steffen Gliese, Mads Greve Haaning, Niels-Simon Larsen, Hanne Ribens, Carsten Wienholtz, Bjarne Tingkær, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen, Klaus Schwab, Fam. Tejsner, Sus johnsen, John Andersen, Arne Lund, Poul Reynolds, Susanne Kaspersen, Per Torbensen, Jacob Schmidt, Ole Henriksen, Gert Romme, Ejvind Larsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen, der er ingen helt stor skurk - der er en korrumperet politikerelite, som delvist er ligeglad med om deres handlinger fornuftige og holdbare for almenvellet, og nok også delvist føres i blinde, af big business. Fri os endelig for persondramaerne og lad os huske den strukturelle analyse.

Flemming Berger, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Alexander Moesgaard, Jan Nielsen, Mogens Holme, Claus Nielsen, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Klaus Schwab, John Scheibelein, Sus johnsen, John Andersen, Leif Høybye, Poul Reynolds, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Ole Henriksen, Gert Romme og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

Hov, der er en korrumperet politikerelite, som delvist er ligeglad med om dens handlinger er fornuftige og holdbare for almenvellet, skulle der stå.

Dorte Sørensen

Hanne Utoft vi er ikke ueninge i, at mange politikere se mere på eget genvalg osv. end på hvad der gavner landet på den lange bane. Men der er dog forskel på at komme med besparelser og omlægninger, der bryder strukturerne i SKAT op så de fagligt velfungerende embedsmænd enten bliver afskedige eller selv gå pga de ændrede arbejdsvilkår.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, Olaf Tehrani, Werner Gass, Steffen Gliese, Mads Greve Haaning, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Poul Erik Pedersen, Susanne Kaspersen, Jacob Schmidt og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Efterhånden som afhøringerne skrider frem, står det i hvert fald krystal klart, at det egentlige ansvar for denne skandale skal findes i Skatteministeriet. Dels hos departementschefen, der har direkte myndighed og ansvar, og hos hans chef, skatteministeren, der har det helt overordnede ansvar og myndighed, og derfor er juridisk ansvarlig.

Og da den førte politik - også på skatteområdet - formentlig er en regeringsbeslutning, kan det moralske ansvar altså placeres hos chefen for regeringen, der jo er landets statsminister.

For mig at se, bør disse sager føres som egentlige retssager mod de ansvarlige ved domstolene. Og da dette formentlig ender uden nogen bliver gjort straffeansvarlig, må borgerne forlange lovændringer, så ansvar i fremtiden kan gøres gældende.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Marianne Jespersen, Torkil Forman, P.G. Olsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Werner Gass, Jan Nielsen, Mogens Holme, Niels-Simon Larsen, Carsten Wienholtz, Kurt Nielsen, Fam. Tejsner, Poul Erik Pedersen, John Andersen, Susanne Kaspersen, Hanne Utoft, David Zennaro, Jacob Schmidt og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja embedsmændene har været følgagtige og fulgt de politiske vinde for velvilligt. Fx. gik Loft med i Venstres propaganda mod Thornings mand og blev selv afskediget på denne "bedrift".

Den største politiske fejl efter Fogh Rasmussens omlægninger og nedskæringer var at de ikke blev standset hurtigere.

Torkil Forman, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Werner Gass, Jan Nielsen, Mads Greve Haaning, Carsten Wienholtz, Bjarne Tingkær, Poul Erik Pedersen, John Andersen, Arne Lund, Gert Romme og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Fra Dahl til Østergaard... Det er godt nok en træls liste at befinde sig på. Jeg ved ikke, hvem der bør bære der endelige ansvar, men sagen gør mig virkelig vred. Jeg kan ikke forestille mig, at disse personer har haft lysten/viljen til at gøre andet, end at forsøge at blive på taburetten så længe som muligt. Jeg har ikke den ringeste respekt, for karrierepolitikere. Der burde være en form for rotationsprincip ala Enhedslistens for folketingmedlemer, og jo, det ville betyde at erfaring går tabt, men det må kunne opvejes af et stærkere embedsværk. I hvert fald burde ingen af de involverede have en ministerpost igen.

Karsten Aaen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Andersen, Werner Gass, Steffen Gliese, Mogens Holme, Fam. Tejsner, Dorte Sørensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hat de mest uduelige højtgagerede og veluddannede
været ansat i Skatteministeriet. Med hensyn rokader så har der davist været rigelig med rokader i dette ministerium.

jens peter hansen

Fra 2010 har der været 10 forskellige ministre. 5 under Thorning. Måske vel meget rotation.

Ib Christensen, Steffen Gliese og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld jeg kan ikke lade være . Fogh Rasmussens gl. motto var at pengene strømmer ud af statskassen - var det det motto som han ville virkeliggøre med nedskæringerne og omlægningerne af SKAT?

Karsten Aaen, Gert Friis Christiansen, Marianne Jespersen, Torkil Forman, P.G. Olsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, Anne Schøtt, Peter Beck-Lauritzen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Olaf Tehrani, Werner Gass, Jan Nielsen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Carsten Munk, Poul Erik Pedersen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Jacob Schmidt, det er da åbenlyst at bl.a. de øgede magtdistancer, governance-filosofien og den neoliberale virksomhedsforståelse af Danmark hindrer at almenvellets interesser står øverst på den politiske prioriteringsliste - og dermed kan det vel konstateres at vi har et afgørende folkedemokratisk problem, som du er inde på. Om dette kan løses med ny teknik indenfor den kendte systemorden, eller om der skal systemoverskridende forandringer til, er en debat, som med fordel kan føres ... men det kræver jo at problemstillingen ikke sløres med sort/hvide myter om helte & skurke. Vi er alle, på forskellig, vis del af/parthavere i et strukturelt og kulturelt kæmpeproblem.

Marianne Jespersen, Torkil Forman og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar

"Fra 2010 har der været 10 forskellige ministre. 5 under Thorning. Måske vel meget rotation."

Illustrativt for at et uhyre væsentligt resortområde, som så mange andre, qua vor systemordens parlamentariske Matadorspil blandt mægtige inkompetente, hensynsløse karrierepolitikere underordnes magtstrategiske interesser og personfnidder, fremfor at have prioritet - og dermed med stærkt behov for kompetent kontinuitet.

Mogens Holme, Claus Nielsen og John Scheibelein anbefalede denne kommentar

@ Dorte Sørensen,

Om embedsmænds rolle i denne og andre sager er der egentlig kun at fastslå:
- Embedsmænd skal vejlede deres respektive politisk ansvarlige ministre.
- Også på områder hvor den politisk ønskede politik ligger udenfor landets lovgivning eller de konventioner og aftaler, hvor landet har forpligtet sig.
- Men - det er altså ministeren, der leder og fordeler arbejdet (juridisk; har myndighed og ansvar). Og embedsmændene er altså ansatte, der skal udføre de opgaver, de bliver beordret til.

Hvis embedsmændene er utilfredse med denne ansvars/myndighedsfordeling, er der vel egentlig blot, som med alle os andre, at sige stillingen op og finde noget andet.

De såkaldte "ansvarlige" politikere har jo sørget for, at beskyttelse af whistleblowere nærmest er ikke-eksisterende, samt at borgernes ret til aktindsigt er forringet gennem de seneste 25 år, så den absolut er helt ubrugelig.

Karsten Aaen, Marianne Jespersen, Werner Gass og John Scheibelein anbefalede denne kommentar

Da Anders Fuck var skatteminister havde vi skandalen med selskabstømmerne - pæne advokater og revisorer, der snød statskaseen m.fl. for over 2 mia kr. - det var mange penge den gang. Så kom Fuck atter til i 2001, og så fortsatte han med at facilitere forholdene for de, der ikke kan li' at betale skat.
Det kan godt være, at Fuck fik skabt en myte hos en del lønmodtagere, at han var bedre til at passe på velfærden end Sosserne var det. (Her kom Nyrups brudte efterlønsgaranti til at spille en afgørende rolle). Men da Venstre jo havde som må, at afvikle mest mulig af velfærdsstaten, så kunne dette ske ved dels at mindske den off. sektor, og dels sørge for at der år for år var færre penge i kassen til velfærden.
Glem ikke Claus Hjorth når han skulle berolige CEPOS. I vil have skåret den off. sektor ned i en hulens fart. Det kan ikke lade sig gøre, det vil være alt for tydeligt, så Venstres opskrift et at reducere med 5 pct.. p.a. - så opdager folk ikke hvad der sker. Og det gjorde han og Venstre så, og da SSFR kom til i 2011 så gjorde de ikke noget for at ændre på nedskæringerne - takket være de "social"-liberale Radikale.
Forringelserne fortsætter stadig, dog nu på udvalgte områder, hvor der ikke er alt for mange der råber op: Flygtninge og asyl, kultur, kollektiv trafik mv.
Læren af skandalerne i SKAT burde være, at der fremover blev forbudt at bruge McKinsey - og andre griske, inkompetente konsulenter, der kun er gode til én ting: At skrive tårnhøje fakturaer.
PS: Skulle det ske, at skatteministeriets departementchef fik sparket, så vil det gyldne håndtryk svare til integrationsydelsen for et par hundrede asylansøgerfamilier i et år.

Karsten Aaen, Marianne Jespersen, P.G. Olsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Estermarie Mandelquist, Ib Christensen, Werner Gass, Jan Nielsen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Niels-Simon Larsen, Carsten Wienholtz, Bjarne Tingkær, Carsten Munk, John Scheibelein, Fam. Tejsner, Ebbe Overbye og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hanne Utoft - En begyndelse er vel at "vi" vælger folk med samfundet som 1 prioritet og ikke egen vinding. Derfor er det vel også godt at "vi" ved hvorledes et Folketingstingsmedlem og ikke mindst minister har handlet i sit arbejde tidligere.

Derudover bør Folketingets og befolkningens indsigt med regeringens arbejde styrkes og ikke undermineres som den er blevet med "Mørklægningsloven" osv.
Der er helt klart brug for forbedringer og dem når "vi" vel ikke hvis det ikke der kommer mere åbenhed og en bredere og bedre faglig debat .

Torkil Forman, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Werner Gass, Jan Nielsen, John Scheibelein, Fam. Tejsner, Poul Erik Pedersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Det drejer sig om tilbagebetaling af udbytteskat til personer der ikke er skattepligtige her i landet - så véd vi hvad vi taler om. Så vil jeg dernæst høfligst påpege, at kun tåber kan udtænke et sådant system som at tilbagebetale skat som udskrives netop fordi lovgiver ønsker denne indtægt. Man kunne ganske enkelt undgå disse udbetalinger hvis man droppede udbyttebeskatningen og i stedet lagde skatten på den udbetalende virksomhed som herefter kunne udbetale udbytte skattefrit for modtageren - så bliver pengene her i landet.

Marianne Jespersen, P.G. Olsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Arne Lund, Werner Gass og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Dorte Sørensen 31.10 11.48:
Jeg mener man kan tilføje, at det også må være vigtigt at have et vågent øje for hvilke konsekvenser de strukturelle rationaliseringer landet har været igennem, i efterhånden mange år, har haft både for de helt almindelige borgere og for landet som helhed. Over en årrække er antallet af kommuner reduceret drastisk og amterne er blevet nedlagt, til fordel for langt færre og større regioner.
Jeg har en fornemmelse af at disse, meget grundlæggende forandringer ikke har været gennemtænkt og at vi på en række områder af samfundsmæssig betydning er ved at kunne se de negative konsekvenser nu. Man kan pege på skandalerne i skat, som er udgangspunktet for diskussionen her. Personalet er blevet nedskåret og værdifuld viden er gået tabt! Det har været med til at lænse den fælles samfundskasse for uhyrlige summer!
Man kan pege på hele uddannelsessektoren, her især de videregående iuddannelser fra og med gymnasieskolerne. Her er vi gået fra et system hvor amter og stat havde en betydelig indflydelse på fordelingen af elever og uddannelsesinstitutionernes placering, til et system hvor de forskellige institutioner ligger i intern konkurrence. Med deraf følgende udgifter til markedsføring mv. En bieffekt er så, at der kan blive langt til den nærmeste gymnasiale uddannelse uden for landets storbyer. - Og der bor jo altså også mennesker uden for storbyerne!
Derfor: skandalerne i Skat er et led i den generelle udvikling, hvor politikerne på Christiansborg bevidst har arbejdet for en afvikling af de lokale demokratiske og administrative institutioner, til fordel for en centralisering! Det er en proces der har været gennemført, uden vi har haft en ordentlig debat af hvilke effekter dette har for det politiske demokrati. Set i det lys er diskussionen om indførelse af borgerting, i forbindelse med den aktuelle klimakrise en fattig erstatning!
mvh. poul.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Estermarie Mandelquist, Hanne Utoft, Sven Elming, Werner Gass, Jan Nielsen, Steffen Gliese, Claus Nielsen, Carsten Munk og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Skiftende skatteministre har stået bag nedsmeltningen af SKAT. Venstre har helt sikkert et stort ansvar, men andre ministre har fortsat kursen fra 2011-2015.
Det gælder således også de skarlagensrøde skatteministre fra SF, uanset at det er særdeles ubekvemt faktum for rød stue her i kommentarsporet.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Lund og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Man kan jo også bare konkludere, at vi ledes af enten tøsedrenge eller forbrydere. Stemmer tilmed på dem. Det er vores eget ansvar.

Thomas Østergaard

Det jeg har imod denne type artikler, der forklarer i detaljer hvordan det danske embedsværk svigtede, og alle de særdeles danske forhold der gjorde sig gældende for at udenlandske spekulanter kunne lænse statskassen mere eller mindre lovligt, er at den ikke rigtigt beskæftiger sig med det særdeles interessante forhold, at stort set det samme skete i stort set samtlige EU-lande på samme tid.

Det gør det ikke nemmere ikke at blive konspirationsteorist at Barosso gik direkte fra posten som formand for EU-kommisionen, til et job i Goldman Sachs.

Niels-Simon Larsen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Utoft og Malene Wiinblad anbefalede denne kommentar

Thomas Østergaard - Jeps - ligesom der også er folk der går lige fra et job i finanssektoren til et job i EU, OECD eller en anden int. organisation.
Her kan man virkelig tale forbundne kar. Og karensperioder er der ingen der taler om

Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Og hold nu fast, i den ondartede periode har følgende politikere set passivt til som formelt ansvarlige ministre: Kristian Jensen (V), Troels Lund Poulsen (V), Peter Christensen (V), Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF), Jonas Dahl (SF), Morten Østergaard (R), Benny Engelbrecht (S) og Karsten Lauritzen (V)."

Ingen overset, ingen glemt.
Alle er f...... ansvarlige !!

@Eva Schwanenflügel
01. november, 2020 - 14:29
Du har ret, Eva.
I samme åndedrag bør vi nok også nævne statsministrene i samme periode. Selvom vi ministerstyre her til lands, og selvom fagministeren er øverst ansvarlig, så har de et betydeligt ansvar for at føre tilsyn med deres ministre. Og jeg kan heller helt ikke rigtigt frigøre mig fra det indtryk, at flere af disse ministre i nogen udstrækning har fungeret som marionetdukker for statsministeren, hvor de har haft som bunden opgave at gennemføre regeringens politik 1:1.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Tilrettet:
@Eva Schwanenflügel
01. november, 2020 - 14:29
Du har ret, Eva.
I samme åndedrag bør vi nok også nævne statsministrene i samme periode. Selvom vi har ministerstyre her til lands, og selvom fagministeren er øverst ansvarlig, så har de et betydeligt ansvar for at føre tilsyn med deres ministre. Og jeg kan heller helt ikke rigtigt frigøre mig fra det indtryk, at flere af disse ministre i nogen udstrækning har fungeret som marionetdukker for statsministeren, hvor de sikkert har haft som bunden opgave at gennemføre regeringens politik 1:1.

Poul Erik Pedersen

Niels-Simon Larsen 31.10 15.51: I forhold til den konkrete sag er det da rigtigt at vi, som vælgere, har stemt på politikerne. Det gør vi efter bedste politiske vurdering, i overbevisning om at de er i stand til at overholde gældende lovgivning og at sikre at der administreres efter gældende lov og ret. Det turde vel være en banalitet at konstatere, eksistensen af dette forhold. På den anden side må det så også konstateres, at når politikerne så er valgt og muligivs opnår en ministerpost så har DE et ansvar for at leve op til disse politiske forpligtelser. Det kan politikerne ikke tørre af på vælgerne. Følger man din tankegang, vil det jo være nemmeste sag af verden, for de valgte politikere at konstatere: ha, det er jo vælgernes egen skyld at der er rod i mit ministerie. De har jo valgt mig, de idioter. Så de fortjener selvfølgelig ikke bedre - men sådan fungerer det jo ikke, vel?
Derfor: jeg har svært ved at se, at forhastede strukturreformer mv., som afgørende har svækket både det politiske demokrati og hele det administrative niveau, kan være vælgernes ansvar. Her hviler ansvaret på de politiske beslutningstagere.

I forlængelse af ovenstående, følgende kommentar til Erik Fuglsang 31.10 13.39: Uanset partifarve har de siddende ministre da et ansvar, så for undertegnede foreligger der såmænd ikke noget ubekvemt faktum i den sag!
mvh. poul.