Baggrund
Læsetid: 9 min.

Sofie Carsten Nielsens feminisme går meget længere tilbage end anden bølge af #MeToo

Sofie Carsten Nielsen har igennem hele sin karriere engageret sig i ligestillingskampen. Information tegner et portræt af Radikales nye politiske leder, efter Morten Østergaard på et historisk krisemøde om en sexismesag i partiet måtte gå af
I Sofie Carsten Nielsens politikers karriere har kampen for ligestilling og kvinders rettigheder været en gennemgående politisk mærkesag. Fra hendes kamp for at fremme kvinders karrieremuligheder til bekæmpelsen af sexchikane på arbejdspladser.

I Sofie Carsten Nielsens politikers karriere har kampen for ligestilling og kvinders rettigheder været en gennemgående politisk mærkesag. Fra hendes kamp for at fremme kvinders karrieremuligheder til bekæmpelsen af sexchikane på arbejdspladser.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
9. oktober 2020

Det kan på mange måder synes som skæbnen, at det skulle være en sexismesag, som førte til, at Sofie Carsten Nielsen onsdag blev udnævnt som ny politisk leder for De Radikale.

I den 45-årige politikers karriere har kampen for ligestilling og kvinders rettigheder været en gennemgående politisk mærkesag. Fra hendes kamp for at fremme kvinders karrieremuligheder til bekæmpelsen af sexchikane på arbejdspladser.

I øjeblikket er disse emner mere aktuelle, end de har været meget længe. Sofie Carsten Nielsen var hurtig på tasterne, efter tv-værten Sofie Linde delte sin krænkelseshistorie og satte skub i anden bølge af #MeToo-bevægelsen. Den 27. august i år skrev hun på Facebook, at hun »ikke kunne sætte ord på, hvor vigtigt det her er«.

»Vi er så mange, der har været i en lignende situation. Vi skal dælme have det lavet om,« fortsatte hun. 

Efter flere historier fra mediebranchen bredte vidnesbyrdene sig blandt andet til Christiansborg, og i denne uge kulminerede debatten så helt tæt på Sofie Carsten Nielsen. Det skete, da den radikale leder Morten Østergaard måtte gå af på grund af håndteringen af en sexismesag om ham selv. 

Sagen begyndte, da folketingsmedlemmet Lotte Rod i et opslag på Facebook fortalte, at »jeg er blevet taget på både i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre«.

Som en del af gruppeledelsen i De Radikale blev Sofie Carsten Nielsen allerede i slutningen af august bekendt med, at det var Morten Østergaard, som havde krænket Lotte Rod for 11 år siden, da han lagde en hånd på hendes lår.

Navnet kom dog ikke ud på det tidspunkt. Det var ifølge medier og medlemmer i De Radikale af hensyn til Lotte Rod. Hun ønskede angiveligt hverken, at det skulle afsløres, hvem krænkeren var, over for folketingsgruppen eller offentligheden.

»Jeg tænker selv over, at når man ikke siger navnet, kan det komme til at lyde, som om man prøver at holde det skjult. Det er sådan set ikke mit ønske, men jeg prøver at gøre det bedste for, at det ikke bliver en personsag, men at vi får en kulturændring i alle partierne,« har hun udtalt til Jyllands-Posten.

Men folketingsmedlem Martin Lidegaard (R) ville have en større afklaring i sagen. Til Jyllands-Posten udtalte han mandag, at sagen burde få konsekvenser. 

»Det er vigtigt for de krænkede kvinder, men det her handler ikke kun om en konkret krænket person. Nu handler det også mere principielt om, hvordan partiet er i stand til at håndtere det. Og det kan blive et problem, hvis ikke vi håndterer det rigtigt, når vi selv står så stærkt på den dagsorden udadtil.«

Tirsdag forsøgte Morten Østergaard så at lukke sagen ved at sige, at han havde givet den pågældende en påtale. Alligevel måtte partiet indkalde til et krisemøde onsdag. Først til dette møde, hvor Morten Østergaard erklærede sig habil i sagen, mistede et flertal i gruppen tilliden til ham som politisk leder. Lotte Rod erklærede nemlig på dette møde, at han løj.

Sofie Carsten Nielsen valgte at trække sig sammen med Morten Østergaard, men blev bedt om at blive af flere medlemmer. I et kampvalg mellem hende og Martin Lidegaard vandt Sofie Carsten Nielsen med 12 ud af 16 stemmer.

Sofie Carsten Jensen

  • Uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet og i europæisk politisk og administration fra Europakollegiet i Brügge, Belgien
  • Har blandt andet arbejdet som souschef i Ligestillingsministeriet og som politisk chef i Ingeniørforeningen
  • Valgt til Folketinget for De Radikale i 2011
  • Uddannelses- og forskningsminister fra 2014 til 2015
  • Næstformand for De Radikale Venstres folketingsgruppe fra 2015 til 2020

Spørgsmålet har alligevel rejst sig, om Sofie Carsten Nielsen som næstformand i gruppen har svigtet i sagen ved at være med til at dække over Morten Østergaard. Det indikerer Martin Lidegaard (R) blandt andet over for Berlingske. 

»Jeg synes ikke, at den sag blev håndteret godt af gruppeledelsen. Og mere har jeg ikke at sige om det,« siger han og uddyber, at »der blev lavet et coverup, som ikke skulle have været lavet. Det har Morten Østergaard helt selv erkendt, og jeg har ikke grund til at vade mere rundt i den sag«.

Selv fastholder Sofie Carsten Nielsen i et interview med Ritzau torsdag, at hun flere gange spurgte Lotte Rod, om hun ville have navnet på krænkeren ud.

»Det ville hun ikke på daværende tidspunkt. Det ville hun ikke, da jeg spurgte til det gentagne gange,« siger Sofie Carsten Nielsen til Ritzau. Hun lover også, at sexismedebatten ikke er slut med denne sag:

»Nu baner han vejen med det, han tager på sig af ansvar for, at vi kan fortsætte i Radikale Venstre og forhåbentlig også alle andre steder, hvor sexisme foregår.«

Integritet til at tage den videre

Spørger man flere radikale medlemmer uden for Folketingsgruppen, som kender Sofie Carsten Nielsen, er det helt oplagt, at hun nu skal stå i spidsen for at rydde op i partiet. Flere af dem beskriver hende som en ihærdig forkæmper for ligestilling.

En af dem er Hediye Temiz, som sidder i kommunalbestyrelsen i Albertslund Kommune for De Radikale. Hun fortæller, at Sofie Carsten Nielsen har været en slags mentor for hende, siden hun trådte ind i politik.

»Noget af det første, jeg lærte hos Sofie, er, at de af os, der kan tage kampen og har kræfterne til det, har et ansvar for at råbe op og sige fra. Og det er det, som motiverer Sofie i politik. Hun mener, hun har et ansvar, når hun har evnerne og styrken,« siger Hediye Temiz.

Hun oplever, at ligestillingskampen »betyder ufatteligt meget« for den nye politiske leder for De Radikale.

»Det, der får mig til at tænke, at hun er fyrtårnet, er, at hun ikke bare ser det som en kamp mellem mænd og kvinder, men at vi alle som individer skal være lige. Det gælder for køn, seksualitet og etnicitet,« siger hun.

Peter Lauritsen, som er medlem af De Radikales Hovedbestyrelse og har kendt Sofie Carsten Nielsen i syv år, fortæller, at hun tænker et ligestillingsperspektiv ind i næsten al politik. Derfor mener han, at hun har »den rette vilje og integritet« til at håndtere sager i partiet i fremtiden.

»Den proces, man nu skal i gang med i politik, i medierne og alle mulige andre steder, er en meget svær proces. Og jeg tror ikke, at nogen har svaret på, hvordan man gør det rigtigt og ordentligt. Der vil komme masser af muligheder for, at vi kan skælde ud på hinanden. Men hvis vi skal videre ned af det her spor, så er hun den rette,« siger han.

Han uddyber, at Sofie Carsten Nielsen ikke er bange for at »udfordre den gode stemning, hvis der opstår et ligestillingsproblem«.

»Jeg ved, at hun under den første #MeToo-bølge rejste sig op sammen med formanden for Radikale Ungdom og pegede på, at sexisme var noget, man burde diskutere og tage alvorligt – også internt.« 

Er selv blevet krænket

Sofie Carsten Nielsen har også selv delt ud af sine oplevelser med krænkende og sexistiske oplevelser og henvendelser fra mænd.

For en måned siden skrev hun for eksempel på Facebook, at en kontorchef havde taget hende på brysterne til en julefrokost, at hun er blevet klappet i røven af chefer, og at hun har været »holdt op af en væg, mens jeg var gravid, af (beruset bevares) kollega, der betroede mig, at hans hedeste fantasi var sex med en gravid i høje hæle«.

Men også før den aktuelle debat, har hun flere gange markeret sig om emnet. Blandt andet i et indlæg i Ekstra Bladet fra 2018, hvor hun skriver om de kommentarer, henvendelser og breve, hun får, og som »kredser om mit køn«.

»Det er jo en urgammel herskerteknik, at køn bruges til at dominere, ydmyge og udøve magt. Og jeg har arbejdet med ligestilling både professionelt og politisk i en del år. Vi har ikke ligestilling i Danmark. Det ved jeg. Jeg troede nok alligevel bare, at vi var videre. At vi i al fald i vores offentlige samtale var videre. Men den er degenereret tilbage til noget virkelig ubehageligt i nogle sammenhænge,« skrev hun i Ekstra Bladet. 

Det er ikke kun tonen i debatten eller oplevelser med krænkelser, der har engageret Sofie Carsten Nielsen. På ligestillingsområdet står hun også bag flere konkrete tiltag, der skal fremme kvinders muligheder.

Ligestilling i akademia

I løbet af sine halvandet år som uddannelses- og forskningsminister gjorde Sofie Carsten Nielsen det til en politisk mærkesag at kæmpe for bedre forhold for kvinder i den akademiske verden. Hun var især optaget af at sikre flere kvindelige professorer, fortæller Mette Fjord Sørensen, som er underdirektør i Dansk Industri og lærte Sofie Carsten Nielsen at kende i hendes ministertid.

»Hun var meget opmærksom på den strukturelle skævvredethed, som gør at så få kvinder får en professorstilling. Ikke mindst fordi det betyder, at der går en masse talent tabt,« siger Mette Fjord Sørensen.

Det var også i Sofie Carsten Nielsens ministertid, at YDUN-programmet blev iværksat. Programmet var rettet mod kvindelige forskere og havde til formål at styrke deres karrieremuligheder. Det blev kritiseret for at favorisere køn over kvalifikationer, men Sofie Carsten Nielsen var en tro forsvarer af YDUN.

»Vi tror og håber, at YDUN i forlængelse af tidligere programmer kan være med til at skabe flere rollemodeller for kvinder i forskningsverdenen,« som hun skrev i et debatindlæg i Information.

Også efter ministertiden har Sofie Carsten Nielsen haft ligestilling som en politisk mærkesag. I 2018 kaldte hun det i Kristeligt Dagblad »en af de højeste prioriteter i vores valgprogram«. Det skete i forbindelse med De Radikales udspil om at relancere øremærket barsel til mænd og gøre sexchikane på jobbet til arbejdsgiverens ansvar. Og senest har hun været engageret i kampen for en samtykkelov.

Køn og ligestilling bliver hurtigt et ophedet emne, men Sofie Carsten Nielsen er ikke bange for at tage de kampe, »som gør ondt«, mener Mette Fjord Sørensen.

»Sofie er en tydelig kvinde, og det kan jeg godt lide. Hun er ikke bange for at sætte sig selv i spil. Det er jo også meget apropos det, der skete tirsdag.«

Tidslinje over sexisme-sagen hos De Radikale

Der er gået under en måned, siden historien om krænkelser hos De Radikale begyndte. Her er de mest centrale nedslag i sagen, der endte med at koste Morten Østergaard posten som politisk leder.

10. september: De Radikale: Vi ville ikke have valgt Kofod som minister

Efter Sofie Linde kickstartede en ny #metoo-bølge med sin tale til Zulu Comedy Galla, udtaler Folketingsmedlem Samira Nawa til BT, at De Radikale ikke ville have valgt Jeppe Kofod som minister, på grund af sagen fra 2008, hvor han havde sex med en 15-årig.

16. september: Lotte Rod: Jeg er blevet taget på

Folketingsmedlem hos De Radikale Lotte Rod skriver på Facebook, at hun er blevet befamlet i både Radikal Ungdom og De Radikale.

19. september: R starter ekstern undersøgelse af sexisme internt i partiet

Der skal ryddes op i »den sexistiske kultur, der alt for mange steder stadig hersker«, og det sker ved, at »vi starter med os selv«. Sådan lyder det fra Morten Østergaard på talerstolen ved De Radikales landmøde, hvor han proklamerer, at der skal laves en undersøgelse af sexisme og krænkelser internt i partiet.

5. oktober: Morten Østergaard: Der skal tages hånd om sagerne, som der blev gjort i sagen med Lotte Rod

På Facebook roser Morten Østergaard modige kvinder som »hans gode gruppefælle Lotte Rod«, der har turde stå frem og fortælle om sexisme i dansk politik. Her skriver han samtidig at enkeltsager ikke må overskygge de strukturelle problemer, og derfor kommer der heller ikke mere frem i sagen om Lotte Rod.

6. oktober: Morten Østergaard lukker sag og giver krænker påtale

Morten Østergaard fortæller flere medier, at den konkrete sag om Lotte Rod er lukket, og at hendes krænker har fået påtale. En påtale, det senere skulle vise sig, han havde givet sig selv.

7. oktober: Hemmeligt krisemøde og farvel til Østergaard

På et – hvad der skulle havde været hemmeligt – gruppemøde hos De Radikale diskuteres den konkrete krænkelsessag. Kort efter klokken 18 trækker Morten Østergaard sig som politisk leder og erkender, at Lotte Rods krænkelsessag drejede sig om ham selv. I stedet bliver Sofie Carsten Nielsen ny politisk leder i partiet. Mistilliden til Morten Østergaard skyldes ikke den konkrete sag, men måden han valgte at håndtere den på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Sofie Carsten Nielsen som statsminister.

Chris Skovgaard

Jeg spår, at SCN har fejllæst situationen, så Freddie Vindberg statsminister bliver hun aldrig, men måske du er sarkastisk?

Malan Helge, Erik Jakobsen, Niels Christensen, Poul Simonsen, Sten Dokkedahl og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Chris Skovgaard, hvem vil du skrive som statsminister?

Chris Skovgaard

Det handler kke om, hvem jeg ønsker, men hvem der realistisk kan blive det, så trods min modvilje siger jeg enten Mette F el. Mette F - i disse Coronatider :(

Helle Walther, Erik Jakobsen, Jens Flø, Liselotte Paulsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Mads Peter Holm

Der er sådan lidt dejavue over at læse om Sofie Carsten Nielsens brændende engagement og tankegang. Jeg var omgivet af sådan noget nær den samme stemning og bølgende tankegang i min nysproglige gymnasiumklasse i 1974.Der hed det bare ikke Metoo – der hed det: ”En kvinde uden en mand er som en fisk uden cykel”.
Når det er sagt, er det godt, der er nogen, der vil kæmpe for en sag og have hjertet med – bliv endelig ved med det. Men gør os alle den tjeneste at tegne nogle klart definerede grænser op, hvor debatten skal føres indenfor.
I straffeloven er der en forældelsesfrist, som afhænger af det antal år en fængselsdom vil udløse, hvis sigtede bliver erkendt gyldig. Den laveste forældelsesfrist er 2 år. Jeg vil foreslå, at man sætter denne grænse ( 2år) for, hvornår man optager/genoptager en krænkelsessag. Og så ellers se på nu og her, og hvad vi gør fremover.

Michael Friis, Malan Helge, Henrik Ilskov-Jensen, John S. Hansen, Gert Friis Christiansen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

I stedet for alle disse løse krav om en overordnet kulturændring, der alligevel er så løse, at de aldrig bliver til noget, fordi de 5 til 10 % af mændene, der har krænkende opførsel, sku nok er ligeglade med hvad i finder ud af, skulle i måske hellere tage de gamle rødstrømpers ide om kurser i feministisk selvforsvar op. Der er tilsyneladende en stor usikkerhed, om hvad man skal gøre når man bliver sat i en grænseoverskridende situation. Rødstrømperne øvede sig i, hvordan man kunne frigøre sig og sparke en mand i klunkerne på 5 forskellige måder. Det må virkelig også være muligt, at finde teknikker, hvor man selv kan tage kontrol over, hvornår den krænkende sexistisk adfærd skal stoppe. Der bliver ofte henvist til de kvinder, der er for svage til at sige fra. Så meget mere grund er der til at øve sig. Sofie Linde så ud til at være glad for at hun kunne. Det er vel sjovere, når det er krænkeren der ømmer sig.

Anina Weber, Gert Hansen, Poul Simonsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Det går over min fatteevne at en hånd på et lår kan kaldes sexisme. Tilmed lod hånden, efter sigende, sig hurtigt fjerne. Punktum.
Er det journalisterne der her har et problem med forkerte definitioner og kun få nuancer? Alt for den gode historie?
Noget andet er så at der er publikum til den prioritering. Hm. Hvad kom først, hønen eller ægget? Her og nu mindre interessant end dette at begge er her.

Erik Fuglsang, Michael Friis, René Arestrup, Marianne Jespersen, Malan Helge, Helle Walther, Rolf Andersen, Klaus Ipsen, Erik Jakobsen, Morten P. Nielsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Sten Dokkedahl og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar

Det lyder som om Sofie ser ligestilling som en kvindeting, så ligner hun en bedaget polariseret kønskamp.

Thomas Nielsen, Kim Houmøller, Sten Dokkedahl og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Ruth Sørensen

@Forchammer

Fra en anden artikel:

“Jeg vil gerne sige noget til jer mænd, der lige nu tænker: Skal man virkelig fyres for at have taget på nogen for længe siden? Nej, det skal man ikke. Man skal give en undskyldning og tage kulturændringen på sig. Det gjorde Morten, skriver Lotte Rod i opslaget.

- Vi talte ud, og jeg tilgav ham. Jeg ville ønske, det var sluttet med det.
- I går løj Morten for folketingsgruppen. Han ikke bare fortiede ting - han talte direkte usandt. Og det går ikke. En folketingsgruppe er nødt til at kunne have tillid til sin formand. Det var løgnen, der fældede Morten, skriver hun.”

Og, mere...

“ Så skal vi også skabe et rum for, at mænd kan stå frem og sige, at de har taget på nogen og er kede af det, uden at det vælter alting, skriver hun [Lotte Rod]”

Så, det er løgnen og ikke hånden, der var problemet.

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Denise Andersen, Anina Weber, Estermarie Mandelquist, Pia Larsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

En feminist af den skole,som ønsker fordelene men ikke ulemperne ved en øget ligestilling. F.eks. lov om værnepligt. Eller særligt lempelige adgangskrav til ansættelse i politi, brandvæsen osv.

Når man som feminist kæmper for ligestilling imellem kønnene, så må man tage det sure med det søde. Det er lakmusprøven på om man ønsker en egentlig demokratisk ligestilling, eller bare vil rege fordele til sig.

Thomas Nielsen, Finn Sørensen, Jens Flø, arne tørsleff og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hele debatten lader som om mennesker ikke lyver, både for sig selv og andre. Det gør den forfejlet. Men tak for underholdningen, det er langt tid siden jeg har grinet så meget af politik.

Henrik Ilskov-Jensen

Jeg er ikke tilhænger af konspirationsteorier.

Men at de fleste konspirationsteorier er opspind, betyder selvsagt ikke, at der ikke findes konspirationer.

På TV2-Nyheder afslører kilder i Det Radikale Venstre nu, at Lotte Rod selv havde bedt Morten Østergaard om IKKE at røbe, at det var ham der var "krænkeren".

(Citat) "Morten Østergaard var nødt til at trække sig, fordi han løj, ifølge Det Radikale Venstre. Men Lotte Rod bad ham selv holde det hemmeligt.

Onsdag måtte Morten Østergaard takke af som leder for Det Radikale Venstre, da det kom frem, at han havde krænket Lotte Rod - og dækket over sig selv.

Da han under onsdagens gruppemøde fastholdt, at han var habil i sagen om Lotte Rod og dermed frikendte sig selv, gjorde han blot det, Lotte Rod havde bedt ham om.

Det siger den konstituerede næstformand i radikale, Andreas Steenberg, der er en del af gruppeledelsen og har indblik i sagen." (Citat slut).

Hvad minder det om?

Ufordrageligheden, de mange gensidige beskyldninger og den resulterende nedsmeltning i kaos-partiet De Alternative...

Tolerante og kærlige i munden; men rådne i grunden...!

Og hvor kom de fleste af Alternativets gundlæggere fra?

Såmænd fra De Radikale...

Jeg har hele tiden betragtet Alternativet som en politisk sekt.
Nu viser det sig, at den sekteriske mentalitet var noget, alternativisterne havde med sig "hjemmefra"...

Michael Friis, Thomas Nielsen, Jan Boisen, Finn Sørensen, Anina Weber og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Henrik Ilskov-Jensen

Jeg vil dog tilføje, at man efter min mening ud fra ovenstående nye oplysning i "Rod hos De Radikale"-sagen ikke entydigt kan konkludere, at der har været tale om en sammensværgelse med det formål at vælte Morten Østergaard, selv om tanken er nærliggende.
Der kan lige så godt være tale om ukoordinerede handlinger og udtalelser fra en samling meget selvcentrerede og lettere hysteriske personer, der ikke evner at se ud over deres egen næsetip, og som ikke derfor formår at sætte fælles bedste forud for egne emotioner og pludselige handlingsimpulser...(Hvad der må siges at være fatalt for folketingspolitikere, som forventes at arbejde for hele Danmarks ve og vel...).

Hvis det forholder sig således, har der ikke været en sammensværgelse i den radikale folketingsgruppe.
Kun kaos...

Man kan så diskutere, hvad der er værst...?

Henrik Ilskov-Jensen

I 2011 indledtes De Radikales politiske opstigen under Vestager-Thorning-regeringen ved De Radikales, Socialdemokraternes og SF's berømt/berygtigede møde i "Det Sorte Tårn".

I dag starter det der måske kan blive en radikal nedgangstid med et radikalt krisemøde i "Den Sorte Diament"...:

Hvad er der med De Radikale og farven sort...?

Ingen sag er fremmet her, tvært i mod, så hænger troværdigheden et meget lille sted!

Ete Forchhammer

Ruth Sørensen. Løgnen som problemET? Undskyld, den er for tyk. Hvad med Lotte Rods egen løgn? Løgn over for sig selv, hvis nu jeg skal ta’ det positivt, og løgn over for andre? Jeg ved ikke hvori MØ’s løgn over for folketingsgruppen bestod, men jeg ved at Lotte Rods løgn, eller me too-forblindelse, ikke gør hende til noget sandhedsvidne eller vidne med en videre horisont en egen baghave. Opfyldelsen af forståelsespapirets forjættelser og af FN’ Verdensmål bli’r fjernere og fjernere og mere mere påkrævede, og så bruger hun sin energi og sin position til at hive en 9-10 år gammel uvelkommen berøring på sit lår frem og må absolut skrive om den på Facebook!
Hvis det virkelig er den såkaldte "kultur" hun er på krigsstien for at ændre, hvorfor er navne på personer fra sager langt over udløbsdato så så vigtige, vigtigere end fx at lære kvinder at sige fra? vigtigere end at lære kvinder om at tage forholdsregler i det evige, i hvert fald indtil forleden, spil mellem kønnene? Hvordan som folketingsmedlem på tiende år, eller deromkring, være så uskyldig i forhold til politisk spil og tro at man kan styre en bølge man rider med på?
Bortset fra det, behøver det jo ikke være løgn at MØ har taget en tørn med MØ, selvom LR m.fl. måske ikke selv kender til den omgang?
Det behøver vel heller ikke kaldes løgn at nægte at spille med på et mode-spil hvis man mener at det ikke er det man er valgt til at gøre, men at der faktisk er vigtigere sager at beskæftige sig med? Vigtigere altså når det ikke er me too og en sensationshungrende presses mål der er ens egne?

Erik Fuglsang, Michael Friis, Morten Voss, Marianne Jespersen, Erik Jakobsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Henrik Ilskov-Jensen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Jeg hepper på, at vi får gjort op med den systemiske, strukturelle sexisme, som svækker kvinder på de magt-hierarkiske arbejdspladser. Fx når mænd 'bare lægger en hånd, der hvor han har lyst og kvinder får ansvaret for at sige fra. Når en erfaren politiker er med på et ungdomskursus og beruses af sin magt og tager dårlige beslutninger og er sammen med en meget yngre ungdomspolitiker. I det gamle Rom stod en slave (sic!) tæt på kejseren, når folket hylde denne på sejrsparaderne, og med mellemrum sagde: "husk du er kun et menneske". Vi skal passe på vores politiske talenter, vi må forhindre at sexisme, overgreb og chikane kommer til at ske.

Ete Forchhammer

Ruth Sørensen, Ps: lidt interessant, eller lidt lig løgn? at jeg skriver om hvor går grænsen for brugen af ordet “sexisme", mens du reagerer på eksemplet der fremkaldte mit spørgsmål... og jeg går så ind på din reaktion i stedet for blot at sige "hus forbi" her,..

Henrik Ilskov-Jensen

I 1970erne havde venstrefløjen et slogan der lød:

"Kvindekamp er klassekamp - Klassekamp er kvindekamp".

Det slogan gælder stadig.
Sofie Carsten Nielsen og hendes ligesindede fører også klassekamp.
Ikke for at forbedre arbejderkvindernes løn- og arbejdsforhold (her vil de tværtimod øge arbejdsudbuddet); men for at forbedre kvindelige forskeres karrieremuligheder, få udnævnt flere kvindelige professorer, få ansat flere kvindelige direktører og bestyrelsesmedlemmer i det private erhvervsliv, og allerhelst få indført kønskvoter i ansættelsesproceduren når det drejer sig om jobs, som veluddannede kvinder aspirerer til.

Nutidens progressive kæmper med andre ord det dannede borgerskabs kvinders klassekamp.

Det er der i sig selv ikke noget galt i. Enhver samfundsklasse kæmper først og fremmest for sine egne interesser.
Men venstreorienteret i klassisk, for ikke at sige marxistisk, forstand er den moderne kvindekamp ikke. Tværtimod...

Flemming Berger, Mogens Holme, Mads Kjærgård, Martin Karlsson Pedersen, Marianne Jespersen, Malan Helge, Trond Meiring og Jens Flø anbefalede denne kommentar

Savner lidt kritisk journalist hos information - heldigvis er der de mange god kommentarer, som jeg finder mere nuancerende.

Ete Forchhammer , Michael Friis, Dorte Schmidt-Nielsen, Steen K Petersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Klaus Ankerstjerne Eriksen

En hånd på låret, og jeg som troede at klima, energi, integration, fred i verden og lignende spørgsmål er de vigtigeste politiske spørgsmål, vi står overfor i dag. Men nej, det er en hånd på låret for ti år siden, som åbenbart står øverst i Radikale Venstres partiprogam. Ærgerligt, RV har ellers mange gode budskaber, som de kan bidrage med til den politiske debat.

Bent Nørgaard, Ete Forchhammer , Mogens Holme, Dorte Schmidt-Nielsen, Helle Walther, Klaus Ipsen og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Sexisme no go!
Men det er da meget belejligt, at der lige dukker sådan en sexisme sag op til overfladen igen, hvis man nu skulle have ønsket sig formandens hoved på et fad.

Bent Nørgaard, Trond Meiring og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar
Henrik Ilskov-Jensen

Klaus Ankerstjerne Eriksen:

For meget selvcentrerede personer kan en hånd på låret for ni år siden være vigtigere end alt andet i verden.
Vi taler om "navlepilleri"...

Husk på den gamle Storm P. vittighed, hvor en mand bliver spurgt om, hvad han mener om verdenssituationen:

"Det ved jeg ikke", svarer han: "Jeg har fået noget i øjet". (At få noget i øjet ER altså også vældig irriterende. Her og nu).

Men jeg ønsker ikke at hænge Lotte Rod ud som et ganske særligt selvcentreret eller hævngerrigt menneske.
Jeg tror snarere, at det er Me Too-bevægelsen, der har revet hende og mange andre ellers gode og fornuftige mennesker med i en grad, at de momentant har mistet sansen for proportioner.
Erfaringsmæssigt sker det tit for mennesker, der er grebet af "den hellige ild".
Ofte fortryder de det sidenhen.

Ete Forchhammer , Mogens Holme, Erik Jakobsen og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar
Steinar A. Klock

Satirealarm! Hundre prosent av alle gutter og menn utsettes for feminin sexisme gjennom helse sitt liv! Gjennom media, i form av "kulørte" artikler (med bildefølge) og ditto annonser for hva det skal være (nesten alltid illustrert med et bilde av en hel- eller halvnakenen kvinne), gjennom selvutleverende ytringer på offisielle plattformer, type; se min kropp (med alle sine skavanker!) hvor lekker den er, "jeg er stolt og vil hylles" og for ikke å glemme alle selfiene på SoMe, type; "fornøyd med meg selv"+bilde - jeg bare må få like's!
Det er disse feminine sexistene som hele veien stiller sin kropp og sitt kjønn til offentlig skue (ofte i ytringsfrihetens navn), tilsynelatende for hvilken sak som helst, bare de får blottet seg! Og det er de samme som skriker opp om overgrep (i microformat, jeg ble tatt på), som om de er æresmedlemmer i menigheten til Jomfru Maria. Jeg er grundig lei av å bli utsatt for feministiske overgrep, samtidig som jeg prøver å holde meg oppdatert i debatten om "menneskeverd" - for det er vel det vi i bunn og grunn snakker om!
Blott til underholdning (men også til ettertanke): Piet Hein: "Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig." og "Man har sine gleder som leser, bare man vet hvor de står. Jeg ser i et blad fra i forgårs, at verden kun stod til i går." (Fra wikipedia.)
Beste hilsen Steinar

steen ingvard nielsen

Følg det nye Aktion brag, Rod rydder op!

Mogens Ritsholm

For mig drejer det sig om retfærd.

Man skal kunne forsvare sig mod en anklage.
Man skal ikke kunne anklage en gruppe kollektivt for individuelle handlinger
Anklager skal kunne bevises for at føre til straf.
Anklager for mindre alvorlige forhold forældes

Det er grundprincipper i vores retssystem og burde også være det i andre sager, hvor folk søges straffet i offentlighedens øjne.

Ingen af disse principper er iagttaget ved kongemordet på de radikales leder.

Det er helt tydeligt, at han med krav om diskretion med overlæg er bragt i en umulig situation. Og man har sandsynligvis udnyttet hans hæderlighed og satset på, at han ikke tog til genmæle.

Sofies forklaringer om, at hun som næstformand alene har handlet i Rods interesse, er alen et dække for, at hun ikke sammen med Morten søgte at lande sagen fornuftigt. HUn så i stedet kynisk til, mens han sprællede i de hensyn, som han gavde forpligtet sig til.

Det seneste er, at viden om sagen godt måtte deles i gruppen, men ikke i offentligheden. Det er jo meget behændigt, da flere af de kvindelige medlemmer åbenbart var orienteret. Det forklarer bare ikke, at Sofie heller ikke ville afsløre Morten ved gruppemødet.

Det lugter langt væk af store ambitioner og kvindelist bag et kongemord.

Men mange gennemskuer det.

Radikales meningsmålinger vil styrtdykke.

Det er det gode ved sagen. Det kan ende med, at vi får fastslået behovet for retfærd i et moderne samfund.

Jørgen Vogelius, Jesper Frimann Ljungberg, Bent Nørgaard, Thomas Nielsen, Mads Kjærgård, Malan Helge, Per Christensen og Henrik Ilskov-Jensen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"Det går over min fatteevne at en hånd på et lår kan kaldes sexisme." Hmm jeg tror, at det går så vidt, at såfremt du slendrer forbi din kvindelige kollegas kontor en gang for meget, i det forsøg på at fordrive tiden, så er det også sexisme og magtudøvelse! Det er en meget svær balancekunst, og jeg tror personligt ikke, at jeg ville tale så meget med de kvinder, der MeeToo'er mænd på så små ting! Der kan man hurtigt komme til at sige noget forkert! Jeg kan også mærke nu, at hvis man kommer bare med en anelse kritik, så har man skrevet sig ud, af det gode selskab ret hurtigt. Der er man enig ,ellers er man ikke velkommen! Det er jo skidt! Men det er jo overvejende et Radikalt selskab, og der er det åbenbart sådan det er!

Mads Kjærgård

Men måske er det også en slags klassekamp for højtuddannede. Alene det at der tales om "akademia" så er mange arbejdere jo stået af. Der tales meget om "magt," men jeg tænker, at magt jo ikke er en entydig størrelse, der er organisatorisk magt, men der er vel også magt udover det? Så hvornår har man udøvet "magt." Kan man sige sig fri for det? Gælder det ikke i alle livets hjørner og kanter? Hvis en person er forelsket i mig, har jeg så ikke magt over vedkommende og visa versa? Jeg mener, at det er svært, når man ikke må diskutere det, men at man partout skal være enig! Jeg er med på, at der efterlyses en kulturændring, men en så radikal en? Hmm...

Jeg har stemt Radikale Venstre flere gange - men er det nu ved at blive Kvindepartiet? Jeg vil ikke stemme RV næste gang.
Jeg har stemt på kvinder, som jeg anså som dygtige.. men er kampen nu opdelt, så jeg - som en mand - skal stemt på en mand? Og som hvid mand skal stemme på en hvid mand? etc..

Hvad sker der lige her? Verden bliver for sort/hvid og for konfronterende. Jeg er ret ligeglad om seksualitet og hudfarve... men synes samfundsudviklingen beder mig tage side.

Eva Schwanenflügel

Tja.. Idag har MØ lige skrevet på Facebook, at han har krænket (mindst?) tre andre kvinder.

Der er en verserende personalesag, hvor han er nævnt som krænkeren.

Det var nok derfor han kom situationen i forkøbet ved at gå af som leder af de Radikale.

Klaus Ankestjerne; - måske er der bare gået corona i den. Mediebranchen har vist ikke så mange opgaver for tiden, og for mange keder sig. Så kan man pille rundt i gamle fortrædelser. I håndværkerbranchen har man tit en ret frivol tone, men pigerne der kan som regel give råt for usødet på pletten, og staklen der formastede sig bliver grinet ud af kammersjukkerne. Jeg har for resten tit fået et bryst i øjet uden at have bedt om det. Men mens vi fedter med gamle fortrædelser, kollapser klima, biodiversitet og andre globale kriser. Men inden vi bliver skubbet ud over afgrunden, vil jeg høfligt træde til side og lade andre komme først. (øv, jeg havde lovet mig selv at jeg ikke ville åbne en eneste artikel mere om det her selvsving; - nu kom jeg for skade alligevel ..)

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Henrik Ilskov-Jensen og Michael Friis anbefalede denne kommentar

- i øvrigt er problemet stort set løst, - i hvert fald for tiden, med corona. Man må slet ikke komme så tæt på andre at man kan lægge sin hånd nogen steder

- i øvrigt er problemet stort set løst, - i hvert fald for tiden, med corona. Man må slet ikke komme så tæt på andre at man kan lægge sin hånd nogen steder

Mads Kjærgård

Konspirationsteorier er vel blot teorier som ikke er bevist endnu, fx. er har teorien om, at jorden ikke er centrum i universitet været en konspirationsteori! Det har været en konspirationsteori at der ikke fandtes hekse og nisser, at jøder ikke brugte små ariske børn i mærkelige ritualer, at USS Maine ikke blev sprængt i luften af spanierne! etc. etc. Nå men i øvrigt må man konstatere, at det nu er ulovligt, at lægge sin hånd på andres lår! Social Distance jo jo, det bliver der mere og mere af! Selvfølgelig skal man flytte den, hvis man anmodes derom, men det er jo da vel ikke sikkert at man bliver det! Eller:...?

Måske er det på tide at MeToo bevægelsen laver en app, hvor kvinder med svage grænser og manglende mod kan melde en krænker anonymt. Den skal selvfølgelig gå begge veje, så man som mand også ved hvornår man møder en kvinde med svage grænser og manglende mod.
Derved kan man som mand vise ekstra særlige hensyn og kvinden behøver ikke lære at sige stop, for det vil app’en jo meddele manden.

@Freddie Vindberg: "Sofie Carsten Nielsen (SCN) som statsminister"!
SCN er en del af partiets (systemiske) problemer. Som Hans Engell, så fornuftigt lige har udtrykt sig på tv, så er den radikale partigruppe ikke "Maersk koncernen". SCN har ikke hørt om de seneste personale sager, der involverer MØ. Vor herre til hest!. Selvfølgelig er hun da som gruppeformand informeret om sin partileders mulige personsager. Hvis ikke så fremstår RV som en amatørorganisation, der ikke er deres vælgere værdige. SCN står grædefærdig frem i fjernsynet. Come on. Hendes nye næstformand erkendte for åben mikrofon igår, torsdag, i P1 Debat, at der havde været en magtkamp mellem SCN og Martin Lidegaard (ML) - før MØ's bodsgang. SCN har da selvfølgelig brugt dette til at positionere sig, også da ML fik hvisket i øret, at han muligvis kunne have en krænkelsessag hængende over hovedet. Det omhandlede en fest, hvor ML havde danset for tæt på en partikollega. Så SCN vandt 12-4 i afstemningen. Der var vel ikke nogen udover Jelved, Rohde, Lidegaard og Rod i RVs folketingsgruppe, der havde lyst/balls til at lægge hovedet på blokken og risikere deres politiske karrierer og vellønnede job. Way to go RV. Machiavelli klapper i sin kiste. Så at du ser SCN som den næste statsminister gør mig ikke bare lidt ked af det, men også bekymret for en del af vælgerkorpset. At SCN ydermere stiller sig frem grædefærdig og prøver at fremstille sig selv som såret (men igår glad formand), bør da bare få RV vælgere til at overveje position engang til. Men selvfølgelig, verden vil bedrages, og det vil sikkert også.
Good luck til næste valg.

MVH
Jakob Knudsen

Det var SCN der kendte til en dansesag med ML, og fortalte det til ML igår hvor ML ikke selv kendte sagen eller kan huske den. Nu siger SCN at hun ikke kendte til de tre sager med MØ som er kommet frem idag.

I forhold til det jeg skrev tidligere, mente jeg at de kvinder som anmelder en mand anonymt via en “MeToo app” i samme øjeblik de vælger at være anonyme, bliver tilknyttet en tjeneste som sender advarsler til mænd som nærmer sig disse kvinder.
Så ved man at dans og samtaler foregår med distance medmindre at kvinden tager initiativet.
Man ved også at man skal optræde særligt pænt og høfligt, så hun ikke bliver skræmt og usikker.
Hvis Martin Lidegaard havde haft sådan en app, havde han vidst at SCN ikke kan lide at danse tæt medmindre hun selv havde bedt om det.
Det er trist at de stakkels kvinder i RV har grublet over det i så mange år uden at turde sige noget.
Som vælger viser det mig at imidlertid at en minister med svage grænser og manglende mod er uegnet til opgaven.
Muligvis er de 12 tals piger og kan fremtrylle indlærte og klogt lydende sætninger og ord, men en eventuelt minister bør også kunne tackle sådanne ting.
Måske de kunne lære noget ved at komme i praktik blandt nogle stærke kvinder i eventuelt byggebranchen, som måske har den visdom og det mod som de selv mangler og som de måske aldrig har lært.

Freddie Vindberg

Jakob Knudsen, Hans Engell er jo kun fornuftig, hvis man er enig med ham,
og - De Radikale og Enhedslisten er de rigtige kræfter for et ordentligt og retfærdigt Danmark.

steen ingvard nielsen

Efter at have læst artiklen, så må jeg sige, at Sofie Carsten Nielsen, ser ud til at have håndteret sagen korrekt.

René Arestrup

Med det nye lavpunkt udi definitioner for seksuelle krænkelser, er det åbenbart, at de mest rabiate feminister har fået det ultimative masseødelæggelsesvåben: Mænd er som udgangspunkt altid skyldige, fordi de er mænd og ikke kvinder. Maskulin seksualitet er simpelthen dømt ude. Vi er mandesvin alle til hobe. Fra nu af er det kvinderne, der svinger taktstokken og Gud ve den mand, som fremover vover at udvise nogen form for seksuel interesse for en kvinde. Uanset hvor subtil, den måtte være.

Tillykke kære kvinder. I har sejret ad helvede til.

Erik Fuglsang, Jakob Knudsen, John S. Hansen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Rene Arestrup, bemærk venligst at vi er en del kvinder der ikke er med i korstoget og som ikke tror på at personforfølgelse flytter noget fundamentalt i den "kultur" nogle bruger som skjold.
Lige som der er mænd der glæder sig over at se andre mænd i en gabestok eller på et skafot.

Erik Fuglsang, Jakob Knudsen og Gert Friis Christiansen anbefalede denne kommentar

@ Freddie Vinberg,
ser først din kommentar iaften mange dage senere.. Ja det kører for jer i RV . Men I skal nok lige have styr på jeres sexsager og den høje moralske hest I har siddet på i mange år, inden du og RV moraliserer over andre - båtnakke!