Nyhed
Læsetid: 7 min.

Statens Serum Institut erkender fejl: Minkavlere modtog aldrig anmodning om oplysninger

Statens Serum Institut beskrev det som vigtigt for deres arbejde med at inddæmme corona på minkfarme at få oplysninger om ansatte på farmene. Men nu viser det sig, at langt de fleste minkavlere aldrig modtog anmodningen fra SSI om at oplyse om deres medarbejdere
Mink aflives på en farm i det midtjyske. Nu erkender SSI, at de ved en fejl ikke har sendt brev afsted til avlerne.

Mink aflives på en farm i det midtjyske. Nu erkender SSI, at de ved en fejl ikke har sendt brev afsted til avlerne.

Mette Mørk

Indland
29. oktober 2020

Statens Serum Institut (SSI) har manglet vigtige oplysninger om, hvem der arbejder på landets minkfarme. To gange har de forsøgt at sende spørgsmål til minkavlerne om, hvem de har ansat. Men nu viser det sig, at spørgsmålene ikke er nået frem til langt de fleste minkavlere på grund af en teknisk fejl.

Det oplyser SSI i en pressemeddelelse onsdag.

»Det er en kombination af en menneskelig og en teknisk fejl i forbindelse med udsendelsen af brevene,« siger afdelingschef Thyra Grove Krause til Information.

»Vi kan ikke sige, hvor omfattende problemet er. Men vi må antage, at det kun er ganske få, der har fået brevet.«

Som Information beskrev lørdag, forsøgte SSI i juli at lave en liste over alle, der har en relation til en minkfarm. Ideen var, at man dagligt ville kunne sammenkøre denne liste med resultaterne fra landets testcentre og på den måde overvåge og reagere hurtigt på spredningen af coronavirus i minkbranchen. Men SSI hørte kun tilbage fra to minkavlere, hvoraf kun én havde nogen ansatte at indberette.

»Vi sendte anmodningen ud to gange, fordi vi var lidt paf over, at kun én havde svaret i første omgang,« sagde overlæge ved SSI Brian Kristensen i lørdagens Information.

»Men vi kan ikke kræve, at de skal svare.«

Af artiklen fremgik det, at Information havde været i kontakt med tre minkavlere, som ikke mente at have modtaget henvendelsen fra SSI. Direkte adspurgt, om SSI var sikre på at anmodningerne var nået frem, svarede overlæge Brian Kristensen:

»Ja, det vil jeg tro, for vi ved, at Kopenhagen Fur uafhængigt af os har fået flere henvendelser fra minkejere om, hvad det dog var for noget, de havde modtaget fra os. Så det har vi taget som udtryk for, at der var hul igennem,« sagde Brian Kristensen.

Men som Information kunne oplyse i en opfølgende artikel lørdag eftermiddag, reagerede yderligere en række minkavlere på påstanden fra SSI og afviste at have modtaget anmodningen om at oplyse om deres medarbejdere.

Information har siden weekenden forsøgt at få svar fra SSI på, hvad der er gået galt. Onsdag eftermiddag udsendte SSI så pressemeddelelsen, og først derefter blev det muligt at få interview med Tyra Grove Krause. Og nu erkender SSI altså, at der er sket en fejl.

Brancheorganisationen Danske Minkavlere har onsdag udgivet deres egen pressemeddelelse, hvor de kritiserer SSI for at have begået en »kæmpebrøler«, som »ryster tilliden« til myndigheden.

»Man kan undre sig dybt over, at SSI ikke allerede med en ikkeeksisterende svarprocent tjekker deres egne systemer. I stedet sender SSI en overlæge i byen, tre måneder efter at undersøgelsen er afsluttet, med en skarp og uretfærdig kritik af minkavlerne,« lyder det fra formand i Danske Minkavlere Tage Pedersen.

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen er fortørnet over sagen.

»Debatten om det her har taget helt groteske vendinger. Men det falder så fuldstændig til jorden, fordi myndighederne ikke havde styr på deres eget spørgeskema,« siger han.

Også SF’s fødevareordfører Carl Valentin er stærkt forundret over SSI’s ageren.

»Når SSI selv siger, at det her er meget vigtig information for at forhindre smittespredning, så forstår jeg ikke, at man ikke har gjort mere for at følge op. Det virker helt mærkeligt og ikke specielt professionelt,« siger Carl Valentin.

AJOUR: Folkesundheden har førsteprioritet, siger minister

Smitte med coronavirus blandt mink er en »alvorlig problemstilling«. Det udtalte fødevareminister Mogens Jensen (S) under et samråd onsdag.

Derfor vil regeringen gøre alt, hvad man kan for at forhindre smitte mellem mink og mennesker, siger ministeren. »Der er ingen tvivl om, hvad vi er nødt til at prioritere her. Vi er nødt til at prioritere folkesundhed forud for alt andet,« sagde Mogens Jensen.

Men samtidig er det vigtigt at tage hensyn til erhvervet, og regeringen har ingen intention om at udfase minkavl i Danmark, understregede ministeren.

»Vi skal jo ikke aflive flere mink, end det er nødvendigt.«

SF’s dyrevelfærdsordfører Carl Valentin ville have svar på, om minkavlerne skal have lov til at sætte nye mink i burene til foråret, og om de i så fald skal være berettiget til kompensation, hvis de nye mink bliver smittet.

Men det er endnu for tidligt at svare på, mente ministeren. Det er noget, regeringen vil drøfte internt efter rådgivning fra sundhedsmyndighederne og dialog med minkbranchen.

Myndighederne ved endnu ikke præcis, hvordan smitten spreder sig mellem minkfarmene. Men de vurderer stadig, at mennesker er den mest sandsynlige smittekilde.

176 mennesker er indtil videre konstateret smittet med den særlige minkvariant af coronavirus. Heraf har fire ingen umiddelbar tilknytning til en minkfarm.

Fra vigtig til ingen betydning

I pressemeddelelsen onsdag skriver SSI, at »de manglende oplysninger har ikke betydet noget for COVID-19-epidemiens spredning og forløb på minkfarmene«.

Det er dog ikke det indtryk, SSI har givet i de risikovurderinger, som de løbende har sendt til Fødevarestyrelsen.

I et notat fra SSI dateret den 4. september, som Information har fået aktindsigt i, fremgår det blandt andet, at de smittede minkbesætninger findes »sent i forløbet«, og at »dette skal sammenholdes med, at den i juli måned iværksatte forespørgsel om frivillig udlevering af medarbejderoplysninger ikke er efterkommet«.

Og i et notat dateret den 9. september fremgår det, at »de manglende medarbejderoplysninger medfører, at en vigtig gruppe af personer ikke kunne indgå i overvågningen af potentiel eksponering af minkfarme for SARS-CoV-2 (navnet på coronavirussen, der forårsager sygdommen COVID-19, red.)«, hvilket »har stor betydning for den forebyggende virkning, man vil kunne opnå ved at overvåge testresultater«.

Overlæge ved SSI Brian Kristensen sagde i lørdagens Information:

»Vi ville gerne have haft flere svar, fordi så havde vi måske kunnet intervenere før hos nogle af de her minkfarme.«

Adspurgt om hvilken betydning de manglende oplysninger har haft for SSI’s arbejde med at overvåge og inddæmme smitten, svarer afdelingschef Thyra Grove Krause onsdag:

»Man kan sige, at hvis vi havde haft et fuldt overblik over alle tilknyttede medarbejdere, så ville vi have kunnet sige lidt mere om den erhvervsrisiko, der er forbundet med at arbejde på minkfarme. Og så havde vi også bedre kunnet sige noget om, hvad der var af mulige smitteveje ind på farmen, hvis vi havde vidst, at der var flere medarbejdere tilknyttet,« siger hun.

Thyra Grove Krause understreger samtidig, at der er tale om ét af flere overvågningssystemer, som myndighederne benytter.

»Den overvågning, vi har haft, har været et supplement til de andre overvågningssystemer. Men det, vi må sande, er, at ingen af de her overvågningssystemer rigtig har fungeret i forhold til at opdage smitten på et tidspunkt, hvor man kunne nå at forhindre det,« siger hun.

»Så den spredning, vi har set, kunne ikke være forhindret ved, at vi havde det her overblik. Desværre.«

Sædvanlig fremgangsmåde

Konkret skyldes fejlen, at SSI har indtastet én minkavler som modtager af henvendelsen og de resterende i det såkaldte bcc-felt, forklarer Thyra Grove Krause. Bcc er en funktion, der sørger for, at modtagerne af en mail ikke kan se hinandens adresser. Det er den fremgangsmåde, SSI normalt benytter, når de sender breve til borgere i e-Boks, forklarer Thyra Grove Krause.

»Det kan man åbenbart ikke, når man sender til firmaer. Så kommer brevene ikke frem,« siger Thyra Grove Krause.

»Men vi fik ingen fejlmeddelelse i forbindelse med, at de blev sendt ud, og vi fik enkelte tilbagemeldinger. Derfor havde vi ikke en formodning om, at brevene ikke var kommet frem.«

SSI kan med sikkerhed sige, at henvendelsen nåede frem til to minkavlere. Det er de to, der blev sat som hovedmodtager på de mails, SSI sendte ud. Men om den også er nået ud til nogle af dem, der blev sat bcc, ved instituttet ikke. SSI har lavet en intern test, hvor nogle der blev sat bcc modtog brevet, mens andre ikke gjorde, fortæller Thyra Grove Krause.

– Hvordan kan den her fejl ske? Er I ikke vant til at bruge e-Boks til at sende den slags ud?

»Jo. Vi sender meget sikker post ud. Og det gør vi både til borgere og til læger. Men vi er ikke vant til at sende ud til de her firma-e-Boks-adresser. Og der gælder åbenbart nogle andre teknikaliteter i forhold til det. Men i og med, at vi brugte den metode, vi plejer at bruge, og ikke fik en fejlmeddelelse, så antog vi, at brevene var kommet frem.«

– Men burde I ikke have gjort noget mere? Når I kun fik svar fra to og oplysninger fra én ud af 926, burde I så ikke have tænkt, at det er en så utroligt lav svarrate.

»Jo, det tænker vi også nu. Vi skulle da have gjort noget mere på det tidspunkt. Men på den anden side var det jo en frivillig indberetning. Det var ikke lovpligtigt. Så vi antog egentlig, det var fordi, de ikke havde lyst til det. Men når vi ser tilbage nu, så skulle vi da have krydstjekket, hvorfor svarraten var så lav.«

Thyra Grove Krause oplyser, at SSI nu vil sende et nyt brev ud til minkejerne, så de kan få mulighed for at oplyse, hvem de har ansat.

– Så I er stadig interesseret i oplysningerne?

»Ja, det er vi.«

Fødevarestyrelsen oplyste onsdag, at 166 minkfarme nu er smittet med coronavirus, hvoraf 32 er blevet aflivet. Yderligere 20 minkfarme er under mistanke. Der er indtil videre konstateret smitte med coronavirus på minkfarme i 14 kommuner.

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Pinligt, igen.
Hvornår finder de ud af, at breve ikke altid når frem? I vigtige sager skal der selvfølgelig opfølges med personæige henvendelser i andet end brevform. Skrankepaveri og dovenskab af værste bureaukratiske skuffe. Undskyld mit frisprog; men på den måde får vi aldrig bugt med nogetsomhelst.

Nille Torsen, Carsten Wienholtz, Emil Davidsen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Maj-Britt Kent Hansen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Ja her havde sneglepost så været sikrere-uha den er slem.

Nille Torsen, Ole Svendsen, Henriette Bøhne, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Pinligt pinligt. Er det inkompetence eller bevidst sabotage. Og hvad er værst? L&F og BæL slår sig på lårene af grin mens de driver landets politiske ledelse rundt i manegen.

Denne problemstilling gentager sig igen igen i den danske administration. Skat, IC4, Støjberg, boligskat osv. Listen over skandaler er endeløs.

Aldrig er det korruption og manipulation, altid er det smådumhed, oops og undskyld. Ministeren taget det fulde ansvar, intet sker på nær måske nogle forflytninger (Ahrenkiel) og tingene forsætter uanfægtet til næste afsløring Skete disse ting i Italien ville ingen være i tvivl men her i Danmark er de skyldige altid godhjertede fæhoveder der aldrig kunne drømme om at gøre noget ulovligt. Med vilje.

Jeg tror ikke på det. Vi er et korrupt land, gennemsyret af vennetjenester, nepotisme, fup og svindel. Fra små landkommuner til ministerier (især landbrugsministeriet) og til regeringens top. Det er til at brække sig over.

Per Kortegaard, Nic Pedersen, Ture Nilsson, Carsten Wienholtz, P.G. Olsen, Freddie Vindberg, Ulla Søgaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Fritsbøger, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme, Egon Stich, Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Larsen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Grotesk ud over alle grænser.

Nille Torsen, Ole Svendsen, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, en skandale. Jeg er med på, at menneskelige fejl kan ske - det skal der være plads til, og jeg har ondt af den stakkels medarbejder - hvis altså det er den rigtige forklaring. Men den tilsyneladende løgn om, at der har været henvendelser om brevene til Copenhagen Fur fra flere farmere (eller får vi en forklaring på det?), den manglende opfølgning, og de helt og aldeles tåbelige (bort)forklaringer om, at det ikke har betydet noget for smitteopsporingen, gør kun ondt værre - det er simpelthen ikke troværdigt.

Det er en skandale. Vi har brug for at kunne tro på vores myndigheder i denne situation, og der har efterhånden været for mange svipsere...

Søren Fosberg, Ole Svendsen, Ulla Søgaard, Mogens Holme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Men det er jo ikke SSI’s skyld. Det er jo eboks, der simpelt hen ikke fungerer korrekt, HVIS det der står i artiklen er korrekt.
Mit take er nok at det er SSI’s integration til eboks det ikke lige virker i det her tilfælde. IT er jo noget svært noget.

// Jesper

Ole Svendsen, Christian Mondrup og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, e-boks har et ansvar. Det ændrer ikke ved, at SSI's manglende reaktion og deres utroværdige bortforklaringer får hårdt ud over deres troværdighed.

Søren Fosberg, Nille Torsen, Ole Svendsen, Mogens Holme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie
Jo, men se det i den kontekst, at der jo er sket en udrensning i SSI, og at det nu RIGTIG er under embedsværkets kontrol. Sådan noget har det med at ryste organisationer i deres grundvold.

Så reaktionen er da forståelig, omend man BURDE helt klart have undersøgt tingene i bund, inden man insinuerede at ting og sager om minkfarmerne.

Men mønsteret vi ser i den her covid tid er i høj grad et resultat af den strenge politiske styring. Hvor det er en politisk agenda og ikke faglighed det styrer hvad der sker.

// Jesper

Nic Pedersen, Ole Svendsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Vi har jo ikke noget evidens for, at det er den politiske styring, der har blandet sig i denne sag, Jesper. Måske - måske ikke. Og hele SSI-diskussionen (Melby), der er vi nok meget uenige. Der er nok efter min opfattelse mindst lige så megen indblanding fra industriens side via diverse konsortier og forskningskontrakter etc. - noget, der bevislig hæmmer den videnskabelige dømmekraft. Bånd til diverse erhvervsinteresser kan sagtens ligge bag miseren.

Under alle omstændigheder er facit nu, at SSI's troværdighed (igen) er voldsomt skrammet.

Rolf Andersen, Søren Fosberg, Nille Torsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Til næste gang:

Altid en god idé at sende en kopi til sig selv, så man har en automatisk end-to-end test ved hver udsendelse
Det er bare et spørgsmål om at SSI inkluderer sin egen eboks-adresse i recipientlisten, uden nogen form for særbehandling

Har SSI ikke sin egen IT-afdeling?

/O

Søren Fosberg, Nille Torsen, Ole Svendsen, Maj-Britt Kent Hansen, Christian Mondrup, Rolf Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

En del der for en uges tid siden fortalte hvad de mente om minkavlerne og de mange, mange der likede dem må ærlig talt også sidde med en dårlig samvittighed. Jeg skal lige love for at avlerne blev svinet til. At SSI ikke kunne finde ud af sende en anmodning ud blev ikke italesat. Forbryderne vidste man nok hvem var. Fordomme for fuld udblæsning. Som den første skrev og fik flere cm. likes : Det lugter af sort arbejde... så meget for den ellers såååå tolerante flok ..

Finn Thøgersen, Nic Pedersen, Peter Høivang, Rolf Andersen, Niels Johannesen og Kjeld Pedersen anbefalede denne kommentar

Herligt. Først tæsker man løs på minkavlerne, som nægter at oplyse om deres sorte arbejdskraft. Nu hamrer man i stedet løs på myndighederne eller e-box eller måske en ny statslig it-skandale eller...

Errare humanum est sed perseverare turpe

Jens Christian Jensen, Bent Nørgaard og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg giver gerne en undskyldning til minkavlerne for i denne sag at have stolet mere på SSI's bortforklaringer end på minkavlernes. Undskyld! Men jeg vil lige minde om, at en minkavler i en kommentar gav udtryk for, at han ikke ville besvare en sådan henvendelse, da han ikke mente, at han havde pligt til det, og da han fandt det for indgribende ift. hans privatliv (eller noget i den retning). Det var nok medvirkende til, at minkavlernes troværdighed dalede.

Nille Torsen, Nic Pedersen, Carsten Wienholtz, P.G. Olsen, Hans Larsen, jens peter hansen, Niels Johannesen, Jan Fritsbøger, Jesper Frimann Ljungberg og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Nej, Peder B, du bør gøre det bedre, i siedet for at rette bager for smed.
Min kritik er, at man, sikkert i digitaliseringens hellige navn, har opgivet en håndholdt og personlig ansvarlighed for at få 'systemet' til at fungere-

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll

Jeg tror ikke helt du forstår, hvad jeg mener. Den strandhugst, der har været på SSI, med salget af vaccine produktionen, og også missæren med Melby. Uden at man skal tage stilling til det, så har sådan noget en effekt på en 'sat' organisation, der er ødelæggende.

Alle disse omorganiseringer vi konstant ser i offentlige institutionelle højborge, drejer sig i bund og grund om politisk (og embedsværkets) magt over faglige organisationer, som skal rette ind således, at de kan understøtte en siddende regering (og i måske højere grad embedsværket).
Som Fogh udtrykte det:
"Vi behøver ikke eksperter og smagsdommere til at bestemme på vore vegne."

Problemet er bare, at .. det rene embedsværk .. er hamrende inkompetente når det kommer til f.eks. sundhedsfaglighed, miljø, IT mv.

Vi har jo allerede hvordan sådan noget her virker ift. Sundhedsministeriet og SST/SSI. Brostrøm fik tæsk i medierne, da han ikke var enig med ministeren, og blev offentligt ydmyget. Og efter at han rettede ind, så får han nu pludselig en plads i WHO, som man ikke får uden at ministeriet og ministeren har lagt billet ind for en.
Uden at det skal blive til en covid-19 diskussion, så kan vi nok godt blive enige om at Ministeriet og SST/SSI ikke har været enige, langt langt hen ad vejen. Det er sådan tinge fungere.

Vi kan også se det forskellige ministeriers håndtering af forskning og forsknings resultater f.eks. på miljø området som ikke passede ind i en siddende regerings planer.

Det er derfor det er kanon vigtigt at vi beskytter fagstyrelser, forskningsinstitutioner, Politiet, Domstolene mod Politikerne. For embedsværket og ministrene i centraladministrationen er så enormt stærke i dagens Danmark, at ikke engang pressen har en chance, andet end når de virkelig opper sig.

Og her er det måske bare nemmere, at det er 'de onde minkavleres skyld', og så er det den historie der hurtigt løbes med fra embedsværket.

// Jesper

Finn Thøgersen, Nic Pedersen, Ole Svendsen, Finn Jakobsen, Rolf Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Undskyld, men... - er ikke en undskyldning.

Jan Fritsbøger

hmm nu er det sorte arbejde jo ikke forsvundet fra minkbranchen, blot fordi det ikke var årsagen til de manglende svar,
og minkbranchen er jo stadig en branche som stort set kun findes af hensyn til en privilegeret klasse, som gerne vil have vildt dyre produkter som de kan flashe deres overflod (grådighed) med,
en minkpels handler jo om prestige og ikke rigtig andet, så jeg har stadig ingen sympati for branchen og deres lukrative "forretning",
for er man i prestige-branchen kan man jo tillade sig at tage sig ekstra godt betalt, da den høje pris jo i sig selv er en del af "produktet".

Søren Fosberg, Gitte Loeyche, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Freddie Vindberg og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Anne-Marie Krogsbøll

Du får en anbefaling for undskyldningen - ikke for bortforklaringen...

.. jaahh, og vi skal også have lukket alle guldsmedeforretningerne, for hvem har egentlig brug for guld- og sølvsmykker ??
[ironi kan forkomme}

Jan Weber. Har du tænkt på, at det er den berømte 'trickle down' effekt. De rige bruger deres overflod af penge, som så 'drypper ned' på nogle bønder i Jylland ? ;)

Jens Christian Jensen

Jan. Jeg er enig i at produktion af mink er uetisk.

Mht. til sort arbejde er jeg uvidende om hvor meget der forekommer i deres branche. Er der mere end i evt. andre brancher ? Dokumentation ? Eller skal de bare ekstra udskammes fordi "dem" kan vi ikke lide ?

Ikke at jeg forsvarer sort arbejde - meeeen har vi alle ikke på et tidspunkt fået klippet en hæk eller lign. uden regning ?

Det her handler ikke om produktion af mink, men om elendig offentlig forvaltning.
Vi kan klandre besparelser, manglende respekt for fagekspertise, dårlige it-løsninger, umotiverede medarbejdere og andre ting for misèren.
Men se her, hvor systemet virker eminent: udlændigeadmnistrationen, hvor regeringens 'stramme udlændingepolitik' i mindste detalje udmøntes i effektiv chikane. Hvad kan vi sige herom: råddenskaben breder sig fra toppen.

@ olivier goulin, 29. oktober, 2020 - 08:03

Du kommer med en supergod pointe. Det er en lavpraktisk løsning, som sandsynligvis ville have gjort at SSI have opdaget fejlen med det samme:

"Til næste gang:
Altid en god idé at sende en kopi til sig selv, så man har en automatisk end-to-end test ved hver udsendelse
Det er bare et spørgsmål om at SSI inkluderer sin egen eboks-adresse i recipientlisten, uden nogen form for særbehandling

Har SSI ikke sin egen IT-afdeling?"

/O

Det er meget påfaldende, at SSI nu nedtoner de negative konsekvenser af, at de ikke modtog svar fra mink-avlerne. Altså nu hvor det er SSI's EGEN fejl at resultaterne ikke kom i hus.

Før havde piben en helt anden lyd, og det var et stort problem, at SSI stort set ikke havde modtaget svar fra minkavlerne. Jeg tror mest på SSI's udmeldinger fra FØR de opdagede, at det var deres egen fejl, at resultaterne udeblev. Det har, med andre ord, haft betydelige konsekvenser, at resultaterne ikke kom ind.

Rolf Andersen, David Zennaro, Carsten Wienholtz og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Kjeld Pedersen

Skiftende regeringer har banket offentlige virksomheder ned og skidt på fagligheden. Se blot på Skat. Dr ansatte man en chef, som ikke anede en disse om skat.

Søren Fosberg og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Nogen gange kan man sagtens pege på fejl på begge sider, Jens Christian Jensen. Hvis den pågældende minkfarmer under alle omstændigheder ikke var indstilet på at besvare en sådan henvendelse, så er der sådan set ikke nogen grund til at undskylde overfor lige ham.

Men jeg vil da lade da tvivlen komme de øvrige minkfarmere til gode, og derfor sige undskyld til dem, i det jeg forventer, at de så på meningsfuld måde vil besvare det nye brev, som SSI har bebudet, at man vil sende ud. I givet fald kan vi så se frem til langt bedre smitteopsporing, mistanken om manglende samarbejdsvilje er manet til jorden, og de fortjener en fuldtonet undskyldning på det punkt.

Anne-Marie Krogsbøll

Jesper:

Det kan sagtens være, at organisationen er traumatiseret. Det undskylder så ikke, at man forsøger at feje det ind under gulvtæppet, og snakker sort omkring konsekvenserne ift. coronaindsatsen. Og hvis du har ret, er konklusionen stadig, at indsatsen åbenbart i et eller andet omfang sejler. Det er ikke betryggende.

Hvis ministeriet har ret i sine antagelser omkring Melby og andre, så har de desværre haft mere travlt med at sikre egne patentkontrakter end med at passe på folkesundheden (har du læst rapporten?). Hvis de ikke var blevet udsat for undersøgelser og fritstillinger, havde de måske stadig haft mere travlt med det, end med at bekæmpe corona bedst muligt.

Når der er mistanke om urent trav, så er det vigtigt at få undersøgt - også selv om - eller måske endnu mere - der er en pandemi på trapperne. Enorme økonomiske interesser har sat sig på epidemien, og for mig er det uklart i hvilket omfang, det også styrer coronaindsatsen. Hele området er alt for sekrettessebelagt. Forskere skal ikke være hævet over at blive kigget i kortene - der er alt for mange penge i området.

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-marie Krogsbøll

Jo, jeg har læst rapporten engang, igen jeg ved ikke nok om, om det. Men jeg ved, at SSI har været under ekstremt press, og været igennem.. finansministeriets at styrelser helst skal være pengemaskiner. Noget som er helt ude i hampen. Og det har medført fyringer og frasalg af National Vigtig infrastruktur.

Men kammeradvokaten er jo på ingen måde uafhængig. Og IMHO når man lægger så meget pres på en styrelse, som hele outsourcingen og omstruktureringen gjorde, og så forventer at man kan implementere GDPR sideløbende. Så ja. Det kan jo ikke lade sig gøre. Man skal huske på, at man i samme åndedrag som man solgte vaccine produktionen fra outsourcede bla IT. Eller man forsøgte i det mindste (jeg ved ikke om man faktisk outsourcede IT delen).

På den anden side er jo en del historier med Professorer og forskere på sundhedsområdet, der har brug forskningsmidler lidt kreativt.

Men det er jo også i den kontekst vi skal se den faglige kapabilitet, som SSI er i stand til at udføre. Det kan tage årevis, for en organisation at komme sig over en sådan gang i NPM møllen.

Jeg holder stadig på, at ansvaret for at tingene sejler stadig skal lægges hos Politikerne, Ministrene og ministerierne.
For at være helt ærlig, så er antallet af offentlige katastrofe projekter, og håndteringer af kriser, jo rimelig veldokumenteret. Og rootcause er og bliver altså (hvis man kører analysen i bund) noget der bunder i Politiske eller topembedsværkets beslutninger.

// Jesper

jens peter hansen

SSI fik 140 ny medarbejdere i 2012. Institutionen skal sørge for vacciner her i landet. Vaccinen mod lungebetændelse er man løbet tør for. Bare rolig kommer til februar. Ifluenzavaccinen kan lægerne ikke skaffe. Sammenblanding af egeninteresse og forskning på SSI fører til fyring. Ja vaccineproduktionen blev solgt, men hvad har det med den nuværende situation at gøre, hvor man i sommer frisk meddelte at der ikke kom en anden bølge ? Kunne det tænkes at institutionen har sovet tornerosesøvn og derfor ikke er sluppet så godt fra den pandemi vi nu står midt
i ?

Lillian KRISTENSEN

Den største udfordring er nok at SSI og Fødevarestyrelsen mangler branchekendskab nok til at forstå at vigtigheden af at kortlægge trafikken af løsarbejdere på farmene. INGEN taler om de danske vikarbureauer der i flere år har anvendt bl.a. rumænske vikarer til at vaccinere, tage blodprøver, gøre rent, osv hen over hele året. De samme firmaer som nu hyres ind til af at aflive mink.
Farmerne burde oplyse det af egen drift, Fødevarestyrelsen og SSI burde vide det og målrettet forfølge dette med kortlægning og analyse. Og med meget mere præcise krav/rådgivning til farmerne og vikarbureauer.
Og smitteretningslinjerne for disse vikarer burde have været Langt skarpere med test Og karantæne mellem hver farmbesøg. Først sent er kravene til smittebeskyttelse skærpet.
Se Facebook Christian Minkservic og Bobby Farm. Disse firmaer burde oplyse frivilligt Og af eget initiativ hvilke farme de har været på denne sommer, så man kan afdække om dette er en medvirkende årsag. Der testes på måger, foder, ræve. Men de løse medarbejdere er en Stor blind plet.
i stedet for at skyde på hinanden- eller dukke sig - er det et fælles ansvar at bidrage til at kortlægge smitteveje og dernæst at finde de rigtige retningslinjer for at forbygge spredning.

Rolf Andersen, Søren Fosberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Lillian KRISTENSEN

Den største udfordring er nok at SSI og Fødevarestyrelsen mangler branchekendskab nok til at forstå at vigtigheden af at kortlægge trafikken af løsarbejdere på farmene. INGEN taler om de danske vikarbureauer der i flere år har anvendt bl.a. rumænske vikarer til at vaccinere, tage blodprøver, gøre rent, osv hen over hele året. De samme firmaer som nu hyres ind til af at aflive mink.
Farmerne burde oplyse det af egen drift, Fødevarestyrelsen og SSI burde vide det og målrettet forfølge dette med kortlægning og analyse. Og med meget mere præcise krav/rådgivning til farmerne og vikarbureauer.
Og smitteretningslinjerne for disse vikarer burde have været Langt skarpere med test Og karantæne mellem hver farmbesøg. Først sent er kravene til smittebeskyttelse skærpet.
Se Facebook Christian Minkservic og Bobby Farm. Disse firmaer burde oplyse frivilligt Og af eget initiativ hvilke farme de har været på denne sommer, så man kan afdække om dette er en medvirkende årsag. Der testes på måger, foder, ræve. Men de løse medarbejdere er en Stor blind plet.
i stedet for at skyde på hinanden- eller dukke sig - er det et fælles ansvar at bidrage til at kortlægge smitteveje og dernæst at finde de rigtige retningslinjer for at forbygge spredning.