Nyhed
Læsetid: 4 min.

Studie: Sexchikane på jobbet øger risikoen for depressive lidelser markant

Lønmodtagere, der har været udsat for seksuel chikane, har langt højere risiko for at få depressive lidelser og symptomer på depression, viser et dansk studie. Beskæftigelsesministeren er overbevist om, at der er taget for let på problemet, og vil nu have en undersøgelse
I artiklen "Kontorelev: »Jeg klagede ikke. Det var jo ham, der lavede gode tal, ikke mig«" den 17. oktober fortalte Nicoline på billedet om at få seksuelle kommentarer fra en ældre kollega igennem lang tid. Men hun sagde det aldrig til nogen på arbejdspladsen, fordi hun følte at chefen så op til kollegaen.

I artiklen "Kontorelev: »Jeg klagede ikke. Det var jo ham, der lavede gode tal, ikke mig«" den 17. oktober fortalte Nicoline på billedet om at få seksuelle kommentarer fra en ældre kollega igennem lang tid. Men hun sagde det aldrig til nogen på arbejdspladsen, fordi hun følte at chefen så op til kollegaen.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
21. oktober 2020

Mennesker, der har været udsat for seksuel chikane på arbejdspladsen, oplever langt oftere end andre at have symptomer på depression.

Et nyere dansk studie viser, at lønmodtagere i alderen 18-64 år, som har oplevet sexchikane på jobbet fra deres kolleger eller ledere, har 5,3 gange højere risiko for at blive ramt af depressive lidelser. Hver fjerde af de chikanerede lønmodtagere udviklede depressive lidelser, viser studiet. 

»Vi finder en sammenhæng, som viser, at hvis man har været udsat for seksuel chikane, så er der øget risiko for depressive symptomer,« fastslår Maj Britt Nielsen, som er seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed og medforfatter på studiet, der blev udgivet i tidsskriftet Journal of Affective Disorders i juli. 

Den seneste tid har kvinder fra forskellige erhverv – fra mediebranchen til politik og uddannelsessektoren – stået frem og fortalt om deres oplevelser med sexisme og sexchikane.

Det nye studie viser ifølge Maj Britt Nielsen, hvorfor det er så vigtigt at gøre noget ved problemet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Det gælder vel alle former for krænkelser og ydmygelser, chikane og mobning man har været udsat for. Såvel i en arbejdssituation som i privatlivet. Særligt, hvis det foregår i et miljø, hvor man ikke umiddelbart kan undslippe uden uoverskuelige konsekvenser til følger og man dermed er magtesløs.

Sådan en situation kan også opstå som ledig i en situation overfor en formynderisk magtfuld sagsbehandler - Der er jo en grund til at så mange oplever det ødelæggende at være ledig.

Niki Dan Berthelsen, Niels Jakobs, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Steen Obel, Lillian Larsen, Rikke Nielsen, Kim Houmøller, Miklôs Tōtfalusi, Alvin Jensen, Suste Bonnen, Anders Reinholdt, Karoline H Larsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Jeg kan kun tale for mig selv:

Der findes i Danmark et væld af jobs, hvor man ikke forventes at agere som et selvstændigt individ. Hvor man indpakkes i måltal, KPI-index, forventninger om at nå at behandle x antal givne sager på y udmålt tid. Jobs, hvor den integritet og professionalisme man selv bringer til bordet, underordnes og knuses af et ovenfrakommende 'best practice'-koncept, der alene har til formål at udligne og 'effektivisere' forretningsgangen.

Den slags jobs øger risikoen for depressive lidelser markant. Som statistikkerne så tydeligt indikerer..

Men lad os dog blot tale alene om sexchikane..En Vogue, som det er..

Niki Dan Berthelsen, Steen K Petersen, Kurt Nielsen, Daniel Joelsen, Stephen Paulli Andersen, Peter Hansen, Miklôs Tōtfalusi, Jeppe Lindholm og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Steinar A. Klock

"Jeg går for at vi innfører kjønnssegregerte arbeidsplasser - og vips (!), så forsvinner hele #metoo (og #methree) -problematikken!"
Beste hilsen Steinar

@Torsten Jacobsen

Spot on, lige netop den der regnearksfilosofi slukker og lukker mange ildsjæle ned.

Jeg undre mig over at så mange firmaer køber og køre efter samme koncept, de her koncepter er ligesom et modefænomen, vupti, så har alle købt ind på dem.

Jeg opfordre firmaer til at gå deres egne veje, skab dog selv en kultur og et arbejdsklima på jeres virksomhed som passer til den danske mentalitet, fremfor at købe japanske og amerikanske kultur inspirerede koncepter. Langt hen ad vejen passer disse ikke til den danske selvstændigheds og selvtænkende kultur og gør det derfor kun mere surt at gå på arbejde.

Torsten Jacobsen, Werner Gass og Stephen Paulli Andersen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Det er et alvorligt samfundsproblem vi står med, vores arbejdsmarked er utrygt og usundt. Det koster fælles skattekroner og menneskelig lidelse. Tilsvarende alvorligt: vores uddannelsessystem er utrygge og usunde for elever og ansatte. Langtidssygemeldinger med stressbelastning og depression kan føres direkte tilbage til magthierarkier, chikane og overgreb. Respekt for de kvinder der står frem og fortæller om det. Skam få os, som har ladet det ske.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Lillian Larsen, Kurt Nielsen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Artiklen er ikke publiceret i juli-nummeret af tidsskriftet, men den kan findes i fuldtekst her:
https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0165032720324551?token=DB0DDC...

Det burde ikke være en overraskelse, at krænkende adfærd overfor mennesker, herunder også seksuel krænkende adfærd, fratager mennesket retten til sit "selv", hvilket skaber store psykologiske problemer efterfølgende. Det er selve essensen i det magtmisbrug, der finder sted, og essensen i det opgør, der er igang lige nu.

Torsten Jacobsen, Estermarie Mandelquist, Søren Dahl, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Her et debat indlæg fra Rokokoposten https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7966326/Med-islam-undg%C3%A5r...

Ups! Hovsasa! Det er jo ikke Rokokoposten. Det er jo Politikken. Med andre ord, debatøren mener det virkelig :-(

Sten Dokkedahl

Kære Information
Nu må I igen passe på, at der ikke går tabloid i den igen hos jer.
Forskning er jo en meget fin disciplin, og jeg ved godt at I skal sælge et budskab om, at sexisme såvel som seksuele krænkelser nærmest er overalt i vores samfund. Eksempelvis hiver såvel FOA som DSR også nu situationer frem, hvor ældre demenssvækkede mænd (som de svage mennesker de er) yder sexchikane mod plejepersonale og sygeplejersker alle farer afsted som lemminger, og i dag lyder overskriften i denne artikel, at sexchikane øger risikoen for depressive lidelser markant, mens en forsker fra Vive ellers i artiklen giver udtryk for følgende:

“ Jan Hyld Pejtersen, der er seniorforsker på VIVE, har læst studiet og fremhæver, at det »sandsynliggør, at seksuel chikane er en risikofaktor for at udvikle depressionssymptomer«.
Det er et »fint studie«, vurderer han, men påpeger samtidig, at det ikke viser en direkte årsagssammenhæng mellem sexchikane og depressionssymptomer.
»Det giver god mening at udnytte, at man har spørgeskemadata om sexchikane og depressionssymptomer fra tre forskellige årstal. Problemet er, at når data er fra samme spørgeskema, så er det svært at vise den direkte årsagssammenhæng.«
Når data er fra samme spørgeskema, så ved man for eksempel ikke, om folk, der har en depression, i højere grad rapporterer sexchikane, end dem, som ikke har en depression.”

Jeg vil med al den tristhed, jeg kan mobilisere, udtrykke, at det er sørgeligt, at journalister skaber virkeligheden fremfor at gengive den - om man så er ansat på TV2, Information eller andre såkaldte tabloide aviser. Tænk hvis I var mere objektive, og vi derfor kunne få en reel drøftelse af omfanget af sexisme men overfor begge køn?

Mads Kjærgård

Det har man arbejdet med siden Ruder konge var knægt, metoo bevægelsen nu med støtte fra Islam er dog langsomt ved at tage luften ud af den ballon og ødelægge arbejdet. Jeg har brugt måneder og år på at kortlægge i hvilke brancher sexchikane var mest udbredt. Nu er det et spørgsmål om Frank, Morten og akademiske jobs, og med støtte fra Islam, er det jo i sidste ende et spørgsmål om kønsopdeling og fratagelse af kvinders ret til at klæde sig, som de vil. Sørgeligt! Men jeg håber de nyder deres dag!

Mads Kjærgård
Lidt en stråmand og et smart forsøg på obstruktion, at du begynder at blande islam ind i dette her,