Læsetid: 4 min.

Våbenhvile trækker fløjkrigen hos De Radikale i langdrag

Dramaet hos De Radikale er udsat på ubestemt tid, efter at folketingsgruppen på et krisemøde søndag valgte at bakke op om Sofie Carsten Nielsen. Den indre splittelse om partiets politiske linje er langtfra bilagt: De Radikale kan kun blive enige om at være uenige. Imens opererer et lille ’skyggekabinet’ af mulige partihoppere med en exitplan
Partileder Sofie Carsten Nielsen erkender, at folketingsgruppen hverken er blevet enig om de udestående uenigheder, der længe har ulmet i partiet – også lang tid før sexismedramaet antændte gløderne – eller har formået at klinke de personlige skår, som de følelsesladede beskyldninger har efterladt. De er snarere blevet enige om at være uenige.

Partileder Sofie Carsten Nielsen erkender, at folketingsgruppen hverken er blevet enig om de udestående uenigheder, der længe har ulmet i partiet – også lang tid før sexismedramaet antændte gløderne – eller har formået at klinke de personlige skår, som de følelsesladede beskyldninger har efterladt. De er snarere blevet enige om at være uenige.

Mads Claus Rasmussen

19. oktober 2020

Kritikerne får delvist ret, og Sofie Carsten Nielsen får fred til at kunne fortsætte som ny leder af De Radikale. Sådan er den midlertidige mægling endt, i hvert fald på overfladen, efter en højeksplosiv uge, hvor indtil flere medlemmer af den radikale folketingsgruppe konkret har overvejet at melde sig ud i protest mod håndteringen af Morten Østergaards sexkrænkelser – sågar for at ville stifte et helt nyt midterparti.

Foreløbig er mytteriet blevet bremset i opløbet. Folketingsgruppen har accepteret, at de åbenlyse konflikter og personintriger nu skal holdes internt, så medlemmerne af De Radikale kan koncentrere kræfterne om både at genopbygge tilliden indbyrdes og vende blikket tilbage mod det politiske arbejde på Christiansborg.

»Vi er alle sammen enige om, at det har været to rædselsfulde uger, og vi er enige om, at vi er en samlet folketingsgruppe, der har brug for at genopbygge tillid,« sagde Sofie Carsten Nielsen, da hun trådte frem med hele folketingsgruppen bag sig.

»Vi kigger nu fremad. Vi er rigtig langt bagud, og vi ved, at vi nu skal genvinde tillid.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Christian Mondrup
  • Anker Heegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
  • John Scheibelein
  • Kim Folke Knudsen
  • Torben K L Jensen
Jesper Eskelund, Christian Mondrup, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, John Scheibelein, Kim Folke Knudsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Det Radikale Venstre 3

@Me Too Debat

Det ser omsider ud til, at fornuften har indfundet sig for en stund. Det er ikke hensigtsmæssigt at diskutere konkrete personsager på sociale medier og i offentligheden.

Jeg har intet konkret kendskab til Morten Østergaards meriter og jeg har heller ikke kendskab til andre politikeres meriter udi dette emne. Jeg ønsker ikke at tage stilling til den konkrete personsag, da jeg ikke er personligt involveret, og da jeg ikke har den viden, som gør at jeg kan træffe en kvalificeret og saglig beslutning. Vi kan som debattører og læsere kun forholde os til de principielle spørgsmål?, hvordan skal det her tackles respektfuldt og ordentligt overfor ofrene kvinder og mænd udsat for sexchikane og sexisme. Jeg er helt sikker på, at 99,9% af debattørene her mener, at selvfølgelig skal kvinder og mænd ikke finde sig i sexchikane og i sexisme, som er skabt af ulige magtrelationer. Det skal partierne sørge for internt, at det ikke får lov at udvikle sig.

Hvis først diskussionen i medierne tager den drejning, at nu skal vi dømme i konkrete person sager på den information vi får serveret, så svarer det til at træffe afgørelser med bind for øjnene. Det er fuldstændig umuligt og usagligt.

Det vil svare til at være dommer og skulle afsige en doms afgørelse i sagen medens den ene nyhed vælter ind på skærmen over den anden nyhed: skyldig – ikke skyldig- skyldig- ikke skyldig vælg selv.

Derfor var det måske skæbnesvangert, at Det Radikale Venstres ledelse meget hurtigt gjorde sagerne til et politisk toptema, som partiet skulle profilere sig på. Og så løb sagerne ellers ud over stepperne for fulde drøn.

Ved siden af er der de politiske uenigheder i Det Radikale Venstre som i weekenden fik undertegnet lidt for meget op i det røde felt her i Informations spalter. For det må partiet jo også afklare via medlemsdebat og landsmøder.

Nu må Folketingsgruppen lægge stridsøksen i skuffen og koncentrere sig om det politiske projekt forholde sig professionelt til hinanden. Er der medlemmer som synes at partiet ikke afspejler deres personlige synspunkter er alle i sin frie ret til at skifte parti eller stifte et nyt parti. Så kan alle parter komme videre med deres sager og videre strid ophøre.

Løkke, Rohde, Lidegaard og Simon Emil m.fl. er en interesant tanke og vel ikke en helt umulig konstellation? Såfremt de kan skabe et bare nogenlunde netværk af græsrødder bør det være en formssag at skrabe underskrifter nok sammen til at blive opstillingsberettigede, og så har vi vel en seriøs pendent til Macrons pragmatiske midterparti? Både Radikale og Liberal Alliance vil få baghjul er jeg sikker på - og LLR skal såmænd også nok kunne trække nogle V-stemmer med sig.
Det kunne godt være tegningen til et reelt oprør fra midten.

søren ploug, Birte Pedersen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

Michael Gydes:
Oprør fra midten? Vis tikke i den ånd som bogen dengang blev skrevet i.
Lederen Lars Trier virker arrogant i sin analyse, så jeg håber faktisk de finder linjen igen og Morten ind som en god menig medlem.

Der er ingen der bryder ud af De Radikale, alle folketingsmedlemmer har brug for støtte af partiorganisationen og dens medlemmer.

For at danne et ny parti skal udbryderne bruge mange græsrødder til det "grove benarbejde".
Ingen folketingspolitikere vil danne et parti sammen med Lars Løkke Rasmussen, for LLR sætter alle andre i 2. række, og det er der ingen der bliver valgt på.

Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg græmmes.

Et nyt parti med Løkke i spidsen..?

Velkommen til sort sol over Borgen.

søren ploug, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Hans Larsen, David Breuer, Benta Victoria Gunnlögsson og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Rohde og Løkke i nyt parti sammen? Jeg minder lige om, hvem der personificerede oprøret mod Løkke i 2014.

Jeppe Lindholm

Arrgghhh. Nu er der virkelig ingen af os almindelige dødelige vælgere, som gider høre mere om det her. Se dog at blive voksen for søren og kom i gang med at tage ansvar for det I politikere er valgt til i stedet for at spilde Vores tid med Jeres eget person fnider om hvem der har lagt en hånd på hvilket lår for gud ved hvor mange år siden. Det er der ingen, som gider hører om andet end Jer selv.

Som vælger er jeg interesseret i at høre om den politik I vil føre og hvad I vil gøre for samfundet. Ikke om Jeres udskejelser under indflydelse af alkohol til "Julefrokoster".

Thomas Tanghus

Flere kommentatorer leger med samme konstellation, men jeg kan ikke se andet, end at Auken så bli'r "smidt under bussen".

Genopførelse af Den Politiske Kandestøber.
Sofie Carsten Nielsen har hele tiden haft flertal bag sig i sit parti, det er kun medierne der forsøger at puste noget andet op.
Mindretallet i folketingsgruppen har ingen magt til at danne et nyt liberalt parti, bare fordi de har en anden holdning til taktikken.

Gad vide hvilke(t) parti(er) Rohde og Auken pludselig finder ud af de "virkelig tilhører" ?
Af mange grunde nærer jeg dyb mistillid til mennesker, der som disse to skifter deres grundliggende overbevisninger ud, som vi andre skifter undertøj.
Mit gæt er at Rohde "pludselig" indser, at han i "sit hjerte" er Venstremand.
Og mon ikke Aukens "hjerte" vender sig mod Socialdemokratiet - det er jo der hun har de største chancer for atter at få magt ?
Hvad er dit gæt ?