Analyse
Læsetid: 4 min.

Vælgerskred: Chokket fra #MeToo-bølgen ryster det politiske landskab

De seneste ugers skandaler om seksuelt magtmisbrug i De Radikale og Socialdemokratiet har potentiale til at kunne ændre magtbalancen i dansk politik. Godt nok er der kun tale om en enkelt meningsmåling, men vælgernes reaktion tegner til at kunne blive voldsom, og i første omgang straffes de partier, hvor problemerne har været mest tydelige
Anført af Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, er højrefløjen gået til modangreb på de politikere og debattører, som i disse dage og uger kræver lynjustits over for de mænd, der er under anklage for krænkelser.

Anført af Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, er højrefløjen gået til modangreb på de politikere og debattører, som i disse dage og uger kræver lynjustits over for de mænd, der er under anklage for krænkelser.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
24. oktober 2020

Personofringer i toppen er langt fra nok til at dulme den dybe opstandelse, som afsløringerne af seksuelt magtmisbrug har udløst i det danske samfund. Hvis nogen troede, at problemerne ville blive løst med afgangen af først De Radikales leder, Morten Østergaard, og dernæst Socialdemokratiets overborgmester i København, Frank Jensen, kan de godt tro om igen. Straffen fra vælgerne tegner til at kunne blive endnu mere brutal.

Den første meningsmåling, efter sexismeskandalerne så dagens lys, markerer noget nær et jordskælv – dels i balancen mellem rød og blå blok og dels i opbakningen til De Radikale og Socialdemokratiet. Selv om det kun er en enkeltstående måling, er det sensationelt, at den nye Megafon-måling, som er lavet for TV 2 og Politiken, viser, at De Radikale står til at blive næsten halveret, mens Socialdemokratiets lange optur også er bragt til brat ophør.

Forventeligt vil andre målinger vise et mindre dramatisk opbrud, og over tid fungerer vægtede gennemsnit som de bedste pejlemærker. Ikke desto mindre kan Megafon-målingen ses som et første varsel.

Ved folketingsvalget sidste sommer fik De Radikale 8,6 procent af stemmerne, men efter det turbulente personopgør, hvor partiets beskidte vasketøj er blevet stillet til offentlig skue, er opbakningen nu gledet ned på blot 3,9 procent. De Radikale kan dermed være gledet ned på det laveste niveau i 11 år.

Samtidig stormer Nye Borgerlige frem og står ifølge Megafon-målingen til at kunne mønstre ti procent af stemmerne – en firedobling siden valget, hvor Pernille Vermunds parti blot fik 2,4 procent. Nye Borgerlige har i løbet af sensommeren vokset sig frem til at være dobbelt så store som Dansk Folkeparti.

Skønt andre politiske emner selvsagt også kan spille ind – og selv om enkeltstående meningsmålinger skal tages med væsentlige forbehold – er der ingen tvivl om, at dansk politik allerede er blevet ramt af en sjældent voldsom #MeToo-effekt: Efter flere måneders stigende tilslutning til de rød-grønne partier er styrkeforholdet mellem blokkene pludselig udlignet. Samtidig fremgang for De Konservative og tilbagegang for Socialdemokratiet har tippet magtbalancen.

Antifeministisk reaktion

For første gang siden valget er det ikke længere sikkert – hvis altså målingen står til troende – at statsminister Mette Frederiksen (S) vil kunne blive genvalgt, og udfordringen for S-regeringen kommer altså fra en uventet kant. Opgøret mod sexisme har også sine mange og arge modstandere.

Den intense mobilisering bag #MeToo-bevægelsen har skabt en politisk modreaktion, som udstiller, at det langt fra er alle vælgere, som støtter en mere kompromisløs linje over for sexisme og patriarkalske kønsnormer. Tværtimod har de stærke markeringer imod seksuelt magtmisbrug fremprovokeret en politisk modreaktion.

Uanset om kommende meningsmålinger giver nye udslag, synes tendensen klar. Anført af Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, der har en næsten elektrisk gennemslagskraft på sociale medier, er højrefløjen således gået til modangreb på de politikere og debattører, som i disse dage og uger kræver lynjustits over for de mænd, der er under anklage for krænkelser:

»Det er simpelthen gået for vidt. Nu må den heksejagt stoppe. Lad os få proportionerne på plads,« skrev Pernille Vermund forleden på Facebook og fortsatte karakteristisk: »Det her er ikke et oplyst og frit retssamfund værdigt.«

Som modpol til dem, der defineres som mere eller mindre hysteriske feminister, forsøger dele af højrefløjen nu at erobre positionen som de frisindede. Og i Nye Borgerliges tilfælde ser kampagnen ud til at give fuld gevinst: #MeToo-bevægelsen splitter folkedybet, og der er tydeligvis stemmer at hente ved at stå i opposition til de strømninger, som kostede både Morten Østergaard og Frank Jensen deres poster.

Sexismedebatten minder derved om udlændingedebatten: På den ene side står de typisk veluddannede og yngre kvinder i storbyerne, og på den anden side står en ældre og mandligt domineret provinsbefolkning. Kønsdebatten forstærker kulturelle skel, som allerede kløver vælgerne på tværs af Danmark. Her synes Nye Borgerlige at have overtaget Dansk Folkepartis gamle rolle.

Arne er forsvundet

Uroen i toppen af De Radikale og Socialdemokratiet har en afskrækkende effekt på mange af de midtervælgere, som har svært ved at finde hoved og hale i de aktuelle magtopgør. Den begyndende nedtur for Socialdemokratiet, som dog stadig ligger over valgresultatet, er så meget desto mere opsigtsvækkende, fordi regeringstoppen havde satset på et nyt løft i kølvandet på aftalen om Arne-pension.

Netop som efterårsferien begyndte, og anklagerne mod De Radikales Morten Østergaard eksploderede, lykkedes det langt om længe for Socialdemokratiet at realisere valgløftet om en differentieret tilbagetrækningsalder. Men den brede opmærksomhed udeblev, selv om aftalen om en ny ret til tidlig pension isoleret set er S-regeringens største triumf.

Kombinationen af konstante og intime afsløringer af toppolitikernes privatliv og den kompromisløse kurs fra de yngre kvindelige partifæller har fuldstændigt fjernet fokus fra klassisk realpolitik, og derfor har statsminister Mette Frederiksen ikke fået mulighed for at triumfere over, at det nu rent faktisk er blevet Arnes tur. I stedet er Socialdemokratiets formand blevet stillet til ansvar for, hvorfor partiet i så mange år har forsøgt at skjule en udbredt krænkelseskultur.

Statsministerens glansperiode efter forårets coronahåndtering er slut. Den øjeblikkelige nedtur for De Radikale vil til gengæld medvirke til at dæmpe de ellers voksende spændinger i den rød-grønne blok. Den nye partileder, Sofie Carsten Nielsen, vil i den næste lange tid næppe føle trang til at gentage forgængernes trusler om at udløse et valg.

Det samlede pres på regeringsblokken vil snarere styrke behovet for et tættere samarbejde om både finansloven og klimaaftalerne. Hverken Socialdemokratiet eller De Radikale vil have lyst til at skulle møde vælgerne lige med det samme her oven på et dramatisk forløb, der har rystet hele det politiske landskab – og indtil videre styrket højrefløjen.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er en rådden kultur, og jeg kan godt forstå, at det ender med, at kvinder holder sig væk.
Derfor er det også et demokratisk problem.

Personligt har jeg det specielt svært med "han har jo sagt undskyld"-sagen i Socialdemokratiet. Fordi den antyder et kammerateri og en kultur, hvor man beskytter hinanden for noget, der kunne have antydninger af en straffesag over sig. Noget der formentlig aldrig vil blive afprøvet i nogen retssag pga. den parlamentariske immunitet.

Nu her inden kommunevalget bør vi sætte skarpt fokus på sexisme i kommunerne og i byrådssalene, for der gemmer sig også meget råddenskab ude i de små kongedømmer.

Randi Christiansen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, ingemaje lange, Alvin Jensen, Jacob O, Rolf Andersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Rikke Nielsen, du skriver om kammerateri og antydning af en straffesag. Jeg syntes nemlig det er et problem at disse sager foregår som en folkedomstol, baseret på moralske anklager og ikke juriske. Sagerne er også præet rundt i hinanden, fra kys på kind til chikane over år. Jeg er bange for, at lige nu indkassere medierne en masse point, til stor skade for den egentlige debat om den kultur som skal vendes på vor arbejdspladser. Men jeg tror ikke det er godt når man hænger folk ud offentlig, det vil blot dyrke mere had blandt mændene. Det er måske det vi ser i nogle meningsmålinger. Vi ødelægger mere med dette end det gør gavn i forholdet mellem kvinder og mænd.

lars søgaard-jensen, Randi Christiansen, Niels Christensen, jan sørensen, Torben K L Jensen, Søren Jensen, Poul Anders Thomsen, Lars Eriksson, Jeppe Lindholm, jens christian jacobsen, Kristian Jensen, Mathias Petersen, Ulla Nygaard, Anker Heegaard, Klaus Ipsen, Finn Sørensen, Anders Reinholdt, Karsten Aaen, Helle Walther, Torben Bruhn Andersen, Sten Dokkedahl, Steen K Petersen, Miklôs Tōtfalusi, Benta Victoria Gunnlögsson og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Per Madsen, problemet er, i min optik, hvis en politiker bliver beskyttet så meget af sine kammerater og sin parlamentariske immunitet, at der netop ikke kommer en juridisk afklaring af, om det reelt er en straffesag (ift $223 og måske endda voldtægt). Så bliver kammerateriet jo faktisk til korruption.

Så jeg tror faktisk ikke, vi er uenige.

Randi Christiansen, John Damm Sørensen, Karen Grue, Alvin Jensen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Rikke Nielsen , politisk immunitet beskytter ikke mod voldtægt. Det er det jeg mener med fra kindkys til chikane over år, og du nu nævner voldtægt. Det er her kæden ryger af. Og kammerateri ligestilles med dække over voldtægt, det nægter jeg at tro. Hvis du ser det samme som jeg, så se til venstre, det er en kvinde. Det vil jeg så også kalde sexchikane . Lad os starte med at fortælle piger især, og drenge, at der er andre måder at være kvinder og mænd. PS eller også har Information en reklame robot der kan se hvor jeg er eller jeg er af hankøn. Kort sagt vi bliver manipuleret meget af medierne/socialmedier.

Steen K Petersen, Lars Eriksson, Ulla Nygaard, Carsten Munk, Karsten Aaen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Jeg hørte her til morgen i radioen (P1), at der også har været store problemer i Liberal Alliances Ungdom .. det begynder at virke som om, det er et generelt politisk problem.

Ufortalt medierne ... TV2 News er også blevet nævnt.

Randi Christiansen, ingemaje lange, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Først og fremmest lyder det til, at der er brug for en masse oplysning og en masse træning i almindelig omtanke i stedet for automatreaktioner og manglende historisk og samfundsmæssig horisont.
Jeg bliver til stadighed chokeret over, hvad børn i dag ikke lærer i skolen - både af viden og erhvervede færdigheder.
I det aktuelle tilfælde gælder det reglen, man mener, at Kofod ville have kunnet være dømt efter: at han var underviser i den pågældende afdeling af DSU; men det er altså ikke dét, der fører til kriminalisering, det er det, at man har et ungt menneske i varetægt og magt over vedkommende. Det har man ikke som oplægsholder, og det har man ikke, når et praktikforløb er overstået.
Mon ikke vi er mange, der har oplevet, hvordan unge gymnasielærere og anden- tredje-g'ere har henslæbt 1-1½ år i forventning om den dag, da huen er vundet, og et samliv kan indledes?
Ligeledes tænker jeg tilbage på mine egne teenage-år og dem, jeg drømte om - og det var bestemt ikke i første omgang dem, jeg var på alder med. Jeg synes, at den dengang 15-årige pige krænkes endnu engang ved at få sit valg dengang for 12 år siden trukket gennem smudset af rene politiske hensyn.

lars søgaard-jensen, Torben K L Jensen, Michael Friis, Rolf Andersen, Benny Larsen, Anker Heegaard, Carsten Munk, Karsten Aaen, Helle Walther og Per Madsen anbefalede denne kommentar

Rikke Nielsen, jeg mener blot at vi skal til at se det mere nuanceret. Ellers får vi intet ud af denne samfunds debat. Skyttegravene bliver blot gravet dybere.

Steen K Petersen, Lars Eriksson, Carsten Munk, Anker Heegaard, Karsten Aaen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Sten Dokkedahl

Ja! Jeg har stemt Radikalt i 30 år, og jeg stemmer ikke længere på Radikale Venstre. Men det er ikke fordi Morten Østergaard havde et problem, når han festede (ligesom jeg heller ikke ser det som det største problem, at Frank Jensen angiveligt havde det til festlige lejligheden). Jeg er stoppet som Radikal begrundet i den frelsthed og krænkelsesparathed, der bliver lagt for dagen, hvor man ensidigt dels har tillid til at alle disse unge kvinders udsagn og samtidig fremstiller situationer som værende sager (og upassende adfærd og dårlig dømmekraft som krænkelser uanset art), uden de er det, og sidst men ikke mindst gør kvinder til ofre, mere end de er og fortjener. Det levner ikke plads til mig som pragmatisk ældre mand - også selvom jeg synes, at Morten Østergaard har dummet sig, hvorfor sagen i sin enkelthed bestod i, at Radikale Venstre så bare kunne vælge sig en ny formand - og that´s that (og helt uden manhunting).

Hans Aagaard, jan sørensen, Søren Jensen, Poul Anders Thomsen, Lars Eriksson, Michael Friis, Kristian Jensen, Niels Johannesen, Klaus Ipsen, Helle Walther og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Ja det er ubehageligt at høre på og følge med i, og beskæmmende, at det har fundet sted. Der er puttefester i gymnasierne, optagelsesritualer på uddannnelsesteder på flere områder. Det er en skik og tradition, men sådan bør det ikke være, hvis folk føler sig chikaneret og har ubehag, bør det stoppes med det samme. Også alkoholindtagelsen. At målinger i en enkelt måling rammer R og S især, er forventet, det vil rette sig igen. Næste måling rammes K nok også og V og LA yderligere. At folk så går til Nye borgerlige p.t. undrer mig. Måske fordi Vermund har den holdning, hun udtalte i Debatten hos Clement til problemet.
For det, der er forkert , og det, der desværre er sket i debatten, det er, at almindelig normale ting, f. eks.- du møder en partifælle, der er blevet nyvalgt til formand, det glæder dig, så du siger til lykke med et knus og et kindkys,- en normal gestus blandt venner. Pludselig er det krænkende. Måske fordi manden har et chefjob, men alligevel, det er da ude i hampen. Det er midt på dagen og kone og barnebarn er med.
At en hånd bevæger sig gale steder hen og at man laver andre lidt klamme ting i fuldskab, er ikke acceptabelt, det går ikke og skal påtales, men i min optik, bør der skelnes. Man skal jo heller ikke blive så puritanske, at bare det at sige en pæn bemærkning, er krænkende. Det der gør mig trist er, at unge piger, der melder sig ind i ungdomspartierne ikke råber op, siger fra, og melder sig ud med begrundelse til udmeldelsen, det ville have stoppet det. Det synes stoppet i 2017, men alligevel. Den måde R kvinder har håndteret det på er ikke måden at det skal ske på.

Jeg synes, det er godt, der er kommet fokus på emnet og det stoppes, og det har man jo allerede gjort flere stedet. men jeg synes måske ikke helt så godt om den måde TV 2 håndterer det på, der er for meget manipulation. De gentager og gentager samme ubehagelige scene, så seeren får det printet ind i hjernen. Jeg synes det håndteres for meget sort/ hvidt.

Steen K Petersen, Eva Kjeldsen, Lone Gravgård, Søren Jensen, Kristian Jensen, Poul Anders Thomsen, Michael Friis, Per Madsen, Niels Johannesen, Rolf Andersen og Sten Dokkedahl anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Forskellen mellem blokkene er muligvis blevet mindre, men der er stadig ikke et troværdigt alternativ til den nuværende regering.
Hvem kan forestille sig Konservative, NB, Venstre og DF blive enige om en fælles statsministerkandidat, og vil nogen kunne samarbejde i en regering hvor NB spiller en rolle?

lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Carsten Munk, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kjeld Pedersen

Rikke Nielsen, der er ikke noget, der hedder “antydninger af en straffesag”. Hvis det skal være målestokken for vurderingen af den ene eller den anden sag, så er vi ude i hampen. Du mener at der er en antydning, jeg mener det ikke, hvor efterlader det os?
Advokat Mette Grith Stage advarer mod tilstande, hvor der er frit slag for offentligt at slynge grove beskyldninger ud mod navngive personer, uden nogen form for dokumentation (Politiken i dag), to andre advokater har lignende synspunkter men det er mænd, så dem tager jeg ikke med her.
Jeg er enig med Grith Stage. Vi bliver nød til at finde en måde at tale om det her, uden at det fluks bliver til en gabestok, for det er ingen fordel i længden for metoo.
For der er et langt, sejt træk tilbage. Se blot i det nyeste nummer af 3Fs medlemstal Fagbladet. Der er beretninger, som kalder på en indsats men jeg vil godt vædde på, at de kvinder i 3F, som er udsat for overgreb, aldrig får den samme opmærksomhed som kvinderne i politik. Hvem fanden interesserer sig for Tulle fra hjemmeplejen....

lars søgaard-jensen, Lars Eriksson, Per Madsen, Rolf Andersen, Ulla Nygaard, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Er der ingen der har undret sig over hvorfor dette kun sker for rød blok? Det er da lidt iøjnefaldende, nu må vi se hvad der sker med meningsmålingerne.

@Kjeld Pedersen. Hvem er “TULLE?? fra hjemmeplejen”? Tankevækkende navn på en (for) travl personalegruppe, som jeg kender den

steen ingvard nielsen

Er det man kalder en Politisk Monica Lewinsky?

Stop nu, det er jo ikke ondt ment, blå Bjarne, eller fattig Carina, det er synonym for noget, et begreb i debatten. Bortset fra det, så kender jeg alle tiders pige som har kælenavnet Tulle. Og DF lederen kaldes Tulle i folkemunde uden der menes noget ondt med et.
Jeg lytter meget til jurister M/K, men jeg synes folkedomstolen er gået for vidt både på sociale medier og på TV. Jeg bryder mig ikke om den sort hvide enten eller. retorik. Man skal passe lidt på sit ordvalg.

Sten Dokkedahl, Per Madsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Meningsmålingerne er lavet før TV udsendelsen, hvor kun R og S blev hængt ud i alle aviser og medierne, med to chefer der mistede jobbet. Nu kom der grelle eksempler fra V, K LA og alternativet. torsdag . Man laster alle for de fås meritter. Nu laves der retningslinier, og vi kan alle, gentager alle hjælpe med at få det stoppet, hvor vi ser eller hører om det, sige fra, lærer de yngre/ unge at sige fra første gang både hos m og k èr.

Steffen Gliese
"I det aktuelle tilfælde gælder det reglen, man mener, at Kofod ville have kunnet være dømt efter: at han var underviser i den pågældende afdeling af DSU; men det er altså ikke dét, der fører til kriminalisering, det er det, at man har et ungt menneske i varetægt og magt over vedkommende. Det har man ikke som oplægsholder, og det har man ikke, når et praktikforløb er overstået."

Beklager mit skæve retssyn, men jeg ville have det bedre med, at det var en dommer, der havde vurderet dette, end at det er dig, der belærer mig.

Hvad parlamentarisk immunitet angår, ja, så er det Folketinget selv, der skal løsne en politiker fra dette, før der kan indledes en retssag på f.eks. overtrædelse af @223 og evt. voldtægt. Men hvis politikerne beskytter hinanden, så kan de jo sagtens fremture med, at "han har jo sagt undskyld", hvilket bare ikke er nok ift. straffelovgivningen, og så har vi pludselig et andet retssystem blandt politikere end blandt almindelige mennesker.

Jer, der kæmper SÅ meget for mænds rettigheder i #MeToo burde se dette som det naturligste trin i netop denne sag.

Niels Johannesen

Jeg tror meget vel #metoo kan koste venstrefløjen magten til næste valg for det virker som om den dominerende følelse i folkedybet er, at det går alt for vidt og ofte kammer over i det latterlige - jo mere venstrefløjen overtages af identitetskrigerne, jo mere vil almindelige mennesker søge mod højre

Jeg synes derfor heller ikke det er særlig præcist at sige at Morten Østergaard og Frank Jensen blev dømt i folkedomstolen, for jeg tror simpelthen ikke at flertallet af befolkningen mener at deres "krænkelser" berettiger til afskedigelser. Der er snarere tale om en Twitter-domstol, hvor en lille gruppe unge kvinder i hovedstaden larmer enormt meget og får rigtig meget opmærksomhed hos deres venner på dagbladene og dermed lykkes med at skabe et pres på beslutningstagerne.

lars søgaard-jensen, jan sørensen, Mikael Benzon, Kristian Jensen og Poul Anders Thomsen anbefalede denne kommentar

Alle partierne har haft problemet, der skal ændres, nogle er blot blevet opdaget ved at man går tilbage i tiden til 1990, ingen kan sige sig fri, så det vi kan gøre alle sammen er at lære vore unge både drenge og piger at opføre sig ordentligt selv, mod andre og stoppe uacceptabel adfærd når vi møder den.

steen ingvard nielsen

Der skal kun en blå feminist til, at starte en domino effekt, og også kun en til at se det politiske potentiale i, at et flertal kan tipper over til den anden side.

steen ingvard nielsen

At hele baduljen starter ud hos de Radikale, er måske heller ikke nogen tilfældighed, her har man jo en masse afhoppere, der sidde på den anden side, i dag.

steen ingvard nielsen

Men lad os nu ser hvor flertallet tipper hen, i Lewinsky sagen fik det jo ikke flertallet til, at tippe over til modsatte side.

Det er jo svært at vide hvad der får andre til at vælge som de gør, men nu starter kampen om fortællingen igen,.. som om vi kan udtale os på vegne af de andre vælgere. Det gavner ikke RV, hvis de prøver at forklare vælgerne hvorfor de mener som de gør, eller andre der gerne vil have opbakning til sin egen dagsorden. Der var mange, jeg selv iblandt og sikkert også mange af jer andre, som forudså at det ville blive dyrt for RV med det scenarie vi så i de foregående uger. Flere spekulerede ligefrem i parties undergang. Opbakningen til RV er jo iflg. den første meningsmåling halveret, helt så hårdt gik det ikke udover socialdemokratiet, selvom deres FJ havde en ringere sag end MØ og endda håndterede den ringere i pressen end MØ. OK vælgerne til RV må jo være andre end til A, så 1 forklaring kunne selvfølgelig bero på vælgersammensætningen, altså at RV's vælgere er mere følsomme for den slags end A's. Men kære venner, en halvering af partiets opbakning... det er alligevel for vildt til at man kan tro det handler om MØ alene og hvad værre er en potentiel halvering er alt for dyrt til at RV kan tillade sig at tro det kun handler om MØ. De RV bør nok gå i tænkeboks og finde ud af hvad de gjorde forkert, for noget har de helt sikkert gjort forket. De må nok spørge sig selv hvis opbakning de har tabt på gulvet og hvis ansvar det er og hvad de kan gøre ved det. Personligt tror jeg ikke de har råd til at beholde Sofie Carsten Nielsen som leder.Vi har set det før. Fx skulle Venstre have skilt sig af med Lars Løkke Rasmussen på hovedbestyrelsesmødet i Odense Congress Center, da hans person blev for belastende i 2014. Det gjorde de ikke og Venstre mistede 13 mandater ved folketingsvalget året efter . Deres politik havde jo reelt ikke ændret sig, men det havde opbakningen til formanden. Spørgsmålet er ikke om SCN's person står i vejen RV, men om de har råd til at tage chancen. Danskerne på tværs af partierne er et besindigt og rimeligt folkefærd, vi kan lide at folk opfører sig ordentlig, at man er hyggelig og demokratisk. At man ikke stikker hinanden i ryggen og så vil vi gerne tages med å råd. Det gjorde LLR ikke 2014 og det gjorde SCN heller ikke da hun kuppede sig til magten i RV. Lad os se om SCN har lige så meget anstændighed som Frank Jensen og trækker sig når hendes person står i vejen for politikken, det kan godt være han var en sjuft, men han kunne i det mindste sit politiske håndværk. Han viste i det mindste at han evnede at sætte partiet over sig selv. Mon Sofie kan det samme?

Kristian Jensen, Poul Anders Thomsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Man skal ikke tolke meningsmålingen sådan, at vælgerne flygter fra de partier, hvor der er sexisme. De flygter af den grund, som Sten Dokkedahl (en af kommentarerne i dette spor, 23. oktober, 2020 - 09:06) nævner, væk fra frelstheden. I samme meningsmåling, hvor R går tilbage til 3,0 pct, er Nye borgerlige den største vinder med 10,0 pct af stemmerne. Nye borgerlige er det parti, der tydeligst har sagt, at debatten er gået for vidt.

Arne Lund, Kristian Jensen, Helle Walther og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Lasse Nielsen. Absolut en interessant observation. Det kunne jo være interessant at se om det ligefrem er fortrinsvis mænd der bliver presset til højre eller om nogle kvinder også har luret det opportunistiske i de meget forsinkede konsekvenser nogle i partiet bruger til fløjkrige.

Steffen Gliese

Gad vide, hvor meget NBs fremgang skyldes Clement Kjersgaards utrættelige gæstfrihed uge efter uge?

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Peter Beck-Lauritzen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Meningsmålinger er meningsmålinger ikke valg. Mon ikke også responderne bruger dem til at vise hvad de er utilfredse med før et valg. Jeg er på linie med Lasse Nielsen. Jeg tror folk flygter når politikerne er blevet for "sindssyge" og det bliver de jo engang imellem. Der er simpelthen for langt fra den forvrængede virkelighed som politikerne lever i og den hverdag vi andre ved findes. Ofte går de helt bananas under parolen "overdrivelse fremmer forståelsen". Men det er som regel forståelsen der går fløjene. Politikerne får vist at de ikke forstår os og det har vi ikke megen forståelse for. RV har begået hara kiri, måske i en god sags tjeneste, måske i en intern magtkamp, mange gange er det umuligt at vide hvad der bliver spændt foran hvis vogn. Det løser sig heldigvis igen, når vi nærmer os valget. Så spasser de mindre ud, fordi de ved godt at man ikke skal bide den hånden der fordrer en. Ingen stemmer ingen kage.

Soren Andersen

Interessant læsning fra de gode gamle dage da sagen om JK rent var frisk fra fad.

https://www.information.dk/indland/2008/03/jeppe-kofods-forbrydelse

Specielt er det tankevækkende, at det uden omsvøb antydes, at pigen måske for en gangs skyld havde fået en på opleveren i kanen med en voksen mand i stedet for de drenge hun normalt hang ud med.

Citat: "Hun kan have scoret sit korte livs hidtil dejligste elsker - så fjernt fra de jævnaldrende fjumregøjer, hun måske hidtil har ’bollet’ med efter modellen ’to ryk og en aflevering’."

Ligeledes er det decideret komisk, at vinklen hele artiklen igennem, at det er DF der er på heksejagt med deres evindelige fokus på straf i juridisk forstand. Forargelsen er her nærmere, at Løkke havde købt sokker for offentlige midler.

Citat: "Giv dog den pige lidt at æren, glæden og fornøjelsen tilbage!"

Det eneste man kan sige om den nuværende "situation" er, at det bliver mindst ligeså interessant i 2032 at læse hvad de skrev dengang i 2020.

Jørgen Mathiasen

Egentlig skulle man tro, at retsstatslighed er et umisteligt gode, men dagbladet BT kastede sig alligevel ufortøvent ud i domstolsvirksomhed, da nogle kom med påstande om, at Helle Thorning-Schmidt og ægtemanden havde overtrådt skattereglerne. 6-7 år senere står kongeriget i den situation, at pressen (der var den igen) kan finde på at videregive anonyme beskyldninger om, at visse magt- eller indflydelsesrige mænd har udøvet sexchikane.

Det var temaet i debatprogrammet på DR, og der kunne man da ihvertfald glæde sig over, at den gamle forkæmper for retsstatslighed, prof., dr. jur. Eva Schmidt tog en runde mere i den offentlige debat. For retssystemet må der være en definition af, hvad en krænkelse er. For DSU-formanden og mange andre er det den enkeltes afgørelse, og derfor er "folkedomstolen" som begreb igen til debat, man undrede sig bare over, at Ritt Bjerregaard, der selv er blevet dømt ved den instans et par gange, ikke havde et par refleksioner over det.

I en straffesag er det ikke nødvendigvis den påstået krænkede, der skal tage initiativ til et søgsmål.

I følgende partsindlæg virker det ikke særlig frivilligt, hvad der er foregået:
https://www.bt.dk/samfund/ny-afsloering-i-kofod-sagen-den-15-aarige-var-...

"Efter de havde banket på, gik der et par minutter, før Kofod åbnede døren og lukkede pigen ud af værelset.

Hun var ulykkelig. Hun græd. Blev mere og mere ulykkelig.

Den ene DSU'er tvang sig adgang til Kofods værelse. Politikeren stod på gulvet med et håndklæde svøbt om livet.

De fire unge skældte ham ud. En af DSU'erne skubbede Kofod op mod væggen og råbte: »Hvad fanden har du gang i?«

Kofod benægtede, at han havde haft sex med pigen.

Men hun fortalte de unge DSU'ere en anden historie.

Hun var grædefærdig over at have haft sex med den 19 år ældre mand, der havde inviteret hende med op på værelset for at tale om politik over et par øl."

Vi kan da også vende debatten om, og debattere, hvilke dele af $223 stk 2, han ikke har overtrådt?

Eva Schwanenflügel og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Besynderligt, hvad der for folk til at vælge politik ud fra. Det her er en sag, som tegner billedet af fremtidens politik - En rigtig solid chok basker lige før et valg har potentiale til at forrække det hele. Det viser denne her sag med al synlighed.

En taktik, som en som Trump benytter sig af. Han skal nok hive en politisk chok basker ud af hatten lige før valgt, så demokraterne ikke får tid til at reagere før det er for sent.

Smart og nemt, samt billigt at rykke hele det politiske billede.

Poul Anders Thomsen

Sjældent har man set et parti implodere så kraftigt over en sag. De radikale glemte i deres egen stupide magtkamp, at de havde gjort sig til frontløbere for kvindesagen. Istedet stillede de op til et offentligt socialt eksperiment hvor de viste netop hvad der kunne komme til at ske, hvis deres nypuritanske metode skulle blive kutyme i Danmark. Det er synd, jeg tror ingen kunne have skadet kvindesagen mere end Sofie Carsten Nielsen of Co. De gjorde en sag, der havde stor sympati i befolkningen, til en tabersag, for egen vindings skyld. Det er fandme synd.

Helle Walther, Henrik Salling og Kristian Jensen anbefalede denne kommentar

Jeppe Kofod sagen er forskellig fra de andre sager. Som den er beskrevet i pressen, så KUNNE det havde været en overtrædelse af straffeloven og derfor BURDE politiet havde efterforsket sagen.

Det kunne så være at de havde fundet ud af at der var et par omstændigheder der ikke havde været med aviserne beretninger, som så gjorde at der overhoved ikke var en sag. Og omvendt kunne det være at de fandt at sagen skulle rejses, og at Kofods immunitet burde forsøges ophæves.

Men alt det er, af en eller anden grund, aldrig sket... ser det ud til. Og det i sig selv er et problem.

Og nej, hensynet til pigen betyder ikke at sagen ikke skal undersøges. Hver dag er der vidner og ofre der indkaldes til afhøringer og retsmøder, selv om de heller ville være fri. Der er ikke straffrihed i Danmark for alvorlige forbrydelser pga. Alm. Lyst til at Komme Videre.

At bruge B.T som kilde, er yderst tvivlsomt. Det kunne jo være at den unge pige blev forskrækket over alt det postyr, de forargede lagde for dagen. Lad hende i fred. og luk ned for konspirationsteorierne.

Steen K Petersen, Kristian Jensen, Jørgen Mathiasen, Sten Dokkedahl og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Viser megafon undersøgelsen noget om vælgerbevægelser til Venstre for Socialdemokratiet og radikale Venstre?

Nu var der en juraprofessor ude at melde i pressen, at det er tvivlsomt om anmeldelsen mod Jeppe Kofoed vil føre til en sag

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-10-20-politianmeldelse-af-kofod-fore...

Men det er jo kun en sag ud af mange potentielle sager.

Naturligvis falder vælgernes tillid når man som man gjorde i RV ordner vasketøjet på de sociale medier i fuld offentlighed. Og man skyder nok ej heller en overborgmester i sænk uden det kaster dønninger.

Hvad undertegnede har mindre forståelse for, er at sager tages op uden en tidsmæssig afgrænsning og for uden bagatelgrænse.

Lotte Rod var jo også udsat for en regulær shitstorm på Facebook

Så det har nok sin rigtighed, at #meetoo kaster skel ned gennem befolkningen

Og man udstiller ej politiske ledere i en skueproces uden, at det har konsekvenser, som også vil afspejle sg i meningsmålingerne. Det ville være mærkeligt om andet var tilfældet.

Steffen Gliese

Hvis man skal konstatere, om JK var i en position, der passer med den fortolkning af underviser- eller varetægtsbegrebet, må man se på de domme, der er fældet.