Nyhed
Læsetid: 6 min.

Allerede inden nedlukning af Nordjylland mente Kåre Mølbak, at cluster 5 kunne være »uddød«

Kåre Mølbak erkender, at han for flere uger siden vurderede, at cluster 5 lige såvel kunne være uddød, som at den stadig fandtes i Nordjylland. Men den vurdering tilbageholdt han på flere pressemøder. Eksperter kritiserer SSI for at have overdrevet truslen
Faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak, sagde fra en tv-skærm i Eigtveds Pakhus den 4. november, at SSI’s »bedste bud« var, at fem procent af de smittede nordjyder »aktuelt går rundt med cluster 5«.

Faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak, sagde fra en tv-skærm i Eigtveds Pakhus den 4. november, at SSI’s »bedste bud« var, at fem procent af de smittede nordjyder »aktuelt går rundt med cluster 5«.

Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Indland
18. november 2020

Én ud af 20 coronasmittede nordjyder bærer »aktuelt« rundt på den minkmuterede cluster 5-version af virussen. Sådan sagde faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak ved et pressemøde den 4. november og kaldte det sit »bedste bud«.

Siden da har han vendt på en tallerken og luftet tanken om, at cluster 5 måske allerede er uddød.

Nu viser dokumenter, at Kåre Mølbak allerede længe inden det famøse pressemøde har haft god grund til at tro, at cluster 5 var uddød. Og han erkender, at han faktisk selv vurderede, at den lige så godt kunne være uddød, som at den udgjorde fem procent af de positive prøver i Nordjylland.

Den 23. oktober skrev forskere fra SSI og Københavns Universitet i en epidemiologisk udredning, at man i de foregående måneder havde lavet genetiske undersøgelser – såkaldt sekventering – af 557 af de i alt 2.281 tilfælde af coronavirus, der var fundet blandt nordjyder. Altså knap en fjerdedel af alle positive prøver.

Sekventeringen viste, hvilken variant af coronavirus folk var smittet med, og om den for eksempel indeholdt mutationer fra mink.

Forskerne skrev også, at selv om der på det seneste kun var foretaget relativt få sekventeringer, »må de forventes at udgøre en rimelig repræsentation af det totale antal positive prøver«.

På det tidspunkt var cluster 5 ikke blevet fundet blandt mennesker siden den 15. september, altså i mere end fem uger. Det viser de seneste data, som SSI har offentliggjort på sin hjemmeside.

Forskerne vurderede altså, at de sekventerede prøver gav et godt indtryk af, hvor udbredt forskellige varianter af coronavirus var i Nordjylland, på et tidspunkt hvor cluster 5 ikke var blevet fundet i ugevis.

Det »bedste bud«

Alligevel stillede Kåre Mølbak sig senere frem på et pressemøde den 4. november og sagde, at SSI’s »bedste bud« var, at fem procent af de smittede nordjyder »aktuelt går rundt med cluster 5«.

På baggrund af de sundhedsfaglige vurderinger fra SSI besluttede regeringen at lukke syv nordjyske kommuner ned og at aflive alle landets mink.

Kåre Mølbak gentog sin vurdering ved et andet pressemøde 5. november:

»Vi anslår, at cluster 5 udgør cirka fem procent af de nordjyske stammer. Men vi kan ikke vide det præcis med sikkerhed,« sagde han.

Altså igen uden at nævne, at forskere fra SSI kort forinden havde vurderet, at de sekventeringer, som i ugevis ikke havde vist nogen nye tilfælde af cluster 5, gav et retvisende billede.

Kunne være uddød

Information har bedt Kåre Mølbak forklare, hvad han baserede sin vurdering på ved de to pressemøder, og hvordan hans vurdering harmonerer med vurderingerne fra SSI’s forskere.

Han har sendt et svar i en mail. Her skriver han, at SSI fra den 1. august til den 31. oktober har fundet 116 tilfælde af minkvarianter blandt mennesker i Nordjylland, hvoraf 12 er den såkaldte cluster 5. Det svarer til cirka ti procent. Eftersom minkvarianterne udgjorde cirka halvdelen af alle smittetilfælde i Nordjylland, »var mit estimat, at forekomsten af cluster 5 kunne være cirka fem procent af alle tilfælde (altså halvdelen af ti procent)«, skriver Kåre Mølbak.

»Imidlertid vidste vi også, at det sidste tilfælde var fra midt september. Da der er stor usikkerhed om disse data, blandt andet fordi ikke alle virus bliver sekventeret, var min vurdering, at den samlede forekomst kunne være alt mellem ’uddød’ og fem procent.«

Kåre Mølbak vurderede altså, at cluster 5 lige såvel kunne være uddød, som den kunne udgøre fem procent af smittetilfældene i Nordjylland, skriver han. Men det var ikke, hvad han sagde på de to pressemøder.

Information har uden held forsøgt at få Kåre Mølbak til at uddybe, hvorfor han sagde, som han gjorde ved pressemøderne, hvis han i virkeligheden vurderede, at udbredelsen af cluster 5 lå et sted mellem nul og fem procent.

Mandag deltog han i en høring i Folketinget, hvor han erkendte, at cluster 5 »måske har fået for meget plads i forhold til andre mutationer i spike-proteinet, som vi endnu ikke helt forstår«.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund kalder forløbet for »betænkeligt«.

»Det er bekymrende, hvis man videregiver oplysninger, som der ikke er dækning for. Og det virker det til, at Kåre Mølbak har gjort her,« siger han.

Hans største bekymring er dog, at det store fokus på cluster 5 har været med til at skabe et »falsk trusselsbillede« omkring cluster 5, mens den største trussel i virkeligheden var, at der generelt kunne udvikle sig mutationer i mink, som kunne vise sig at være farlige.

Altid worst case

Søren Riis Paludan er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet. Han mener ikke, at Kåre Mølbak på baggrund af den viden, han havde tilgængelig ved pressemøderne, kunne sige, at fem procent af de smittede nordjyder efter hans »bedste bud« var smittet med cluster 5.

»Det var ikke en repræsentativ fremstilling af de data, som havde flere nuancer,« siger han.

»Det havde været mere rigtigt at sige ’mellem nul og fem procent’.«

Professor i biofysisk og biomedicinsk kemi ved Danmarks Tekniske Universitet Kasper Planeta Kepp undrer sig også over Kåre Mølbaks udtalelser ved pressemøderne.

»Der er vældig forskel på fem procent og nul til fem procent i den her specifikke sammenhæng,« skriver han i en mail til Information.

Han mener ikke, at man på baggrund af 12 tilfælde af cluster 5 fra august og september kunne vurdere, at fem procent af de smittede nordjyder »aktuelt« gik rundt med cluster 5, som Kåre Mølbak gjorde ved de to pressemøder.

»Umiddelbart ser det ud, som om SSI både har overvurderet selve faren ved cluster-5 mutationen i sig selv og åbenbart også dens udbredelse på det givne tidspunkt,« skriver professoren.

Søren Riis Paludan mener, at regeringen og myndighederne skal passe på, at de ikke altid kommer til at fremmane det værst tænkelige scenarie, når de fremlægger ny viden.

»Der har i det hele taget været en tendens til her under corona, at man altid fremhæver det højeste tal på skalaen, og det har pustet til hele den her worst case-scenaries psykologi, som vi hele tiden lever i,« siger han.

»Hvis man bruger videnskabelig data på en måde, så det altid er de mest ekstreme data, der bruges som basis for at opstille et worse case-scenarie, så mener jeg, at man forvrider videnskab som basis for politiske beslutninger.«

Gode nyheder

Et par dage efter pressemøderne den 4. og 5. november gav Kåre Mølbak et interview i Politiken, hvor han også sagde, at »det skulle ikke undre mig, hvis cluster 5 allerede er uddød«.

Cluster 5 er stadig ikke fundet siden den 15. september. Det får afdelingschef i SSI Tyra Grove Krause til i en pressemeddelelse at sige:

»Det er gode nyheder, da det øger sandsynligheden for, at cluster 5-varianten er døet ud.«

I pressemeddelelsen står desuden, at de forskellige minkvarianter udgør en mindre og mindre andel af alle smittetilfælde på landsplan. Det skyldes især, at smitten er faldende i Nordjylland. Imens sker der dog lige nu en stigning i smitten blandt mennesker med tilknytning til minkfarme i Midtjylland.

Bekymret borgmester

Syv nordjyske kommuner har været underlagt strenge restriktioner siden den 6. november.

En af dem er Vesthimmerland Kommune. Her er borgmester Per Bach Laursen »bekymret« over de nye oplysninger.

»Det er jeg utroligt ked af at høre. Det undergraver faktisk lidt min tillid til systemet,« siger han om Kåre Mølbaks nye udtalelser.

Han er skuffet over, at regeringen og SSI på pressemøderne fremmanede det værst tænkelige scenarie i stedet for at oplyse om, at cluster 5 lige såvel kunne være uddød. Nedlukningen har allerede haft konsekvenser for borgere og virksomheder i hans kommune, siger han.

»Jeg kommer jo også til at virke utroværdig i hele det her spil. Jeg bakkede op om nedlukningen i de første dage. Men så fandt vi ud af, at cluster 5 ikke var fundet siden midten af september. Og pludselig kan jeg ikke komme med nogen logiske svar på de logiske spørgsmål, jeg får fra borgere og virksomheder. Det kunne have hjulpet mig gevaldigt, hvis jeg havde kendt nogle flere detaljer om det her,« siger borgmesteren.

»Det ærgrer mig, at vi måske har lukket vores samfund ned på et grundlag, som måske slet ikke var til stede.«

I denne uge blev nogle af restriktionerne i Nordjylland lempet. Regeringen overvejer netop nu, om flere restriktioner skal lempes, eller om de skal gælde frem til den 3. december som planlagt.

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eksperternes kvalificerede bud er stadig af samme kvalitet som mange meningsmålinger.

Kan godt forstå hvorfor han gik på tidlig pension.

Margit Johansen

Det er svært at underdrive, når man af journalister bliver spurgt: "Hvad er worst case scenario?". Ja, desværre vælger mange gode folk at trække sig - eller tie - , når de bliver udsat for først at svare ærligt og redeligt og derefter anklaget for at svare ærligt og redeligt.

Rune Mariboe, Marianne Jespersen, Arne Albatros Olsen, Sven Elming, Freddie Vindberg, Steffen Gliese, Anders Graae, Sten Dokkedahl og Luiza Labouriau anbefalede denne kommentar

Folk taler på forskellige niveauer, det er problemet. Journalister kan ikke forholde sig til vurderinger og usikkerhed, og det må videnskaben tage højde for, når den formidler.
Det kan da ikke være så svært at forstå, at opdagelsen af en mutation tilsiger, at der kan komme utallige andre, og åbenbart også hurtigt, og åbenbart særlig hurtigt, når det kan ske igennem mange dyr på lidt plads og smitte imellem dyr-menneske-dyr.
WHO er nu inde på, at mink eller en artsbeslægtet simpelthen kan have været den mellemvært, der bragte corona fra flagermus til menneske.

Rune Mariboe, Marianne Jespersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Hvelplund viser igen, at han har forstået, hvad det hele går ud på:

“Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund kalder forløbet for »betænkeligt«.
[...]
Hans største bekymring er dog, at det store fokus på cluster 5 har været med til at skabe et »falsk trusselsbillede« omkring cluster 5, mens den største trussel i virkeligheden var, at der generelt kunne udvikle sig mutationer i mink, som kunne vise sig at være farlige.“

Havde man kommunikeret netop dét faktum dygtigt, stod vi næppe med så megen misinformation, som pt. spredes over de social medier...

Der er til gengæld en uheldig tendens i de etablerede medier til at inddrage udtalelser fra akademikere med store, urelaterede titler - som denne professor i noget groft sagt irrelevant:

“Professor i biofysisk og biomedicinsk kemi ved Danmarks Tekniske Universitet Kasper Planeta Kepp undrer sig også over Kåre Mølbaks udtalelser ved pressemøderne.

»Der er vældig forskel på fem procent og nul til fem procent i den her specifikke sammenhæng,« skriver han i en mail til Information.

Han mener ikke, at man på baggrund af 12 tilfælde af cluster 5 fra august og september kunne vurdere, at fem procent af de smittede nordjyder »aktuelt« gik rundt med cluster 5, som Kåre Mølbak gjorde ved de to pressemøder.

»Umiddelbart ser det ud, som om SSI både har overvurderet selve faren ved cluster-5 mutationen i sig selv og åbenbart også dens udbredelse på det givne tidspunkt,« skriver professoren.”

Og så kan man i øvrigt berolige den bekymrede borgmester med, at nedlukningen var et følge af generel smittespredning og ikke cluster-5-mutationen alene. Det kunne man måske for Svend Brinkmann til at skrive ham et indlæg om...

Og hvis man ikke formår at få Brinkmann i spil, får vi måske en professor i biodynamik til at stå for skud...