Nyhed
Læsetid: 3 min.

Borgere vil have høj klimaafgift, mindre biomasseafbrænding og mere bæredygtigt landbrug

Et coronareduceret klimaborgerting signalerer et højt ambitionsniveau efter sin første samling
Godt halvdelen af borgertingets medlemmer vil have landbruget til at skifte fra importeret foder som for eksempel soja til mere bæredygtige foder- og biomasseafgrøder såsom kløver og græs.

Godt halvdelen af borgertingets medlemmer vil have landbruget til at skifte fra importeret foder som for eksempel soja til mere bæredygtige foder- og biomasseafgrøder såsom kløver og græs.

Indland
13. november 2020

Det af regeringen nedsatte Klimaborgerting signalerer efter sin første weekendsession et højere grønt ambitionsniveau end regeringen. Det viser afstemninger i borgertinget, der nu skal arbejde videre med en række prioriterede emner.

Resultatet af de første, retningsgivende afstemninger blev torsdag præsenteret for klimaminister Dan Jørgensen (S) og Folketingets klimaudvalg.

Af de oprindeligt 99 tilfældigt udvalgte danskere deltog 76 i borgertingets første samling – det reducerede antal skyldes, at det på grund af coronakrisen har været nødvendigt både at ændre datoer og basere arbejdet på ren onlinedeltagelse.

To tredjedele af de deltagende borgere ønsker ifølge afstemningerne en høj klimaafgift på 1.000-1.500 kroner pr. ton CO2, dvs. omkring det niveau Klimarådet og tænketanken Kraka anbefaler og markant over, hvad regeringen synes indstillet på i de kommende forhandlinger om en grøn skattereform.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Steen Nielsen <3
Blot ønsker jeg Dan Jørgensens kommentar ville have været: Vi kommer til at tage dette: ad Notem! Akut!

Paniktinget.

Desværre vil deltagerne blive fælt skuffet når de opdager, at Dan Jørgensen sletter alle deres gode forslag. Han holder sig til at forslagene enten er urealistiske eller at de vender den tunge ende nedad, hvilket alle afgifter jo som bekendt gør. Det har dog ikke afholdt Sosserne fra at gennemføre nogle endog meget drastiske forhøjelser af tobaksafgiften.
Ideen med Borgerting er virkelig god, og der kommer hyppigt nyttige ting frem. Hvad der er lige så vigtigt er den enighed der ligger bag mange af forslagene. Problemet er Folketinget og regeringen, der ikke tager Borgertingene alvorligt, men har den holdning, at "lad nu folket få lov til at ævle løs, vi har alligevel ikke tænke os at gennemføre noget af det - selvom vi siger det modsatte."
Jeg ved det fordi jeg for nogle år siden blev bedt af Teknologirådet om at sidde i den forberedende "ekspertgruppe" i forb. med et Borgerting om støj og som repræsentant for en miljøorganisation. Også kom Borgertinget frem med en bred vifte at tiltag der skulle gøre hverdagen mindre støjende for alle dvs. daginstitutioner, skoler, fritidsliv, arbejdspladser, transport, boliger osv. osv.
Og hvad skete der så? Politikerne sagde nøjagtig det samme som Dan Jørgensen - og så skete der stort set ikke en hylende fis. Kun ganske få af anbefalingerne er blevet gennemført fx må naboer til motorveje stadig slås med vejmyndighederne for at få opsat støjskærme, og det er næsten ikke muligt, at komme ind i butik uden at blive overhældt med muzak, der skal få os til at købe endnu mere.
Så også her bliver folk taget i røven, men Borgertinget kan om ikke andet, så dog demonstrere, hvor kyskolde de fleste politikere er med hvad folk mener og tænker.
Det er næsten kun et befolkningsflertals diskriminerede holdning til flygtninge og indvandrere og folk med ikke-vestlig baggrund - Her er Folketingets flertal til gengæld meget lydhøre.