Læsetid: 5 min.

Danmark er klar med vaccineplan. Men vi ved stadig ikke, hvor lang tid vaccinerne beskytter

Sundhedsstyrelsen har nu fremlagt en strategi for udrulningen af de første vacciner mod COVID-19 i befolkningen. Men vi mangler stadig viden om, hvor lang tid og hvor godt vaccinerne beskytter. Det er ifølge en vaccineforsker et problem for strategien, mens Sundhedsstyrelsen fastholder, at det er nødvendigt at have en udrulningsplan klar
I et forsøg blev 220 frivillige i Wuhan, Kina, vaccineret med en ny coronavirusvaccine.

I et forsøg blev 220 frivillige i Wuhan, Kina, vaccineret med en ny coronavirusvaccine.

Wassilis Aswestopoulos/Nur Photo

1. december 2020

De seneste uger har medicinalvirksomhederne Pfizer og Moderna kunnet præsentere imponerende resultater for deres vacciner mod COVID-19. Resultaterne viser, at 95 procent af dem, der bliver vaccineret, er beskyttet mod virussen. Og i denne uge kunne Sundhedsstyrelsen så præsentere en strategi for, hvordan kommende vacciner, herunder vaccinen fra Pfizer, skal udrulles i befolkningen. 

Men selv om de fremlagte resultater virker lovende, er der stadig meget, vi ikke ved. Først og fremmest påpeger forskere, at den imponerende effektivitet på 95 procent er målt lige efter, at forsøgspersonerne har fået vaccinen, som er det mest fordelagtige tidspunkt at måle effektiviteten.

Vi har endnu ikke fået fremlagt data for, hvordan virkningen er flere måneder efter, at forsøgspersonerne er blevet vaccineret.

Ifølge Ali Salanti, som er vaccineforsker på Københavns Universitet og selv er i gang med at udvikle en vaccine, er der et væsentligt forbehold. Han påpeger, at vi foreløbigt kun har et øjebliksbillede, hvor vaccinen har nået »sit maksimale respons«.

»Det kan kun falde,« siger Ali Salanti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Her er jeg godt nok enig med Søren Brostrøm: det er klart, at man ikke kan vente med at lægge planer, til man har alle oplysninger. Denne artikel demonstrerer meget godt, hvorfor forskere ikke skal lave politik. Det kræver simpelthen nogle andre styrker, nemlig at handle uden at kende til alt.

Og hvis det viser sig, at vaccinerne kun virker en begrænset tid, så må man jo lave planerne om. Vaccinerne mod hepatitis A og B virker jo fx. også kun 10 år, så skal man revaccineres, hvis man stadig vil have beskyttelse.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg vil opfordre alle til at se dokumentaren i aften (kan ses på dr.dk nu: https://www.dr.dk/nyheder/indland/blodproever-fra-danske-gravide-blev-fl... ) om, hvordan SSI fifler med de biomaterialer og data, som de via deres position har særlig, priviligeret adgang til - og uden folks viden og samtykke udnytter dem til private guldgruber i udlandet, herunder i USA, sammen med bl.a. Zuckergerg.

Det er så groft, at det er helt ufatteligt - Melby og en del andre forskere er i min private optik (men ikke nødvendigvis juridisk, selv om det ser sådan ud) rykket ind i ligaen af forbrydere i habitter... på verdensplan.

Man bør tænke sig om mere end én gang, inden man siger ja til at dele sundhedsdata til forskningsprojekter, og man bør skynde sig at tilmelde sig vævsanvendelsesregistret, så man i det mindste har en lille smule snor i, hvad ens private data og væv anvendes til. Og det gælder også mht. de kommende vaccineudrulningsprojekter: Man skal sørge for at læse det med småt (hvis det overhovedet står der) - for ellers ender man som datamalkegris i forskeres private patentprojekter - i private firmaer i USA!!

Rolf Andersen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Warming

Tankevækkende, at Information vælger at indhente "ekspert" vurderinger af Pfizers vaccine fra to forskere, som hver især er igang med at udvikle konkurrerende vacciner. Vacciner, der kun har en chance for at blive færdigudviklet, hvis Pfizers vaccine viser sig ikke at stå distancen.
Det der da fint, at det deklareres i teksten, men man kunne måske også blot have valgt, at konsultere forskere, der ikke havde så indlysende en interesse i at tale andres produkter ned.

Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Jens Christensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Men spørgsmålet er, om der overhovedet er forskere tilbage inden for det felt, som ikke forsker i fremstilling af en vaccine.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar