Interview
Læsetid: 7 min.

Flygtninge og indvandrere opfattes ofte som »åh nej-patienter«. Det vil ny bog gøre op med

Flygtninge og indvandrere kommer ofte skævt ind og ud af sundhedssystemet og er udsat for flere fejl og forsinkelser end etniske danskere. Nu har læge Morten Sodemann skrevet en lærebog om sine erfaringer med minoritetspatienter i håb om, at de fremover kan få en bedre behandling i det danske sundhedsvæsen
Den mangelfulde viden om patienter med indvandrer- og flygtningebaggrund kan ifølge Morten Sodemann få store konsekvenser for deres sundhed.

Den mangelfulde viden om patienter med indvandrer- og flygtningebaggrund kan ifølge Morten Sodemann få store konsekvenser for deres sundhed.

Sigrid Nygaard

Indland
24. november 2020

Når læge Morten Sodemann skal fortælle, hvor galt det kan gå, når en person med indvandrer- eller flygtningebaggrund bliver misforstået af det danske sundhedsvæsen, ynder han at vende tilbage til den samme patient.

Patienten var afrikansk, og hun var lige blevet gift og familiesammenført med en landmand i Vestjylland.

»Hun gik lidt usikkert ned ad trappen fra flyet og lagde sig straks på sofaen på gården. Her blev hun liggende. Landmanden ringede derfor til den lokale praktiserende læge. Han fjerndiagnosticerede det som kulturchok og sagde, det nok skulle gå over,« fortæller Morten Sodemann.

Men kvinden fik det kun værre, og til sidst blev hun indlagt. På det tidspunkt var hun lam fra ryggen og ned. Lægerne konstaterede, at hun led af tuberkulose, meningitis og AIDS.

Hun døde få uger efter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

23/nov/2020

Louise Schou Drivsholm og Morten Sodemann,
det er et super-godt og -relevant indlæg, som
håber, at flest mulig danske politikere læser :-) !

Venlig hilsen
Claus

Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Lone Hansen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

”Det du ikke ved, får patienten ondt af”
http://www.ouh.dk/dwn629209

"De blinde vinkler i samtalen med indvandrerpatienten"
http://www.ouh.dk/dwn643322

fejl, desværre

”Det du ikke ved, HAR patienten ondt af” er fra 2014 - ikke den omtalte bog.
http://www.ouh.dk/dwn629209

"De blinde vinkler i samtalen med indvandrerpatienten"
http://www.ouh.dk/dwn643322

Der skal mere end en bog til. Der skal først og fremmest adfærdsændring til, fra dem vi alle ved det drejer sig om, men ikke alle vil erkende at det drejer sig om. Hvem i sygehusvæsnet kender ikke til begrebet, etniske smerter? Typisk ser man denne adfærd, når den unge mand kommer ind på akut afdeling, med to til tre grædekoner efter sig, dvs. hans mor, moster og storesøster, måske med en far til at bane vejen, højtråbende iøvrigt. Og så har den unge mand forstuvet sin ankel, finder akutlægen ud af, efter grædekonerne har banet vejen for ham som første prioritet med disse voldsomme smerter, 11 på en 10-skala, fordi “vores søn er den vigtigste i verden”.

Bogens forfatter burde efter min mening starte med at adressere problemerne det rigtige sted, dvs. bedre integration af disse familier og klaner. Dybt beklageligt at det så desværre går ud over nogle af disse uskyldige eksempler som er nævnt i artiklen. Men en bog gør ingenting.

Minoritetspatienter... Mon ikke det rummer forskelligheder nok til at være mindst et studie i sig selv. Dertil kommer studier i specielle sygdomme og lidelser fra alle verdenshjørner. Og så er der patienten, der ‘har skoen på og derfor alene ved, hvor den trykker’. Dér synes jeg man skal starte, fx. som en obligatorisk del af integrationsundervisningen eller et afsnit i den lille bog “Turen går til Danmark”.

Sygdoms behandling er meget kultur specifikt. De fleste rejeforsikringer har hjemtransport. Personligt har jeg kun truffet en eneste dansker [mig selv] – som i behov for lægehjælp, ikke foretrak at få den i Danmark.

Morten Sodemann

Det direkte link til bogen er:
Www.OUH.dk/laerebog
Jeg fjerner de gamle enkeltkapitler på hjemmesiden for at undgå forvirring.