Analyse
Læsetid: 5 min.

Er frygtet minkmutation udbredt eller uddød? På få dage har Kåre Mølbak skiftet forklaring

På mindre end en uge er SSI’s faglige direktør gået fra at mene, at omkring fem procent af de smittede i Nordjylland i øjeblikket er inficeret med den såkaldte cluster 5-variant, til at den muterede virus meget vel kan være uddød. Mølbak og det øvrige SSI nægter at svare på, hvordan det hænger sammen
Regeringen og faglig direktør i Statens Serums Institut Kåre Mølbak holdt i sidste uge flere pressemøder om nedlukningen af Nordjylland og nedslagtningen af alle danske mink. En frygtet mutation var blandt argumenterne for de drastiske tiltag. 

Regeringen og faglig direktør i Statens Serums Institut Kåre Mølbak holdt i sidste uge flere pressemøder om nedlukningen af Nordjylland og nedslagtningen af alle danske mink. En frygtet mutation var blandt argumenterne for de drastiske tiltag. 

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
12. november 2020

I den offentlige debat er fokus rettet imod fødevareminister Mogens Jensen (S). Han kæmper i disse dage for sit politiske liv på grund af sin rolle i sagen om regeringens ulovlige instruks om aflivning af samtlige mink i landet.

Men en anden central aktør i samme sag står også tilbage med et forklaringsproblem: Statens Serum Instituts faglige direktør, Kåre Mølbak.

I tirsdagens Politiken stillede Kåre Mølbak op til et interview, efter at udenforstående eksperter i medierne havde udtrykt skepsis over for, om den muterede virusvariant cluster 5 nu også er så stort et problem.

Hans budskab var, at problemstillingen med cluster 5 er blevet tillagt »alt for stor vægt«. Men det er efter hans opfattelse ikke Statens Serum Instituts (SSI) skyld. Det er mest politikerne, der er gået meget op i cluster 5, mente han.

Faktisk kan virusvarianten allerede være væk:

»Det er mere i det politiske landskab, der har været meget fokus på cluster 5. Og det skulle ikke undre mig, hvis cluster 5 allerede er uddød,« sagde Kåre Mølbak.

Det er en bemærkelsesværdig udmelding. Selvfølgelig primært fordi syv nordjyske kommuner er blevet lukket ned med det erklærede formål at forhindre netop cluster 5 i at sprede sig til resten af verden. Men også fordi de nye udtalelser harmonerer dårligt med, hvad Kåre Mølbak selv tidligere har sagt.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
På pressemødet den 4. november, hvor regeringen annoncerede en udryddelse af alle landets minkbesætninger og bebudede lokale restriktioner i Nordjylland, bidrog Kåre Mølbak selv til fokusset på den specifikke cluster 5-variant, som han omtalte som »det, der i særdeleshed har bekymret os«. Ved samme lejlighed sagde han, at SSI’s »bedste bud« var, at »en fire-fem procent« af de smittede i Nordjylland i øjeblikket er smittet med netop cluster 5.

»Det er vores bedste bud i forhold til, hvem der aktuelt går rundt med cluster 5 blandt de smittede i Nordjylland, det er omkring fem procent af infektionerne. Og den måde, man skal håndtere det på, er ved generelt at nedbringe smitten, for vi har ikke en mulighed for at lave en målrettet indsats mod personer med cluster 5,« sagde Kåre Mølbak.

Fra udbredt til uddød

Spørgsmålet er, hvordan Danmarks chefepidemiolog den ene dag kan hævde, at cluster 5 er særdeles bekymrende og formentlig stadig florerer blandt mennesker i Nordjylland, og få dage senere trække i land og sige, at mutationen ikke er så stort et problem, og at det meget vel kan være, at den slet ikke findes mere.

Det er selvfølgelig muligt, at Statens Serum Institut på kort tid har fået ny viden, som ændrer billedet af, hvor udbredt cluster 5 må formodes at være. Men i så fald kan det undre, at Kåre Mølbak ikke bare siger det.

SSI oplyser til Information, at Kåre Mølbak lige nu ikke har »tid til flere interview«. Og det har heller ikke været muligt at få et interview med andre fra SSI, som kan svare på, hvordan de skiftende udtalelser hænger sammen. I en mail til Information skriver SSI’s presseafdeling, at de ikke mener, »at andre skal stå på mål for hans udsagn«. SSI har heller ikke på anden måde villet svare på Informations spørgsmål om, hvordan de forskellige udmeldinger hænger sammen.

Tirsdag, samme dag som interviewet med Kåre Mølbak i Politiken, fremlagde SSI endelig detaljerne omkring laboratorieforsøget med cluster 5, som forskere har efterspurgt siden pressemødet 4. november. Forsøget viser ganske rigtigt, at cluster 5 ser ud til at være mindre følsom over for de antistoffer, som skal være med til at gøre en vaccine virksom.

Men siden offentliggørelsen har flere sundhedsfaglige eksperter udtalt, at de har svært ved at se, hvorfor lige netop den mutation skulle være så bekymrende i forhold til virkningen af en fremtidig vaccine. Den muterede virus bliver stadig påvirket af antistofferne, særligt hvis der er tale om en høj dosis antistoffer, som der vil være i en vaccine, fremhæver de.

På den baggrund er det svært at løsrive sig fra tanken om, at Kåre Mølbak har følt behov for at moderere sine udtalelser fra sidste uges pressemøde i et udvalgt medie, inden de måske ikke så dramatiske resultater af SSI’s laboratorieforsøg blev offentliggjort.

Tåget argument

Nu må man forstå på Kåre Mølbak, at det ikke er ham, der er særligt bekymret for cluster 5, men politikerne. Dermed begynder argumentet for at lukke syv nordjyske kommuner ned at blive tåget. Udryddelsen af de danske minkbesætninger kan stadig begrundes sundhedsfagligt med den generelle smittefare, minkfarme udgør for befolkningen, og risikoen for, at der på et senere tidspunkt kan opstå mutationer, der er mere alvorlige end cluster 5.

Men de lokale restriktioner i Nordjylland var og er helt specifikt begrundet med, at cluster 5 ikke skal slippe ud til resten af landet og verden.

Det er muligt, at nedlukningen kan begrundes sundhedsfagligt med andet end truslen fra cluster 5. Det kunne eksempelvis være at give SSI tid til at undersøge minkmutationerne i cluster 2, 3 og 4, som vi endnu ikke kender virkningerne af, inden de når at brede sig for meget. Det var bare ikke det, Kåre Mølbak og Mette Frederiksen sagde ved pressemødet.

Det er også muligt, at nedlukningen kan begrundes med det argument, at myndighederne må have sikkerhed for, at cluster 5 rent faktisk er uddød.

Ved et samråd tirsdag sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det ifølge fagpersonerne i SSI er for tidligt at sige, om cluster 5 stadig florerer blandt mennesker. Det argument forudsætter dog, at cluster 5 er et væsentligt problem i sig selv, hvilket ikke umiddelbart er, hvad Kåre Mølbaks nye udtalelser signalerer.

Til hvilken nytte?

Både sundhedsminister Magnus Heunicke og statsminister Mette Frederiksen har i forhold til nedlukningen af dele af Nordjylland gang på gang henvist til behovet for at reagere resolut på de alarmerende advarsler fra Statens Serum Institut. Men nu har Kåre Mølbak altså ladet forstå, at det mest er dem, som har fokuseret så meget på cluster 5.

Dermed gambler han med befolkningens tillid til både det politiske system og sundhedsmyndighederne. For mens nogle vil forstå ham sådan, at regeringen har misforstået advarslerne fra SSI, vil andre gennemskue, at Kåre Mølbak nu siger noget ganske andet, end han sagde, da de nye drastiske tiltag blev annonceret.

Nedlukningen i Nordjylland er et voldsomt indgreb, som påvirker mange menneskers liv. Ældre mennesker på plejehjem må leve i ensomhed. Arbejdsløse får svært ved at finde arbejde. Virksomheder, særligt restaurationsbranchen, og foreningslivet lider under nedlukningen.

Efter Kåre Mølbaks seneste udtalelser må mange nordjyder stille sig spørgsmålet: Til hvilken nytte?

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Nørgaard

Medierne fokuserer på begivenheder i fortiden, ”Cluster 5” og politisk-juridisk proces. Statens Serum Institut snakker om store risici i fremtiden, 4 yderligere mutationer end lige dén (heraf 3, som vi stadig venter på resultater for), og folkesundheden.

⁜ ⁜ ⁜

”Hvis minkproduktionen fortsættes i Danmark, således at der i 2021 genetableres en stor population af mink, vurderes det for overvejende sandsyligt, at denne population vil være modtagelig for smitte. Derudover forventes der stadig at være SARS-CoV-2 i omløb blandt mennesker og ingen betydende immunitet i befolkningen før størstedelen af befolkningen er vaccineret. Dermed er der en betydelig risiko for gentagelse af smittespredning blandt mink og mennesker, som er set i Vestdanmark i 2020. Dette vurderes at indebære en stor risiko for folkesundheden, både ved at medføre større sygdomsbyrde blandt mennesker, og ved at et stort virusreservoir i mink øger risikoen for, at der igen opstår nye virusmutationer, som vacciner ikke giver optimal beskyttelse imod. Samlet set kan den flokimmunitet, der opnås ved vaccination eller overstået infektion, risikere at blive svækket eller udeblive. Det må samtidig forventes at betyde en væsentlig forringelse af vores muligheder for at bevare epidemikontrol i Danmark, hvilket kan medføre, at man må indføre yderligere restriktioner og begrænsninger på samfundslivet mv.”

– Statens Serum Institut, 3. november 2020. ”Risikovurdering af human sundhed ved fortsat minkavl.” https://files.ssi.dk/Risikovurdering-human-sundhed-ved-fortsat-minkavl-0...

⁜ ⁜ ⁜

”Indtil videre er der i Danmark fundet fem forskellige grupper eller clustre af minkvarianter (cluster 1-5).”

”Blandt disse minkvarianter er der set syv forskellige mutationer i det såkaldte Spike-protein på coronavirus overflade. Og der er eksempler på op til fire forskellige ændringer i Spike-proteinet i samme virus.”

[…]

”Foreløbige undersøgelser tyder på, at dette virus fra cluster 5 udviser nedsat følsomhed for antistoffer fra flere personer med overstået infektion i forhold til ikke-muteret virus. Dette er påvist i laboratorieforsøg, hvor man ser, at det særlige minkvirus ikke hæmmes i samme grad af antistoffer fra mennesker, som har været smittet med SARS-CoV-2 i forhold til andre ikke-muterede SARS-CoV-2 virus. Der er i øjeblikket undersøgleser i gang, som vil afdække problemstillingen yderligere.”

[…]

”Man har også undersøgt virus fra cluster 1 med samme metode, hvor man dog ikke fandt tegn på nedsat følsomhed over for antistoffer. De andre varianter (cluster 2-4) er også ved at blive undersøgt for følsomhed. Disse undersøgelser tager dog tid (uger), da virus skal dyrkes først.”

[…]

”I Danmark er der påvist minkvarianter af virus hos 214 mennesker blandt 5.102 prøver, der er blevet helgenomsekvenseret fra uge 24 til 42. Det er den periode, hvor der har været udbrud af SARS-CoV-2 blandt mink.”

”I denne periode har der i alt været påvist 37.967 smittede, så andelen af sekvenserede prøver er på 13%. Ud af de 214 er disse minkvarianter fundet hos 200 mennesker i Region Nordjylland (94%). I denne periode er der i Nordjylland sekvenseret 535 prøver. Det vil sige, at der er påvist minkvarianter i 40% af prøverne. Dertil kommer 14 personer, der har været smittet med disse minkvarianter uden for Nordjylland, hvor der i perioden er sekvenseret 4.568 prøver, svarende til 0.3% af prøverne.”

”Cluster 5 virus er fundet på fem minkfarme og hos 12 stikprøvepersoner i august og september. Af disse er 11 fra Nordjylland og 1 person på Sjælland” [Sidstnævnte er siden blevet trukket tilbage.]

[…]

”SSI har igennem længere tid udtrykt bekymring for de mutationer, der opstår i Spike-proteinet. Bekymringen om, at der kunne være nedsat følsomhed for antistoffer fra vacciner var dog af teoretisk karakter. Denne bekymring er nu blevet reel efter de forsøg, som SSI først havde resultater af mandag den 2. november.”

”Derfor sendte SSI en ny risikovurdering til Sundhedsministeriet den 3. november.”

”SSI vurderede at en fortsat minkavl ville medføre en betydelig risiko for gentagelse af stor smittespredning blandt mink og mennesker, som det er set i Vestdanmark i 2020.”

”SSI vurderede, at det ville indebære en stor risiko for folkesundheden. Både ved, at de mange inficerede minkfarme kan føre til større sygdomsbyrde blandt mennesker, og ved, at et stort virusreservoir i mink øger risikoen for, at der igen opstår nye virusmutationer, som vacciner eventuelt ikke giver optimal beskyttelse for.”

– Statens Serum Institut, november 2020. ”Mutationer i minkvirus.” https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/mutationer-i-minkvirus

⁜ ⁜ ⁜

SSI har mig bekendt ikke revideret sin risikovurdering siden 3. november – uagtet mediernes skandalejournalistik de sidste par dage.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Palle Yndal-Olsen, Leif Høybye, jens christian jacobsen, Andreas Munk-Madsen, Steen K Petersen, Christian Mondrup, Erik Nielsen, Henning Haugaard, Lasse Nielsen, Viggo Okholm, Marianne Jespersen, Marie Jensen, Thomas Tanghus, John Scheibelein, Lene Henriksen, Jane Jensen, William Zieler, Finn Jakobsen, jørgen djørup, Anne-Marie Krogsbøll, Pia Aamo, Jens Christensen, Steffen Gliese og Emil Davidsen anbefalede denne kommentar

Dertil kommer, at Fødevarestyrelsen åbenbart har kørt sin egen jubeloptimistiske linje: https://politiken.dk/del/XG0EH4AAVw7w - historien kan læses, hvis man har en gratis prol på politiken.dk

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Erik Nielsen, Werner Gass, Henning Haugaard, Lasse Nielsen, John Scheibelein, David Zennaro, Finn Jakobsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Der er allerede et eksempel på, at mink netop i Nordjylland, der er blevet smittet med covid-19 to gange:
https://www.tv2nord.dk/coronavirus/minkfarm-i-hjoerring-smittet-med-coro...

Minkene har altså ikke immunitet fra første omgang covid-19 - enten fordi virus allerede er muteret netop i Nordjylland, eller fordi immuniteten i mink ikke engang holder 2 måneder. Det virker som om SSI har rigtig god grund til at mene, at vi skal være ekstra forsigtige i Nordjylland.

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Palle Yndal-Olsen, Leif Høybye, Erik Nielsen, Henning Haugaard, Lasse Nielsen, Marie Jensen, John Scheibelein, Steffen Gliese, Lene Henriksen, Carsten Nørgaard, jørgen djørup og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

NU KOMMER SÅ SANDHEDEN FOR EN DAG, SOM sTEFFEN gLIESE OGSÅ PEGER PÅ: Fødevareforstyrrelsen vidste allerede i juni - fra Holland - at mink kunne smitte mennesker - og oven i Købet fik de også at vide, at smitten kunne spredes via støv på farmene. Alligevel nedtonende Forstyrrelsen den ene gang efter den anden i efteråret smitterisikoen på det groveste. Det er simpelthen opsigtsvækkende læsning, HVOR groft man helt bevidst har løjet for befolkningen. Der bør rulle hoveder hurtigst muligt, for den Forstyrrelse forekommer enten korrupt eller med et voldsomt forstyrret moralsk kompas.

Men når det er sagt - MED STORE BOGSTAVER, FOR DET ER VOLDSOMT ALVORLIGT! - så fremgår det også, at selv om det formelt er Fødevareforstyrrelsens ansvarsområde, så vidste i hvert fald SST udmærket, hvad der foregik. Og det vil derfor være helt usandsynligt, at ikke også SSI vidste det (disse har jo sandsynligvis også selv kontakter til Holland). Og med mindre der stort set ingen kommunikation er mellem FVST og ministeriet/ministeren, så vidste også ministeriet/minister, og dermed vel også NOST og den slags, hvad der foregik. Eks skrev SST allerede i juni et udkast til FVST:

"Internt notat 16. juni
I notatet ’Fakta om smittespredning af Covid-19 i minkbesætninger’ sendt fra Sundhedsstyrelsen 16/6 l Fødevarestyrelsen fremgår, det at:

»Fra Holland har man set spredning af Covid-19 til mink og fra mink til mennesker. Covid-19 smitter gennem dråbe- og kontaktsmitte, men i Holland har man også påvist coronavirus i støv i luften1. Det er derfor vigtigt, at du ikke går på arbejde, hvis du har symptomer på eller bekræftet Covid-19. Har du symptomer bør du testes for coronavirus«.

"»Fakta om støvsmitte: Smitte sker via støv i stalden, der er forurenet med virus fra luftvejene fra syge dyr. Når dyr eller mennesker hoster og nyser lander smitten på overflader, pels, strøelse og støv, som kan hvirvles op i luften og derved spredes til øjne, næse og mund på ansatte og dyrene. Støv kan spredes over store afstande«.
https://politiken.dk/indland/politik/art7995978/Her-er-kommunikationen-f...

I pressemeddelelsen dagen efter er det blevet til:
»I Nederlandene er der også blevet konstateret coronasmitte på en række minkfarme, og den hollandske regering har besluttet, at alle smittede besætninger skal aflives. De danske myndigheder har løbende været i dialog om denne udvikling med de nederlandske myndigheder«.
https://politiken.dk/indland/politik/art7995978/Her-er-kommunikationen-f...

Så både FVST og SST vidste allerede i juni, hvor farlig situationen var....Så selv om minkfarme er FVST's ansvarsområde, så er folkesundheden SST's ansvarsområrde, og SST har svigtet GROFT ved ikke selvstændigt at have taget affære for at redde folkesundheden, men have holdt masken ud ad til!!! Efter min opfattelse har de to styrelser svigtet SÅ groft, at det øjeblikkeligt bør få konsekvenser i form af udskiftning af nøglepersoner. Vi kan simpelthen ikke stole på dem. Vi skal have eksperter ind, som faktisk har befolkningens ve og vel i fokus - ikke et erhvervs! Sæt Kolmos eller Astrid Iversen eller Kristian G. Andersen ind som direktør for SST. Brostrøm har vidst dette, men har ikke handlet, og har spillet med på at underspille det. Han skal ikke have befolkningens sikkerhed i hænderne.

Hvis et var mig, der skrev lovene, så ville de ansvarlige blive dømt som grove forbrydere - de ser ud til helt bevidst at spille hasard med både mange menneskeliv (der er jo allerede røget en del), og med landets samlede situation. Hvorfor? Korruption? Misforstået paternalisme? Ordrer oppefra?
Det er virkeligt svært at forstå, at de helt bevidst har kastet landet og borgerne ud i denne situation med så bevidst og alvorlig vildledning af befolkningen - ganske som jeg den ene gang efter den anden har givet udtryk for, at jeg var ret sikker på, at det skete. Det er der en del, som har meget svært ved at acceptere - at vore myndigheder ofte er lige så upålidelige som mange andre landes - men det er jo nu kommet frem, at vi blev groft vildledt om farerne ved mink.

Efter min opfattelse er al snakken om diverse mutationer og clustre videnskabeligt vigtige og interessante rent videnskabeligt - men i virkeligheden har denne forskning bare været brugt som figenblad for ikke at tage den indlysende konsekvens af det, man allerede vidste i juni: Slagt de mink!

I Hvilken grad er denne viden så nået helt op i toppen af ministerium og regering? Svaret blæser indtil videre i vinden, men jeg vil finde det yderst mærkværdigt, hvis diverse styrelser har vidst dette, og det så ikke er nået ind til ministeriet/ministeren. Jeg må indrømme, at jeg ikke helt tror på det - især da, da vi var mange kommentatorer, som skrev om dette allerede i juni - det er logik for burhøns. Så jeg gætter på, at der har været en overenskomst om, at "nu siger vi, at vi afventer resultaterne fra petriskålene - så længe de ikke har vist tydelige lig på bordet, så kan vi bruge det til at udskyde beslutningen om at slagte minkene"

At der så videnskabeligt absolut ikke er nogen logik i det - det er ren økonomitænkning - det har nok være mindre væsentligt. Money talks - vi skal have gravet frem, hvem der har fået hvad? Åbn de parti- og kandidatstøttekasser, for pokker!

Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, jens christian jacobsen, Rolf Andersen, Werner Gass, Michael Andersen, Egon Stich og Jette Steensen anbefalede denne kommentar

Vores gamle ven Kåre Mølbak kom vel i tanke om eksporten....

Anne-Marie Krogsbøll

FVST skal bare udrenses hurtigst muligt. Enten er de komplette idioter, eller også.... (jeg kan ikke rigtigt komme i tanker om andre mulighder). Når man kan udtale sig SÅ dumt, så kan det simpelthen ikke blive værre. Man tager sig til hovedet:
https://finans.dk/erhverv/ECE12555541/koebmand-undrer-sig-minkaflivere-k...

Fyr dem! Fyr dem! Fyr dem!

Vores land stander i våde....

Arne Albatros Olsen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Viser sagen ikke bare at embedsmændenes ansvar SKAL styrkes så de ALTID skal godkende (med ansvar - det kan fx. være den øverste chef for den givne afdeling -) , at et lovforslag ikke overskrider lovene.

Det er en af embedsværkes vigtigste opgaver at der ikke fremsættes ulovligheder i et lovforslag. eller instruks. Desværre er det set flere gange fx. i "Udsmidningsministeriet" .

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Arne Albatros Olsen, Michael Hullevad, Jane Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jeg hørte Kåre Mølbak på det pressemøde, hvor mink-aflivningen og nedlukningen af Nordjylland blev annonceret, og han sagde helt klart, at det var hans vurdering, at omkring 5% af de smittede i Nordjylland gik rundt med cluster 5 varianten.

Det er ikke medierne, der har misfortolket noget som helst. Og hvor der kan være andre gode grunde til at afvikle minkavl, så var det helt klart cluster 5, der var begrundelsen for at lukke de nordjyske kommuner ned, hvilket var og er en meget drastisk beslutning. F.eks. må folk ikke tage på arbejde, hvis de skal krydse en kommunegrænse, med mindre de arbejder i en "kritisk funktion", og i så fald kan de ikke bruge kollektiv trafik.

Hvis cluster 5 allerede er uddød i september, så ligner dette unægtelig en overreaktion og en beslutning taget i panik. En panik som man derefter i øvrigt klager over, når den spreder sig til f.eks. Storbritannien, som beslutter at lukke for indrejse fra Danmark.

Det her forløb skriger på en kommissionsundersøgelse, om mon ikke både en minister og nogle embedsmænd ender med at måtte "aflives" sammen med minkerhvervet og bevægelsesfriheden i Nordjylland.

Halfdan Illum, Finn Thøgersen, Kim Folke Knudsen, Michael Hullevad og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Hvis embedsværket havde haft den beføjelse så havde Folketinget ikke behøve at nedsætte "Instruks kommissionen-" , da embedsværket kunne ha' stoppet IS's ulovlige instruks.

Lillian Larsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Er frygtet minkmutation udbredt eller uddød?"

Ingen af delene - men den ligger latent.

Lillian Larsen, Lasse Nielsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er jo ikke bare denne mutation, det er muligheden for udviklingen af mutationer løbende, som vil umuliggøre udviklingen af en stabil vaccine.
Men jagten på ministeren er gået ind: han er presset til at sige, at nogle avlsmink kan bevares, og straks falder Venstre, for hvem det er tænkt som en imødekommelse, over ministeren og skælder ham ud over at gøre det hele værre for minkavlerne, når de nu har aflivet deres mink og så får at vide, at de kunne have bevaret nogle.
Vi er dér, hvor alt kan bruges imod ministeren, fordi det ikke drejer sig om at løse et meget akut sundhedsproblem, men om at demonstrere, at oppositionen godt kan mande sig op, hvis man kan svække regeringen. Det er ret ulækkert. Mogens Jensen skulle dog heller ikke have givet efter, han skulle snarere have forholdt sig til, hvad der måske er et administrativt sabotageforsøg: https://politiken.dk/indland/art7995460/Interne-dokumenter-afslører-at-smitterisikoen-fra-mink-bevidst-blev-nedtonet

Lillian Larsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Leif Høybye, Freddie Vindberg, Erik Nielsen, Lasse Nielsen, Erik Fallesen, Anne-Marie Krogsbøll og John Scheibelein anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Det er den laveste form for journalistik, når man først stiller et spørgsmål om en prognose for fremtiden - for derefter at angribe den adspurgte i kanten af svaret. Corona er sandelig et forstørrelsesglas for de medier vi bliver ved med at følge. Lidt endnu.

Per Madsen, Lasse Nielsen, Leif Høybye, Andreas Munk-Madsen, Marie Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels Leth-Sørensen

Som en forsker fra syddansk universitet udtalte tirsdag aften i tv, så er der ingen der ved hvordan fremtiden ser ud i forhold til COVID-19, mutationer og pandami, der er ingen evidens. Det er grunden til at der bliver brugt ord som, hvis, formentligt, muligt, måske, de ved det ikke, de har en formodning et gæt ud fra deres viden, men de ved det ikke, derfor er der også modstridende forklaringer fra forsker og professors. Det samme med SSI. Det jeg læser er at der er stor enighed om, at det at slå alle mink ned giver god mening i den nuværende situation, siger rigtig mange eksperter, men der er resivoir problemet der er grunden.

Pilen peger ind på regeringen, som i den grad har dummet sig BIG TIME, spændende om de kan stå igennem. Tænker dog at fødevareministeren, specielt efter seneste udmelding om at bevare 56000 avlsdyr, må være uden tillid fra alle i Folketinget og blande minkbranchen. Lige nu er han en tikkende bombe for statsministeren og regeringen.

Verner Nielsen, Michael Hullevad, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

For anden dag i træk i Information: "Minkmutation"
Det er vel ikke mink der er muteret?

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Bent Nørgaard, Verner Nielsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Nu har vi så Tage Pedersens (Kopenhagen Fur) ord (i TV2 News) for, at der IKKE findes smittesikre minkfarme, for kravet til at lade avlsdyr overleve er, at de skal bo biosikre bure - og den slags findes ikke, i følge Tage Pedersen. derfor kan tilladelsen til at lade et antal avlsmink overleve, ikke bruges.

Så det er slået fast af Kopenhagen Fur: Smittesikre minkstalde findes ikke! Det bør være nok til at sige slut med minkavl.

Hvorfor man (FVST) så i sommer påstod, at man havde slået "jernring" om de smittede farme, så det nu var meget usandsynligt, at de ville smitte mennesker - det var bevidst vildledning, i følge afdækkende artikel i Politiken i dag. Man (FVST) talte bevidst risikoen ned..

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Leif Høybye, jens christian jacobsen, Erik Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg halvgamle mand ved intet om hvad der er op eller ned i det her og uanset tror jeg sørme også mange af de andre som kommenterer her heller ikke ved det.
Vi kan kun vurdere ud fra tro og så stole på eksperter med en sund skepsis, for sjovt nok har eksperter forskellige udlæg omkring sandheder.
Jeg vil så påstå at ingen i regeringen ønsker nogen noget ondt heller ikke minkavlerne.
Jeg synes så også der går taktiske spilleregler ind her fra oppositionen, som her ser en mulighed for morgenluft.
Faktisk mener jeg at vi burde ha en tværpolitisk "sundhedsjunta" som sammen med en gruppe eksperter med forskellige indgangsvinkler i sådanne krisesituationer, så man kunne undgå partipolitiske overvejelser i en situation som denne.

Kjeld Christensen, Jan Fritsbøger, Niels Nielsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

Jeg halvgamle mand ved intet om hvad der er op eller ned i det her og uanset tror jeg sørme også mange af de andre som kommenterer her heller ikke ved det.
Vi kan kun vurdere ud fra tro og så stole på eksperter med en sund skepsis, for sjovt nok har eksperter forskellige udlæg omkring sandheder.
Jeg vil så påstå at ingen i regeringen ønsker nogen noget ondt heller ikke minkavlerne.
Jeg synes så også der går taktiske spilleregler ind her fra oppositionen, som her ser en mulighed for morgenluft.
Faktisk mener jeg at vi burde ha en tværpolitisk "sundhedsjunta" som sammen med en gruppe eksperter med forskellige indgangsvinkler i sådanne krisesituationer, så man kunne undgå partipolitiske overvejelser i en situation som denne.

Kjeld Christensen, Kim Folke Knudsen, Kent Bajer, Carsten Munk, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese, helt enig. Venstre har i dagevis snakket om at bevare avlsdyrene, og nu imødekommer Mopgens Jensen dem, og så får V og K ukritisk lov at kalde den nye melding for "en modbydelig zig-zag kurs". Det er blevet en krig mellem Mogens Jensen på den ene side og blå blok og minkbranchen på den anden. En skam hvis det ender med at de røde støttepartier giver VK og minkbranchen sejren

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Carsten Munk, Thomas Frisendal, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

I JP i forgårs kaldte førende eksperter minkfarme for mutationsfabrikker. Sådan nogen skal da lukkes under en pandemi. Set udefra- og uden kendskab til jura og grundlov, indrømmet - så synes jeg ikke, at det var så galt af regeringen at sige, at "alle mink skal slås ihjel" For det er jo korrekt. De SKAL slås ihjel. Og det kommer de også til at blive. Fejlen var såmænd bare, at det blev sagt lidt for tidligt :-)

Jan Fritsbøger, Egon Stich, Leif Høybye, Svend Erik Sokkelund, Verner Nielsen, Thomas Frisendal, Steffen Gliese, Marianne Jespersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det seneste melding om måske at bevare nogen avlsdyr gør næsten bare det hele endnu værre. Formanden for minkavlerne har også udtalt, at det intet hjælper med de foreslåede 60.000 til 70.000 avlsdyr, da det i så fald vil tage 20-30 år, før branchen er tilbage på samme niveau igen. Det giver ingen mening, også fordi ingen ved, om der overhovedet er et marked for skind til den tid.

Svend Erik Sokkelund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg tænker dog, Lars Hansen, at tanken ville være at inseminere mink, så avlsminkenes arveanlæg blev bragt videre - det er vel sådan, det foregår med opformering af en hvilken som helst bestand.

Det er i hvert fald helt sikkert, at regeringens håbløst forkludrede håndtering af denne sag får taxametret til at spinne lystigt - til fordel for minkavlerne....

Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen, Anne-Marie Krogsbøll og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Skuffet over en artikel, der stabler hvis ovenpå hvis ovenpå vis ovenpå ... Ligner en konspirationsteori, og det ligner ikke Information.
Og spørgsmålet til slut har jo kun eet åbenlyst svar. Med mindre Landbrugsvenstre har fået afdækket en ondsindet konspiration? Næppe.

Marianne Jespersen

Tak til Carsten Nørgård for at referere SSI og hermed også Kåre Mølbak. Information er åbenbart for doven eller uvidende til at kunne referere ordentligt og med forståelse for udtalelser fra Videnskabsfolk, der er ikke nogen modsigelse i det sagte blot fremhævelse af forskellige dele af SSIs bekymringer. Det er derfor her dårlig journalistik at sidde og plukke enkeltdele og enkeltudtalelser ud af deres sammenhæng til citat for at få en "god historie og overskrift". Henter I jeres historier hos de borgerlige partiers lobbyister!!

Resultatet af al den lobbyisme inklusive Informations er, at man nu begynder at beklage, at det vil tage op til 10 år for at minkindustrien igen kan komme op på det niveau den var. Og derfor vil man have 10 års tabt indtægt oveni anden erstatning og kompensation. Men der skal minkindustrien da heller aldrig nogensinde få lov til at komme op igen. Vi har jo nu til fulde set hvordan en lavteknologisk, ikke biosikret kæmpe masseproduktion udgør en eksplosiv bombe under folkesundheden dvs vores alles liv og død ! Og når man nu tilbyder, at man kan få lov til at bevare 56.000 - 56.000 avlsdyr!! i biosikrede omgivelser, så raser de borgerlige partier og minkindustrien over
at det er alt for få dyr!!
og alt for store krav !! Og
at der ikke findes nogle minkavlere overhovedet der har biosikrede bure ( sic!!).
Jamen er der her ikke al mulig grund til at holde fast i at folkesundheden skal vinde over profit. Alt i alt må man håbe, at man ikke accepterer nogen form for kompromis med folkesundheden.
Gårsdagens Deadline med Thomas Pikkety satte for mig virkelig sagen i perspektiv uden at nævne ordet mink overhovedet.

Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Leif Høybye, Anne-Marie Krogsbøll og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

" Søforklaringer" hører vist ind under sø og handelsretten! Det er uomtvisteligt at udmeldingen om at slå alle mink ned var et påbud der er i strid med grundloven. "Med lov skal man land bygge" KAN ikke med nok så mange undskyldninger ignoreres. Minkavl i Danmark er udslettet og nu må politikkerne til lommerne, uden krumspring vel at mærke.

Kim Folke Knudsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

https://www.berlingske.dk/business/regeringen-ville-aflive-alle-mink-for...

Situationen er nu fortvivlende, desperat og kaotisk. Alle - ALLE - inkl. oppositionen, bør nu koncentrere alle kræfter om at hjælpes med at få gjort det, der er sundhedsmæssigt nødvendigt at få gjort, inden Danmark ender på listen over lande i en desperat situation, med kæntret sundhedsvæsen og lig i lastbiler.

Oprydning og stillen til ansvar er bydende nødvendigt - men lige nu må det vente, til vi har fået situationen under kontrol, og sikret befolkningens sikkerhed. Oppositionen må ligesom alle andre hjælpe, i stedet for at hyppe egne politiske kartofler - hvordan får vi styr på dette mareridt?

Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Det seneste melding om måske at bevare nogen avlsdyr gør næsten bare det hele endnu værre. Formanden for minkavlerne har også udtalt, at det intet hjælper med de foreslåede 60.000 til 70.000 avlsdyr, da det i så fald vil tage 20-30 år, før branchen er tilbage på samme niveau igen. Det giver ingen mening, også fordi ingen ved, om der overhovedet er et marked for skind til den tid."

Ja, enig, Lars Hansen. Men samtidig har det jo afdækket - med Tage Pedersens/Kopenhagen Furs egne ord, at der ikke finde smittesikre minkstalde - som i "det eksisterer ikke". Så er jo under alle omstændigheder kun én konklusion mulig...

Lillian Larsen, Steffen Gliese og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

FVST er simpelthen til fare for os. Er der ikke andre, vi kan sætte til at udføre dette livsvigtige arbejde, for FVST har ikke begreb om, hvad de har med at gøre?
https://finans.dk/erhverv/ECE12555541/koebmand-undrer-sig-minkaflivere-k...

Arne Albatros Olsen

TOTAL CLUSTER FUCK !

Interessant at Statens Serum Institut iflh Politiken nu siger, at den vaccine de er igang med at udvikle har de afprøvet på Cluster 5 og at den virker fortrinligt !!! Det bliver et mere og mere surrealistisk forløb

Kim Houmøller og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Andreas Munk-Madsen

Journalister er ikke gode til at forstå usikkerhed.

I trådens første indlæg citerer Carsten Nørgaard fra SSIs dokument, der netop har titlen "Risikovurdering ...." En risiko er noget, vi ikke kender med sikkerhed. Det er noget, der ikke er indtruffet endnu. Måske sker det slet ikke. Måske går det rivende galt. Sådan er det med usikkerhed. Journalister kan ikke krydsforhøre sig frem til et præcist svar.

Hvad skal vi gøre ved en risiko? Vi skal reducere sandsynligheden for, at den indtræffer. Ved at aflive de mink, der er eller kan blive værter for virus. Og ved at begrænse smitten mellem mennesker.

Det er godt, at SSI og regeringen har forstået problemet og gør noget ved det.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Leif Høybye, Marianne Jespersen, Lasse Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

I øvrigt forstår jeg ikke, at man godt må aflive mink, hvis de befinder sig i en radius af 7-8 km fra andre smittede mink men ikke, hvis de befinder sig i en radius af 7-8 km fra smittede mennesker :-) Jeg mnener ... mink og mennesker smitter hinanden på kryds og tværs, så hvorfor denne skelnen?

Lillian Larsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Svend Erik Sokkelund og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Helt enig med Andreas Munk Madsen. Der er tale om en risiko, nemlig! Jeg har hørt interview med borgerlige politikere, der lyder som om, at det er helt spildt at aflive mink, hvis nu det viser sig, at der ikke kommer cluster 5 eller andre mutationer.

Lillian Larsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Marianne Jespersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Helt bortset fra smitterisikoen ved minkopdræt i DK. Det er dyreetisk HELT uforsvarligt og skandaløst at det erhverv har fået lov til at etablere sig så voldsomt som det er tilfældet herhjemme. Måtte det erhverv aldrig komme på tale igen....

Lillian Larsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

I går kunne vi se på https://ekstrabladet.dk/112/motorvej-flyder-med-doede-mink/8358070
hvordan åbne lastbiler med aflivede mink havde hældt døde dyr ud på landevejen, hvor folk uden beskyttelsesdragter i lommelygteskær skovlede døde mink op i en spand og pillede trafikmaste minkkadavere op af asfalten, ganske vist med gummihandsker, men hvor hurtigt går der ikke hul på en handske på grov asfalt...
Ræve & rovfugle m.fl. har sikkert, med god appetit hjulpet til; også med at bære smitten videre?

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Kaare Mølbak Statens Serum Institut

Vi må kunne stole på myndighedernes udtalelser ellers må de formulere sig med sandsynligheds beregninger, så der ikke er tvivl.

Da jeg så Pressemødet om Mink den 4 November 2020 gik jeg ud fra, at der var en omfattende risiko for, at Cluster5 allerede var ude i befolkningen i de områder, hvor minkfarmene er lokaliseret. Der var med andre ord en betydelig risiko sådan opfattede jeg det, for at der ved siden af COVID19 kunne opstå en ny COVID20, som en vaccine ikke ville reagere på.

Det er hele grundlaget for nedlæggelsen af et erhverv af et livsværk for utallige familier og for mange ansatte i branchen og hos dens underleverandører.

Så langt så godt.

Men så trækker myndighederne i land dage efter og siger, at Cluster5 måske allerede er uddød og slet ikke er særlig udbredt eller overhovedet ikke er udbredt i befolkningen i de ramte områder.

Det her duer ikke. Et erhverv skal nedlægges på en sikker kalkuleret risiko fair nok men ikke på en formodning, som så kan ændres på få dage.

Vi kommer nu til at bruge mindst 10 mia.kr. på at afvikle en hel branche med lange traditioner og med markedsføring af et fint og stærkt produkt mink pelse af høj kvalitet.

Først var der lovgrundlaget som lige skred i hastebehandlingen af denne sag.

Så taler Statsministeren Mette Frederiksen minsandten, om vi ikke kan begynde at overveje en lempelse af den karantæne som for en uge siden er indført i Nordjylland. Troværdigt hvis der er tale om en akut risiko for en ny COVID20 epidemi ?

Spørgsmålet melder sig nu har Kaare Mølbaks udtalelser reelt været forskellig fra nu af og for en uge siden ? eller er det Regeringen som kun har hørt halvdelen af beskeden og derefter er faret ud med bål og brand i forvisning om, at en ny epidemi stod for døren ?

Hvem er så sikker i deres sag, at de kan sige, at Medicinal firmaerne ikke kan håndtere at udvikle deres vaccine, så den også virker på varianten Cluster5 ?

Dem der nu har så travlt med at få lukket mink branchen så hastigt må være klar over, at en omkostning på over 10 mia kr. og flere tusinde nye arbejdsløse, det er ikke noget vi sådan lige kan gøre den ene måned efter den anden. Så bliver der ikke råd til minimumsnormeringer og andre Venstrefløjsforslag, for pengene er brugt for lang tid siden forinden.

Jeg er enig i, at hvis CLUSTER5 med fuld dokumentation udgør en akut smittefare, som en eller flere vacciner ikke kan afværge, så er en lukning af minbranchen nødvendig.

Men hele det her forløb skaber dyb tvivl om myndighedernes beslutningsgrundlag, og om Regeringen har handlet overilet og til stor skade for landets økonomi.

Minkavlen forsvinder fra Danmark men den forsvinder ikke fra Ukraine, Rusland og Polen ( måske nu i sidstnævnte land på grund af ny lovgivning ).

Hvis CLUSTER5 kan opstå her, så kan den vel også opstå andre steder i andre lande. Og er vi så i den situation med de alt for åbne grænser i Europa, at så kommer en mulig variant om alle omstændigheder ind i Europa og i Danmark. Det bliver bare med forsinkelse og vi bliver ikke arnestedet for den nye virus variant.

Tilbage står vi så med håret i Postkassen og en ødelagt mink branche.

Vi må have en tilbundsgående uvildig undersøgelse af hele denne sag af Myndighedernes beslutningsgrundlag, at Fødevarestyrelsens ageren af Mogens Jensens ageren og af Statsministerens ageren. Hver en sten skal vendes.

Ærgerligt at Regeringen ikke inddrog Folketingets Partier og Mink branchen i dialogen om, hvorledes COVID19 smitten kunne begrænses i erhvervet.

Andreas Munk-Madsen

Kim Folke Knudsen skriver: "Hvem er så sikker i deres sag, at de kan sige, at Medicinal firmaerne ikke kan håndtere at udvikle deres vaccine, så den også virker på varianten Cluster5 ?"

Her er tale om fremtidige vacciner, som ikke godkendt. Man er altså endnu ikke sikker på, at de virker på noget som helst. Hvordan skulle man så kunne evaluerer vaccinerne mod cluster5, og mod fremtidige mutationer i minks coronavirus, kald dem cluster6, 7, 8 osv?

Men hvis vi venter, til clusterX tydeligt har vist sin farlighed, så kan vi jo ikke fjerne minkene med tilbagevirkende kraft!

Det sikre er:
- at coronavirus muterer
- at mængden af mutationer er proportional med antallet af virus, som er proportional med antallet af smittede værtsorganismer (mennesker eller mink)
- ar mange flere mink end mennesker er smittede i Danmark
- at i dag er 255 ud af 1146 minkfarme i Danmark smittede
- at man endnu ikke har fundet en måde at forhindre smittespredning til minkfarme

Så derfor skal minkene slås ihjel for at reducere truslen mod folkesundheden.

Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Emil Davidsen, jens christian jacobsen, Steffen Gliese, Lasse Nielsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Enig med Andreas Munk-Madsen. Og udover fokesundheden er det også økonomisk fornuftigt at komme af med minkene. Flere lande er begyndt at lukke af for DK, og hvis det eskalerer, kan det blive dyrere end de 10 mia., det koster at nedlægge erhvervet. Det er nok også defor, at Dansk Industri anbefaler an lukning af erhvervet.

Anne-Marie Krogsbøll, jens christian jacobsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
William Mannicke

”EU-rapport om danske mink: Risiko er lav
De mutationer, der er konstateret i coronavirus på danske minkfarme, giver ikke grund til en øget risikovurdering, konstaterer EU-agenturet for sygdomsforebyggelse (ECDC) i Stockholm.
Agenturet konkluderer torsdag aften i en rapport på 19 sider om risikoen:
– Lav for den generelle befolkning og moderat for sårbare individer, hvilket er det samme som for andre SARS-CoV-2-stammer (ikke relateret til mink).”
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7916264/EU-rapport-...

I rapporten står imidlertid:
“Thus, the probability of infection with mink-related variant strains is assessed as low for the general population, moderate for populations in areas with a high concentration of mink farms and very high for individuals with occupational exposure.”

Og længere nede i rapporten:
“Immunity, reinfection, vaccination and treatment Of all mink-related variants analysed so far, only the Cluster 5 variant has raised specific concern due to its effect on antigenicity. Further investigations are needed to assess whether this may have any impact on i) the risk of reinfection, ii) reduced vaccine efficacy or iii) reduced benefit of treatment with plasma from convalescent patients or with monoclonal antibodies. It should be noted that continued transmission of SARS-CoV-2 in mink farms may eventually give rise to other variants of concern.”

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/RRA-SARS-CoV-2-...

Så det er ikke helt det som Politiken rapporterer. Der er en betydelig uvished om konsekvensen af varianter, og dermed risiko.
Få nu bare aflivet de mink.

Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Til slut i rapporten:
Limitations The overall assessment of this event, and particularly the assessment of the public health risk of the mutations related to Cluster 5, is limited by the low number of human cases with mink-related variants reported to date. Further investigations are needed to provide better evidence. The assessment of severity is limited by the low number of cases reported and the case-based data available in order to understand the respective circumstances of the exposures and the course of the disease. Only a small proportion of human isolates have been sequenced worldwide and therefore it might not be possible to identify a low-level spread of new mutations of concern (irrespective of whether these are mink-related) within a population at a sufficiently early stage. Sequence analysis and virus characterisation requires time to identify new virus mutants and might not be available quickly enough and therefore general response and control measures are needed to control viral spread. There is limited laboratory information available about phenotypic properties of the variants. The issue of mutation of SARS-CoV-2 posing a risk for vaccine efficacy and effectiveness still has to be confirmed, and further studies are needed.

Med andre ord:
Det alt tidligt at konkluderer at risikoen med/ved muteret corona opstået i mink besætninger er lav.
Derimod er risikoen for at blive smittet med en eller anden corona variant meget høj, hvis man arbejder med mink.

Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

God og saglig gennemgang af mink-sagen i Berlingske. Det må være slut med forhastede beslutninger i corona-håndteringen, som ikke hviler på transparens, et solidt fagligt grundlag og en demokratisk proces.

Regeringen har scoret mange point hos vælgerne på at være "handlekraftig", og helt i begyndelsen kunne det måske forsvares ved, at tid var en så afgørende faktor. Ventede man en uge mere, var der mindst dobbelt så mange smittede. Men nu 8 måneder inde i pandemien må vi vende tilbage til mere normale beslutningsprocesser. Hvis mink-sagen bliver det endelige vendepunkt, er der i det mindste kommet lidt positivt ud af den.

https://www.berlingske.dk/kommentatorer/minkskandalen-slar-skar-i-vores-...